onsdag 1 augusti 2018

Gomorron, Sverige - har har du kartan över världens värstingar!

https://www.footprintnetwork.org/

De lila länderna är de som gör störst ekologiska fotavtryck per person. Du som lyssnat på politiker som hävdar att Sverige ligger i framkant vad gäller miljö och klimat blir kanske överraskad... Deras sätt att mäta är nämligen bedrägligt.

Om du blir så rik så du kan flyga till Maldiverna eller Thailand på semester istället för att ta moppen till faster Greta i grannbyn så minskar utsläppen, enligt deras fina statistik. Och desto mer mat vi importerar, desto "klimatsmartare" blir vi som land...

Hyckleriet saknar gränser!

Så tro inte på vare sig blåa, röda eller gröna politiker som gör retoriska finter eller låtsas att vi ligger i framkant. Hur man nu har mage att påstå något sådant när det skulle krävas 4,2 jordklot om alla konsumerade och levde som oss i Sverige!

Jag är övertygad om att vi aldrig kommer att kunna åtgärda klimat- och miljöproblem om vi inte är ärliga och säger som det är.

Till syvende och sist är det så att vare sig social anständighet eller demokrati kommer att kunna upprätthållas om vi slår sönder de planetära processer - klimatet utgör en av flera sådana - som utgör grund för att vi har möjlighet att skapa goda samhällen med goda liv.

Idag är det "overshoot day" - dagen då vi som världsbefolkning gör slut på det som borde räcka hela året om planeten inte skulle skadas. 

När jag var 40 år inträffade den dagen den 24 december.
När jag var 50 år inträffade den dagen den 24 september.
När jag var 60 år inträffade den dagen den 24 augusti.
När jag nästa år fyller 70 så lär denna dag vara den sista juli.
Men den ekonomiska tillväxten är ju god...

Det finns de politiker som förnekar att det finns problem med jakten på ständigt fortsatt ekonomisk tillväxt. Det finns statsråd som hävdar att kritiken av tillväxtsamhället är att se som en filosofisk fråga. Så är det inte. Det är en synnerligen konkret fråga. Som åtminstone gröna politiker borde fatta.

En del gör det, vågar ta debatt. Men många har tystnat i skuggan av Löfven. Anser att ett sånt här inlägg är fientligt. De fungerar därmed som alibin för ett ohållbar politik. Miljöpartiet är värt bättre. Miljöpartister är värda bättre. Att några andra riksdagspartier skulle säga något - allra minst i en valrörelse - är uteslutet, tillväxtkritisk analys lär de uppfatta som såväl politisk som personlig kränkning...