måndag 6 augusti 2018

Vad är det du egentligen säger, Annie? Hur kom du undan så lätt??


Gomorron!
Nu när valet närmar sig är det bra att lusläsa vad egentligen partiledarena säger och skriver. Ibland - när man inte bara slöläser - blir man fundersam. Och undrar vad i herrans namn dom egentligen menar. 

Här är Annie Lööfs aktuella DN-Debatt-artikel. I svart är hennes text ordagrant. I rött hur jag funderade när jag läste på morgonkvisten. Så vad h-e är det egentligen du skriver, Annie? Och hur kom du undan så lindrigt??Sverige är ett fantastiskt land. Verkligen! Vi är präglade av öppenhet, strävsamhet och företagsamhet. Jo, det är ju en himla tur att vi inte präglades av Centerpartiets gamla partiprogram som faktiskt var rent rasistiskt. Vi är ett av världens rikaste och mest jämställda länder. Rikaste på pengar, jo, och Alliansens regeringsår flyttade Sverige upp från fjortonde till tionde plats på listan över länder som gör största ekologiska fotavtryck per capita - grattis, Annie! 

Vi är ett land som visat världen att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade klimatutsläpp. Jajamen, med kreativ bokföring bortser du glatt från utrikes flygresor och t ex importerad mat in. Det är fiffigt! 4,2 jordklot skulle gå åt om alla levde som vi gör. Vi kan erbjuda människor ett liv i fred och frihet. Jo, så är det för sådana som du och jag, Annie. Men ni gjorde vad ni kunde för att skruva åt friheten för sjuka och arbetslösa under era år vid makten.  

Den ekonomiska utvecklingen är fortsatt god och jobben blir fler. Jo, om man bortser från att “ekonomi” egentligen betyder “hushållning med jordens knappa resurser… bortser man inte från det så är ekonomin usel, Annie. Vårt sätt att leva kräver 4,2 jordklot, om alla skulle leva och konsumera som vi gör.

Sverige är ett land som borde präglas av optimism och framtidstro. Jo, håller med, men sen finns ju det där hotet om att Centern än en gång skall få posten som näringsminister. Du vet, Annie, PostNord var ju inget vidare. Och så Nuon, jävlar vad ni har kostat skattebetalarna! Men i stället känner många en stark oro. Jo, vi gör det, Annie. 

Klyftan är bråddjup mellan inrikes och utrikes födda. Ja, och med din modell lär klyftan bli beständig, idén bygger ju liksom på “välkomna hit, men ni får fan i mig klara er själva, men hjälp gärna oss liberaler att trycka ner lönerna”. Mellan de som har jobb och de som inte har det. Och med din modell: mellan de som har fast jobb och prekariatet som sitter vid telefonen och vänter på att bli inringda... Mellan samhällen som har växtvärk och samhällen som bara har värk. Absolut, huvudvärken på Stureplan lär minska om Alliansen tar över i alla fall. 

Integrationen har misslyckats och det finns platser där barn växer upp utan att någonsin se sina föräldrar gå till jobbet. Det är sant, och dessutom ofta inte bra. Men, du Annie, den där arbetslinjen du företräder gör ju också att det finns barn som nästan aldrig ser sina föräldrar…

Butiker stänger ner, kriminella nätverk tar över stadsdelar och skapar otrygghet. Sant, Annie! Du glömde dock att kriminella finansmän skapar en jäkla massa otrygghet. Dom vill liksom inte vara med och finansiera skola, vård och omsorg om de slipper - helst vill de lägga pengar i egna fickor istället för att faster Agda skall få ägg till frukost. 

Landsbygden avvecklas i stället för att utvecklas. Ja, det är ett problem, hade ni lyssnat på gamla miljöpartister hade en del av vinsten från Vattenkraften stannat i berörda kommuner, studiebidragen skrivits av om man bott och jobbat i glesbygdskommuner och - minsann! - bostadsbidraget gjorts om till basbidrag så att de med låg bostadskostnad men hög kostnad för kommunikation i glesbygd också fått stöd. 

Vårdköerna har vuxit. Sant, och det blir förstås bättre om vi har mindre skattekronor att satsa där… Människor får vänta länge på att få tillgång till den vård som de har betalat skatt för under ett helt liv. För jävligt, Annie! För jävligt att skattepengar delas ut i vinst.. Utsläppen sjunker inte så som de måste göra för att vi ska klara av att möta klimathotet, med naturkatastrofer och en förstörd miljö som följd. Exakt så! Fast det är ju lite av (Bröderna) Marx att tro att det blir bättre med lägre skatt på diesel, lägre skatt på bensin och borttagen flygskatt.

Sverige är ett land som borde präglas av optimism och framtidstro. Men i stället känner många en stark oro. Jo, nu är vi där igen! Vore det inte lugnast för alla att ni la ner.

