söndag 31 maj 2009

Mors dag

"Kvällen före mors dag gjorde jag ett litet slag ut över byn där jag bor. Överallt i husen brann det ljus, trots att de borde vara släckta vid det här laget.

Det förvånade mig inte,jag visste att grannfruarna måste vara uppe längre än vanligt för att förbereda sin egen firning.

De måste baka, duka bricka, mala kaffe, lägga in ved i spisen så att ungarna bara kan sätta stickan till för att få eld.

En sådan kväll har man anledning betänka att livet ingalunda bara är ett rov som den starke erövrar från den svage. Livet är också den starkares gåva till den svage."

Ur Väckarklocka (1941) av Elin Wägner. Läs mer om boken, som skakade om hela etablissemanget, här.

lördag 30 maj 2009

Om att turista....

”Men medan jag kan resa till Paris och komma hem likadan som jag for, kan jag knappast turista i ett annat samhällslager utan att bli en annan människa.”

Kvarteret Oron, Elin Wägner - här hittar du mer om boken.

fredag 29 maj 2009

... och SvD är fortfarande usla på att hålla avtal....

Lovade senast att, som en sista desperat åtgärd för att få SvD att vakna till liv, skriva varje gång tidningen inte kommer i brevlådan.

Dags igen. Ingen Svenskan. Det är så dåligt, så totalt amatörmässigt. Till slut räcker det inte ens med att SvD är den bästa morgontidningen. Funderingar över om det inte är bättre med den näst bästa i lådan, än den bästa på vift, börjar invadera familjens frukostmöten...

torsdag 28 maj 2009

Det vill nog inte partierna tala om inför EU-valet...

Socialdemokraterna talar nu vitt och brett om att nästan 70% av all lagstiftning som rör Sverige beslutas av EU-parlamentet... Argumentet används för att få människor att gå och rösta.

Inför folkomröstningen debatterade jag med sossar som envist hävdade att det var svartmålning när jag hävdade att 70% av all lagstiftning skulle flyttas från riksdagen till EU. Jag hade snott det från Per Gahrtons argumentation, och det visade sig att karln hade rätt. I det också.


Miljöpartiet
har antagit ett europeiskt valmanifest där man lovar att arbeta för att ett antal ledamöter till EU-parlamentet i fortsättningen skall väljas från gränsöverskridande Europalistor.

Detta kan man läsa i den europeiska valplattform som Miljöpartiet ställt sig bakom. Snacka om att göra EU till Europas Förenta Stater och att införa Europapartier.

Moderaternas gamle partisekreterare, som man dumpat i Bryssel, har skrivit ett manifest med namnet A Big Bang For A Better World. Att detta hippa pubertala uttrop är uttryck för ångest inför en medelålderskris hoppas han förtås inte skall framgå...

Själv minns jag att jag lanserades inför något val på 80-talet som "En grön bomb i grådasket". Jag hamnade i medelålder likt förbannat...

Med Centerpartiet vid makten hade Sverige varit med i Irakkriget. Centerpartiet vill ta bort vetot i utrikespolitiken - och Sverige får finna sig i att bli nedröstat om vi inte vill delta i krig. EU borde ha angripit Irak tillsammans med USA, vilket hade kunnat ske om vetortätten inte funnits, har vi fått höra i ovan länkade intervju. Herreminje!

Hur många centerpartister vill rösta på detta parti? Dags för Börje Hörnlund att starta nytt parti?

Med Folkpartiet kan vi skicka Marit Paulsen som tänker göra vad hon kan för att sänka ekologisk odling och Fredrik Malm som vill ta kamp för att vi i Sverige skall tvingas acceptera att man skär halsen av djur utan bedövning. Snacka om att nischa in sig!

Kristdemokraternas lista toppas av Ella Bohlin som kämpat för sänkt socialbidrag! Det kanske uppfattas som kristet ( à la gamla pingströrelsen?) att inte ha några dagstidning, teve och att inte betala fackföreningsavgift, det var i alla fall detta hon ville ta bort när man räknade på socialbidragen. Medkännande konservatism? Vill dessutom förbjuda snus - men har såväl Reinfeldt som Sahlin emot sig. (Tillägg: Ella vill inte förbjuda snus i Sverige, utan vill att andra EU-länder skall få förbjuda snus, vilket Reinfeldt och Sahlin inte vill.)

Vänsterpartiet har ett valmanifest som slår fast att man vill ha "samarbete med progressiva feministiska krafter runtom i Europa" för att forma en politik som stärker jämställdheten.

Det låter bra, men är lite komiskt. Progressiva krafter runtom i Europa är ofta för prostitution av... jämställdhetsskäl!

Sverigedemokraterna hyllar Sverige... för det är väl SD som gjort den här valfilmen om hur bra Sverige är, och hur Europa längtar efter svenska normer, svensk kvalitet och svenska tankar...?

Junilistan slåss för att de gamla glödlamporna skall vara kvar och suckar över att borgare tycker att de är för sossiga, och sossar tycker att de är för borgerliga. Gröna tycker att Junilistans nya ledare är knäpp som alltid varit stor motståndare av grön skatteväxling.

Feministiskt Initiativ vill bli av med sin parlamentsledamot eftersom parlamentet redan blivit av med henne. Men egentligen vill man förstås inte alls skicka Gudrun till Bryssel, för det vore ju detsamma som att lägga ner alla chanser att komma in i riksdagen nästa år.

Valrörelsens hittills mest koketta inlägg görs idag av ett gäng sossar som tycker att Reinfeldt ligger för lågt i flyktingfrågan med följande motiv: "Han har uppenbart stora problem med intern splittring i flyktingfrågan". Och det sägs från företrädare av det parti som tappat mest till Sverigedemokraterna och vars gamla betonghäckar avskyr MP just för dess inställning i flyktingfrågan!

Sämsta valfilm? Svårt att välja. Men denna ligger väl bra till:

onsdag 27 maj 2009

Så var det åter dags att diskutera dansk fläskfilé i frihandelns förlovade land....

Än en gång berättas varför dansk fläskfilé kan vara så billig. Än en gång påstår sig inköparna på de stora livsmedelskedjorna vara chockade. Än en gång intervjuas upprörda konsumenter.

