söndag 17 maj 2009

Och vem tar hand om nästa gröna våg?

Vad händer när vi tröttnat på den dekadenta konsumtionskulturen, de stirriga blickarna i shoppingstinna städer och det brölande reklamfolket?

När allt fler plötsligt får för sig att det finns nya, friska livsvärden i att odla sin potatis, plocka sina tomater, baka sitt bröd på spannmål från ekobonden i grannbyn, hämta värpljumma ägg i redet och mötas av det stillsamma kvällsljudet från fåren i hagen.


Vad händer när den nya gröna vågen tar fart? Centerpartiet finns inte kvar längre som ett landsbygdsparti. Maud Olofsson har kört sitt parti i botten i jakt på flinande glin med stureplansdrömmar. Och Miljöpartiet har sugits in i sossarnas intressesfär, där småskalighet och landsbygd bara uppfattas som hinder för ekonomisk tillväxt.

Var tar nästa gröna våg vägen? För lugn, den kommer. Sjuttiotalets våg kommer att upprepas, om än i något annat form - solceller på taken, smart småskalig teknik som leder till mer av frihet från beroende av både stat och kapital. Gröna frihetliga människor som har sin bas på landet. Partilösa?

27 kommentarer:

  1. Åter en kristallklar analys.

    Ja, kanske är partisystemet på väg ut.

    I begreppet demokrati är nog inte partier en given ingrediens, även om vi har trott så.

    Dagens bloggtext är en pärla!

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Det låter lockande, med friska livsvärden och värpljumma ägg.
    Men det här med oberoendet. Är det så fel att vara beroende ? En vackrare formulering är att vi måste hjälpas åt för att klara oss.
    Oberoende av kapital - absolut.
    Oberoende av stat - varför ? Ordet stat har negativ laddning, leder tanken till förmynderi, storebror, byråkrati,ineffektivitet. Men den postiva bilden är en garant för långsiktiga, kloka beslut för vårt gemensamma bästa. Istället för det kortsiktigt lönsamma som gynnar enskilda individer.
    " Jag är människa,
    Jag vill inte vara ensam
    Jag vill vara i gemenskap.
    Jag vill inte vara obereonde.
    Jag vill vara beroende."
    (fritt översatt)

    SvaraRadera
  3. Kommuniteter som så att säga står utanför samhället och vill leva ett annat liv än den rådande samhällsordningen har väl ökat ganska bra sista åren. Tror det finns en smärtgräns hur mycket människor finner sig i innan dom packar resväskan och överger bankmän och politiker och flyttar ut i skogen.Ett möjligt framtids scenario.

    SvaraRadera
  4. Den dekadenta konsumtionskulturen, vad är det? Jag älskar att shoppa och konsumera! Lämna oss livsnjutare i fred, tack!

    SvaraRadera
  5. Bara den nya gröna vågen blir tillräckligt stark ordnar det sig automatiskt. Dvs för att vinna några procent av valmanskåren kommer det förslag som gynnar grönavågarna.
    Ett avskräckande exempel är bönderna (de vill kallas så trots att de i verkligheten är godsägare och godsarrendatorer) De har verkligen anammat signalerna att hela tiden blir större och är nu så få att de saknar politisk betydelse. I stället är det hela tiden tjafs från media att maten skall bli billigare. "Rationaliseringen" har nu gått så långt att godsägaren inte klarar att leva av sitt gods utan tvingas till extraknäck hos Maskinring eller Farmartjänst.
    Sen är det ju det där EU, elitprojektet, förstås. Därifrån kommer hela tiden nya detaljregler som påverkar oss alla, men hur skall vi kunna påverka EU??
    Sverige har 18 av 785 ledamöter i parlamentet. Genom att ge dessa överbetalt för sitt uppdrag sörjer dessutom EU för att de blir positiva till organisationen. Man biter inte gärna som bekant den hand som föder en

    SvaraRadera
  6. ...men inte rådlösa!

    SvaraRadera
  7. Är det månne Boyes "Önskan" som ligger som hypotext till bilden/texten i dag?