Efter fyra år med Socialdemokraterna i regeringsställning är det uppenbart att de har misslyckats med att bygga ett Sverige som håller ihop. Håller med dig. Absolut. Det är skoj att du tror att det går bättre med moderaterna. Det är lika skoj som ett skämt i en gammal pilsnerfilm. 

Det behövs förändring - det sa Stalin också - och ett nytt ledarskap som både kan ta ansvar och visa handlingskraft. Ansvar och handlingskraft så att skillnaden mellan de som lever på arbete och de som lever på kapital ökar än mer? Ett ledarskap som kan vända utvecklingen och skapa optimism och framtidstro. För Almega och pappas pojkar som lever på pappas kapital...

I dag antar Centerpartiets förtroenderåd vårt valmanifest. Fint. Där beskrivs de förändringar som vi vill arbeta särskilt för att genomföra i regeringsställning den kommande mandatperioden. Jo, valmanifest brukar det. För även om utmaningarna är stora och svåra, så går de att lösa. Lösa?

För oss finns det därför ett antal huvudlinjer som behöver vara väg­ledande för ett regeringsprogram: Ska bli spännande..

1.
Värderingar om frihet, medmänsklighet och jämställdhet måste vara vägledande. Frihet för vem, Annie? Frihet för människor eller för kapital? Medmänsklighet som inrymmer vem, Annie? Även den som är sjuk och pekas ut som den som lever i utanförskap och som skall piskat in i arbete som resultat av din vurm för arbetslinje? Höstens val är ett värderingsval. Japp, så är det. Mer egoism eller mer solidaritet. 

Det finns grupper som hotar de grundläggande värden som Sverige vilar på. Granit? Vi kan se samma sak hända i Sverige som vi sett i flera andra länder. De där jävla gruvbolagen? Men du vill ju ge dem ännu större möjligheter att jävlas! När landet dras isär och klyftorna ökar, då ökar också vanmakten hos många. Aha, det var det du menade. Det skapar grogrund för misstro och för viljan att peka ut syndabockar. Jo, Alliansregeringens behandling av illa drabbade har ställt till mycket! Det leder till ett hårdare samhällsklimat och en växande extremism och främlingsfientlighet. Exakt! 

Vi är farligt ute om det är nationalism och populism som får sätta agendan för Sveriges färdriktning. Exakt! Och därför måste vi ha en kraftfull fördelningspolitik, beskattning efter bärkraft (inte platt skatt, Annie!) och investeringar i social trygghet, skola och omsorg istället för i luftvärnssystem och nya JAS-plan. Demokratin hotas inifrån, Annie. Vi kan se förfärande exempel både i Sveriges närhet och i USA på vad som kan hända. Men, er ekonomiska politik har ju mer med republikanernas än med Sanders att göra.

Sverige ska vara ett medmänskligt land. Ett land där vi möter varandra med respekt, inte med hat eller hot. Så ska det vara, och du bemötte rasisterna bra i Almedalen, jag gillade dig där, verkligen. 

Där alla är lika inför lagen och ingen lämnas utanför. Alla lika inför lagen? Jag visste inte att du ville avveckla monarkin! Där alla människor får chansen att förverkliga sin fulla potential. Och här kommer vi till ett litet problem för en liberal av din art, ni talar gärna om allas rättigheter men har svårt att acceptera att också möjligheter måste skapas. Där vi inte begränsar och detaljstyr, utan där vi stöttar och hjälper. Du tänker på att stötta och hjälpa de stackare som vill leva på att ta ur vinst ur skolorna?

En röst på Centerpartiet är därför en röst mot populism, extremism och främlingsfientlighet. Har du inte hört talas om centerextremism (Gösta Ekman gjorde en bra grej på det)  och nyliberal populism? Det är en röst för ökad frihet och jämställdhet. Frihet för den starke, rike och arvsstinne. En röst för minskad otrygghet, för medmänsklighet och öppenhet. Men vänta nu, var det det ni höll på med förra gången ni satt vid makten? Medmänsklighet för sjuka?? Och trygghet, Annie, inte fan blir det trygghet när ni river upp arbetsrätt och vill se fler otrygga jobb som inte ens ger rätt till bostadslån, kanske inte ens hyreskontrakt!  En röst för alla människors lika rätt och värde. Uppriktigt sagt är jag fruktansvärt trött på alla politiker som strör floskler omkring sig. Särskilt det som inte menar ett dyft med det eftersom de avskyr tanken på löner som bygger på något sånär lika värde.

