onsdag 17 september 2008

Enighet...

Enigheten är stor i Sveriges Riksdag, trots en del retoriska inslag som kan ge intryck av motsatsen.

Men i de strategiskt avgörande vägvalen - neutraliteten, arbetslinjen, finansiering av välfärden etc - har partierna smält samman till en grå massa.

I gårdagens regeringsförklaring sa Reinfeldt t ex inte ett ord om svensk neutralitet, istället sa han:

Det råder bred enighet i Sveriges riksdag om att vårt land inte kommer att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland i Europeiska Unionen eller ett annat nordiskt land. I detta ligger också en förväntan om att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas.

Så växer då EU, med svenskt stöd över hela linjen, samman till en militär enhet. Tanken att EU, inkl Sverige, med lojal automatik skall stå militärt eniga är definitivt ett steg mot en återgång till det kalla kriget. Neutraliteten är, genom de små tysta stegens tyranni, skrotad.

Reinfeldt uttryckte sig så här vad gäller att skatt på arbetstid skall finansiera välfärden:

Det hänger samman. Arbete och välfärd. Arbete ger skatteintäkter. Skatteintäkter behövs för att trygga välfärden. Vi har inlett arbetet med att återupprätta arbetslinjen. Nu går vi vidare.

Också om detta är man överens. Men att det är arbete som skall utgöra grunden för finansiering av välfärden är ett totalt feltänkande - en breddad skattebas så att produktionen i sig beskattas, oavsett om den sker via människors arbetstid eller inte, skulle öppna för möjligheter till mer fri tid, mer kultur och ökad livskvalitet utan att skatteintäkterna drabbas.

Och någon förståelse för Barack Obamas krav på ekologiska och sociala spelregler för handeln fanns inte...

Sverige är en stark förespråkare för frihandel, vilket innebär att varje ansträngning att föra Doharundan till ett framgångsrikt slut kan räkna med vårt stöd.

Några ideologiska motsättningar i de riktigt stora frågor finns inte längre, jag minns ett parti som tidigare gått till hårt angrepp mot allt det ovanstående...

15 kommentarer:

  1. När ska ni offentliggöra att ni ska bilda ett nytt parti? Jag vet ju att ni är ett gäng som är på gång. Jag vet vilka ni är. Det blir tufft för mp!

    SvaraRadera
  2. Va´? Är det verkligen sant, det 08:00 påstår???

    Gud, måtte det vara sant!!! Var kan man anmäla medlemskap? V.g. svara, kvickt!

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  3. Intressanat inlägg 08:00, det skulle säkert skaka om en del i teorin, men ett parti som inte står upp för jobb och tillväxt kan aldrig få något större inflytande på valdagen. Fast när jag nu hör Östros, en kommande finansminister i en rödgrön regering, känns ju inte heller det så roligt.
    Grå och trist
    kan så vara,
    men dock realist
    till skillnad från slugens skara.

    SvaraRadera
  4. Säg att det är sant!!!

    SvaraRadera
  5. Miljöpartiet har senaste veckan haft två intressanta IDEOLOGISKA evenemang i riksdagen: Jakten på lycka i överflödssamhället (samtal mellan Peter Eriksson och Thomas Hylland Eriksen) samt Skräpet, konsumtionens baksida med Maria Wetterstrand ochMattias Hagberg. Bra mp!

    SvaraRadera
  6. Ordet Alternativ återvinns i moderna tider? Stå på!

    SvaraRadera
  7. Alla tycks vara eniga skriver du med rätta.
    Slänger ut en fråga
    Hur många av denna bloggs läsare är eniga om den gamla sloganen att alltid "växa" och bli större. Detta tycks gälla i alla branscher.
    Är det någon läsare som liksom skribenten gillar "litet och vackert"?
    Ett gammalt (för gammalt?) ordspråk
    säger ju "det är bättre att ha en liten välsignad bit än ett stort förbannat stycke".

    SvaraRadera
  8. Bu, 08:28
    Bra, 09:01

    Schlaugens skara
    vill ju bara
    öka livets kvalité.
    Låt oss sträva
    att oss häva
    uppåt, till en trygg idé!