    Ack låt mig leva riktigt
    och riktigt dö en gång,
    så att jag rör vid verklighet
    i ont som i gott.
    Och låt mig vara stilla
    och vörda det jag ser,
    så detta får bli detta
    och inget mer.

    Om av det långa livet
    en enda dag var kvar,
    då sökte jag det vackraste
    som jordelivet har.
    Det vackraste på jorden
    är bara redlighet,
    men det gör ensamt liv till liv
    och verklighet.

    Så är den vida världen
    ett daggkåpeblad
    och ini skålen vilar
    en vattendroppe klar.
    Den enda stilla droppen
    är livets ögonsten.
    Ack gör mig värd att se i den!
    Ack gör mig ren!

    SvaraRadera
  8. Add dagens MP inte är nåt att hålla i handen visar den diskussion som kom upp om detta:
    http://nejtillfeminism.blogspot.com/2009/05/tokigheter-pa-mps-kongres.html

    SvaraRadera
  9. På sjuttiotalet behövdes politik för att få leva ett grönt liv. Nu behövs bara politik för onda människor som vill missbruka statsmakt för att tvinga sin asketism på andra. Svaret på din fråga är alltså: Ingen! Det tillåts numera var och en klara av själv.

    SvaraRadera
  10. vi är åtminstone glada för att Du för VÅR talan. Med eller utan parti...

    SvaraRadera
  11. OH: Så vackert !
    Märkligt att totalt-icke-argumenterande-texter ger de bästa svaren.
    Thanks.

    SvaraRadera
  12. Eric:Gröna vågen var ju de facto ett sätt att också bli mindre beroende av kapital och stat. Oc.h framtidens stat lär inte bli så trevlig om man ser till utvecklingen de senaste 20 åren, då staten alltmer kommit att bli Storebror i dess mer negativa form.

    Lev livet: Vad som är livsnjutning kan ju vara olika...

    SvaraRadera
  13. Hej Birger,

    sista tiden känns det mer och mer som att FI kommer att överta den rollen som MP haft tidigare. Vi kan vara radikalare och ta nya förslag utan att räddas tradition (vänster och sossarna) eller maktgrejen med regeringstankar. Visseligen har vi en annan ingång, men den påminner ändå mkt om MP. Jag tror också vårt miljöprogram och klimatprogram kommer att kunna utmana MP, finns mkt sånna strömningar hos oss.

    Hoppas bara att våra kritiska röster som verkar ha tonat bort i MP kan hålla sig starka.

    Vi har en lång ideell nollbugetväg att gå. Men vi kommer!

    Samuel

    SvaraRadera
  14. Birger. Helt klart, vi njuter av olika frukter.
    Vad jag menar om kapitalet och staten är att det krävs ENORMA motkrafter om vi inte fullständigt skall krossas under reklam-konsumtions-allting handlar om pengar-ångvälten. Det är svårt, eller rent av naivt, att tro att det gör någon skillnad att några vill "fly" ut på landet där man kan reda sig själv. Den här groteska företeelsen (som är ett ganska nytt påfund om man läser Väckarklocka) kräver en värdig motståndare. Och att det är svårt att tro att det kan vara något annat än en klok statsmakt. Eller ?

    SvaraRadera
  15. Nästa gröna våg är högutbildade, höginkomsttagare som röstar blått.

    Dessa intresserar sig för det ekologiska, organiska och närodlade. Samt har en förändrad syn på klimatpolitiken. Emellertid är dem inte radikala som MP-vänstern, utan snarare resonerande och realistiska.


    Detta är den nya gröna vågen.

    SvaraRadera
  16. Eric! Jovisst, men den "kloka statsmakten" fnns ju inte, tvärtom har den politiska sfären slutatg driva opinonsbildning utanför de ramar som rymmer en ekonomistisk världsbild. Kommer en förändring så är det inte den politiska sfären som bidrar till den.

    Samuel: med all respekt, men jag är inte så säker på Fi:s förmåga och vilja att bryta ekonomismens stryptag på människan, ser snarare tendenser till tvärtom, vurmen för att alla skall joba heltid, rädslan för människors rätt att välja andra livsformer än de lönearbetscentrerade liv som jag upplever att Fi trots allt står för. Bara det att rätten till heltid uppfattas som viktigare än rätten till deltid...

