lördag 30 maj 2009

Om att turista....

”Men medan jag kan resa till Paris och komma hem likadan som jag for, kan jag knappast turista i ett annat samhällslager utan att bli en annan människa.”

Kvarteret Oron, Elin Wägner - här hittar du mer om boken.

14 kommentarer:

  1. Ja, vad vore hon utan Linnea, som tog hand om allt det praktiska kring henne. Nedåt i lagren kunde hon då inte turista, kan man tänka, utan att förändras.
    Var det elakt sagt?
    Ninna

    SvaraRadera
  2. En lite hake.Om man söker upp miljöer och människor som är sämre lottade kan återanpassningen bli nog så prövande. De som jobbat med sjukvård i u-länder har t.ex svårt att återvända till de lyxproblem vi brottas med. Efter tre månaders cykling i Afrika för två år sedan har jag fortfarande inte hämtat mig. Värdigt, meningsfullt liv handlar inte om prylar, konsumtion och regler. Utan om gemenskap, att bry sig,att ta det somdet kommer.
    Är man då grön eller röd ?,Eller är det dags att uppfinna en ny färg som symboliserar den här längtan ? Sandgul ?
    En källa lika rik som Elin Wägner, och som anknyter till hennes tankar om moderkulturer, är Tao- te - Ching. "Den kloke lägger till, den vise drar ifrån".

    SvaraRadera
  3. Det var ett fascinerande citat, "Den kloke lägger till, den vise drar ifrån", men vad betyder det?

    SvaraRadera
  4. Elin Wägner växer för var dag!

    SvaraRadera
  5. Ninna nämner Elin Wägners vän och hushållerska. Hon tlilhörde dock icke den lägsta klassen i så måtto att hon tidvis hade egen affärsverksamhet som Elin hjälpte henne att skaffa, liksom emellanåt egen lägenhet. Industriproletariatet var något helt annat, och lägg väl märke till att EW inte bara har hjärta för arbetarna utan även förmåga att sätta sig in i deras situation. På så sätt kan man säga att EW var en arbetarförfattare trots att hon inte alls var en sådan. Helga Wisbeck är ett utmärkt exempel på EW sociala pondus.
    Märta F

    SvaraRadera
  6. "Den kloke lägger till, den vise drar ifrån" Finns ett som är bättre: Den vise känner till begränsningarna, den dåraktige inte!

    / Suntförnuft

    SvaraRadera
  7. Eric, en same säger till en annan same som bor på andra sidan fjället, vi kommer från olika håll, men vi ses på Toppen. Framtiden är vit och obeträdd. Tar vi inga steg NU blir den ökengul!

    SvaraRadera
  8. Citat från Wägner är mycket bra. Måste nog börja läsa henne, Birger.
    Lena L

    SvaraRadera
  9. 12.26 Den kloke representerar, som jag förstår det, den västerländska kulturen. Som ständigt söker ny kunskap, företrädesvis detaljkunskaper. Hans hunger är omättlig, han blir aldrig nöjd. Han kan en väldig massa, men vet ingenting. Han har större tilltro till maskinen än till människan. Hans främsta redskap är förnuftet. Han blickar utåt, sällan inåt.

    Den vise är mer intresserad av helhet än detaljer, mer intresserad av harmoni än av kunskap. Hennes främsta redskap är känsla och intuition, hennes kunskap är tyst (tacit knowledge). " Den som vet talar inte, den som talar vet inte . " Hon blickar utåt, men lika ofta inåt.

    Det paradoxala är väl att den ökade kunskapen och de maskinella hjälpmedlen som skall förenkla våra liv ofta har motsatt effekt.

    Kanske har vi något att lära av "primitiva" kulturer ?

    SvaraRadera
  10. Eric. De är klart att vi har en del att lära, speciellt när vi är i färd med att förstöra vår hemplanet!

    SvaraRadera
  11. Den visdom vi behöver i dag är att ta våra farhågor på allvar och att våga se rakt fram. Lösningarna kommer ej förrän människorna vågar ta ansvar för framtiden! De behövs då att det har snurrat runt i många hjärnor på detta klot, på det att detta klot må fortsätta att snurra. Den som söker i historien må fortsätta att söka, alltid finns där någon krycka!
    Min uppfattning är att om världen ska fortsätta så ska allt uppvisas på förklaringsberget NU!

    SvaraRadera
  12. Eric är nog både klok och vis, av hans texter att döma.

    Undrar f.ö., om han gillar seriös komplementär medicin, där det kanske brister ifråga om vetenskap, men där det finns så mycket mer av beprövad erfarenhet.

    SvaraRadera
  13. Elin talar till mig. Efter att ha kommit i kontakt med många av de asylsökande barn vi har i vårt land och satt mig in i deras historia och framtidsutsikter har jag blivit en annan människa. Ett litet steg i en bättre riktning, tror jag.Framförallt har jag förstått vad tacksam jag själv kan vara att födas i detta land. Och att detta möjliggjorts av dem som kämpat för oss i tidigare generationer. Och att nu är det min tur att visa vad jag går för.
    EW

    SvaraRadera
  14. Eric, tack för dina intressanta rader här! Tror bestämt att du gav mig en kunskapskälla som kan hjälpa mig att förstå mig själv bättre.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.