torsdag 14 maj 2009

Senkommen debatt om designade barn...

Socialstyrelsen menar att man bör avstå från att undersöka fostrets kön om inte särskilda skäl - t ex ärftliga sjukdomar - finns. Detta med anledning av ett fall i Eskilstuna.

Socialminister Göran Hägglund meddelar att
man som förälder får finna sig i att vara ovetande till vad det är för kön på det barn man väntar, sjukvården skall inte automatiskt ta reda på fostrets kön. Den kristna tidningen Dagen skriver: "En möjlig väg att gå är att förvägra blivande föräldrar att få reda på barnets kön förrän abortgränsen i vecka 18 har passerats."

Suck!

I en allt mer privatiserad sjukvård finns det inga möjligheter att stoppa information om vilket kön "cellklumpen" - för att citera katoliken Bitte Assarmo - har. Och tidningen Dagen gillar ju privata alternativ om jag förstått det rätt. Vilket också Göran Hägglund gör - han tillhör det parti som är ivrigast när det gäller just privatisering.

Vi kan alltså inte förhindra att människor i allt större utsträckning kommer att förverkliga idén om att på olika sätt designa sina barn. Redan för 25 år sedan ville några av oss få till en debatt om detta. Men det var omöjligt att få andra politiker att seriöst ta i frågan; tvärtom hävdade de att jag och andra "svartmålade" och att den nya tekniken är "neutral".

Men ny teknik är aldrig neutral i den mening att den inte kommer till användning den dag då någon kan göra ekonomisk vinst på den - eller den dag staten finner det nyttigt av andra skäl. Makarna Myrdals idéer, som på intet sätt var grundande i ondska, om en bättre folkstam skulle lätt kunna genomföras idag. Det kallades rashygien en gång. Det "goda" är att vi får ett rationellare och mer lönsamt samhälle. Det "onda" är att det är alldeles åt helvete...

Vi vill alltid utnyttja teknikens goda följder, men måste ha klart för oss att dess "onda" sidor också kommer att användas. Det som de flesta av oss idag anser är obehagligt - välja vilket kön barnet skall ha eller på mer sofistikerat sätt designa sitt barn - kommer att vara acceptabelt imorgon.

Vi sitter nämligen, vare sig vi vill eller inte, på det sluttande plan där våra värderingar och normer successivt förskjuts. Det är därför det är så tragiskt att debatten alltid kommer försent, efter det att vi nått den gräns där vi kunnat påverka. När det gäller "genteknik" (i vid och vardaglig mening) har flera av de krafter som nu vaknat till liv varit tysta då de verkligen kunnat påverka. Då var de för fega, för bekväma, för rädda att få etablissemangen på sig. Nu blir det tom retorik för syn skull.

I Sverige har vi regelverk som gör att föräldrar inte behöver uppge varför de vill abortera sitt foster. Det kan bero på allt från att man anser sig vara för unga till att man avser att vid den förväntade förlossningen åka till Las Vegas och spela poker. Vare sig staten eller sjukvården har med saken att göra. Så bör det vara - inte för att det är bra, utan för att allt annat är sämre.

Jag tycker att det är oerhört att vi i detta lilla land har över 37 000 aborter. Det är också mer än tarvligt att skulden för detta oftast läggs på kvinnor. Som om vi män inte var delaktiga i att kvinnan blir gravid. Män är usla på att ta ansvar för sitt skvättande - skrev om det här.

Torbjörn Tännsjö skrev förresten för en tid sedan på DN Debatt att föräldrar skall ges oinskränkt makt över vilka barn som skall födas. Det föranledde mig då att påpeka detta:

1953 lyckades James Watson och Francis Crick presentera en modell över DNA-molekylens uppbyggnad. Nio år senare fick de nobelpris. Fransic Crick, en på många sätt ärans man, har hävdat att barn som inte har tillräckligt goda arvsanlag mycket väl kan avlivas:"Inget nyfödd barn borde få kallas människa förrän det genomgått vissa tester när det gäller arvsanlag".

James Watson förklarar närmare: "Om ett barn inte levnadsförklaras förrän tre dagar efter förlossningen kunde föräldrarna beredas tillfälle att ta ställning medan bara ett fåtal har den möjligheten under nuvarande system. Läkarna kunde låta barnet dö om föräldrarna så ville..."
För drygt tio år sedan ansåg han att om det visar sig att homosexualitet är genetiskt betingat så borde alla gravida kvinnor ges rätt till abort.