För vilken gång i ordningen dansk djurhantering avslöjas, vet jag inte. Vet bara att insikten tydligen glöms bort någon vecka efter varje avslöjande. Och att billigt importkött driver svenska bönder till sämre djurhantering, trots vacker djurskyddslag, för att konkurrera. Det är grymt.


Elin Wägner skrev redan 1941, i boken Väckarklocka, hur det kunde komma sig att viss mat var så billig... Och hon undrade hur det kunde kallas välstånd att köpa billigt kött från djur som plågats. Och hur vi har mage att kalla det välstånd att kunna köpa billiga produkter som vi vet framställts "genom nöd och tårar".

Den här gången är det Sveriges Radio som berättar om den billiga filén. Man har till och med varit inne och filmat, så radio man är. Det är bra.

Hur ska vi komma tillrätta med det vedervärdiga? EU kan förstås lägga högra grundkrav, och man kan kräva bättre tillsyn. Men alla som varit ute i Europa vet hur normen ser ut, vi vet att grundkraven inte kommer att vara speciellt höga på årtionden.

Och dessutom: högre krav så flyttar produktionen av billigt kött och billiga ägg till länder utanför EU. Och i den ansvarslösa frihandelns namn så är det bara att köra på... Billigast vinner. Även om det är "nöd och tårar" som gett oss de billiga produkterna.

Det finns bara ett sätt att komma tillrätta med den här typen av etiska och praktiska problem. Men det sättet talas det inte om i Sverige. För här där det politiska samtalet numera synnerligen begränsat.

I grunden handlar det om synen på frihandel, vilket är något heligt i vårt land. Men det kan aldrig vara fel med ekologiska, etiska och sociala regelverk för handel.

Det är ologiskt att tillåta import av ägg, fläsk, höns och annat kött som "producerats" på ett sätt som inte är tillåtet i vårt eget land. Men varför sägs det inte längre? Svenska bönder som inte tummar på de svenska regelverket konkurreras ut av danskarna. Var femte gris som slaktas i Sverige har skador, man snålar med halmen... Är det schysst?

Så här kan det vara, berättar en bonde till Filter: "Laholm har inget stort kommunhus. I ett rum sitter djurskyddsinspektörerna, som kommer ut till min gård vartannat år för att se till att jag följer den svenska lagstiftningen. I ett annat rum sitter en offentlig upphandlare och köper in kött från utlandet, som är lite billigare eftersom de inte behöver följa svensk lag."

Är stråförkortningsmedel förbjudet i vårt land, skall vi förstås inte tillåta import av mjöl där stråförkortningsmedel använts.

Har vi förbud mot trånga burar för värphöns skall vi naturligtvis inte importera ägg från höns i trånga burar.

Har vi förbjudit vissa kemikalier på grund av arbetsmiljöskäl så skall vi naturligtvis inte importera kläder som framtställts med hjälpt av just dessa kemikalier.

Varje land som ställer denna typ av ekologiska, sociala och etiska krav påskyndar utvecklingen mot en bättre och mer solidarisk värld. Trots att det kommer att kallas protektionism av dem som blint försvarar den anonyma och ansvarslösa typ av frihandel som upphöjts till något heligt. (Hur det kom sig att MP första gången tystnade i dessa frågor skall jag berätta vid tillfälle, det är ganska pinsamt.)

Ekologiska och sociala klausuler i handelsavtal, ja tack! Däremot bör alla ekonomiskt motiverade tullar tas bort.

tisdag 26 maj 2009

SvD kan fortfarande inte räkna

Har bestämt mig för att redovisa, för de drygt tusen läsarna av bloggen, varje gång SvD inte lyckas uppfylla det avtal som kallas prenumeration.

Än en dag utan tidning i brevlådan. Att bara ringa till Kundtjänst hjälper inte, att klaga hos tidningsledning hjälper inte...


Man skiter högtidligt i det och därför kommer det inte någon tidning i lådan - vissa månader mer än 10 procent av dagarna.

Inte ens ledarsidan, som ju prisar privat företagsamhet och marknadens förträfflighet, lyckas analysera varför just denna tidning är så usel på att hålla det avtal som gäller mellan tidning och köpare av prenumeration.

Har möjligen P J Anders Linder något att säga om saken? Vad gäller att hålla avtal är SvD, som ju trots sin marknadsvurm delvis är skattefinansierad, en riktigt skittidning. Kanske något som vore värt att åtgärda om man, som Linder, vill se en växande ekonomi...

måndag 25 maj 2009

Våryra

Den här tiden på året väcks jag av fågelkvitter i gryningen. Det är det enda kvitter som känns meningsfullt... Kan jag konstatera efter att ha kikat in på ett antal politikers navelskådande twittrande.

Att bli väckt i gryningen av högljudd fågelsång kan man väl antingen uppleva som rena rama terrorn eller som en skymt av det paradis som inte finns. Jag landar förstås på det sistnämnda, det är därför jag bor på landet. För att få min dos med våryra.


Igår läste jag hur partiledarna tolkade sina viktigaste affischer inför EU-valet. Det var bara yra. Inte ett ord av konsumtions- och tillväxtkritik, inte ett ord om en annan utvecklingsväg än den som de gamla partierna ältat, bara med lite ny teknofix, ingen synvända, bara mer av det vi redan har - fast utan olja....

Möjligen kan man säga att Folkpartiet kan erbjuda något lite mer udda: Marit Paulsen vill till Bryssel för att sänka ekologisk odling.

Trots allt är det lättare att rösta i EU-valet än i riksdagsvalet... Hade det varit riksdagsval idag hade jag nog inte kunnat rösta alls. Vilket känns märkligt. Men det är ju bara poler på samma utvecklingsväg som erbjuds.

Precis det argumentet var förresten grunden för bildandet av Miljöpartiet en gång i tiden. De gamla partierna var för lika, ältade samma saker och hade ingen vision om något annat än tillväxt och ökad konsumtion.

Kritiken mot det nya partiet var stenhårt från de gamla partierna, särskilt från Centerpartiet som på den tiden ville vara det gröna partiet men som vara ganska likt det som idag är Miljöpartiet - ett blockparti bland de andra. Socialdemokrater valde att hota med att Miljöpartiets skulle bana väg för en ny Hitler... Och Folkpartiet uppfattade då, liksom Marit Paulsen idag, ekologisk odling som ett hot...

