tisdag 31 augusti 2021

Säg som det är...

 
Utdrag ur krönika i Sydöstran:

"När en av de mest tongivande experterna (Johan Rockström) häromåret äntligen meddelade världen att det faktiskt inte finns belägg för att grön tillväxt är möjligt - utan att det snarare är ett önsketänkande som saknar empiriskt stöd - så öppnades en lucka där förståelse av sammanhang skulle kunna sippra in. 
 
Så här: Om vi ser på BNP som en hink så behöver innehåller i den där hinken blir grönare. Att däremot sträva efter ekonomisk tillväxt innebär att hinken för varje år måste bli större. Just nu borde vi ägna all kraft åt det förstnämnda. För tiden är knapp. För att vi inte skall ställa till total kaos på vårt hem i kosmos.
 
Tja, det är ju det FN:s klimatpanel egentligen säger. Inget nytt. Mer än för de som vägrat höra. Eller för de som hör men sedan flyter med i informationsflödet där kunskap inte hinner fästa innan flödet sköljt bort den. Ingen politiker, ledarskribent eller kulturkändis nämnd. Men heller inte glömd. Så ni bara vet." 
 
Läs resten här:

måndag 30 augusti 2021

Dinosaurie uppstår...

Ett och ett halvt år sedan jag var i Stockholm. Stan var kvar, riksdagshuset solade sig när SJ-tåget anlände, avstånd respekterades på tunnelbanan och på Södermalm hade "mitt" bokförlag dukat upp inför Bokhelgens begivenheter. Jag samtalade med förlagsdirektören Per Björklund om min bok. Bästa Beatrice Sundberg tog bild.

Fler än 1000 offentliga har det blivit under åren. Ett femtiotal om Elin Wägner, nästan hundra med föreställningen Delvis Presley, några om Strindberg och massor som språkrör. Det första som rör var i Bollnäs, alldeles nyvald 1985. Det var svettigt. Och varje gång inleds med att jag ångrar mig timmarna före, tycker det är kul när det väl kommit igång - för att efteråt ha glömt ångestsymtomen som smög genom kroppen för några timmar sedan.



söndag 29 augusti 2021

Det gör ont på vänster sidan lite varstans - allt medan riskkapitalister och kinesiska staten äger rätten att skriva ut remiss...

Det är sensommar, eller rent av höst, det mörknar minut för minut... 

Med detta hurtiga konstaterande som grund noterar jag att främmande sajt numera besöks. Vårdguiden. 

Snacka om att självbilden får sig en knäck. Recept hit och dit, remisser fram och tillbaka, röntgen ut och in... Smärta i ländrygg, höft, knä...men bara på vänster sida. Det är som i politiken: högern tycks för tillfället vara starkare än vänstern.

Men än så länge har i alla fall den politiska högern inte lyckats ersätta skattefinansierad vård med avgifter... men se upp! Det är en av alla ideologiska mål som den strävar efter eftersom den vill att marknadsperspektivet skall slå ut medborgarperspektivet.

Det har fått sig sina törnar, medborgarperspektivet. Spelare - de kallar sig ju så - har fått allt större inflytande inom vård, omsorg och till och med rättskedjan. Och ju mer makt över samhället spelare får desto mer kommer kortsiktighetens förbannelse att styra hur samhället byggs. Samtidigt som klyftorna ökar och ackumulerat kapital, som går i arv till mer eller mindre begåvade telningar, skapar familjeklaner med allt större reell makt över den vardag vi alla lever i.

Vårdguiden. Än så länge i offentlig ägo. Med Kry och andra gläfser för att ta över, styra, ställa och "rådgiva" utifrån eget intresse och sitt marknadsperspektiv.

Det är sådana systemförskjutningar som den högra sidan av ideologiska skäl vill genomföra. Bakom retorik och sakpolitik finns en ideologi. Gillar du det som döljs? Har du i så fall tänkt över konsekvenserna?

Bilden på mig och första barnet då, vad har den med saken att göra? Nostalgi, kan tyckas. Lustigt nog hade jag då, när första barnet sett dagens ljus, ont i höger axel och vrist. Vänster sida kändes starkare... Det gjorde den inom politiken också under många år. Så pass att byråkrati dödat kreativitet.

Vad kan läras av detta? Jo, att sans och måtta är bättre än såväl gamla sosseriets stelbenthet som den nya högerns fördummade spelteori. 

