lördag 25 april 2009

Svenska Dagbladet kan inte räkna

Viken ligger spegelblank, katterna ligger på trappen och lyssnar på lommen, nymalet kaffe doftar, kanoten vid bryggan väntar, men i brevlådan saknas, som så många gånger förr den s.k. rikstidning familjen valt på grund av att man valt bort en annan med Henrik Brors.

Svenska Dagbladet, oberoende moderat och med en ledarsida som hyllar Marknad och Fri Företagsamhet. Men, som så många gånger förr visar sig denna tidning vara totalt inkompetent att uppfylla de avtal som prenumeranter har med ägaren: nämligen att levererar tidningen till brevlådan. Man kan nämligen inte räkna, det fattas tidningar, de räcker inte till de brevlådor dit avtalet stipulerar att man skall leverera sin tidning. Tänk att Marknadens frontskepp inte förmår bättre...

För några år sedan la vi av - en hel sommar sket man fullständigt i att räkna rätt, skyllde på andra, bluddrade om att det skulle bli ändring... Men icke. Vi bytte till DN igen, men fick så småningom erbjudande om att komma tillbaka med löfte om att nu skulle det inte hända igen. Pyttsan!

På Svenskan har man bra journalister och man gör en bra tidning, men en ägare som inte kan hålla avtal är det inte mycket bevänt med, sedan må ledarredaktionens marknadsfundamentalister säga vad de vill.

Fast å andra sidan, lommen har så mycket mer att säga om livet än varenda tidning idag.

Igår lät man på ledarsidan meddela att planekonomi, helt riktigt, kännetecknas av att planerna aldrig blir förverkligade. Det är ungefär som med tidningens egna planer, svårt att uppfylla ens de mest grundläggande planerna på att lägga blaskan i lådan... Och på ledarblogg häromdagen skriver man om tre F-ord, varav Framförhållning är ett.

14 kommentarer:

  1. Det där låter ju lite konstigt när man tänker på att det runt om i stan finns ställen där SvD ligger i drivor och delas ut gratis, bara ta med sig ett exemplar.
    Är det bara för att få upp upplagan?
    Robert - Stockholm

    SvaraRadera
  2. Ber om ursäkt för detta schabbel!
    SvD-journalist

    SvaraRadera
  3. Känner så väl igen förloppet från mina duster med den andra stora rikstidningen som förespråkar marknadsekonomi.

    De sista två åren som prenumerant på DN saknades tidningen 5-10 gånger i månaden. Ibland satt där GP i stället, en gång Dagens industri!

    DN förklarade sig oftast med att de var svårt att hålla koll på vad underleverantörerna till underleverantörerna gjorde. Dvs. själva utdelningen var sedan länge utlagd på "entrepenad" eller som det så fint heter i dag "upphandling" - dvs. den som gör jobbet billigast får göra det.

    När jag ett par gånger hörde utdelarna i trappan på morgonkvisten gick jag ut för att prata med dem - men förgäves. De som deladse ut morgontidningen i välbeställda Örgryte kunde varken svenska eller engelska. Kanske kunde de inte ens läsa? Inte konstigt att det var svårt att få tidningarna rätt i varje fall.

    Jag hade inte hjärta att ringa fler gånger till DN, bara tanken på att jag genom min mediekonsumtion stöttade företag som (antagligen utan att veta om det) anlitade underleverantörer som lät (förmodat) papperslösa göra jobbet fick mig att må illa. Eller - huh - att utdelarna skulle bli utskällda av någon underchef till någon mellanchef - för att jag ringde och klagade.

    Vem som i kedjan tar de "vita pengarna" för utdelningen vet jag inte, men jag anar att den sista länken - den som sprang i trapporna knappast fick jobba vitt.

    Eftersom GP - med sin version av Henrik Brors, Peter Lenken - och en layout som gör en sjösjuk, aldrig var ett alternativ, fick jag helt sonika sluta prenumrera på morgontidning och bläddrar numera i Göteborgs Fria då och då och får mitt lystmäte av politisk analys på Schlaug.se (låt det inte stiga dig åt huvudet bara... Memento mori ;-))

    SvaraRadera
  4. Göteborgaren skriver om underleverantörer etc, men det avtal man skriver skriver man med tidningen som därmed är ansvarig för leverensen. Tjata, gnöla, skäll så får man tidningen gratis någon månad som kompensation, även om det inte är kompensdation man är ute efter, utan en daglig tidning.

    SvaraRadera
  5. Haha, det enda dom är intresserade av är att få ens pengar, när man väl prenumererat skiter dom totalt i oss som bor utanför Stockholm. Känner ingen tomma brevlådor, och särskilt vad gäller Svenskan. Skitdåligt!

    SvaraRadera
  6. Vilka schablonbilder av människor ni har på denna blogg! Och du, Birger S, börjar bli en riktig gnällspik på gamla dar!

    SvaraRadera
  7. Jo, Anonym 10.20, min första önskan var ju naturligtvis att få tidningen gratis som kompensation och att det skulle fungera - och ja, jag ringde ju så många gånger att visst fick jag kompensation 3 dagar här och 5 dagar där.

    Men som sagt: vad var kompenserade tidningar värda i sammanhanget när tidningen verkade helt ointresserad av hur och av vem tidningen delades ut - och till på köpet varmt anbefaller ett system som bara "fungerar" om de sista länkarna i kedjan betalar för de förstas vinster.

    Annette: schablonbilder ehm? Det är ju levd erfarenhet. Det var varken fördomar eller schabloner som fick mig att ge upp DN - det var deras agerande och min egen självkritkik - jag ville inte medvetet bidra till att vårt samhälle går runt på att papperslösa, som vi inte släpper in i stugvärmen, gör jobben.

    SvaraRadera
  8. Anette pratar om gnällspik, uppfattar dennal blogg som fylld av visioner, idéer, förslrag på lösningar, kulturskriver. Vad menar Anette????

    SvaraRadera
  9. Åh vad jag blir avundsjuk på det där med lommen och kanoten, Birger!

    Så sant att lommen har så mycket mer att säga än vilken tidning som helst i dag - och skönare dessutom med tanke på vilken effekt ekonomismen haft på dagstidningsspråket..

    Jag hoppas att fler svenskar inser vilken ovärderlig skönhet ni har runt knuten och hur många miljoner människor som avundas er jorden runt och inte ödelägger det här paradiset med urangruvor och dylikt - som ju är absolut realitet i det samtida, svenska, politiska samtalet (tyvärr inte i medierna ännu vad det verkar...).

    Jag hade gett mitt högra ben för att få höra den där lommen i dag!

    SvaraRadera
  10. Det kommer för mig.
    När BS prenumererar på SD, så känns det som om Jesus ber om råd från Pontius Pilatus.

    SvaraRadera
  11. Hade svenskan ett halvår, och mer moderat än så kan det knappast bli. Tröttnade på att de aldrig breddade perspektivet. Läser återigen DN, även fast jag även där kan tycka att det är lite väl insnöat ibland.

    SvaraRadera
  12. RL. Menar du SvD eller SD-Kuriren? ;-)

    SvaraRadera
  13. Idag var det demonstration i Stockholm mot kärnkraften.
    Nämndes detta i nyhetssändningarna?

    SvaraRadera
  14. RL. Svenska Dagbladet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.