torsdag 18 september 2008

Män tar för lite ansvar

Förra året genomfördes 37 205 aborter bara i Sverige. Jag tycker det är fruktansvärt. Jag är för kvinnans rätt till abort, men jag tycker likt förbannat att det är fruktansvärt.

Det är häpnadsväckande att inte p-piller för män blivit norm, eller att inte män kan unna sig en sterilisering. Att ansvaret för de ökande antalet aborter läggs på kvinnor är inte bara orättvist, det är dessutom ytterligare ett bevis på att manliga strukturer som råder i samhället.

– Ska kvinnor lastas för ett högt aborttal för att de vägrar att förstöra sig med p-piller? frågade Anna Ekelund häromveckan i Aftonbladet. Det gjorde hon rätt i.

Någonstans mellan fem och tio tusen, av de som bor i Sverige, steriliserade sig förra året – fyra av fem var kvinnor. Trots att det går snabbare och är mer riskfritt på män. Normer och maktstrukturer styr.

Hur som helst: abortfrågan är mer komplicerad än vad de flesta av oss som stöder nuvarande lagstiftning vill göra gällande. Jag fick mig en läxa när en kvinnlig vän från ett land där man genomför aborter regelmässigt lånade Lennart Nilssons bok Ett barn blir till från vår bokhylla. Hon blev chockad när hon såg de små fostren, läste om hur fort de utvecklades - hennes chock fick mig att se bilderna på ett nytt sätt.

Abortfrågan har blivit än mer aktuell i USA när en person Sarah Palin kandiderar som vicepresident. Hon är närmast fundamentalistisk abortmotståndare. Den demokratiske kandidaten till samma uppdrag, Joseph R Biden, tror att livet börjar vid befruktningen. Och anser rimligen då att abort är mord.

I Sverige passar man på att rida på anti-abort-vågen. I Jönköping möttes gudtjänstbesökare av blodiga bilder på aborterade foster utanför pingstkyrkans entré för ett tag sedan. Organisationen Människorrätt för ofödda hade slagit till. Vedervärdigt. Det fick Dagens Emanuel Karlsten att surna till: "Varför väljer organisationens ordförande att åka 35 mil från Stockholm till Jönköping för att - för barn - visa bilder som är så blodiga och äckliga att hade de varit i en våldsfilm hade de haft 15-årsgräns. Hur tänkte de?"

Starkt gjort av en kille på Dagen, kan man tycka. Så fick han skäll också. Själv brukar jag få en del skäll när jag hävdar att vi som stöder kvinnans rätt till abort bör kosta på oss en allvarlig fundering på hur antalet aborter skall minska.

Hur som helt är det jäkligt fegt av män att låta kvinnan ta ansvar - antingen genom att riskera hälsan med spiller eller lägga upp sig för abort. Män bör ta större ansvar för sitt skvättande. Även om det handlar om att ta till skalpellen.

25 kommentarer:

  1. Enligt uppgift, startar vår kropp med ett hjärta. Sedan går det fort. Det ofödda barnet är mycket mer tidigt kapabelt att uppfånga känslor, än vi hittills velat tro. Ex:vis hör det, genom mors bukvägg, om rösterna därutanför låter hätska eller rofyllda. Det uppfattar melodier och rytmer. Kanske det även kan känna glädje, räddsla?

    Är det okej, att kvinnans självklara rätt till SIN kropp legitimerar henne att låta stoppa hjärtat på en ANNAN människa, som rimligtvis borde ha samma rätt till livet som de redan födda?

    Solidaritet med nya generationer!

    SvaraRadera
  2. Rädsla stavas med ett d!

    SvaraRadera
  3. Birger, jag delar din uppfattning, men du får se upp för stöd från mörkermän!

    SvaraRadera
  4. Snälla Birger, man kan inte tro att livet börjar vid befruktningen, det är ett ställningstagande, en uppfattning. Visserligen den enda uppfattningen i den delen av abortfrågan som håller för någon slags vetenskaplig granskning, men likväl en uppfattning.

    SvaraRadera
  5. Du lyckas säga mycket i ett inlägg, Birger.

    Läste igår på en blogg; "Man måste väl kunna vara abortmotståndare inom nuvarande lagstiftning?"
    När jag säger detsamma så blir jag anklagad för att vara abortförespråkare och för att vara skenhelig. Att försvara sig mot båda påståenden är som att banka huvudet i en betongvägg.
    Och börjar man som kristen snacka om sexualmoral och ansvar blir man genast stämplad som bakåtsträvare och funtamentalist.
    Hur man än vänder sig...