Nu gäller att medborgarperspektivet stärks. En socialekologisk blandekonomi, där frihet för människor är prioriterat framför den bisarra idén om frihet för kapital.  

Ska förresten kolla om remissen till ortopeden kommit fram... Vänster sida måste stärkas upp... Vårdcentralen, som skickar remisser, ägs av Doktor.SE. Det är inte att rekommendera... tragikomiskt nog har regionen som styrs av sossar sett till att vårdcentralen numera ägs av riskkapitalister och bolag kontrollerat av den kinesiska staten. Sjukt!

På väg till tåget. Andra gången på 18 corona-månader. Ska prata om min bok klockan 12 under Stockholms bokhelg. I en lokal som heter Kapsylen. Innehållet i boken ska luftas.

 

lördag 28 augusti 2021

Björnjakt och humant dödande...

Björnjakten pågår. Och ett antal björnar har fällts. Ofta heter det så: fällts. Inte skjutits eller dödats. Utan fällts. 

Nu diskuterar jag inte jakt som sådan utan själva begreppen som används.

I boken Att döda ett djur av Pontus Hammarlund - som är jägare som skjuter allt från ekorrar och nötskrikor till bäver och björn - beskrivs just hur djur erbjuder olika dela av sina kroppar. En älgkalv "vrider på huvudet och erbjuder ett halsskott". Ett rådjur kan vara "på väg in på arenan". 

För ett antal år sedan hävdade LRF:s dåvarande ordförande Hans Jonsson att det var "omänskligt" att skjuta några kossor som vilade på en äng bara för att de saknade öronmärkning enligt EU:s regelverk. 

Han hade så rätt. Ett ”mänskligt” sätt att ta död på korna hade varit att driva in dem i en lastbil tillsammans med andra vilt främmande artfränder, forsla dem i den skakande och bullrande lådan tvärs över landet, driva ut dem ur bilen och tvinga dem med hjälp av elstötar att trängas i en mörk gång som leder till ångestfylld avlivning framför ögonen på sina artfränder.

Björnjakten är på väg att avslutas, 501 björnar tilldelas jägarna lagligt i år. Jag har förstått att många som jagar björn anser sig vara lite modiga - har ingenting med personerna på bilden att göra. För björnen kanske inte bara erbjuder sin hals utan kan komma att försvara sig. Samtidigt finns det väl få saker som kräver så lite mod som att jaga - de som skall skjutas kan ju inte skjuta tillbaka. 

Rent löjligt blir det när "storviltjägare" åker världen runt för att få skjuta några av de stora djuren, de beskriver det ibland som något modigt värre. Det är det inte. Att skjuta ett i praktiken försvarslöst djur som erbjuder sitt hjärta på arenan... Kom igen nu... hur modigt är det?

För övrigt kan konstateras att snaps kryddad med bävergäll gränsar till det vedervärdiga. 

PS! 

I jakt på land talas det om att fälla, skjuta, döda individer. De djur som lever i vatten jagas däremot oftast i form av kilon och ton. Frågan är - om man nu är lagd åt det funderande hållet - vilket som är grymmast: att skjuta en älg eller att kväva en räka till döds? Vilka lider mest? Förmodligen räkan.

Hur mycket fisken som fångas, tas upp ur vattnet, inte kan andas för att sedan släppas loss igen (ett populärt sätt att jag för sportfiskare) lider vet vi inte riktigt. Men fastslaget är att de känner smärta -  frågan är hur mycket smärta människan kan utdela till andra varelser för sitt eget höga nöjes skull?

Kanske erbjuder fisken sin kropp till den som vill dra upp den. Jaja, livet är komplicerat. Nej, jag är inte vegan eller ens vegetarian på riktigt.

Apropå något helt annat:


fredag 27 augusti 2021

Det sprids mycket dynga om kärnavfall...

Det sprids mycket dynga i frågan om slutförvar av kärnavfall. Varför ger inte regeringen godkänt till det slutförvar som SKB (Svensk KärnBränslehantering) begärt?

Svaret är så enkelt som så här: Mark-och miljödomstolen har har sagt nej eftersom SKB:s ansökan inte bedömdes som seriös i frågan om säkerheten. Punkt.
Domstolen utgår från Miljöbalken. SKB har inte gett svar på de frågor som domstolen anser att svar behövs på. Svårare än så är det inte.