Så sent som för något år sedan
hävdade han att svarta hade gener som gjorde dem mindre intelligenta än vita, och att detta var förklaringen till varför Afrika var fattigt... Detta föranledde obskyra organisationer att jubla...

Nåja, dessa två nobelpristagare är inte ensamma. Joshua Lederberg fick nobelpris 1958 och menade att rashygien var mer än rimligt. Har man funnit en "överlägsen individ" ska denne kopieras direkt "hellre än att riskera störningar genom naturlig hybridisering, inkluderande den sexuella".
1978 skrev nobelpristagaren Macfarlane Burnet i sin bok The endurance of life:

"Vi måste se till att alla barn faller under de accepterade gränserna för det normala. För att gå rakt på sak: det innebär att ta död på havandeskapets produkt så fort man säkert kan konstatera att det inte är tillräckligt välrustat för att klara livet. Det kan tänkas att man inom en inte allför lång framtid kommer att testa alla nyfödda barn direkt vid födseln och endast återlämna dem till modern om man inte funnit några tecken på genetiska sjukdomar".

Men det är ju inte bara nobelpristagare som drömt om en värd där vi idkar rashygien. I folkhemmets Sverige var det Alva och Gunnar Myrdal som gick i spetsen. I Kris i befolkningsfrågan skrev man: "Den profylaktiska socialpolitikens direkta uppgift är att framskapa ett bättre människomaterial".
De två hävdade att det krävdes karaktär och intelligens av "det mänskliga produktionsmedlet", de "lågvärda" människorna skulle steriliseras.

1941 hävdade den socialdemokratiske socialministern
Gustav Möller att samhällsvinsten var ett gott argument för rashygieniska åtgärder. Det var inga onda människor, och det är just precis det som är så obehagligt. I det godas namn kan man ägna sig åt att genomföra mindre trevliga drömmar.

Tännsjö tänjer på frågan och har
tidigare redovisat sin ståndpunkt att det är bättre att föräldrarna väljer vilka barn de vill ha än att staten gör det. Debatten lär gå vidare, skriver prästen och tillika chefredaktören på Aftonbladet Helle Klein, och utropar frejigt att döden tillhör oss alla. I övrigt verkar det bara vara här man kommenterat Tännsjö...

Om du är intresserad av att läsa vad jag skrev om denna fråga i boken
Svarta oliver och gröna drömmar (Norstedts, 1997) kan du klicka här. Man kan konstatera att tiden går... Att den liksom sprungit ifrån debatten...



16 kommentarer:

  1. "Det "onda" är att det är alldeles åt helvete..."

    oslagbar!! Finns inte mer att tillägga.

    För övrigt anser jag att Birger ska få sitt eget radioprogram att diskutera just sådana här frågor i. Så att inte fler debatter springs ifrån.

    SvaraRadera
  2. Tack för en fyllig genomgång.
    Det blir alltmer absurt med den klåfingriga människan.
    Men det är samtidigt nästintill omöjligt att inte bli beskylld för att vara bakåtsträvare om man inte bajakar idén att man aldrig skall vara nöjd. Illusionen att alla skavanker kan rättas till och framförallt illusionen att osäkerheter och tillfälligheter kan elimineras. Och alltihop bottnar kanske, som David Eberhard påpekat, i vår oförmåga att acceptera vår dödlighet.

    SvaraRadera
  3. Vem skulle lita på en läkare som hemlighåller och smusslar mot sin patient för att gynna politiskt korrekta idéer? Vill damerna i stolen att det skall vara doktorn eller att det skall vara staten som gräver i deras innandömme?

    SvaraRadera
  4. exakt Birger, snart kan vi alla få blonda blåögda (ariska) barn utan defekter

    som människor är inställa på att konsumera varor i rasande takt ska också det motsatta könet konsumeras och användas till den egna egoistiska njutningen, kanske folk borde pröva hållbarhets perspektivet även där och bygga på närhet och kärlek till den man älskar, naturligtvis utmanande och sätter ens egen personlighet på prov. i en förytligad konsumtions tokig värld är det lätt att dumpa partnern och jaga vidare efter nästa, och sen blir det som det blir, det skvätts här och där och barn blir till som ingen vill ha.eller så kom barnet ivägen för karriären.

