torsdag 28 maj 2009

Det vill nog inte partierna tala om inför EU-valet...

Socialdemokraterna talar nu vitt och brett om att nästan 70% av all lagstiftning som rör Sverige beslutas av EU-parlamentet... Argumentet används för att få människor att gå och rösta.

Inför folkomröstningen debatterade jag med sossar som envist hävdade att det var svartmålning när jag hävdade att 70% av all lagstiftning skulle flyttas från riksdagen till EU. Jag hade snott det från Per Gahrtons argumentation, och det visade sig att karln hade rätt. I det också.


Miljöpartiet
har antagit ett europeiskt valmanifest där man lovar att arbeta för att ett antal ledamöter till EU-parlamentet i fortsättningen skall väljas från gränsöverskridande Europalistor.

Detta kan man läsa i den europeiska valplattform som Miljöpartiet ställt sig bakom. Snacka om att göra EU till Europas Förenta Stater och att införa Europapartier.

Moderaternas gamle partisekreterare, som man dumpat i Bryssel, har skrivit ett manifest med namnet A Big Bang For A Better World. Att detta hippa pubertala uttrop är uttryck för ångest inför en medelålderskris hoppas han förtås inte skall framgå...

Själv minns jag att jag lanserades inför något val på 80-talet som "En grön bomb i grådasket". Jag hamnade i medelålder likt förbannat...

Med Centerpartiet vid makten hade Sverige varit med i Irakkriget. Centerpartiet vill ta bort vetot i utrikespolitiken - och Sverige får finna sig i att bli nedröstat om vi inte vill delta i krig. EU borde ha angripit Irak tillsammans med USA, vilket hade kunnat ske om vetortätten inte funnits, har vi fått höra i ovan länkade intervju. Herreminje!

Hur många centerpartister vill rösta på detta parti? Dags för Börje Hörnlund att starta nytt parti?

Med Folkpartiet kan vi skicka Marit Paulsen som tänker göra vad hon kan för att sänka ekologisk odling och Fredrik Malm som vill ta kamp för att vi i Sverige skall tvingas acceptera att man skär halsen av djur utan bedövning. Snacka om att nischa in sig!

Kristdemokraternas lista toppas av Ella Bohlin som kämpat för sänkt socialbidrag! Det kanske uppfattas som kristet ( à la gamla pingströrelsen?) att inte ha några dagstidning, teve och att inte betala fackföreningsavgift, det var i alla fall detta hon ville ta bort när man räknade på socialbidragen. Medkännande konservatism? Vill dessutom förbjuda snus - men har såväl Reinfeldt som Sahlin emot sig. (Tillägg: Ella vill inte förbjuda snus i Sverige, utan vill att andra EU-länder skall få förbjuda snus, vilket Reinfeldt och Sahlin inte vill.)

Vänsterpartiet har ett valmanifest som slår fast att man vill ha "samarbete med progressiva feministiska krafter runtom i Europa" för att forma en politik som stärker jämställdheten.

Det låter bra, men är lite komiskt. Progressiva krafter runtom i Europa är ofta för prostitution av... jämställdhetsskäl!

Sverigedemokraterna hyllar Sverige... för det är väl SD som gjort den här valfilmen om hur bra Sverige är, och hur Europa längtar efter svenska normer, svensk kvalitet och svenska tankar...?

Junilistan slåss för att de gamla glödlamporna skall vara kvar och suckar över att borgare tycker att de är för sossiga, och sossar tycker att de är för borgerliga. Gröna tycker att Junilistans nya ledare är knäpp som alltid varit stor motståndare av grön skatteväxling.

Feministiskt Initiativ vill bli av med sin parlamentsledamot eftersom parlamentet redan blivit av med henne. Men egentligen vill man förstås inte alls skicka Gudrun till Bryssel, för det vore ju detsamma som att lägga ner alla chanser att komma in i riksdagen nästa år.

Valrörelsens hittills mest koketta inlägg görs idag av ett gäng sossar som tycker att Reinfeldt ligger för lågt i flyktingfrågan med följande motiv: "Han har uppenbart stora problem med intern splittring i flyktingfrågan". Och det sägs från företrädare av det parti som tappat mest till Sverigedemokraterna och vars gamla betonghäckar avskyr MP just för dess inställning i flyktingfrågan!

Sämsta valfilm? Svårt att välja. Men denna ligger väl bra till:

29 kommentarer:

  1. Haha! Ja, när partierna alltmer tappar sin ideologiska grundval blir det fler och fler grodor och märkliga ståndpunkter. I vart fall om man vill se en koppling till påstådd ideologi.