Att en grön miljöminister skulle köra över domstolen i miljöfrågor är en smått bisarr tanke. Det är i Polen ministrar kör över domstolar...

Det kan tyckas ohyggligt märkligt att det finns partier som varit med att besluta om svensk miljölagstiftning men som sedan inte anser att den skall följas när det går emot deras eget tyckande.

Jag misstänker starkt att Cementa och SKB medvetet har gjort ofullständiga säkerhetsanalyser, eftersom risken med fullständiga skulle visa att svagheterna syns.

Sedan har de räknat med att miljölagstiftning och domstolar skall utsättas för så hårt politiskt tryck att de skall backa - och om de inte backar så har de räknat med att politiker skall köra över domstol och miljölagstiftning. Idolerna finns i länder som Polen och Belarus.

Domstolen bedömde i fallet med slutförvar att det finns "betydande osäkerheter" (inte bara "osäkerhet") kring hur mycket vissa former av korrosion kan försämra kopparkapslars förmåga att innesluta bränslet på lång sikt.
På presskonferensen beskrev rådman Anders Lillienau olika processer som kan påverka kopparkapseln, bland annat:

1) korrosion på grund av reaktioner i syrefritt vatten,
2) gropkorrosion och spänningskorrosion på grund av reaktion med sulfid,
3) väteförsprödning som kan påverka materialets mekaniska hållfasthet,
4) den joniserande strålningens påverkan på de olika korrosionsformerna och väteförsprödning.

Uppenbarligen har inte tillfredsställande svar getts i frågor som är tekniskt komplicerade.

Hoppas ni inte går på en massa förenklat skitprat i den här frågan - sådant levereras av parti och i minut. Man kan tycka vad man vill om kärnkraft men det måtte ändå finnas gränser för hur debatten förs. Antingen har vi lagstiftning eller också har vi det inte.

PS! VÄLKOMMEN!


Söndag kl 12 - välkommen!





Samtalar om min senaste bok - recensioner här: https://schlaug.blogspot.com/p/blog-page.html


torsdag 26 augusti 2021

Charlie Watts och de osynliga trummisarna.

Äldre gentlemen: Fontana och Watts
Vi var några som föredrog Rolling Stones före Beatles. Vi var väl lite suspekta i en del kretsar. Nu är Charlie Watts död. 

Han var ganska tillbakadragen. Men han satt i alla fall med sina trummor på scenen. Så var det inte i begynnelsen. 

När Elvis började så körde man utan trummis och när trummisen ankom (det var D.J Fontana) så var det inte ovanligt att trummisar fick sitta bakom draperier på sådana ställen där det fanns draperier. Det gjorde det sällan där Elvis uppträdde, lastbilsflak var inte försedda med sådana. Senast jag träffade på DJ Fontana var i Jönköping. Vi återfanns på samma scen. Jag pratade om min bok Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac och han stapplade fram till trummorna och blev som ung på nytt.

Jag vet inte om Charlie Watts blev som ung på nytt på Friends Arena sista gången har var i Sverige. Han var liksom aldrig ung på det spoliga sättet. Som Jagger.


 

onsdag 25 augusti 2021

Hur tänks det?

Stefan Löfven avgår. Hör sossar som önskar förändring. Och som föreslår Magdalena Andersson som ny partiledare. Hur tänker dom då? Och varför en så sluten debatt?


 

tisdag 24 augusti 2021

Inte råd?

Vården, skolan och rättskedjan går på knäna. 

Det sägs saknas pengar. 

Sant? Nej. 

Däremot är skattekvoten - dvs hur stor del av BNP som utgör skatter - lägre nu med rödgrön regering än den någonsin var under en borgerlig regering. 

Om detta bör det funderas. 

Maktbalansen i riksdagen spelar förstås roll. Men hur stort har motståndet egentligen varit från socialdemokratiskt håll? Är det inte i linje med Damberg-falangen?



måndag 23 augusti 2021

Partiledarbyte S

Spaning vad gäller ny partiledare i S: Aida Hadzialic. Nu vet ni var ni hört det...😇

Här nedan inför förrförra partiledatbytet hos sossarna. Gissa vem som tippade rätt...

Förresten hade vi tre i panelen väldigt kul. Tittarna också, verkade det som.