Akvarellen är av Lena Rosén-Schlaug och ställdes ut på BIKT:s konstrunda 2009. Är såld.

lördag 23 maj 2009

När sheriffen stoppade mig...

... och ett guldfärgat TCB-märke räddade mig.

Det kan man läsa om i lördagens SvD. Preskriberat... Men om man sätter ett språkrör i en stor jäkla rosa Cadillac på en bred amerikansk motorväg då kan det gå undan - om än bara någon mil - så pass att man är glad att inte någon nitisk journalist upptäcker det. Det är då Elvis träder in och räddar situationen.

Skräckkabinett...

Övernattar i den stora staden. Går upp tidigt för att ta mig hemåt.

Nere vid torget möts jag av en nattlig massaker. Ett skräckkabinett är uppställt.


Tar slumpvis bild på en i kabinettet.

Jag tärs av en tanke: bäst vore att dumpa dem alla i Bryssel.



PS!
Minns sedan med viss rodnad på kinderna de klämkäcka affischer jag själv drabbats av i tidernas begynnelse...

fredag 22 maj 2009

Stockholm minns Elin Wägner

Elin Wägner-forskningen (vars resultat först publicerades mer genomgripande av Ulla Isaksson och Erik Hjalmar Linder på 1980-talet och sedan följts upp av en rad avhandlingar) har under alla år missat att Elin Wägner hade två lägenheter på Söder i Stockholm under åren 1932-33, då man utgått från att hon bott i sitt hus Lilla Björka i Småland.

Av en ren slump upptäckte Mikael Nyberg, ordförande i en bostadsrättsförening i Stockholm, dokument som visade att Elin Wägner bott i ett av föreningens hus på Lundagatan. Extra kul är det för mig eftersom Mikael var min
språkrörsekreterare under många år.

Bostadsföreningen och Elin Wägnersällskapet avtäckte under högtidliga former en skylt, placerad vid ingången till Lundagatan 36, under föregående helg. Där kan man läsa nedanstående - fundera gärna över det citat av Elin Wägner som avslutar skylttexten! Nog är sista raden menad som en wägnersk spetsig ironi över samhällsutvecklingen - som trots vackra planer på materiellt välstånd och välfärd saknade grundpelare för värnande av verklig jämställdhet, delaktighet, fred och miljö.



Journalisten, författaren, ledamoten av Svenska Akademien, feministen, fredsaktivisten och miljö­kämpen Elin Wägner (1882 – 1949) ägde två lägenheter i bostadsrätts­föreningen Marmorn från mars 1932 till juli 1933. Elin Wägner bodde i en trea på översta våningen ”med en vidunderlig utsikt över Riddarfjärden, stadshuset och Gamla Stan”. Hushållerskan Linnea Johansson hade en etta inåt gården.

Elin Wägner hyllar sin våning och funkisarkitekturen:

"Man sluter sig till att huset har ett tak, därför att man vet att arkitekt Wallander är en förnuftig herre, men det syns inte. Inte den minsta kant av en skorsten bryter denna mäktiga och konsekventa kontur. Balkongerna linda sig som breda jämna band kring huset och understryka till yttermera visso att den moderna arkitektens tanke följa vattenpasset. Till och med om kvällarna, då alla linjer försvinna och endast fönstren lysa, kan man se en skillnad. Ty det nya har något som är mycket nytt, nämligen de genomskinliga hörnen, tecknet på ett en revolution ägt rum i konstruktionen av ett hus. I våra dagar behöver man inga hörnstenar mer!"

(Vår Bostad 7-8, 1933)


Utsikt från lägenheten. Utsikten från Linnéa Johanssons - trotjänarinnan, hushållerskan och vännen - lägenhet var visserligen inåt gården, men denna gård var å andra sidan en av Söders mer storslagna.

torsdag 21 maj 2009

Årets mest läsvärda artikel

I DN:s kulturbilaga häromdagen fanns årets mest tänkvärda artikel. Ur alla möjliga aspekter. Här finns den.

Till Zaremba vill jag bara säga ett stort TACK. Artikeln borde finnas med som obligatorisk läsning i gymnasiet.

onsdag 20 maj 2009

Rösta till varje pris? Förgård till helvetet?

Du ska rösta till varje pris. Det tycks vara budskapet från de flesta politiker. "Rösta på vem som helst, bara ni röstar!" utropar EU-kommissionens Margot Wallström.

Det enda vettiga jag uppfattat sägas i denna fråga kommer från Björn von der Esch, som är hederlig nog att säga att om man inte vet vad man röstar på så är det bättre att låta bli.

Förresten har nog Reinfeldt rätt i att ointresset beror på att man gör en rationell bedömning.

Mer om detta i andra delen av den här krönikan! (Om ni undrar varför jag tänker personrösta som jag i krönikan skriver att jag nog ska göra, så beror det på att Carl Schlyter kommer in ändå efter all den positiva respons han fått, men det gäller att det eventuelllt andra mandet också blir en kanonkraft.)

tisdag 19 maj 2009

Trött och sådär tråkigt rödbittert? Nej!

Nätet i all ära... Men nog behövs det ett riktigt Magasin också. Med kvalitet och analys. Som kräver lite mer än det vanliga bluddret gör. Det var i alla fall det som fick mig att ta ett beslut under helgen. Vilket framgår längre ner...

I näst senaste nummer hade Ordfront Magasin en artikel om tillväxtsamhället. I den senaste finns en artikel om den internationella debatten som klimatkollapsen kan leda till, för att ta en av de artiklar som du kan kika närmare på via nätet.

Att det är Ordfront som ger ut den svenska upplagan av Le Monde Diplomatique - en av världens ledande politiska tidskrifter - är bara i sin ordning. Tror du att Bonnier eller Schibstedt skulle göra det?

Att det är Ordfront som gett ut Gustav Fridolins Blåsta!, Isabella Lövins Tyst Hav och den bok som har förändrat hela debatten om mat - Hemlige kocken - är ytterligare skäl för att jag under helgen tackade ja till att ingå i Ordfronts styrelse. Det behövs sannerligen samhällskritik, fri från partilojalitet. De som tror att Ordfront är något trist rödbittert och förlegat bör upptäcka att så inte är fallet!