    SvaraRadera
  2. Haha, detta var dagens bästa, given högläsning vid fikarasten!

    SvaraRadera
  3. Lysande, broder, lysande!

    SvaraRadera
  4. De gröna tankarna om gränsöverskridande partier är bra. Det ökar tydligheten om vad man röstar på och lyfter fram de samarbetspartner man faktiskt har. En röst på Hökmark(m) är ju i realiteten även en röst på hans grupppartner Sarkozy och Berlusconi, båda konservativa.

    För egen del hoppas jag att den gröna EU-gruppen kommer att driva den tyska federala modellen, med tydlig ansvarsfördelning mellan länder och union. Det skulle kraftigt åtgärda dagens groteska demokratiska underskott i EU.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  5. P.Gr. har visserligen en poäng i detta, men samtidigt måste man konstatera att det är stora steg till Europas Förenta Stater. att den gröna gruppen skulle driva den tyska federala modellen med relativt mycket makt till delstaterna tycks uteslutet, tvärtom vill ju den gröna gruppen att allt mer skall underställas Unionen, inte minst vad gäller utrikeögespolitik etc. Den gröna gruppen är mer av Stormaktsbyggare än de övriga gruspperna, även om man lite naivt tycks tro att den växande stormakten skall föra en gröna, halvpacifistisk politik. Problemet är att De gröna i Europa driver fram en modell som högerkrafterna i Europa kan fylla med innehåll. Så ser det ut.
    HB

    SvaraRadera
  6. Roligt skrivit, men jag tycker skrivningen om snus är konstig. Det bär mig visserligen emot att försvara en kristdemokrat, men Ella vill inte förbjuda snus i Sverige utan hon vill att andra länder i unionen själva ska få bestämma om de ska tillåta snus eller inte. Mig veterligen delar åtminstone V och Mp denna ståndpunkt.

    Det är ju helt absurt om Sverige driver att inga länder ska få säga nej till snus av folkhälsoskäl, samtidigt som vi tycker att man ska få ha lägre införselkvoter på alkohol och monopol på alkoholförsäljning av folkhälsoskäl...

    Sämsta valfilm är svårt att kora, men tanke på att alla är så brutalt dåliga. Jag har blivit mindre intresserad av alla partier efter att ha sett deras valfilmer... Jag tycker dock att Mp är värst, eftersom jag överhuvudtaget inte förstod hur de hade tänkt. Konstigt eftersom Mp brukar ligga i topp när det gäller bra politisk reklam, men det här var ett bottennapp.

    SvaraRadera
  7. Tatueringen är glänsande valfilm! Helt suverän. Den fångar allt i ett enda ord: välja. Det är vad det nu handlar om.

    SvaraRadera
  8. Marit Paulsen har rätt om s.k. ekologisk odling. Konsekvent genomförd skulle den innebära svält. Skördarna minskar och skadeangreppen ökar kolossalt i varmare länder. Här kan GMO dock innebära lösningar. (Observera att ALLA kulturväxter sedan mycket långt tillbaka är genmodifierade).

    SvaraRadera
  9. Du har glömt Piratpartiet i din uppräkning!

    SvaraRadera
  10. Lars Gustavsson överger moderaterna och lägger sin röst på Piraterna, läser jag i dagens SvD. Kanon!

    SvaraRadera
  11. Jag trodde att det var FP som ville gå in i Irak?

    SvaraRadera
  12. FP ville också gå in i Irak. En hel del moderater ville också att vi, dvs. Sverige, skulle "ta sitt ansvar". Vilket alltså betydde att vi skulle medverka i The Coalition Of The Willing som invaderade Irak. Birger S menar väl här att C nu vill förändra så att vi inte skulle ha kunnat säga nej till att gå in i Irak?
    Läser argumentet här ovan som förklarar MP´s tanke om gränsöverskridande partier. Det låter vettigt. Var inte en av Birger Schlaugs kritiska synpunkter i TV-debatten om EU-valet just att man inte visste vad man röstade på? En röst på moderaterna = en röst på Berlusconi etc. / Thomas

    SvaraRadera
  13. Piratpartiet är kriminella, ansvarslösa typer som tvingar fram ett övervakarsamhälle! Bojkotta dem!

    SvaraRadera
  14. Kan man välja att slippa militarism, GMO, djurplågeri, lobbyister och övervakning eller gäller valfriheten bara tatueringar?