    Leve det riktiga Mp!

    N.

    SvaraRadera
  9. Hej

    skönt att det finns politiker som Peter Eriksson som tydigt vill ha makt. Han vill bli minister. Ett vanligt arbete är inget för Eriksson. Det är makt, golf o bra lön som gäller. Det gäller att leva i nuet och inte oroa sig om framtiden.

    Robban

    SvaraRadera
  10. Birger hälsar att det som beskrevs av Anonym 08:00 inte är aktuellt.
    Mikaela

    SvaraRadera
  11. Den grå massan leder tanken till Hitler-Tysklands Gleichschaltung = likriktning. Detta för att landet inte skulle söndras mer, utan sträva mot samma mål.

    I Sverige behöver vi inte förbjuda några partier. De blir frivilligt lika som bär. Som ett parti. Som en grå massa.

    Angående Mikaelas budskap: Hur vet någon, vad som pågår i det fördolda?

    SvaraRadera
  12. ”/…/, jag minns ett parti som tidigare gått till hårt angrepp mot allt det ovanstående...”

    Skriver Birger Schlaug.

    Att stå utanför riksdagen och kräva förändringar är det enklaste som finns. Detta fick de miljöpartister uppleva som efter valet 1988 äntrade riksdagen. Under de kommande åren blev deras idéer och förslag bemötta av de andra partierna. En del fick man igenom när de övriga partierna successivt anammade miljötänket. Men huvuddragen i ett ”grönt” samhälle ratades och gör så fortfarande.

    Varken väljarna eller den övriga riksdagen accepterar ett ”grönt” samhälle. I den här situationen gäller enbart anpassning, om man inte i stället väljer att ånyo ställa sig utanför riksdagen och kräva förändringar. Följaktligen består miljöpartiet i dag av en annan generation gröna politiker än de som entusiastiskt dansade in i riksdagen efter valet 1988. Realpolitikerna har tagit över, medan ideologerna/fundamentalisterna fått stiga åt sidan. Birger Schlaug tillhör definitivt de senare, och han har alltså valt att via bland annat sin blogg ställa sig utanför och kräva förändringar.

    Men tänkt er in i situationen att Birger Schlaug i dag skulle återvända till riksdagen! Har han inte känt sig ensam så vill jag lova att han skulle vara det i dag. När inte ens hans gamla parti lyssnar, då är han verkligen ensam. Han skulle på sitt alldeles specifika sätt utbasunera hur de politiska partierna ”smält samman till en grå massa”. Och så skulle han läsa lusen av församlingen i paradgrenarna ekonomisk tillväxt och konsumtionshysteri.

    Sedan skulle hans partikamrater i Nya miljöpartiet dividera om huruvida hans tal var tillräckligt grönt eller alldeles för grönt, och man skulle på kongresserna diskutera realpolitik kontra grön ideologi, och så skulle Birger Schlaug efter några år skriva på sin blogg att ”nu är måttet rågat, nu tillhör även det Nya miljöpartiet den grå massan”…

    Och: ”/…/, jag minns ett parti som tidigare gått till hårt angrepp mot allt det ovanstående...”

    SvaraRadera
  13. Kloker: L Y S A N D E !

    SvaraRadera
  14. Birger, vet att du inte alls är ensam i den dragkampen! Du bär fram analyser och våra idéer på ett verbalt lysande sätt. Utan ideal, skulle våra själar slockna.

    Uppenbarligen har den gröna idén många fiender. Annars vore inte samhället som det är med söndrade familjer, vilsna barn, fullproppade psyksjukhus. Vi behöver istället ett samhälle, som går i takt med människoväsendet, inte med robotarna!

    N.

    SvaraRadera
  15. Till ”N”:

    Aj, aj, aj, nu argumenterar du precis som ett Jehovas Vittne.
    Allt elände i världen beror på att Guds ord inte tillåts gälla.
    Allt elände i världen beror på att de gröna idéerna har så många fiender.

    De gröna idéerna måste bekämpas, visst. Men det betyder inte att vi som är i majoritet saknar ideal och drömmar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.