Så här uttalar sig Isabella Lövin om Ordfront:

Jag hade blivit nobbad av flera förlag: bland att ett som säger sig vilja ge ut "aktuella böcker som vågar ställa frågor och väcker reaktioner inom området politik, debatt, reportage, genus och samhällsfrågor". Detta förlag ställde sig frågan "varför skulle just du skriva den här boken". Ett annat förlag tvivlade på att utfiskning var ett tillräckligt kommersiellt ämne. Ordfront ställde ingen av de frågor, utgivningsbeslut fattades på två veckor och jag minns ordet "självklart" i motiveringen....

Och Mats-Erik Nilsson, journalist på SvD som skrev Hemliga kocken och nu också Äkta vara beskriver hur Det stora förlaget och Det lilla pigga förlaget sågade hans bokförslag på några minuter. Ingen ville ge ut en bok om fejkad mat. På vilken hylla ställer man en sådan...? Och så fortsätter han:

Av någon anledning gav jag inte upp. jag satte mig med ett exemplar av Svensk Bokhandels senaste katalog. Och så gjorde jag en systematisk genomgång, sida för sida. Var gömde sig den undersökande journalistik och de lite mer djuplodande granskningarna? Fanns det verkligen inget förlag , bland alla dessa hundratals, som gav ut fackböcker som i någon mening kunde kallas samhällskritiska? Som kunde låta mig berätta om den mat vi faktiskt sätter i oss?

Jag kanske läste slarvigt, men jag hittade bara ett enda....

Så det fanns goda skäl att tacka ja till att ingå i Ordfronts styrelse!

måndag 18 maj 2009

Sossarna fick MP att återgå till rötterna...

Ironiskt, kan man tycka. Men äntligen har Miljöpartiets partiledning återgått till en av de mer grundläggande principerna som kännetecknade den ideologi som MP bildades utifrån.

Och det är betongsossarna som tvingat partiet dit... Ironi är bara förnamnet.

Det gäller synen på vinstdrivande friskolor. Inte minst jag har kritiserat att partiet plötsligt, utan debatt, börjat driva kravet att internationella bolag, vars enda syfte är vinst, skall kunna driva friskolor i Sverige. Absurt kan man som grön själ tycka.

Partiledningen hade totalt tappat fotfästet, var fullständig främmande för de mest grundläggande idéerna i grön ideologi. Kan man tycka.

Och nu har då det ironiska skett: MP har återgått till den gamla idén om att friskolor inte skall vara vinstdrivande. Det är pedagogiken och delaktigheten som motiverar friskolor. Det är blockpolitiken och sossarnas krav som fått MP att återgå till sitt ursprung i denna fråga... Ironin har inga gränser. Heja Mona!

PS!
Lite ironiskt är det att man i media fått för sig att just avståndstagandet från vinstsyftande friskolor är "förnyelse" av Miljöpartiet. Utifrån de premisserna älskar jag förnyelse... Åsiktern som mals runt i kretslopp kommer ju tidvis att vara riktigt bra...

söndag 17 maj 2009

Och vem tar hand om nästa gröna våg?

Vad händer när vi tröttnat på den dekadenta konsumtionskulturen, de stirriga blickarna i shoppingstinna städer och det brölande reklamfolket?

När allt fler plötsligt får för sig att det finns nya, friska livsvärden i att odla sin potatis, plocka sina tomater, baka sitt bröd på spannmål från ekobonden i grannbyn, hämta värpljumma ägg i redet och mötas av det stillsamma kvällsljudet från fåren i hagen.


Vad händer när den nya gröna vågen tar fart? Centerpartiet finns inte kvar längre som ett landsbygdsparti. Maud Olofsson har kört sitt parti i botten i jakt på flinande glin med stureplansdrömmar. Och Miljöpartiet har sugits in i sossarnas intressesfär, där småskalighet och landsbygd bara uppfattas som hinder för ekonomisk tillväxt.

Var tar nästa gröna våg vägen? För lugn, den kommer. Sjuttiotalets våg kommer att upprepas, om än i något annat form - solceller på taken, smart småskalig teknik som leder till mer av frihet från beroende av både stat och kapital. Gröna frihetliga människor som har sin bas på landet. Partilösa?

lördag 16 maj 2009

Idag för 127 år sedan...

Idag firas Elin Wägners minne med fest klockan 15 i Börssalen hos Svenska Akademien, vid Stortorget i Gamla Stan. Alla välkomna! Det är Minnesår - 60 år sedan hon dog. Och just idag är det 127 år sedan hon föddes. Mer aktuell än någonsin! Läs mer här!

Las Vegas nästa för Peter?



Ett halvt sekel mellan bilderna.

fredag 15 maj 2009

Går MP-kongressen på den finten...?

Idag startar Miljöpartiets kongress. Det är ett helt annat parti än det jag avtackades från år 2000 efter 11 år som språkrör.

Inga värderingar i det konstaterandet, bara ett... konstaterande. Alla utvecklas vi. Ibland på olika sätt.

Det mest intressanta inför denna kongress är om partiledningen skall lyckas reducera frågan om sänkt arbetstid till en viljeyttring som man inte behöver verka för...


Partistyrelsen har nämligen lagt ett, förvånansvärt utslätat och konventionellt, förslag till arbetsmarknadspolitik där man i konkreta attsatser lovar verka och arbeta för en massa mer eller mindre vettiga saker. Men när man kommer till en av de mest centrala delarna av grön ideologi - sänkt arbetstid - så byter man ut orden "verka för" mot att man "vill" sänka arbetstiden.

Förmodligen i förhoppningen att kongressen inte skall se finessen... Att MP slår fast att man vill sänka arbetstiden är ofarligt för Mona Sahlin, att däremot kongressen slår fast att MP skall verka eller arbeta för det är något helt annat... På lördagen tar kongressen sitt beslut.

Jag tror inte att kongressen går på den finten från partiledningens sida. Några ideologiska grundbultar bör väl ändå vara kvar även för det nya Miljöpartiet så här i blockpolitikens förödande tidevarv...