    SvaraRadera
  5. Jag förstår att du syftar på politiker och t ex kyrkor när det gäller att ha varit fega och tysta då ni gröna tog upp frågorna. Men det kan väl inte vara någon ny erfarenhet, de som ligger före sin omgivning får sällan med sig oss vanliga trögmånsar.Ursäkta!

    SvaraRadera
  6. Kyrkan har väl diskuterat den här frågan seriöst under längst tid. Att Sverige har 37 000 aborter beror i många fall på att normerna i landet är att det är "okej" utav vissa anledningar, många av dessa anledningar grundar sig från början på en oreligiös syn på livet.

    SvaraRadera
  7. I det Tredje Riket hette det, att man kunde återlämna defekta barn till Gud. (Detta ställde även en katolsk biskop upp på.) Så gjorde man också.

    Om man tror att ett barns absolut tryggaste plats i världen är i moderlivet, då blir man nog besviken, när man hör att det är rätt att döda dessa, de allra minsta och försvarslösa, bl.a. för karriärens skull.

    Men nu är det ju inte modern som dödar sitt barn. Det är obortören.

    Vidare är man så smart, att man helt enkelt politiskt definierar begreppet människa på ett sätt, så att ofödda barn inte ska betraktas som barn, ännu mindre som människor. Alltså dödar man inga människor!

    Är Hitler redan reinkarnerad?

    SvaraRadera
  8. Det var inte bara makarna Myrdal.

    I den syndikalistiska tidningen Arbetaren hade Ottar Jensen en egen spalt, där hon på 1930-talet bl.a. propagerade för rashygien.

    Hur många av dagens SAC:are känner till detta?

    SvaraRadera
  9. Anonym,14 maj, 2009 21:21 Du är alltså emot abort av moraliska skäl men stå för det då!

    Och dra inte in och jämför oss som tycker aborter är betydligt mindre problematiska än alternativet - dvs. oönskade barn eller barn till föräldrar som inte är för stunden lämpliga, mogna etc - med Hitler.

    Bättre kan du!

    Mvh
    Anders

    SvaraRadera
  10. Makarna Myrdal var moderna och accepterade sin tids naturvetenskap. Sammalunda gör många idag.

    Jag hävdar däremot att eugeniken inte var "den sociala ingenjörskonsten" utan den första "biologiska ingenjörskonsten", en ingenjörskonst som kommit på modet igen, och en som är mycket värre än den "sociala ingenjörskonsten".

    SvaraRadera
  11. I vad ligger då skillnaden mellan nazismens syn på oönskade barn och dagens dito?

    Kan någon svara på det?

    SvaraRadera
  12. Vilken är människans mest grundläggande rättighet?

    Förslag på svar: Rätten att få födas till världen, att få existera!

    SvaraRadera
  13. Anonym 05.34. Fall inte för frestelsen att tänka svart eller vitt. Det är väl en betydande skillnad i ond-god avsikt. Eller ?

    SvaraRadera
  14. Men Birger, du resonerar intressant och tankeväckande, men jag blir inte riktigt klok på vad du anser borde göras.

    Även om dessa frågor nu befinner sig på ett sluttande plan kan man ju förändra det, eller hur?

    Är det så bra att alla gravida nu ska erbjudas tester just för att upptäcka funktionshinder, eller ska politiker säga ifrån?

    Är det bra att vi inte har någon obligatorisk "väntetid" på ett par dagar, före aborten, som i några andra länder i Europa, så att ingen ska göra abort för lättvindigt för att sedan ångra det?

    Du verkar orka med att försöka hantera den här heta potatisen, men jag skulle uppskatta din syn på vad som borde göras också.

    SvaraRadera
  15. Eric Secher.

    Vad menas med ont och gott i detta sammanhang?

    Är det inte lika hemskt att döda små barn (bara därför att de har fel kön eller har en defekt eller står i vägen för moderns karriär), oavsett under vilken regim detta sker, Tredje Riket eller typ Sverige?

    Enligt media, råder det ingen brist på adoptivföräldrar, som bara väntar på att få ta hand om ett barn, där modern inte klarar av detta ansvar.

    För dem finns även Livlinan som har jourtelefon och hjälper och stöttar mödrar på olika sätt att föda sina barn.

    Kolla JA till Livets hemsida!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.