    Om nu livet börjar vid befruktningen, eller när hjärtat slår, som ju sker mycket tidigt, så är ju abort mord, säger du.
    Men vill man undvika det där med "mord" när ska man då sätta gränsen? När fostret själv kan överleva utanför modern (vilket det egentligen inte kan utan hjälp av medicinsk vård förrän ganska sent i graviditeten) eller när det föds efter ca 40 veckor?
    Jag har svårt med det där att alltid skrika om mord, för det skadar så många. Dessutom är det oftast män som skriker högst om mord. Varför?
    Men, jag är kanske skenhelig i alla fall, blundar för "sanningen".
    ---

    Jag brukar säga att man är två om att ha sex, två om att bli gravida och följaktligen två om att få barn, eller göra abort.
    När den fria aborten infördes protesterade feminister, "det skulle bara ta bort mannens ansvar". Det var på 60-talet.
    Nu undrar jag om de inte hade rätt i alla fall. Jag blir chockad när jag läser att fyra av fem steriliseringar görs av kvinnor.

    Hade nog velat skriva det där om männens ansvar själv, men ville inte bli stämplad som gnatig feminist (eller vad man ju blir kallad när man som kvinna tjatar om männens ansvar...).
    Tack, Birger, du skrev det för mig.

    SvaraRadera
  6. Hör du 08:20. Vilka är de verkliga mörkermännen: 1) de som anser det vara i sin ordning att döda människor som av en eller annan anledning anses "stå i vägen" för individen eller samhället (tex Kinas massaborter, USA:s dödsstraff), eller 2) de som anser livet vara så fint, ja heligt, att varje individ har rätt att se dagens ljus och leva sitt unika liv?

    Kanske du säger, att man inte är människa förrän man föds. Men tänk då på, att detta är ett begrepp som är av juridisk art och fastställs politiskt. Många länder har därför 12-veckorsgräns för fri abort. Sverige sägs vara ganska ensamt om 18 veckor. I politiken handlar det alltså om tyckande.

    I våra hjärtan handlar det om känslor.

    JA till Livet-rörelsen har bl.a. en sidoorganisation som kallas Livlinan. Dess uppdrag är att stödja gravida som vänder sig dit, för att orka föda fram sina barn. Stöd Livlinan, kära 08:20! Det behöver du aldrig ångra.

    N.

    SvaraRadera
  7. Många av dessa kvinnor som gör aborter är väldigt unga, min flickvän gjorde abort när hon var 21 och jag ett år yngre, idag studerar vi på olika orter, hade vi behållit detta blivande barn hade våra liv sett helt annorlunda ut idag. Och jag vet många som varit i samma situation. Tidigare i människans historia har man ställt ut önskade barn i skogen, dräpt dem eller gett bort dem, varför ska vi inte med dagens tekniska framsteg få rätta till det misstag som skett innan barnet själv blir medvetet? Alltså innan 10 veckor eller vad det nu är som är gränsen. Här som med allt är grundtanken, JAG vill bestämma själv med min partner över hur vi vill göra, JAG vill inte att STATEN ska bestämma över om jag får göra abort eller inte.

    Sen välkomnar jag ett p-piller för män, absolut, men då skulle väl sexuellt överförbara sjukdomar också öka, allt har sina nackdelar och fördelar.

    SvaraRadera
  8. Det är lätt för Birger att sitta och tycka saker, som den tyckare han är, men har han själv befunnit sig i den situationen? Är man gift och har barn så är det jävligt lätt att tycka att människor som gör abort är fega och okänsliga.

    SvaraRadera
  9. Bra 12:11
    När det gäller män och sex verkar onani vara det enda rätta.
    Det är ju också ett väldigt liv på feministerna om alla anmälda våldtäkter som inte blir lagförda.
    Inte ett ord nämns om att det kan påhitt, dock finns det fall där mannen friats efter att oskyldigt suttit inne i flera år.
    Just hot om anmälan för våldtäktsförsök är ett utmärkt kvinnovapen.
    Att bevisa för mannen att han är oskyldig är ju näst intill omöjligt.
    Stack jag huvudet i getingboet nu??

    SvaraRadera
  10. 13:08

    Närå, men dra gärna ut det ur arslet.

    SvaraRadera
  11. 12:09, du har nu deklarerat hur du ser tingen från ditt perspektiv. Kan du överväga att flytta dig några steg och se på födelsen ur barnets perspektiv? Så små barn kan inte uppleva skräck, anser du kanske. Men om detta är sant vet vi inte. Alltså må försiktighetsprincipen gälla, eller hur?