    SvaraRadera
  15. Roligt Birger med Din uppräkning! Jag tror det blir ett ROLIGT val med HÖGT VALDELTAGANDE med en rejäl blandning av stort och smått. Nu tvingas partier och kandidater kämpa ända in i målsnöret. Kollektiva gåenden till förtidsröstningar,udda utspel,tråkiga debatter där alla pratar i mun och håller med varandra,uppstickare,personer på samma lista som drar åt olika håll.
    Birger som sågar och avslöjar,Oväntade frågor får väntade svar,Frågor som tappar intresse, Nya frågor som kräver nya svar. Kan det bli BÄTTRE! Att inte rösta är som att sätta sig på läktaren och KRYSSA är bara ett måste för att DJÄVLAS. Än lever demokratin och roligt blir det på valdagen och efteråt då ingenting stämmer med valexperter, analyser och opinionsinstitut.

    SvaraRadera
  16. Bevare mig för Folkpartiet av dessa anledningar!!!!!!!!! Måtte FP låsa in Fredrik Malm i ett mörkt rum och kasta bort nyckeln! Snacka om att karln inte har fattat ett dyft om svenskarnas djursyn. Kan ju tro att han är sugen på att springa gatlopp.

    SvaraRadera
  17. Vad är det för fel att ha Europapartier om partierna från de olika länderna nu redan ändå sitter i partigrupper?

    Vore roligt om du kunde förklara ditt motstånd till just det? Själv ser jag mig politiskt mer som Grön än som Svensk, och hade väl förhoppningen att du egentligen gjorde det också. Tyvärr verkar det inte vara fallet...

    SvaraRadera
  18. Emma! Jag har inte sagt att jag har något emot det i takt med att EU transformeras till Europas Förenta Stater, vilket EU gör med Lissabonfördraget.

    Tvärtom anser jag att när EU utvecklas på sådant sätt är det larvigt att låtsas att nationella partier har där att göra. EU är alltså, enligt min uppfattning,på väg att bli Europas Förenta Stater - då är det också helt rimligt med Europapartier och gemensam valuta.

    Att jag inte gillar Europas Förenta Stater är en annan sak, av den enkla anledningen att jag är kritisk till nya stormaktsbyggen - och Den gröna gruppen domineras av stormaktsbyggare, som skapar, vilket någon skrev, en modell som högern kan fylla med innehåll. Som vanligt kan jag hänvisa till Elin Wägner som ihärdigt betonade att stora maktstrukturer som skapas i goda syften så lätt kan tas över av onda syften, och då, först då, förstår man att man skapat ett monster.

    Det jag påpekade vara att MP verkligen gjort en reell kovändning när det gäller EU-frågan, och jag undrar om alla förstått att MP går i fronten för just Europapartier.

    Thomas: Just så menar jag.

    SvaraRadera
  19. Birger - du blandar ihop två olika saker:
    1) Skall vi har möjlighet att rösta på folk från andra länder i valet till parlamentet.
    Självklart!
    2) Är Lissabonfördraget bra
    Nej! (MP gillar inte heller Lissabonfördraget).

    Dessa två saker har egentligen inget med varandra att göra och det är märkligt att du automatiskt kopplar samman dem.

    SvaraRadera
  20. Emma! Visst ska man kunna rösta på folk frå andra länder till EU-valet. EU kommer ju att anta Lissabonfördraget, och dä är det hur naturligt som helst att vi röstar på europeiska partier. Att säga att Lissabonfördraget är dåligt innebär ju inte detsamma som att vi inte kommer att leva under det om några år. Och då är det mer än rimligt att vi också har Europapartier.

    Jag menar att de som idag påskyndar utvecklingen av Europapartier, som t ex MP gör, också i realiteten legitimerar Lissabonfördraget och bildandet av Europas Förenta Stater - avsiktligt eller oavsiktligt. Jag lägger inga värderingar i det. Den gröna gruppens tunga majoritet gillar ju också Lissabon. I tidigare valrörelser hade MP fullt upp med att hålla borta de främsta gröna EU-parlamentarikerna från vår valrörelse,,, Ibland blev det komiskt, minns jag... Jobbigt med deras syn på narkotika, prostituerade och EU som stormakt.

    SvaraRadera
  21. Är det inte ett skämt med A big bang for a better world??