Frågan är om man kan säga att man har makt och inflytande om man redan före en regeringsbildning förpassat fler och fler av sina egna grundbultar till avfallskvarnen.. eller åtminstone lagt en våt filt över dem i hopp om att de skall glömmas bort...

Bilden föreställer MP:s kongress som likt en modig stålmus kommer att förhindra partiledningen att krossa ännu en grön grundbult...

torsdag 14 maj 2009

Senkommen debatt om designade barn...

Socialstyrelsen menar att man bör avstå från att undersöka fostrets kön om inte särskilda skäl - t ex ärftliga sjukdomar - finns. Detta med anledning av ett fall i Eskilstuna.

Socialminister Göran Hägglund meddelar att
man som förälder får finna sig i att vara ovetande till vad det är för kön på det barn man väntar, sjukvården skall inte automatiskt ta reda på fostrets kön. Den kristna tidningen Dagen skriver: "En möjlig väg att gå är att förvägra blivande föräldrar att få reda på barnets kön förrän abortgränsen i vecka 18 har passerats."

Suck!

I en allt mer privatiserad sjukvård finns det inga möjligheter att stoppa information om vilket kön "cellklumpen" - för att citera katoliken Bitte Assarmo - har. Och tidningen Dagen gillar ju privata alternativ om jag förstått det rätt. Vilket också Göran Hägglund gör - han tillhör det parti som är ivrigast när det gäller just privatisering.

Vi kan alltså inte förhindra att människor i allt större utsträckning kommer att förverkliga idén om att på olika sätt designa sina barn. Redan för 25 år sedan ville några av oss få till en debatt om detta. Men det var omöjligt att få andra politiker att seriöst ta i frågan; tvärtom hävdade de att jag och andra "svartmålade" och att den nya tekniken är "neutral".

Men ny teknik är aldrig neutral i den mening att den inte kommer till användning den dag då någon kan göra ekonomisk vinst på den - eller den dag staten finner det nyttigt av andra skäl. Makarna Myrdals idéer, som på intet sätt var grundande i ondska, om en bättre folkstam skulle lätt kunna genomföras idag. Det kallades rashygien en gång. Det "goda" är att vi får ett rationellare och mer lönsamt samhälle. Det "onda" är att det är alldeles åt helvete...

Vi vill alltid utnyttja teknikens goda följder, men måste ha klart för oss att dess "onda" sidor också kommer att användas. Det som de flesta av oss idag anser är obehagligt - välja vilket kön barnet skall ha eller på mer sofistikerat sätt designa sitt barn - kommer att vara acceptabelt imorgon.

Vi sitter nämligen, vare sig vi vill eller inte, på det sluttande plan där våra värderingar och normer successivt förskjuts. Det är därför det är så tragiskt att debatten alltid kommer försent, efter det att vi nått den gräns där vi kunnat påverka. När det gäller "genteknik" (i vid och vardaglig mening) har flera av de krafter som nu vaknat till liv varit tysta då de verkligen kunnat påverka. Då var de för fega, för bekväma, för rädda att få etablissemangen på sig. Nu blir det tom retorik för syn skull.

I Sverige har vi regelverk som gör att föräldrar inte behöver uppge varför de vill abortera sitt foster. Det kan bero på allt från att man anser sig vara för unga till att man avser att vid den förväntade förlossningen åka till Las Vegas och spela poker. Vare sig staten eller sjukvården har med saken att göra. Så bör det vara - inte för att det är bra, utan för att allt annat är sämre.

Jag tycker att det är oerhört att vi i detta lilla land har över 37 000 aborter. Det är också mer än tarvligt att skulden för detta oftast läggs på kvinnor. Som om vi män inte var delaktiga i att kvinnan blir gravid. Män är usla på att ta ansvar för sitt skvättande - skrev om det här.

Torbjörn Tännsjö skrev förresten för en tid sedan på DN Debatt att föräldrar skall ges oinskränkt makt över vilka barn som skall födas. Det föranledde mig då att påpeka detta:

1953 lyckades James Watson och Francis Crick presentera en modell över DNA-molekylens uppbyggnad. Nio år senare fick de nobelpris. Fransic Crick, en på många sätt ärans man, har hävdat att barn som inte har tillräckligt goda arvsanlag mycket väl kan avlivas:"Inget nyfödd barn borde få kallas människa förrän det genomgått vissa tester när det gäller arvsanlag".

James Watson förklarar närmare: "Om ett barn inte levnadsförklaras förrän tre dagar efter förlossningen kunde föräldrarna beredas tillfälle att ta ställning medan bara ett fåtal har den möjligheten under nuvarande system. Läkarna kunde låta barnet dö om föräldrarna så ville..."
För drygt tio år sedan ansåg han att om det visar sig att homosexualitet är genetiskt betingat så borde alla gravida kvinnor ges rätt till abort.

Så sent som för något år sedan
hävdade han att svarta hade gener som gjorde dem mindre intelligenta än vita, och att detta var förklaringen till varför Afrika var fattigt... Detta föranledde obskyra organisationer att jubla...

Nåja, dessa två nobelpristagare är inte ensamma. Joshua Lederberg fick nobelpris 1958 och menade att rashygien var mer än rimligt. Har man funnit en "överlägsen individ" ska denne kopieras direkt "hellre än att riskera störningar genom naturlig hybridisering, inkluderande den sexuella".
1978 skrev nobelpristagaren Macfarlane Burnet i sin bok The endurance of life:

"Vi måste se till att alla barn faller under de accepterade gränserna för det normala. För att gå rakt på sak: det innebär att ta död på havandeskapets produkt så fort man säkert kan konstatera att det inte är tillräckligt välrustat för att klara livet. Det kan tänkas att man inom en inte allför lång framtid kommer att testa alla nyfödda barn direkt vid födseln och endast återlämna dem till modern om man inte funnit några tecken på genetiska sjukdomar".

Men det är ju inte bara nobelpristagare som drömt om en värd där vi idkar rashygien. I folkhemmets Sverige var det Alva och Gunnar Myrdal som gick i spetsen. I Kris i befolkningsfrågan skrev man: "Den profylaktiska socialpolitikens direkta uppgift är att framskapa ett bättre människomaterial".
De två hävdade att det krävdes karaktär och intelligens av "det mänskliga produktionsmedlet", de "lågvärda" människorna skulle steriliseras.