2
Miljö- och klimatpolitiken ska fokusera på resultat. Jisses, det var ju ett nytänkande i flosklernas värld. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Jisses, tror du på ödet? Effekterna av klimatförändringarna drabbar hela mänskligheten. Nja, de som sitter på ett saftigt arv eller rejäl kapitalinkomst kan alltid köpa sig en plats i lagom värme, bygga mur kring sitt boende och dricka den champagn de anser sig vara värda efter att ha flyttat pengar till olika konton och lurat av skolorna sina pengar. Det är en tydlig värderingsfråga eftersom det handlar om hur vi tar hand om vår natur och vår miljö samt vad vi efterlämnar till kommande generationer. Fint politiskt statement, som vi hört från alla som ingenting gjort… eller gjort för lite under alla år.

Vi har sett tydliga prov på konsekvenserna av ett förändrat klimat. Jo, MP tycks lyfta i mätningarna. Extrema väderhändelser med svår torka, skogsbränder och översvämningar. Och ditt glansnummer är: bort med flygskatten!

Läget är både allvarligt och akut, men klimatet kan räddas. Klimatet kan räddas? Menar du att klimatet är på väg att försvinna? Det kräver en djärv och offensiv klimatpolitik. Sänkt dieselskatt och hand i hand med moderaterna som vill sänka bensinskatten också. Att vi brukar och förvaltar, inte förbrukar och förstör. Men vänta nu… Det där bygger ju på att vi skapar ett nytt ekonomiskt system som inte gläds när vi ständigt köper nytt…, som inte är beroende av ekonomisk tillväxt för att fungera… Att vi samarbetar över de gränser som föroreningarna och naturkatastroferna inte bryr sig om. Och det tror du blir bättre av att vi ökar frihandels så att än fler varor forslas över haven?? Att vi är rustade för att klara av ett förändrat klimat. Med vi, menar du sådana som du och jag - eller menar du de som verkligen råkar riktigt illa ut medan du och jag har råd att köpa luftkonditionering? Menar du det där fiffiga som marknaden ger oss tillgång till: köpa mat och foder till högre pris från länder som drabbats än värre?


Men klimatet räddas inte genom att stoppa tillväxten och blicka bakåt. Det finns nog få som vill att vi skall lagstifta mot tillväxt, däremot finns det en del som anser att vi måste göra vårt ekonomiska system oberoende av om vi får tillväxt eller inte. Det är genom att tro på grön tillväxt som vi kan klara klimatomställningen. Nu kör du med en luring, Annie. Du är ju så smart att du vet att grön tillväxt inte är detsamma som ekonomisk tillväxt. Den senare mäts i bnp och innebär att bnp skall vara större än förra året. Se bnp som en hink, Annie. Tillväxt innebär att hinken skall bli större varje år. Det blir det inte bara för att vi ersätter olja med biobränslen eller bensinbilar med elbilar. Då ersätter vi bara innehållet i befintlig hink. Innehåller kan sägas bli grönare, fast den ekonomiska tillväxten uteblir. Och, vad värre, Annie, hållbara kläder, skor och pryttlar genererar mindre bidrag till din älskade tillväxt än sådant som byts ut snabbt. 

Sverige kan och ska vara pådrivande i det internationella miljöarbetet. Sant! Vi ska bidra till globala klimatavtal. Uppfattar du att du måste säga det till dina borgerliga vänner?? Vi ska arbeta för att EU:s klimatpolitik blir mer ambitiös. Jo, så säger alla… det är bara det att man grälar om vad det innebär. Och vi ska samarbeta med våra grannländer för att förbättra havsmiljön. Absolut, Sverige släpper ju ut mest kväve per capita till Östersjön… 

Denna regering har tyvärr ägnat sig alldeles för mycket åt symbolfrågor som ineffektiva skatter och subventioner. Du kommer säkert att göra dig lustig över elcykelbidraget i valrörelsen, och det kan man ju göra om man vill.Själv lanserar du, enligt din retorik, miljarder för “minusutsläpp”. Låter ju fint, men de där miljarderna är ju bara några hundra miljoner per år. Men du vill skära ner miljarder i klimatinvesteringar. Varför ser du så glad ut för det? Kan det vara för att Kristersson blinkar med ena ögat i samförstånd?   Samtidigt har den minskning av klimatutsläppen som var så framgångsrik under alliansregeringen avstannat. Haha, vet du vad det berodde på? Lågkonjunktur. “Den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet” skrev ni i pressmeddelande när ni satt i regering.

Det krävs fokus på resultat och tydliga styrmedel i stället för tomma planer. Tomma planer? Det som släpper ut och smutsar ner ska beskattas och fasas ut. Men ni vill ju sänka dieselskatten och avveckla flygskatten. Det förnybara och gröna måste gynnas. Hur sker det när ni motsätter er högre skatt på fossila bränslen??  

