torsdag 21 maj 2009

Årets mest läsvärda artikel

I DN:s kulturbilaga häromdagen fanns årets mest tänkvärda artikel. Ur alla möjliga aspekter. Här finns den.

Till Zaremba vill jag bara säga ett stort TACK. Artikeln borde finnas med som obligatorisk läsning i gymnasiet.

12 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendators maj 21, 11:29:00 fm

    Beror nog på om man förstår kontexten. Tyckte den var rörig och fattade inte mkt. Gav iofs upp när jag kom fram tlll. "Säger man ”Vojakkala?” i Stockholm får man antingen ett ”Vad då?”...

    Kan bara instämma. Har aldrig hört talas om Vojakkala. Trodde först det handlade om den där trippelmördare Juha, men insåg sen att det var orten som hette så, inte personen.

    Men det är klart. Jag kollar heller aldrig på TV3 eller SVT:s värdelösa debattprogram.

    SvaraRadera
  2. Ingenting att ödsla hjärnkraft på.

    SvaraRadera
  3. Utan Zaremba vore svenskt medialandskap så mycket fattigare.

    Hoppas SVT tar upp åtminstone någon av alla trådar i artikeln - tex medias roll i hur vi väljer sida och vad det kan få för konsekvenser.

    När det gäller Tornedalen likväl som som Tbilisi eller andra konflikter har medias roll fått världen att tro att en skjutglad maktfullkomlig man är helt ok att tro på och stödja. Framför allt att det är ok tysta ner förtrycket han åstadkommer.

    Recept: lyssna på fler röster och ta dem på allvar även om de inte har den givna makten. Som Zaremba gör.

    / Grön Pirat

    SvaraRadera
  4. Som sagt en ensam häst sparkar INTE!
    Var väl inte svårt eller ens jobbigt att förstå den artikeln.

    Skolor överhuvudtaget lär inte ut det dom ska, eleverna hjärntvättas för att passa in i samhället. Vilket samhälle sen!

    Jag håller med om att det här borde ligga på elevernas bänkar +
    att det även borde ligga på bänkarna om att POLITIKER LJUGER & SKOR SIG SJÄLVA vilket det framgår av artikeln om byn norröver.

    SvaraRadera
  5. Om mitt liv var 1000 år långt skulle jag väl kommentera även den skiten! Bättre att eleverna får veta någonting om kommunismens och nazismens brott.

    SvaraRadera
  6. Även om jag inte var insatt i fallet, så kunde jag efter 5-10 minuters googlande efteråt förstå hela kontexten.

    Otroligt läsvärd!

    SvaraRadera
  7. Zaremba är den duktigaste, mest seriösa journalist jag vet. Så jobbar han också på ett helt annat sätt. Synd att de flesta tidningsredaktioner skär ner på grävande journalistik idag.

    SvaraRadera
  8. Håller med om att det är synd att det skärs ned på grävande, men ibland krävs det inte ens grävande, utan "bara" saklighet - det Zaremba skrev påminner framför allt om att det är saklighet som saknas i journalistik. Glömmer aldrig hur en journalist i ett annat fall berättade när han sett att verkligheten egentligen inte stämde med mediabilden. Jag frågade varför han inte skrev om det han såg. Hans svar var att det inte passade in och därför skulle det aldrig publiceras.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker också att elever ska få veta någonting om "kommunismens och nazismens brott" (som anonym skriver ovan). De borde också lära sig om kapitalismens. Och i samband med att de lär sig detta, borde de lära sig något om vad brotten innebär och vad de kan förklaras med. Jag gör inga som helst andra jämförelser men tycker att Zaremba visar något av det i sin artikel: människor tvingas med våld vara tillräckligt rädda för att inte kunna protestera mot en utveckling som leder till inskränkt yttrandefrihet, brist på ställningstagande och därmed också till mer våld och förtryck. Om vi inte bara ska lära oss vad som hände under Sovjetstyre och nazister, utan också lära oss att undvika det igen, måste vi förstå mekanismerna bakom. De finns, potentiellt, överallt där det finns människor. Om vi inte värnar yttrandefriheten och någon slags saklighet som ger perspektiv på vad som är rimligt och inte.

    / Grön Pirat

    SvaraRadera
  10. Det är ju fint att ni har skådat den enda sanningen och den heter Zaremba!
    Zaremba kanske skulle ha intervjuat alla andra som bott granne med familjen och tvingats fly? Eller det kanske inte passade in i den bild han vill ge av trångsynta rasistiska norrlänningar?
    Zaremba utelämnar en hel del och glider på sanningen, speciellt om lokalpressens rapportering.
    Det är bara att söka på NSD eller Norrbottenskuriren och finna det Zaremba påstår inte rapporteras! Tyvärr finns inte Haparandabladet på nätet men ni kan ju kolla på Mediekritik vad Örjan Pekka har att säga!
    Detta är en dysfunktionell familj som härjat i 20 års tid.

    SvaraRadera
  11. Zarembas kritik av polisens agerande i bytvisten fick en parallell i ett Ekot kvartisex i onsdag. Där uttalade sig en polischef om mobbens stenkastning mot flyktingarna i Vännääs. Han kunde inte alls förstå varför flyktingarna var oroliga och ville flytta från orten. Polisen hade inte gripit någon ur mobben eller haft några förhör, men likväl ansåg han att det inte var något för dem i Vännäs att oroa sig för.

    Är det en främlingsfientlig poliskår i Norrland som skyddar svenska brottslingar, och sätter dit romer och nekar invandrare skydd? Saken borde utredas!

    Anonym

    SvaraRadera
  12. Det viktiga är kanske inte om Zarembas artikel ger den helt sanna bilden av V. Utan att frågan genom hans efterforskningar inte längre är så ensidigt och fördomsfullt bedömd.
    (PS säkert löjligt, men blir glad de gångar jag hinner före BS, www.ericsecher.blogspot.com)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.