fredag 24 april 2009

Wägner uppmärksammas i Chile

I samband med nobelpristagaren Gabriela Mistrals födelsedag uppmärksammades Elin Wägner i den chilenska tidningen El Día.

Mistral fick Nobelpriset i litteratur, efter det att Elin Wägner pläderat för henne i Akademien. Här skriver jag mer om detta. Där hittar du också artikeln i El Dìa.

Bilden: Gabriella Mistral som tilldelades Nobel priset 1945.


PS - tillägg kl 0955:
Med anledning av kommentarer till detta blogginlägg så lägger jag ut en länk till SVT:s Nyhetspanel. Klicka
här!
Tyvärr är de sista tio sekunderna på debatten inte med, de var annars riktigt kul!
Mika Holm/ProVoka

11 kommentarer:

  1. He, he du var rolig i mogonsoffan i dag Birger, du hade t.o.m en del poänger. Det tycker en t.o.m en stockkonservativ person som jag, ha, ha. lite många inventiv kanske, men det är småsaker, ha en bra dag;-)

    SvaraRadera
  2. kan inte någon länka till inslaget för oss som varken har TV eller förstår oss på SVT: s hemsida?

    Borde det inte finnas något slags jumbopris för mest svåröverskådliga svenska hemsida? SVT ligger mycket bra till...

    SvaraRadera
  3. FANTASTISKT IDAG I TEVE!!!! Hela gänget, om äter frukost på jobbet, JUBLADE!!!!! Så rätt! Så bra! Så modigt! Du har helt rätt och det är ofattbart att inte något enda partiledare kan uttrycka sig så bra och göra den analysen som de flesta av oss känner igen sig i. Märk väl att dina motdebattörer inte hade något att sätta emot!
    Civ Ing

    SvaraRadera
  4. Birger till president!

    SvaraRadera
  5. Håller med! På 40 sekunder vände du upp och ner på hela den politiska debatten. Moderaten fnös lite om att det var existentiella frågor, det vill säga frågor om våra liv och vad vi gör av dem. Men det är ju livet som skall styra ekonomin, inte ekonomin som skall styra livet!

    SvaraRadera
  6. Instämmer med föregående talare :)
    Det roligaste var ändå att Tomas Idegaard nästan fick tunghäfta, Det, är ovanligt...kul att du lyfte mer filosofiska frågor i ett grönt perspektiv - det sker inte ofta i sådana sammanhang....


    Mvh Heiti

    SvaraRadera
  7. Heiti! Det var förvisso filosofiska frågor, men de var minst lika mycket sko nomiskt realpolitiska. Felet man bör, vilket jag tror att Schlaug håller med om, är att just de grundläggande ekonomiska frågorna placeras i något annat fack som liksom inte har med politik och samhällsbygge att göra.
    OP

    SvaraRadera
  8. Tack Mika för att du lade ut länken!

    Och tack Birger för att du åtminstone försöker hålla den intellektuella fanan högt. Mer sådant! Nu är tiden. Om vi inte löser "barnfattigdomen i det här landet" genom tillväxtsystemet med det enorma välstånd i har i dag löser vi inte det på sikt heller.

    Vi som känner dina tankar och håller med förstår dig ju solklart, men du - och andra som företräder den här linjen i det tysta - måste bli tydligare, klarare och nå ut.

    De flesta människor har inte övats i detta tänkande, vågar inte tänka annorlunda och viftar därför bort resonemanget om det blir för otydligt - som t.e.x cogitos debattör Anneli? Agneta? (förlåt att jag glömt namnet!) i P1-morgon förra veckan. Ni måste utgå från att en mycket stor majoritet i det här landet inte ens konfronterats med tanken ännu - men de är för den skull inte osmarta utan vet att något är grundläggande fel, de behöver bara mötas av andra resonemang än de förhärskande som möter dem i media, läroböcker, studier osv.

    Birger var pedagogisk i morse, men det krävs mer. Mycket mer.

    SvaraRadera
  9. Vi som gästar denna spalt sedan länge, kommer inte med plattheter, typ "Hörru Schlaug, du kan vara glad för tillväxt och konsumtion, annars sutte du inte där med din dator". Det är nybörjarna som fläskar till med sådant.

    För att BS ska slippa svara samma sak gång på gång, vore det väl praktiskt, att i vänsterspalten lägga in en ruta om det grundläggande i den gröna argumentationen och även svara på de s.k. frekventa frågorna.

    SvaraRadera
  10. Ja man blir förundrad.
    Fixeringen vid att alla måste vara sysselsatta är SÅ djupt rotad. Från höger till vänster och i många fall hos de gröna också. Som om att det inte går att fördela överflöd om man inte är sysselsatt inom det ekonomiska systemets ramar. Det spelar ingen roll vad man sysselsätter sig med, bara det sker under 8 timmar om dagen, 40 timmar i veckan. Med allt större flit maler vi ner berg, fäller skogar, bränner olja, tillverkar saker och slänger samma saker en kort tid därefter. Med en dåres envishet fyller vi i vattnen i en spann full med hål. Med samma envishet fyller vi våra liv med "sysselsättning". Att sysselsätta en industrirobot att göra samma sak som jag gör räknas inte.

    SvaraRadera
  11. Elin Wägner skrevs i en stor artikel för någon månad sedan i någon av de stora tyska tidningarna, minns inte vilken, men det var en stor hyllningsartikel och där påpekades att De grönas tididigare språkrör Birger Schlaug numera bloggade om Elin Wägner.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.