    SvaraRadera
  22. Jamen om det är en brist att man idag inte vet vem man röstar på, att en röst på en svensk kandidat resulterar i stöd år en utländsk som man inte alls vet vem det är, borde det ju vara en förbättring att redovisa just vilka dessa människor är? Om det är vad MP vill uppnå med gränsöverskridande partier så är det väl svårt att hitta något fel med det, Lissabonfördrag eller ej? Som läget är idag finns uppenbarligen ett behov av ökad tydlighet i EU valet. Vilket ju MP´s förslag verkar kunna bidra till. /Thomas

    SvaraRadera
  23. Birger säger: "de som idag påskyndar utvecklingen av Europapartier, som t ex MP gör, också i realiteten legitimerar Lissabonfördraget och bildandet av Europas Förenta Stater"

    Du har fortfarande inte förklarat exakt hur. Hur vi RÖSTAR fram politikerna har inget att göra med hur unionen fungerar (federation eller samarbete kring några få frågor). Parlamentet reagerar ju på förslag från EU:s andra institutioner. Det spelar väl ingen som helst roll i det sammanhanget hur röstsedeln som vi använder i parlamentsvalet i sig ser ut.

    Det känns som om du trampar på petitesser.

    SvaraRadera
  24. Emma: du och Birger pratar ju om två olika saker.

    Du pratar ju utifrån att "gilla läget" och Birger har större visioner än så. I mitt tycke har både rätt. Att inte göra det bästa av situationen är naturligtvis att stillatigande ta emot Berlusconi/Reinfeldt-världen. Men Birgers farhågor är framsynta och långt från gnälliga. Snarare bör vi ta dem på allvar.

    Den förändring vi genomlever bara i Sverige just nu är större än de flesta förstår. Regeringen använder finanskrisen som "kamoflage" för att snabbare skära ner mycket mer i demokratin än vad folk hade kunnat acceptera om de inte kunde "skylla på" finanskris. De som har insyn borde redan nu slå larm! Planerna på att slå undan förutsättningarna för ett gemensamt samhälle till förmån för fri och oreglerad marknadsfundamentalism har stått klara sedan början av 90-talet, och slyngelmoderatena från 80-talet må ha blivit äldre på papperet men tydligen inte i praktiken.

    Precis som Birger skriver och Wägner varnade för, kan något som skapas i gott syfte lätt tas över av onda syften. Därför ska man alltid kämpa mot överstatlighet och stora svårmanövrerade institutioner med bristande demokratiska förutsättningar.

    Den i det närmaste "absoluta" stat som i gott uppsåt byggdes upp av arbetar- och folkrörelser, med flera demokratiska instanser som kunde förhindra eller åtminstone förhala dumheter, har nu i takt med att svenskarnas offentliga engagemang drastiskt minskat, insynen i offentligheten minskat, och politiska beslut piskas fram i högt tempo utan att ta hänsyn till kritik och remissinstanser osv snabbt börjat röra sig i en mycket odemokratisk riktning.

    Alltså är den svenska demokratiska utvecklingen ihop med EU: s pågående superstatsbygge sammantaget väldigt oroväckande. Därmed inte sagt att ni i det läge vi nu är, gör det bästa av valet!

    DNK

    SvaraRadera
  25. Läste just ett mycket läsvärt inlägg på DN debatt, som ger ytterligare perspektiv på vad jag skrev ovan.

    DNK

    http://edn.dn.se/idag/nyheter/22135407.htm

    SvaraRadera
  26. Emma: Har vi gränsöverskridande listor så är det ju ett steg bort från nationella listor, vilket i sin tur är första steget på Europapartier, vilket ju många inom EU vill ha. Hur vi röstar fram politiker har enligt min mening väldigt mycket med hur vi ser på Unionen: gemensamma listor och/eller Europapartier är en pusselbit på vägen till Europas Förenta Stater (EFS)

    Vi är på väg dit. Det som retar mig en aning är att just i Sverige förnekar man detta, men så är det alls inte i andra länder där politikerna generellt vill ta steg mot EFS. Jag tycker man skall köra med öppna kort.

    SvaraRadera
  27. Då vet jag hur du tänker. Tack för förklaring.

    SvaraRadera
  28. Neoliberal Agendalör maj 30, 04:14:00 em

    Vänsterpartiet vill skära ner EU:s budget med 2/3. Det är antagligen det mest liberala alternativet, även om de har den konstiga uppfattningen att politker här ska spendera pengarna istället för att folk ska få behålla dem.

    Jag tänker dock inte rösta. Det är bara att legitimera det korrupta systemet.

    SvaraRadera
  29. "Jag tänker dock inte rösta. Det är bara att legitimera det korrupta systemet"
    Kan bara hålla med & lägga till att demokrati är dåld diktatur.

    / Realist

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.