Hade S haft is i magen och färre vassa knivar för internbruk hade det gått bättre för dom med Håkan Juholt. Politik handlar nämligen också om att få hjärtan att brinna.

söndag 22 augusti 2021

Om du vill förstå


För elva år sedan kom Jesper Huors bok med den profetiska titeln ”I väntan på talibanerna”. Här berättar han om den oerhörda dekadens och misär han möttes av då drömmarna om ett modernt Afghanistan var som starkast – och mötet som fick honom att resa hem.

Publicerad 2021-08-20

”Jag landade i Kabul 2009 när drömmen om ett demokratiskt, marknadsliberalt och modernt Afghanistan nådde sin kulmen.

Intrycken var överväldigande.

Det var byggboom. Kapitalet flödade. Staden som ligger som i botten av en kittel, omgiven av berg, insvept i smog, stod i snabb förvandling. Biståndskontor poppade upp som svampar ur jorden, drogbaroner byggde palatslika residens i den gräsliga stil som fick namnet narkotektur.

Det var lätt att bländas av USA:s militära och logistiska kapacitet.

I Kabulbubblan minglade det internationella folket med inhemsk elit; på klubben L’Atmosphère, bevakad av kulsprutenästen, flödade alkoholen, i poolen simmade västerländska biståndskvinnor i minimala bikinis medan afghanska tjänsteandar passade upp. Några stenkast därifrån låg myndigheten för religiösa affärer, i flyktinglägren någon stadsdel bort dog småbarn av sjukdom och undernäring.

Dekadens och skriande orättvisor gick hand i hand med reella framsteg: inte sedan Sovjetkommunisternas tid på åttiotalet hade man sett så många kvinnliga studenter sitta på gräsmattorna vid Kabuls universitet med kursböckerna i sina tygväskor.

Själv hängde jag en del med en krets unga afghanska poeter, som drack vodka, läste dikter, drömde om frihet, sex och rock’n’roll och som hatade det konservativa islam. Bakom stängda dörrar kunde de slunga ur sig de mest hårresande hädelser.

Bortom Kabuls larm fanns en helt annan värld. En lantlig konservativ värld som alltid stått i opposition mot städerna, det var den världen som nu skulle betvingas med Barack Obamas fantasm kallad ”the surge” – den förföriska och på pappret utmärkta idén att kraftsamla militärt och på kort tid driva bort gerillan och vinna civilbefolkningens hjärtan med hjälpprojekt och massiva infrastrukturbyggen. Vapenmakt skulle skydda framstegen. Det var en dröm jag nästan kunde tro på. Hur skulle en trashanksgerilla kunna stå emot denna övermakt, detta otroliga högteknologiska överdåd?

Långt över hundratusen utländska soldater i hundratals baser i alla landets provinser! Det var lätt att bländas av USA:s militära och logistiska kapacitet. Jag glömmer aldrig Kandahar Airfield, KAF, USA:s största militärbas, en veritabel stad uppbyggd i öknen med trettiotusen invånare och gator med namn som Chinook Road, Tropical Lightning Boulevard, med salsa och yoga och McDonald’s – intill milslånga landningsbanor fyllda med bombplan, drönare, helikoptrar och än mer exotiska flygfordon bestyckade med missiler och kanoner som kan regna eld och förstörelse. Men i hela detta enorma stycke Amerika transplanterat in i Centralasien fanns knappt några afghaner!

Det var det amerikanska projektets essens, en främmande transplantation som stöttes bort av värdkroppen. Allt servicearbete på basen sköttes av ickemuslimska asiater på entreprenad. Afghaner på besök eskorterades och övervakades och kontrollerades noga innan de ens fick komma in, de sågs som säkerhetsrisker allihopa. Och det nog med rätta. Bortom slagorden om att kämpa tillsammans skuldra mot skuldra var de utländska soldaterna hatade, mer hatade än de själva förstod.

I staden Kandahar mötte jag afghanerna som körde mat från Pakistan till USA:s militärbaser och de sa att de jublade varje gång en amerikan dödades av gerillan. Deras hembyar hade bombats, deras släktingar kidnappats, de törstade efter hämnd, bidade sin tid och längtade efter talibanernas återkomst, sa de. Jag mötte fattigbönder vars land stulits av regeringens krigsherrar men som fått upprättelse av talibanernas shariadomstolar. Jag mötte en Guantánamofånge som frigivits. Han sågs som en hjälte, folk stoppade honom på gatorna och i basarerna. Märkt av tortyr som han var fann han ingen glädje i det.