1941 hävdade den socialdemokratiske socialministern
Gustav Möller att samhällsvinsten var ett gott argument för rashygieniska åtgärder. Det var inga onda människor, och det är just precis det som är så obehagligt. I det godas namn kan man ägna sig åt att genomföra mindre trevliga drömmar.

Tännsjö tänjer på frågan och har
tidigare redovisat sin ståndpunkt att det är bättre att föräldrarna väljer vilka barn de vill ha än att staten gör det. Debatten lär gå vidare, skriver prästen och tillika chefredaktören på Aftonbladet Helle Klein, och utropar frejigt att döden tillhör oss alla. I övrigt verkar det bara vara här man kommenterat Tännsjö...

Om du är intresserad av att läsa vad jag skrev om denna fråga i boken
Svarta oliver och gröna drömmar (Norstedts, 1997) kan du klicka här. Man kan konstatera att tiden går... Att den liksom sprungit ifrån debatten...



onsdag 13 maj 2009

Idioti.

Marknadsekonomins fördummande avarter tar sig alltmer absurda former. De ligger inte långt efter absurditeter i de reellt förekommande socialistiska samhällen vi sett...

Effekten av att bara ha lönsamhet som mål är absurt - sjukvårdsrådgivning på kortast möjliga tid tillhör det mer absurda. Apotek vars mål är att sälja så mycket som möjligt är också absurt - betänk att vi idag lever i kvartalskapitalismens tidevarv där kvalitet och etik är skällsord.

Jag är tillräckligt korkad, konservativ, omodern och mossig för att inte förstå hur detta kan få pågå. Hur vore det om Fredrik Reinfeldt dammade av de goda bitarna av konservatismen för att tillsammans med gröna och vänsterkrafter stoppa den nyliberala hjärntvätt som pågår, och som gör att vi inte märker att vi sitter på ett sluttande plan som leder ner till förgården till det nyliberala helvetet där det enda som räknas är pengar.

Det lustiga är att det är kristdemokraten Odell och centerpartisten Olofsson som i regeringen vandrat vidare från förgården... Precis som svenska banker gjort, i bonusjaktens namn, i Lettland, vilket bland annat moderata BT påpekar idag.

tisdag 12 maj 2009

Bättre sälja munskydd än att slösa pengar på mat till gamla...


Lokal och vällagad mat gör att patienten mår bättre.


Så ser en rubrik ut, i dagens pappersupplaga av SvD. Och så kan man läsa: "Nästan varannan patient i slutenvården är undernärd eller i riskzonen att bli det...".


I går kunde man i samma tidning läsa att sjukhusmaten var fullproppad med tillsatser. Tja, så fungerar det väl när det ideologiska konceptet bygger på gamla tiders fattigvård - där gamlingar auktionerades ut till lägsta möjliga kostnad... Principen "Billigaste entreprenad vinner" är lika grotesk som principen "Sänkt skatt till friska är mer lönsamt än bra mat till gamlingar som ändå skall dö".

Detta är naturligtvis marknadsekonomins stora brist: kvalitet har en tendens att väga betydligt mindre än kvartalets lönsamhet - eller för att citera samma tidningens ledarsida idag: "det är ju en av poängerna med marknadsekonomin att resurser ska flyttas från olönsam till lönsam verksamhet".

Och inte fan är det lönsamt "med gamla kärringar och förvirrade gubbar som vare sig åker till IKEA eller avser att tillägna söndagen till något köpcenter", för att citera mig själv från en gammal debattartikel med ett antal år på nacken.

Det ledarsidan klagade på var att Finanspolitiska rådet vill öka statsanslagen till kommunerna, istället för att stötta Volvo som ju producerar något mycket viktigare - förlegade bilar med gammal teknik - än vård till gamlingar och utbildning till barn.

Förresten: en gammal vän mejlade igår och berättade att han i svininfluensans tid varit på det statliga apoteket för att köpa munskydd. Där fick han information om att munskydd inte skulle hjälpa mot svininfluensen.

- Tycker du inte jag ska köpa munskydd av dig då? frågade min borgerlige gamle kamrat.
- Nej, det hjälper ju inte, svarade damen bakom disken.

Detta fick min kristdemokratiske vän att omvärdera hela tanken med privatisering av apoteken. Ett apotek vars främsta mål är att sälja så mycket som möjligt kommer naturligvis aldrig att spontant upplysa om att det man tänker köpa inte har avsedd effekt.

Den enda gång jag personligen drabbats av denna fantastiska ärlighet är i Vingåkers järnaffär, där jag flera gånger upplysts om att det jag tänkt inhandla faktiskt inte behövs: som t ex en elektrisk braständare eftersom det går lika bra att tända grillen med värmepistolen som jag köpte för två år sedan för att restaurera våra gamla fönster...

måndag 11 maj 2009

De nya mittpartierna

Centern har haft sin stämma. Och det står allt mer klart att vi har en ny mitt i svensk politik. De gamla mittenpartierna har flaxat iväg till höger. De nya mittenpartierna är Moderaterna och Socialdemokraterna.

Bäst vore att de slutade låtsas vara motpoler i svensk politik. Bäst vore att de bildade regering efter valet.
Det skulle tydliggöra var svensk politik står.

Reinfeldt och Sahlin skulle ju alltid kunna skylla på att Sverigedemokraterna hotar ställa till det, att landet behöver en stabil regering och att Maud Olofsson är Sveriges svar på Margaret Thatcher som, till skillnad från Reinfeldt och Sahlin, vill krossa arbetsrätt, kollektivavtal och i stort sett allt som finns utanför Stureplan...

Man kan också hänvisa till att det stora borgerliga partiet och socialdemokraterna bildat regering i Tyskland.