    Och, 12:09, vad anser du om att det finns en folkrörelse, JA till Livet, som verkar likt en advokat för de ofödda barnen? För du håller väl med om, att dessa är våra allra minsta medmänniskor, och därmed totalt försvarslösa, rättslösa. Tycker du det är bra, att de då har ett språkrör, och att en osäker gravid kvinna har Livlinan att luta sig mot?

    Slutligen, 12:09, gå gärna in på JA till Livets (och Livlinans)hemsida och ta del av argumenten där, då kanske bilden blir en annan, än den du får hos motståndarlägret.

    N.

    SvaraRadera
  12. Håller med 13:08
    Anders 13:53 anser tydligen att män som sitter oskyldigt inlåsta får skylla sig själva.

    SvaraRadera
  13. 13:08 och 14:43
    Det är jätteviktigt att alla våldtäktsförsök leder till fällande dom.
    Om det blir ett och annat misstag är sådant man får ta.

    SvaraRadera
  14. 15:01
    Rättssäkerheten är jätteviktig i ett demokratiskt land som Sverige vill vara.

    SvaraRadera
  15. Gå in på dnv.se och läs Pär Ströms bok

    SvaraRadera
  16. Kommentar till 15:40
    Den heter Mansförtryck och kvinnovälde och kan läsas diekt på skärmen

    SvaraRadera
  17. Nu handlade ju detta blogginlägg om att män inte är så himla bra på att ta ansvar, och inte om män som är oskyldigt inlåsta för våldtäkt.

    Vad i hela världen har Per Ströms bok med mäns ansvar att göra?

    Skräpning alla anonyma karlar (för det antar jag att ni är...)

    SvaraRadera
  18. till 16:27
    Båda sakerna handlar ju igrunden om rättvisa.
    Könet på insändarskribenten får åtminstone i detta fallet förbli anonymt

    SvaraRadera
  19. Skärpning feminister. Varför så tysta? Har ni drabbats av argumentnöd?

    SvaraRadera
  20. Hellre adoption än abort!

    SvaraRadera
  21. anonym sa...
    12:09, du har nu deklarerat hur du ser tingen från ditt perspektiv. Kan du överväga att flytta dig några steg och se på födelsen ur barnets perspektiv? Så små barn kan inte uppleva skräck, anser du kanske. Men om detta är sant vet vi inte. Alltså må försiktighetsprincipen gälla, eller hur?

    Varken du eller jag kan se eller känna något ur barnens perspektiv. Det bör vara upp till var och en att få bestämma om man ska behålla eller göra abort. Det där med försiktighetsprincipen är väldigt farligt, tillämpa det på nästa vilket ämne som helst och det kan få katastrofala följder.
    Så här är det, Barnet utvecklar inget eget "sinne" förens ganska sent (alltså efter v.15) vad vi hittills vet, detta kan du kolla upp innan du kommer med dina pläderingar om att man ska ta hänsyn till något som inte är självmedvetande än.

    Dessutom så kan man ju ha i åtanke, att vi låter tusentals barn dö i u-länder på grund av sjukdomar etc, Är inte det mycket allvarligare i relation till att vi i väst gör aborter på oönskade barn, som med största sannolikhet inte känner av något.

    SvaraRadera
  22. "Titta, där är en som stjäl en bil. Alltså kan jag sno den här cykeln!"

    11:00 inser säkert hur orimligt detta "argument" låter.

    Alltså lär det vara minst lika orimligt, att jämföra den tragiska barnadödligheten i världen med
    planerat dödande av dessa de allra minsta, oskyldigaste och mest rättslösa. Ett människoliv är inte vad som helst. Det är verkligen inte bara en geléklump. Det är en unik samling egenskaper, vars inträde i jordelivet måste värnas, i främsta rummet av föräldrarna, i andra hand av samhället om det behövs. Men abortens mörkmän anser antagligen att den ideella rörelse, som funkar som advokat för det lilla livet, skulle förpassas till sophögen.

    SvaraRadera
  23. Birger,

    Glad att du gillade min kolumn. Jag har just skrivit ett bidrag till en antologi om feminism, "F-ordet" (red. Petra Östergren), där jag tar upp abort. Skickar dig gärna ett ex om du skriver till: anna.ekelund@aftonbladet.se

    Allt gott

    /Anna

    SvaraRadera
  24. Kvinnor världen över behöver göra aborter bland annat för att RÄDDA liv - sina egna. Barnsäng är inte något historiskt bara för att det inte förekommer i Sverige.

    Dessutom så är man långtifrån inte alltid två som har ansvar för att en kvinn ablir gravid. Kvinnor kan bli bestraffade med döden, socialt utstötta och misshandlade om de inte går mäns vilja till att ha samlag till mötes och bland annat påven har ju förbjudit kondom.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.