Genom att ställa om fordonsflottan, se till att fler klimatsmarta lastbilar rullar på våra vägar, genom att satsa mer på förnybara bränslen, på snabba och punktliga tåg och på ett mer miljövänligt flyg kan Sverige gå före, visa vägen och bli ett klimatföredöme för resten av världen. Men, kära hjärtanes, förnybara bränslen stöder man väl inte om man sänker skatten på fossilt diesel? Punktliga tåg får man väl inte av att stycka sönder på otaliga entreprenad där kompetensen flyr? För att bli klimatföredöme krävs allt annat än en moderatledd regering, det kan jag säga med absolut säkerhet. Såg du, Annie, Kristersson mot Lövin i Aktuellt häromveckan? Det var förskräckande!

3
Reformer som förnyar Sverige. Regeringen har försuttit möjlig­heten att genomföra de reformer som Sverige behöver för att bli starkare. Du tänker på reformer som bestraffar sjuka och arbetslösa?  Nästa mandatperiod måste därför bli en reformperiod för att förnya Sverige. Det är fan inte undra på att folk känner sig otrygga - gamla skall inte bara oroa sig för att vinstuttag från omsorgen tar bort ägget från frukost utan också att barnbarn skall bli del i ett växande prekariat med otrygga anställningar. 

Vi måste genomföra de förändringar som behövs för att fler ska få jobb. Jag bävar för era metoder. Arbetsmarknaden måste förändras i grunden för att de som står utanför ska kunna komma in i tryggheten och värmen. Lite orwellskt där. “Komma in i värmen” betyder “sitta vid telefonen och vänta på jobb och svettas av ångest…”

Bostadsmarknaden måste också förändras. Det måste bli enklare och billigare att bygga så att bostadsbristen minskar i hela landet. Bostäder skall stå länge, människor skall bo där, era krav på att höja toleransen för buller är så jävligt som något kan bli för både du och jag vet att sådana som oss aldrig kommer att behöva bo där. 

Det behövs också en genomgripande skattereform som sänker skatten på jobb och företagande och gör skattesystemet enklare. Vad är fel? Här håller jag med dig till viss del! Skatten bör sänkas på låga inkomster, inte på höga. Målet bör inte vara platt skatt, som du gillar, utan grundavdrag på 120 000 per år. Det ger mest till de som behöver det mest. Och medför att föräldrar kan gå ner på deltid utan att det slår lika hårt som idag. Fast det gillar ju inte du. Trist. Att den totala företagsbeskattningen skall sänkas är absurt - med din politik lever företagen allt mer i utanförskap genom att  bidra allt mindre till skola, vård och omsorg.

Vi kommer också att arbeta för en långsiktig och blocköverskridande migrationspolitisk överenskommelse, som förenar humanism och medmänsklighet med ordning och reda. Jag tror att du har goda intentioner, men du vet att en överenskommelse mellan S och M har större likheter med SD än med C, V och MP.

4
Ansvarsfulla samarbeten för Sveriges bästa. Ja, jisses, du vill gå med i Nato, driver det nu när Trump styr. Samarbete för Sveriges bästa? Hörde du Tegmarks Sommarprogram. Gör det! Vi söker väljarnas förtroende för att vi tror att Centerpartiets politik är bäst för Sverige. Ja, allt annat vore ju konstigt. Om du typ tyckte att C var näst bäst, eller sladdade efter M. Men inget enskilt parti kan ensamt lösa alla de utmaningar som Sverige står inför. Sant, vad värre, jag tror att få egentligen vill lösa problem som ökande klyftor mellan rika och fattiga, jag tror inte ens att så många politiska ledare vill säga som det är: vi i Sverige ligger på nionde plats på listan över länder som per capita gör störst skada på planeten. 

Centerpartiet går därför till val med Alliansen. Ja, lika barn leka bäst. Tillsammans har vi visat att vi klarar av att regera på ett ansvarsfullt sätt. När då? Vi har erfarenheten och förmågan att omsätta våra idéer och förslag så att de leder till konkreta resultat. Jo, desto värre. Fråga bara sjuka och arbetslösa...Sverige behöver därför en ny alliansregering. Bevara mig väl!

De utmaningar Sverige står inför går att lösa och alla som röstar har möjlig­heten att ge Sverige ett nytt ledarskap i september. Ett nytt ledarskap som för Sverige framåt. Mot vad, Annie? Mot vad?

I övrigt önskar jag dig en fin tid i opposition efter valet, koppla av lite efter en hård valrörelse där du säkert fixat bra siffror. Vad finns att klaga på att du drar röster från M och KD?

Vänliga hälsningar, Birger (avdankat språkrör för MP, numera fristående grön debattör).

DN Debatt.2 augusti 2018
Debattartikel

Svart text: Annie Lööf, partiledare (C) och Michael Arthursson, partisekreterare (C)-
Röd text: mina spontana funderingar.