Jag mötte en talibanledare utanför Mazar-e Sharif i norr och slogs av hur smala anklar han hade (han måste ha levt på svältgränsen), hur ålderdomlig hans kalasjnikov var (kan den ens skjuta?) men också av hans starka övertygelse. Vi kommer att driva bort ockupanterna och återupprätta emiratet en dag, sa han och något i hans röst gjorde att jag trodde på honom.

Kvinnorna längtade inte efter den dagen. Kvinnoförtrycket genomsyrade varje nivå av samhället på ett så genomgripande sätt att det var omöjligt att ta in. För mig som man var det svårt att få föra ett samtal med en kvinna i enrum. Jag mötte nytillträdda Runa Tarin, chef vid Kandahars kvinnodepartement, hennes företrädare hade precis dödats i ett attentat. Hon visade mig en vägg full med fotografier. Bilder av stympade och lemlästade kvinnor, fall som hon försökte få polisen att utreda, men de brydde sig inte. Guvernören, dåvarande presidentens bror, en drogbaron med ett privat CIA-utbildat mordkommando, tyckte hon var besvärlig och drog in hennes livvakter.

I en gudsförgäten byhåla utanför Herat i väst hade en biståndsorganisation öppnat ett litet internetcenter. Där mötte jag en sextonårig flicka i lysande röd slöja som lärt sig engelska och publicerat noveller på nätet som fått viss internationell spridning och nu brevväxlade hon med folk över hela världen. Jag skulle skriva ett gulligt personporträtt, för mig själv kallade jag henne Rödluvan. Vi utbytte mejladresser och jag minns hennes desperata epost, hon skrev att hon levde i helvetet, att hon skulle bli bortgift med en analfabet och aldrig få skriva en rad mer, bara få stryk och föda barn. Hon frågade om jag inte kunde ta med henne därifrån, hon skulle göra vadsomhelst för det. Vad svarar man på ett sådant mejl?

Förtrycket drabbade förstås också de utbildade kvinnorna med arbete i Kabul. Jag lärde känna en afghanska där, som senare kom till Stockholm inom ramen för ett biståndsprojekt. Hon ville ses men ställde in i sista stund. Männen i hennes delegation bevakade henne, skrev hon, redo att sprida livsfarligt skvaller därhemma.

Vi sågs i smyg i en nedsläckt hotellobby.

Min reportagebok med den idag närmast profetiska titeln ”I väntan på talibanerna" kom ut för elva år sedan och jag kan utan glädje konstatera att jag hade rätt i att talibanerna skulle återvända till makten i Kabul. Inte genom att vinna stora militära slag utan genom helt andra metoder: hot, mord, gerillakrig. Och genom att erbjuda vad en del afghaner uppfattar som ett slags rättvisa.

Jag skrev att en från början populär invasion – få älskade talibanväldet – alltmer kom att ses som en ockupation, som ett stöd till en avskydd och korrupt regim. Jag skrev om hur de utländska trupperna drogs in i en rad lokala och komplexa konflikter, om hur man upprepade Sovjetunionens misstag och skapade en urban och modern elit i städerna medan landsbygden härjades av krigsherrar understödda av amerikanska bombflyg.

Jag saknade den mentala konstitution som krävdes, kunde inte stänga av.

Men boken var långtifrån en stridsskrift, kanske var jag väl försiktig i mina slutsatser. Jag ville visa det vackra och fascinerande i Afghanistan, landskapens skönhet, människornas härdighet, historiens skikt och de surrealistiska kulturkrockarna när supermakten USA skulle bygga en demokratisk nation av världens mest stolta, splittrade och fattiga land.

Det var en dröm, en utopi lika orealistisk som talibanernas vision om den rättvisa islamiska staten, även om de idag står som segrare i Kabul.

Jag bläddrar i bildarkivet på datorn och minns de fantastiska främmande landskapen:

Kandahars ökenliknande stäpper där nomaderna slår läger med sina dromedarer och lastbilar under en gassande sol.

Farahs finkorniga öken med sanddynor höga som skyskrapor.

Den bördiga Shomalislätten med sina sprakande höstfärger.

