Om Birger

ProVoka presenterar Birger Schlaug:

"Avdankad politiker - f.d. språkrör för MP. Numera diversearbetande krönikör, författare, föreläsare, debattör och samtalsledare." Så presenterar han sig gärna själv. 

Birger Schlaug, född 1949, är sedan mitten av 80-talet en stark profil i den svenska samhällsdebatten. Flera tusen föreläsningar, föredrag, krönikor och debattartiklar samt otaliga radio- och teveframträdanden har gjort honom till en av Sveriges mest erfarna debattörer och föreläsare om bland annat miljö, ekonomi och klimat.

Sedan 2001 har han inte kvar några politiska uppdrag - efter att i mer än 15 år varit partipolitiskt aktiv i De gröna. Språkrör 1985-88, samt 1992-2000.
 

Efter det har han bland annat synts i SVT:s Nyhetspanel i Gomorron Sverige - numera var tredje vecka - samt som programledare i Kunskapskanalens (UR) serie En bok - en författare där han gjort över 90 intervjuer. 

Birger skriver även böcker och krönikor förutom att delta i debatten genom sin blogg SCHLAUG.SE

Två föreläsningsserier pågår nu; dels en om Elin Wägner, dels en som heter "Vad ska vi med samhället till?" där han väver samman miljö, kultur, ekonomi och livsfrågor. 

Birger har suttit i styrelsen för Ordfront, Folkkampanjen mot kärnkraft, Republikanska föreningen, Djurens Rätt, Vingåkers Volleybollklubb och Elin Wägnersällskapet samt  Föreningen Rädda Tisnaren. Har tillsammans med den brittiske sångaren Fred Lane gjort föreställningen (D)elvis Presley, som spelats över 70 gånger.
Birger har skrivit flera böcker, bland annat:
Miljön, makten och friheten, som behandlar naturvetenskapens, kulturens och ekonomins påverkan på dagens samhälle.
Svarta oliver och gröna drömmar, i vilken Birger på ett ledigt sätt berättar om allt från ekonomiska sammanhang och genteknik till upplevelser från barndom och politik.
Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac, en kritikerrosad roman om Elvis, rockmusiken och tidens om var.
Berättelsen om Emily från Xinjiang, tillsammans med Emily Su Hadexia. Finns på svenska som nätbok, att läsa utan kostnad, här!
Vad ska vi ha samhället till? Verbal förlag, första upplaga 2020, tredje upplagan 2023.

Birger har också medverkat i ett tiotal antologier, bland annat:
  •  Att slakta en guldkalv - visioner för att hållbart samhälle
  • After work - farväl till arbetslinjen.
  • Att svära i kyrkan - en tillväxtkritisk analys.
  • Välj energi! - om energisystemet.
  • Ombyggnad pågår - om kooperativ utveckling.
  • Det nya klassamhället – om ekonomiska drivkrafter.
  • Handbok i ekologi
  • Maskrosbarn - om Miljöpartiets historia
  • Det första fotstegets moder - en antologi om Elin Wägner.

Birger Schlaug var under åren 1985-88 samt 1992-2000 språkrör för Miljöpartiet de Gröna, ett parti han var med att grunda och utveckla. Han var riksdagsledamot åren 1988-89, samt 1994-2000.

Birger har varit nämndeman i Kammarrätten och innehaft uppdrag i bl.a. Exportkontrollrådet, EU-nämnden samt Sverige FN-delegation. Har även varit ledamot i den kommitté som arbetat med egendomsskatter, förmögenhetsskatter och fastighetsskatter.

Birger har skrivit/skriver krönikor i flera tidningar bland annat Borås Tidning, Helsingborgs Dagblad, Katrineholms Kuriren, ETC och Fria Tidningen. Han fungerar även som moderator vid debatter samt arbetar praktiskt med info- och mediestrategier. 


Birger är medlem i Elin Wägnersällskapet samt skriver en Wägner-blogg, där han bland annat recenserar hennes böcker och informerar om hennes liv.

Birger har dessutom skrivit manus till föreställningen (d)Elvis Presley – historien om Elvis, musiken och tiden som var, där han själv medverkar tillsammans med den brittiske sångaren Fred Lane. Birger gör även föreställningen Mess Of Blues, där han ensam tillsammans med en bunt unika inspelningar gör en föreställning i form av författarafton eller kulturafton som baseras på hans bok Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac. Han har skrivit en del låttexter och har hörts sjunga i mer eller mindre offentliga sammanhang.
 
Mikaela Holm/ProVoka 
provoka@telia.com