fredag 22 maj 2009

Stockholm minns Elin Wägner

Elin Wägner-forskningen (vars resultat först publicerades mer genomgripande av Ulla Isaksson och Erik Hjalmar Linder på 1980-talet och sedan följts upp av en rad avhandlingar) har under alla år missat att Elin Wägner hade två lägenheter på Söder i Stockholm under åren 1932-33, då man utgått från att hon bott i sitt hus Lilla Björka i Småland.

Av en ren slump upptäckte Mikael Nyberg, ordförande i en bostadsrättsförening i Stockholm, dokument som visade att Elin Wägner bott i ett av föreningens hus på Lundagatan. Extra kul är det för mig eftersom Mikael var min
språkrörsekreterare under många år.

Bostadsföreningen och Elin Wägnersällskapet avtäckte under högtidliga former en skylt, placerad vid ingången till Lundagatan 36, under föregående helg. Där kan man läsa nedanstående - fundera gärna över det citat av Elin Wägner som avslutar skylttexten! Nog är sista raden menad som en wägnersk spetsig ironi över samhällsutvecklingen - som trots vackra planer på materiellt välstånd och välfärd saknade grundpelare för värnande av verklig jämställdhet, delaktighet, fred och miljö.



Journalisten, författaren, ledamoten av Svenska Akademien, feministen, fredsaktivisten och miljö­kämpen Elin Wägner (1882 – 1949) ägde två lägenheter i bostadsrätts­föreningen Marmorn från mars 1932 till juli 1933. Elin Wägner bodde i en trea på översta våningen ”med en vidunderlig utsikt över Riddarfjärden, stadshuset och Gamla Stan”. Hushållerskan Linnea Johansson hade en etta inåt gården.

Elin Wägner hyllar sin våning och funkisarkitekturen:

"Man sluter sig till att huset har ett tak, därför att man vet att arkitekt Wallander är en förnuftig herre, men det syns inte. Inte den minsta kant av en skorsten bryter denna mäktiga och konsekventa kontur. Balkongerna linda sig som breda jämna band kring huset och understryka till yttermera visso att den moderna arkitektens tanke följa vattenpasset. Till och med om kvällarna, då alla linjer försvinna och endast fönstren lysa, kan man se en skillnad. Ty det nya har något som är mycket nytt, nämligen de genomskinliga hörnen, tecknet på ett en revolution ägt rum i konstruktionen av ett hus. I våra dagar behöver man inga hörnstenar mer!"

(Vår Bostad 7-8, 1933)


Utsikt från lägenheten. Utsikten från Linnéa Johanssons - trotjänarinnan, hushållerskan och vännen - lägenhet var visserligen inåt gården, men denna gård var å andra sidan en av Söders mer storslagna.

8 kommentarer:

  1. Ja, vad vore Elin utan Linnea?
    Alla skor sig på ett eller annat sätt, inte minst "storheter". Men vem bryr sig?
    Vispen

    SvaraRadera
  2. "Vispen" är nog inte riktigt rättvis, Elin Wägner skodde sig verkligen inte på Linnéa Johansson! Deras relation var allt annat än "fru" och "tjänarinna", det var vänskap som såväl Wägner som Johansson hade mycket glädje och nytta av. Elin glömde aldrig hur "trotjänarinnan" tog hand om henne när hon under olika perioder av sitt liv drabbats av depressioner. Elins generositet gentemot Linnéa var lika stor som Linnéas mot Elin. Det går inte att jämföra med andra "storheters" relationer till sina tjänare, här var det vänskap.

    SvaraRadera
  3. Hallå Birger, du var bäst och läckrast i Nyhetspanelen idag också. Är du gift? Är du ledig?
    Miss Singel

    SvaraRadera
  4. Miss singel, rör inte min Birger! ;-)

    SvaraRadera
  5. BS är faktiskt upptagen av en mycket rar fru LS, som därtill är en framstående akvarellist. Se bild i denna spalt!

    SvaraRadera
  6. Slagsmål om Birger, jag vill också vara med!
    Rökfri, blond 35 år... ;-)

    SvaraRadera
  7. ang. hörnstenar... Tur att Wägner slipper uppleva att juvelen i vår tids bostadskrona heter Turning Torso...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.