    SvaraRadera
  17. Birger. Vilken tilltro har du (egentligen) till politikens möjligheter ? Gett upp ?

    SvaraRadera
  18. Förlåt temabytet. Men den som såg Wetterstrand i SVT i går kväll, måste väl medge att hon är suverän som debattör. Hon är nog sossarnas bästa dragplåster just nu, eller?

    SvaraRadera
  19. Efter debatten igår så kom faktiskt även för mig funderingen på ett nytt miljöparti, "Radikalerna" smygande. Den nuvarande diskussionen förs helt inom boxen, och ytlighetens och konsumismens grundproblemen berörs i princip inte alls. Men kanske är det så att det måste bli värre innan det blir bättre?

    SvaraRadera
  20. Miljöpartiet bildades en gång av människor som saknade identitet i det då rådande partipolitiska landskapet. Många var aktiva i lokala partibildningar eller röstade på dem i brist på annat.
    Miljöpartiet STÄRKTE sin position på riksnivå efter förra valet men TAPPADE samtidigt lokalt. Det finns således människor som ånyo kan betraktas som hemlösa när allting delegeras till språkrör och riksdagsgruppen. Vad hände med kärnkraftsfrågan på kongressen? Vad hände med grundtryggheten som det var så viktigt att medlemsomrösta om? Vad hände med EU-frågan, är man för och emot med tanke på att toppkandidaten anser att MP ska gå ur EU?

    SvaraRadera
  21. @Stefan: Eller de "fria radikalerna" ;-)

    SvaraRadera
  22. Jag bor i Bulgarien, och vill bara påpeka att här är solceller på taken snarare regel än undantag på landsbygden.

    Inte för att det är utopiskt utan för att det är billigare. Men det glädjer att se :)

    SvaraRadera
  23. Det är förstås helt okej om folk vill på på lands- eller glesbygden, men att 70-talets gröna vågen, att flytta ut på landet och odla sina egna grönsaker, skulle vara mer ekologiskt hållbar än att bo i storstad är nys. Att bo tätt i städer ger störst möjlighet till långsiktigt hållbar utveckling såväl socialt som ekologiskt och ekonomiskt. Transporterna kan minimeras, kulturen blomstra, människor mötas och utvecklas. Solceller och smart småskalig teknik funar inte bättre på landet än i stan.

    Urbaniseringen fortsätter och det är bra, det öppnar upp för det långsiktigt hållbara samhället, människor beroende av varandra och mindre beroende av 'stat och kapital'. Landsbygd är kanske inte ett hinder för ekonomisk tillväxt, men där är ju inget kul att bo så varför ska man göra det?

    SvaraRadera
  24. Det blir väl gärna så när det är kris, alla bryr sig om var man ska få mat och pengar, makten kosolideras, dom som driver radikal politik (utanför maktens center) kammar noll.Tror därför det blir svårt att få gehör för förändring.Att människor flyttar ut i skogen, då menar jag som "the farm" eller findhorn som satsar på att bli oberoende från det samhälle vi lever i . "The farm" har nog kommit längst där. Man blandar inte in banker och liknande för att bygga sitt alternativ samhälle. Ett klokt drag.I västa fall kan det vara ett alternativ, som jag ser det.Om rådande politiker är kloka och förståndiga och på sikt får hyfs på allt finns det så klart ingen orsak att "packa resväskan". Men det återstår att se hur det går. Att moral och Etik måste till för människans eller nu varande samhälls ordning ska bestå är ju helt klart, fast då frågar man sig hur ser det ut i politikens värld.

    SvaraRadera
  25. Jag håller med dig Birger.
    Jag har redan satt potatisen, planterat ut tomaterna och sått morötterna.

    SvaraRadera
  26. Hur ska ett hållbart transportsystem ut om alla bor utspritt på landet?

    SvaraRadera
  27. Gröna vågen har redan börjat så smått! Vill rekommendera tidningen ÅTER.
    http://www.alternativ.nu/index.php

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.