Och sedan då? Tja, några av småpartierna utanför den nya regeringen kanske får för sig att offensivt formulera visioner, drömmar och något som kan vara avstamp på väg mot ett bättre samhälle där ekologi, jämlikhet, socialt ansvar, frihetlighet och tilltro till att människan är mer än konsument och produktionsfaktor. En gemensam dröm - lika stark som en gång drömmen om folkhemmet var - om något djupare än bara idén om att vi skall springa fortare och fortare, köpa mer och mer och låta tillväxtmanin reducera livet till en fråga där framgång mäts i siffror på konton.

söndag 10 maj 2009

Varför inte boka in börssalen den 16 maj kl 15.00?

Elin Wägner-sällskapets årsmöte med festprogram hålls den 16 maj i Svenska Akademins Börssal - vid Stortorget i Stockholm.

Klockan 15 öppnas för allmänheten - sång, musik och tal av bland andra Ebba Witt-Brattström, Eva Moberg, Elisabet Hermodson, Thage G Peterson, Stefan Edman och Birger Schlaug.

De som önskar delta på en gemensam måltid efteråt på Myntkrogen kan senast 11 mars anmäla sig till mes@comhem.se. Trerätters middag inkl dryck, 250 kronor som betalas på plats.

Fotvandra på söndagen.
Klockan 10.00 på söndag den 17 maj blir det vandring i Elin Wägners fotspår. Start vid Odenplan, hörnet vid Norrtullsgatan. Avslutas klockan 14.00 med avtäckning av minnestavla på fastigheten Lundagatan 36, där Elin Wägner bodde under några år på trettiotalet.

lördag 9 maj 2009

Och var tog idén om grundtrygghet vägen?

Miljöpartiet har, av ideologiska skäl, varit en stark kritiker av det "nya" pensionssystemet. När riksdagen igår debatterade pensioner så var det inte mycket kvar av den kritiken. Kritik kallades istället för "plakatpolitik". Och i medierna framställdes det som att det bara var Vänsterpartiet som ogillade pensionsystemet. Suck!

Jag är synnerligen rädd för partier som hånar ideologiska ställningstaganden och opinionsbildning för plakatpolitik. När man dessutom låter nonsensordet modernt allt oftare känneteckna den egna politiken blir jag rent av förskräckligt rädd.För guds skull: räta på ryggarna!

Och våga med kraft kritisera ett pensionssystem som inte bygger på att staten skall garantera en hygglig, likvärdig grundpension till alla oavsett om man varit bonusdirektör eller valt att prioritera sina barn eller på annat sätt gjort insatser i de icke-betalda - men nödvändiga! - delarna av samhället. Staten skall behandla alla lika. Därför är allt annat en en rak, skattefinansierad och obyråkratisk, statlig pension, lika för alla, den enda rimliga utgångspunkten.

Grön kritik - åtminstone som grön definierats tidigare - av pensionssystemet skiljer sig således från vänsterpartiets kritik, som ju snarast bottnar i någon sorts lutheransk syn - eller snarare calvinistisk syn- på att det är det formella lönearbetet, snarare än att man är människa som uppnått en viss ålder, som skall ligga till grund för den statliga pensionens storlek.

Staten bör alltid definiera människan som något större och djupare än "lönearbetare", "produktionsfaktor" etc. Grundtrygghet, lika för alla, är därför en god princip att bygga på - självfallet med hänsyn tagen till att t ex funktionshindrade behöver mer.Värt att driva opinionsbildning kring!

(Calvin är mannen till höger på bilden...).

fredag 8 maj 2009

Yttermera sant

Om du missat den senaste bantningskuren så sammanfattas den till höger.

För övrigt är det inte något att oroa sig för, det här med svininfluensan. Vi kan inte få den. Människan är nämligen redan utdöd, enligt yttermera forskning. Se vidare här, (om du inte redan tillhör de esoteriska som redan överlever de dystraste dagar genom yttermera tips, råd och info).

torsdag 7 maj 2009

"Årets stora läsupplevelse"

"Rykande färsk svensk litteratur står i staplar på golvet i mitt arbetsrum och pockar på uppmärksamhet. jag är ledamot i en stipendienämnd och i jobbet ingår att läsa stora delar av innevarande års utgivning för att vaska fram några guldkorn, värda att belöna. Böcker som har mer än ett år på nacken hinner jag sällan med. De är redan passé!

Mitt i denna fixering vid det nya får jag i min hand en sextio år gammal bok: Vinden vände bladen, Elin Wägner sista roman, utgiven 1947.

Det blir årets stora läsupplevelse."


Detta skriver Cecilia Davidson i den antologi som kommer ut den 16 maj: Det första fotstegets moder (Artéa).

Och jag kan bara hålla med om att Vinden vände bladen är gigantisk litteratur! Jag recenserade den här.

onsdag 6 maj 2009

Noterat med förvirrad uppsyn

  • Centerpartiet är favorit för Svenska Dagbladets ledarredaktion. Vad säger du om det, Olof Johansson?
  • Miljöpartiets Annika Nordgren Christensen skrev på sin blogg för en dryg vecka sedan att hon lämnar uppdraget i Försvarsberedningen - vilket också lär medföra att Försvarsbloggen läggs i koma. Synd.
  • Hamnade i går kväll, på grund av misstag och trötthet, i en helt förvirrad EU-debatt, arrangerad av SVT. Vad man röstar på blev helt förvirrat - kandidaterna representerar ju bara sig själva och som personer har de ett inflytande på någon dryg promille. Carl Schlyter var den som verkade ha koll på saker och ting. Han korades för övrigt i dagens DN till bäst på miljön av de svenska EU-parlamentarikerna. EU-debatter känns i övrigt som tidstjuvar med absurda inslag av egotrippade personvalskampanjer.
  • Partierna skall tydligen hålla sams under det halvår som Sverige är ordförande i EU. " Alla som betraktar det här utifrån kommer att se det som att Sverige blir ordförande i EU. De delar inte upp oss i regering och opposition", sa Fredrik Reinfeldt till DN. Nåja, skillnaden mellan regering och opposition handlar inte om artskillnad utan om gradskillnad. De är ju, som sagt, poler på samma utvecklingsväg.
  • Manchester United krossade Arsenal, vilket underlättar mitt samarbete med Fred Lane när vi snart skall ut på en turné med 19 spelningar inom kriminalvården i Västsverige... Tröstar mig personligen med att Djurgården gjorde två spelmål och är på väg upp från träsket.

tisdag 5 maj 2009

Noll-åttacocktail

Ibland undrar man förstås. Hur det står till. I senaste numret av Fokus berättar den moderata 08:an Anna Kinberg Batra att hennes politiska förebilder är Margaret Thatcher, Ronald Reagan och... Mahatma Gandhi!