Utsikten från vägen till Jalalabad: oändliga landskap av sten och grå öken, bortom dem skymtar de Vita bergen.

De tomma Buddhanischerna i Bamiyandalens roströda klippor som öppna sår i urberget.

Drakens dal och de metalliska blå sjöarna i Hazarajat.

Citadellet i Herat byggt på ruinerna av ruinerna av ruinerna av Alexander den stores fort från 330-talet före Kristus.

Bergen som omger Fem tigrars dal med sin brusande flod, dalen som är världens vackraste plats, som Sovjetunionen aldrig erövrade på åttiotalet, som talibanerna på nittiotalet aldrig tog, som fortfarande hålls av mujahedinhjälten Ahmad Shah Massouds son, men som kan falla vilken dag som helst, för fanatikerna under det vita baneret.

Jag tänker på människorna jag mötte, på skratten och gästfriheten, vad jag såg och vad jag lärde mig och vad jag aldrig riktigt förstod. Jag tänker på Rödluvan.

Några hemska erfarenheter och syner i Kandahar och Kabul, barn med sönderslitna kroppar, skakade mig i grunden och fick mig att ge upp mina egna fåfänga drömmar om att bli krigskorrespondent. Jag saknade den mentala konstitution som krävdes, kunde inte stänga av.

Under en riskabel resa i bergen berättade min afghanska ledsagare kärleksfullt om sin fru och sina fem barn, om huset han sparat ihop till, hur han tog hand om sina föräldrar. Det fick mig att ifrågasätta mitt eget atomiserade liv. Vad gjorde jag mitt i en främmande konflikt, vad hade jag därhemma, en sporadisk flickvän, en liten hyreslägenhet, vem skulle sakna mig om jag försvann?

Jag flyttade hem och påbörjade ett annat, lugnare liv.

Sedan dess har jag följt händelserna på distans. Det är med sorg jag märkt att själva ordet Afghanistan som en gång hade en laddning av exotism, en air av äventyr, av något främmande och fantastiskt – Afghanistan! – idag av begripliga skäl fått en djupt negativ klang och förknippas med religiösa fanatiker, hungrande flyktingar och förtryckta kvinnor. Ibland vill jag utbrista att ja, allt detta är sant, men det finns också en skönhet i Afghanistan, i landskapen, i de härdiga människorna som med mycket små medel lyckas hanka sig fram, många är kanske analfabeter men de bär en rik muntlig poetisk tradition från Rumi till Hafez och vidare fram till dagens alla poeter.

Det är också med sorg jag märker att namnet på landets invånare, afghan, numera är starkt negativt laddat, liksom förgiftat av hatmånglarna online som i ändlösa kommentarsfält raljerar, hånar och föraktar de afghaner som sökt skydd och ett bättre liv i Sverige.

Jag förstår de röster, bland annat svenska Afghanistanveteraner, som tycker vi svikit afghanerna och särskilt kvinnorna, men deras argument om att kriget kunde vunnits om vi hållit ut tio eller tjugo år till håller inte. Kriget var förlorat redan 2008 när jag först kom till Kabul. Somliga kännare menar att det hade kunnat gå annorlunda med en annan politik precis efter invasionen 2002 då västmakterna var populära, men att chansen förspilldes.

Själv tvivlar jag på att någon kan styra Afghanistan.

Jesper Huor

Jesper Huor är författare och journalist. Han har bland annat arbetat för Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. Han vann Stora radiopriset för sin dokumentär ”Bibliotekarien” om stölderna på KB. Han har också som frilansjournalist skildrat sina resor i Sydamerika, Kina och Sydostasien. Hösten 2010 utkom ”I väntan på talibanerna” på Ordfront förlag, en personlig skildring av Afghanistan i slutet av 00-talet.

lördag 21 augusti 2021

De har rätt att bli förbannsde



Det här ska handla om glesbygd och om människor som är förbannade.

När skogar, älvsträckor och vidder fråntas sin identitet för att bli del av ett industrilandskap - timmerplantage, gruvtäkter, torrfåror och vindkraftparker - är det inte bara naturen som skändas. Också människor skändas.

I nuvarande tidevarv då klimatpåverkan föder allt fler bränder, översvämningar, stormar och torrår i ett allt större kaos försöker vi undkomma genom att ersätta det fossila med timmer, fortsatta torrfåror, jordartsmetaller och vindkraftparker. 

