onsdag 22 augusti 2007

Bästa miljöpartister, nu shoppas det skolor...

Att shoppa en skola har blivit en trend. Bolaget Academedia är ett av de bolag som shoppar. Var hundrade gymnansieelev går redan i deras skolor, och shoppingen går vidare.

Allt fler skolor - grundskolor och gymnasieskolor - hamnar som pusselbitar i stora bolags ägarkorgar, köps och säljs som vilka investeringsobjekt som helst. Är det verkligen genomtänkt av De gröna att försvara detta - och i praktiken vara de främsta och mest aktiva förespråkarna för friskolor oavsett ägandefrom? Var det verkligen denna form av friskolor mp slogs för när vi utformade partiets syn på skolan? Jag minns inte att det var så. Jag minns att det var skolor där delaktigheten, småskaligheten och pedagogiken var drivkraft - inte den ekonomiska avkastningen. Skolor ägda av transnationella bolag som går på tillväxtjakt utan hänsyn till vare sig pedagogik, elever eller föräldrar kan rimligen inte vara ett grönt projekt.

Någonstans har det gått fel. Någonstans har mp:s goda föresatser att försvara skolor som bärs av föräldraengagemang och alternativ pedagogik - t ex waldorf och montessori - drunknat i det principiella försvaret av friskolor oavsett ägandeform. I själva verket fungerar mp som ett radikalt alibi för krafter som man egentligen är motståndare till. Naivt, är ett ord som ligger snublande nära.

15 kommentarer:

  1. TACK! ÄNTLIGEN NÅGON SOM VÅGAR UTMANA PARTILEDNINGEN!

    SvaraRadera
  2. Är de förhatliga skolorna som ägs av det elaka kapitalet dumma så lär eleverna lämna skolorna. När vinst eftersträvas blir det också effektivt. Därför är skolor på marknadens villkor ett bra alternativ. Offentligt ägda skolor blir skyddade verkstäder där man inte blir av med dåliga lärare och gamla unkna former.

    SvaraRadera
  3. Bra sagt, Birger! Det är så otäckt, att Mp glider bort från den ena ädla poängen efter den andra. Hoppas att Mp-styret läser din blogg!

    SvaraRadera
  4. Plura: Vad är effektivt?

    Varför skulle man inte kunna gå med överskott i offentliga skolor om man kan det i friskolor? Vilket får en att undra på varför vinsten ska försvinna från den offentliga budgenten och rakt ner i fickorna på privata företag när det finns andra hål i den offentliga budgeten som säkert skulle behöva lite extra tillskot alt. sänka skatten om skatteuttaget är för högt...så man inte omfördelar från medborgarna till privata företag, vilket man gör idag.

    Att föredra friskolor med vinst är att försvara ett "för högt" skattetryck.

    //AA

    SvaraRadera
  5. Det enda sättet att gå med "vinst" i verksamheter liknande skolor blir de facto att göra färre saker. Ha färre lärare, erbjuda mindre stöd till eleverna osv. Att utbilda barn är inte att likställa med att sälja hamburgare, där man gör större vinst ju fler man säljer. Den svenska sjukvården (inom vilken jag själv arbetar) erbjuder exempel på hur det kan gå: allt som är viktigt är "budget i balans". Detta upprepas som ett mantra i allehanda sammanhang. Och det bästa sättet att få just budget i balans är att göra så lite som någonsin möjligt. Kvaliteten på det jobb som utförs kommer i andra eller tredje hand. Knappast tanken från början, kan man anta.

    SvaraRadera
  6. På www.faktaranking.se kan man se mycket mycket fakta. Bl.a kan man se att det INTE finns ett samband mellan antalet lärare per 100 elever och studieresultaten !! Gå själv in här och laborera med statistiken, man får många AHA-upplevelser.

    SvaraRadera
  7. Du som hoppades på att mp:s ledning läser och skall svara kan glömma det. Från det partiets ledning svaras det aldrig på tilltal ens. Kanske är de för märkvärdiga efter att ha suttit i samverkan med regeringen?

    SvaraRadera
  8. Oj, det måste klia i fingrarna på politiker som när valfriheten ges ser att medborgarna väljer något annat än man själv vill. Tja, då är det väl bara stoppa och förbjuda.

    SvaraRadera
  9. På Grön Debatt såg jag att Peter Eriksson sagt följande i Svenska Dagbladet:
    - Det finns inte en massa friskolor som suger ut den offentliga sektorn, genom att göra stora vinster
    som går till aktieägarna. Det är lögn och förbannad dikt, säger Peter Eriksson.
    Han är inte beredd att gå med på inskränkningar.

    Jag håller med Schlaug, mp:s ledning är naiv!

    SvaraRadera
  10. Vi är säkert ganska många som inte hänger med i vårt partis anammande av alla friskolor. Jag upplever att ägandet av friskolorna är en viktig fråga eftersom vi kan göra oss allt mer beroende av jätteföretag som agerar globalt. Erfarenheten av att vara helt i händerna på privata vinstdrivande intressen när det gäller läkemedel förskräcker!

    Till "gärningsmannen" vill jag säga att det knappast handlar om att det kliar i fingrarna utan att ta hänsyn till hur skattemedel används.

    Lena

    SvaraRadera
  11. Vad är egentligen mp:s uppfattning? Försvarar ni både religösa och börsbolagsägda???
    Väljare

    SvaraRadera
  12. Anonym väljare! Om du vill ha svar från miljöpartiets språkrör eller dylikt så försök på www.mp.se. Här tror jag inte någon av dem svarar, dom har säkert annat för sig än att hålla koll på avdankade och uträknade gamla språkrörs bloggar.

    SvaraRadera
  13. Låt mig nu säga detta: När Birger Schlaug var språkör var han fantastisk på att delta i den interna debatten på Gittan (mp:s databas), han svarade snabbt och tydligt på frågor och lade till och med ut vktiga tal, innan de hölls, för att vi medlemmar skulle få tycka till. Själv tillhör jag den skara, på många hundra medlemmar, som Birger pesonligen ringde upp utan anledning för att höra hur "läger var". Detta var inspirerande och vi som blev uppringda kände oss verkligen som en del av partiet. Chefen såg oss! Nuförtiden är det helt annorlunda. Språkrören är försvunna från interndebatten, svarar knappt på tilltal och är frånvarande på alla möjliga sätt. Skillnaden är som mellan dag och natt! Nu är det sagt!

    SvaraRadera
  14. Det är og så att partiets ledning försvarar religiösa friskolor därför att de tror att o plymothbröderna inte får driva skolor, så får inte waldorfarna det heller.

    SvaraRadera
  15. A. Det är nog exakt så som Anders som är Vilse på Värnhem skriver! För att skydda waldorfskolorna, som partiet har speciell känsla för, så försvarar man vilka avskyvärda skolor som helst.

    B. Till Mångårig medlem vill jag bara säga: Jag delar helt din uppfattning om Birgers sätt att vara språkrör! Kritik kanske kan riktas mot hans sätt att "dra på" ibland men för det mesta behövdes det säkert. Jag är glad åt den här bloggen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.