Snart får vi väl höra någon politiker hävda att idolerna är Adolf Hitler och Jesus.

Träffade förresten Kinberg Batra i en debatt för ett tag sedan. Där hade vi också en del 08-problem.

måndag 4 maj 2009

Kan man i framtiden förstå vår samtid?

Ska prata över detta ämne på torsdag. Vad skulle du svara på frågan? Kommer man i framtiden att förstå vår samtid? Och kan vi förstå äldre tider?

söndag 3 maj 2009

lördag 2 maj 2009

Predikan...

Välkommen till Vittinge kyrka söndag den 3 maj, kl 11.00 då jag står för en annorlunda predikan. Vid kaffet efteråt talar jag en stund om Elin Wägner.

fredag 1 maj 2009

Utdrag ur mitt Första majtal

Kära åhörare!

Problemet är inte att Anders Borg driver borgerlig ekonomisk politik.

Problemet är att oppositionen driver samma sorts politik. Det är inte någon artskillnad mellan Alliansen och den rödgröna oppositionen. Det är gradskillnad.

Världsbilden är densamma. Problembeskrivningen densamma. Visionerna är snarlika. Ordvalen identiska.

De två blocken färdas åt smma håll på samma motorväg, i höger och vänster fil. I detta ligger problemet!

Blockpolitiken tär på varje tanke som går utanför det för tillfället politiskt korrekta.

Problembeskrivningarna blir inskränkta, och rent av infantila. Grundproblemen är inte de som vi får beskrivna i vare sig riksdagen eller annan offentlig debatt.

• Grundproblemet är inte att tillväxten sviktar – grundproblemet är att politiska och ekonomiska beslutsfattare inbillar sig att det är möjligt med ständigt ökande ekonomiska volymer. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi skulle bli fattiga därför att vi “bara” är lika rika som 2007 – grundproblemet är att man byggt upp system och idévärld på falska premisser. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte sviktande aktivitet i samhället – grundproblemet är att man inbillar sig att ekonomin kan och bör fördubblas var artonde år (vilken den gör med 4 procent tillväxt). Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi i den redan rika delen av världen konsumerar för lite – grundproblemet är att vi konsumerar över våra ekonomiska och ekologiska resurser. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi har en ökande arbetslöshet – grundproblemet är att man envisas med att uppfatta 40 timmars arbetsvecka som en naturlag trots att vi ständigt rationaliserar, effektiviserar och automatiserar. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi genom ökad arbetslöshet minskar skatteinkomsterna – grundproblemet är att det är arbetstiden, och inte produktionen som helhet, som finansierar välfärden. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi får mer fri tid i tid genom minskad mängd formellt arbete – grundproblemet är vi blivit så mentalt handikappade att vi inte vet vad vi skall göra med den fria tiden. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte vikande siffror i oranga kuvertet – grundproblemet är att vi känner tillit till siffror på konton! Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att det finns för lite järnväg och för små vägar - grundproblemet är att vi utgår från att antalet transporter skall öka, att mängden gods skall öka, att avståndet från bostad till arbete skall öka, att lokaliseringen av företagen skall styra människor istället för tvärtom. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta! För visst är det väl så att ekonomin skall vara människors tjänare, inte dess herre...

• Grundproblemet är inte att världens redan konsumtionsstinna inte konsumerar lika mycket som i går – grundproblemet är att det finns de som tror att världens rikaste måste bli rikare för att det ska droppa ner till de fattiga. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi tappat styrfart – grundproblemet är att vi styr åt fel håll. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är att vi fastnat i en konservativ tro på tillväxtsamhället, och inte förstår att nästa steg i samhällets evolution är... utvecklingssamhället! Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta! Och gå till angrepp mot de krafter till höger och vänster som hävdar att livskvalitet är tillbakagång...

Tillväxtsamhället är en fas, en på många sätt god fas, på vägen i den samhällsevolution som pågår. Problemet är att så starka, så många, så infantila maktcentra envisas med att hålla fast vid tron att tillväxt- och konsumtionssamhället är något för evigt givet. Ingenting kan vara mer fel. De har fastnat i tillväxtmani och konsumtionsfundamentalism.

Problemet uppstår när man inte förstår att det materiellt mogna samhället har en fantastisk möjlighet att växla över till det socialt och kulturellt goda samhället. På det sätt som i stort sett alla gamla tänkare – oavsett ideologisk hemvist – var överens om. När vi nått det materiellt mogna samhället skulle det bli andra saker som skulle växa: fri tid, kultur och icke-materiell värden som närvaro, omsorg och sociala nätverk IRL…Det är detta som är utveckling! Det är detta som är steg framåt! Det är detta som är det gröna alternativet till de två blockens visioner!

Tänk vad skönt det skulle vara att väcka upp John Stuart Mill, Karl Marx och, varför inte, Staffan Burenstam Linder - den gamla moderaten som skrev om tillväxtmani i sin bok Den rastlösa välfärdsmänniskan 1968. Och sedan be dem berätta lite om sina visioner för dagens politiker.

Ja, väck upp de tyska grönas Petra Kelly också. Dagens svenska miljöpartister skulle behöva höra ett och annat. Jag vet att de har det i ryggmärgen, att de innerst inne förstår, men de är så rädda att bli betraktade som orealistiska och naiva av dem som verkligen är just orealistiska och naiva.

Talet fortsatte här medan publiken verkligen spann och sträckte på sig i solen!

Som avslutning sade jag: "Ta gärna för er av maten, den står i skålarna i köket. Det är det vanliga torrfodret, men denna gång också med några färska abborrar från viken. Kära Nelson, Surre och Mr Lois, nu är ni fria att ägna er åt era kattliv igen. Tack för att ni lyssnade!"

Jag bjuder på läsarnas elaka kommentarer om att det bara är katter som lyssnar på mig nuförtiden...:-) Men å andra sidan har ju just du läst ända hit...! Trevlig helg!