Många protesterar när de ser hur naturen industrialiseras samtidigt som skolor, vård, affärer och polis raderas ut. Av ekonomiska skäl, som det heter.

Vi kan förgöra miljön, och därmed våra möjligheter att bygga goda samhällen, på ett klimatsmart sätt. Vilket tycks vara på väg att ske. Vi som deltar i klimatdebatten måste lära oss att se med båda ögonen. Inte blunda med ett öga därför att allt annat blir obekvämt. Obekvämt därför att hela det ekonomiska systemtänkandet och den bisarra tron på evig tillväxt då riskerar att avslöjas som något föråldrat och farligt.

Jag är djupt oroad för klimatförändringarna och på otillräcklig politik. Men rent förbannad är jag på oviljan att begripa att bygget av ett klimatsmart samhälle inte ska gå ut över vare sig biologisk mångfald, andra naturvärden eller överkörda människor i glesbygd. Allt medan partier snickrar på fraser inför valet

Att industrialisera mark norröver för vindkraft vars el ska forslas, med effektförluster, till södra Sverige därför att militären satt stopp för havsbaserade vindkraftparker i till exempel Hanöbukten – vindkraft som skulle ge mer el än kärnreaktorerna i Barsebäck gav – är uttryck för något som liknar förakt för glesbygd och de som bor där.

Glesbygdens folk har rätt att vara förbannande. Att en del – ibland många, alltid alltför många – protesterar genom att rösta på Sverigedemokraterna är inte det partiets förtjänst. Det är andra partiers nonchalans och oförmåga. En del partier, de största, har under årtionde efter årtionde...

Läs hela här - blir du förgrymmad på mig eller på sakernas tillstånd?

fredag 20 augusti 2021

Från Sollentuna Centrum till utedass och fårstall

Jag var 22 år. Jag och min dåvarande sambo hade flyttat ihop i en alldeles ny och toppmodern lägenhet i Sollentuna Centrum. Högst upp, Malmvägen 4 A. Gigantisk utsikt. 

Från balkongen kunde man se en betongförsedd lekplats med fastmonterat lekmaterial och höra ljudet från motorvägen till Arlanda. Det var för jävligt. Så vi blev en del av gröna vågen. Drog till landet. Lämnade den planerade karriären och idén om fint cv.

Vi hamnade utanför Vingåker i västra Sörmland. Med torrdass och vatten att hinka upp från brunn. Inga pengar men en jättestor tomt med bördig jord. Nu blev det självförsörjning. Byggde hönshus och så småningom skulle marken rymma allt från potatis och grönsaker till får och bikupor med gula bin. I huset blev vi tre, en dotter föddes. Fina år! Vi delade så småningom på oss, som vänner. Vi blev två kvar i huset.

Som del av gröna vågen läste vi syndikalistiska Arbetaren och den naturromantiska delen av Land. Höll kylan borta med kakelugn och vedspis.

Mitt i alltihopa skrev Per Gahrton en debattartikel i DN om behovet av ett miljö- och framtidsparti. En aktionsgrupp bildades. Lokalgrupper bildades. I Eskilstuna av en nittonårig tjej. I Vingåker av mig. Rikspartiet bildades på ett möte i Örebro. Där träffades initiativtagarna från Eskilstuna och Vingåker. Vi blev livskamrater. Fick barn, gifte oss med varandra och partiet. 

Så småningom blev jag språkrör. Hade glädje att vara det när vi som första nya parti på 70 år kom in i riksdagen 1988. Var rör också när vi kom tillbaka till riksdagen 1994 efter att åkt ur tre år innan. Fyra år senare var det dags för min sista valrörelse.

Nostalgins minnesbank: De första åren skedde det mesta i partiet helt ideellt. Det fanns amatörer som gjorde stordåd i hela landet. Gräsrötter. Starka. Ogräs i den fyrkantiga politiska trädgårdsmästarens ögon. En del tog lån på husen för att kunna arbeta för partiet, några fick sparken från sina jobb. Miljöpartiet var ett stolt ogräs i mångfald.

Ibland blev det lite amatöristiskt. För den partipolitiska världen var främmande för de flesta av oss. Så småningom blev partiarbetet professionellt utfört av oss amatörer. Då var det nog som bäst på många sätt. När ingen tänkte på karriär, cv eller feta löner. Urkraften i det ideella kan vara enorm. Urkraften i att ingen ens sneglar på cv eller tänker på karriär. Sådant kan försätta berg. Frågan är om de icke-ideella kan det.

Tja, det var bara det jag ville säga. 


torsdag 19 augusti 2021

114

Lite märkligt är det allt... idag hade varit första dagen på min mammas hundrafjortonde år. 

Född på Ekalyckan i Växjö. Ett liv som innehöll två världskrig. Men i ett land med fred och växande välfärd. 

Krattade löv i Norrby, söder om Stockholm i Haninge kommun. Levde flest av sina år på Dalagatan 40 i Stockholm. Dog på Sabbatsbergs äldreboende medan jag rusade runt mitt i livet. Så där som det blir. 

onsdag 18 augusti 2021

Haiti

Haiti. Jordbävning. Igen. Och nu orkan. Igen. Det finns de som hävdar att det är gudens straff. Kommer ni ihåg hur det var förra gången? Året var 2010. Då var det den högerkristne presidentkandidaten Pat Robertson som hävdade att Haiti ingått ett avtal med djävulen i samband med självständighetskampen mot Frankrike...


I den svenska kristna tidningen
Världen idag kunde läsas följande: "Pat Robertson ställer den högst rimliga frågan om varför Haiti är så hårt drabbat och fattigt, när grannlandet på andra sidan ön är tämligen välmående. Robertson frågor är väl värda att betrakta. Och de borde inte vara främmande för dem som har en bibliskt rotad världsbild".

Ja, jisses! Hur är det då med "en bibliskt hotat världsbild"? Guden som formligen slaktar hundratusentalet människor finns ju onekligen beskriven i Bibeln. Personligen gillar jag vare sig gudar eller människor som håller på sådär. 

Undrar om någon pastor någonstans funderar över vad Gävleborna gjort för uppgörelse med djävulen eftersom det regnar så pass att viadukter ligger under tre meters vatten. Å andra sidan är det ju fiffigt att skylla på gudar för att slippa ta mänskligt ansvar. 

tisdag 17 augusti 2021

Kabul


Det tog några få dagar för talibanerna att nå Kabul. Alla verkar överraskade. Som om de inte begripit att regeringen varit regering för något som inte är...  Inte begripit att det formella bara varit ett korthus, en teaterscen. Att "regeringens soldater" till stor del varit omotiverade. 

Undrar hur de tänker som trodde att USA och dess allierade, inkl Sverige, skulle kunna "lösa problem" genom sitt agerande. Det har ju aldrig varit underbyggt med vare sig analys eller förståelse för Afghanstan, dess strukturer, dess historia. Man kastade in tusen och åter tusen militärer, massor med vapen, drönare, bombplan och bombmattor som drabbar skyldiga, oskyldiga, nära och kära, barn och syskon och föräldrar... Ändå väntar de sig applåder. 

De allra, allra flesta - även regeringens egna soldater - känner många som dött, lemlästats, råkat vara på fel ställe vid fel tillfälle när "utlänningarna gjort sitt". Vad ska dessa soldater, som för det mesta i praktiken tvångsrekryterats, känna för lojalitet? 

Borde inte var och en ställt den frågan för länge, länge sedan? Och därmed förstått att de flesta - i realiteten intvingade - soldaterna när tillfälle ges lägger av, drar, flyr. Trots att de till antal är så enormt många fler än talibanerna som tar över. 

Vi som för länge, länge sedan påpekat att hela projektet är idiotiskt har uppfattats som mindre vetande. För lobbyisterna, med pengar och makt, har förvridit huvudet på så många.

Nog borde politiker - även i Sverige - lärt sig något av historien om Afghanistan? 

Noterar att DN intervjuat Anders Fänge på Svenska Afghanistankommittén (SAK). Här ett utdrag: 

"Fänge säger att uppbyggnaden av den afghanska staten gick fel redan från första början.

– På hösten 2001 var det propåer om att talibanerna ville fredsförhandla. Men då sa amerikanerna nej. Man ansåg att talibanerna saknade politiskt inflytande. Det var ett stort misstag, säger Fänge.

Det andra avgörande felsteget var valet av personer som sattes på ledande positioner i Afghanistan efter att talibanstyret sopats bort. Anders Fänge förklarar att det rör sig om krigsherrar som stred mot sovjetiska armén under 80-talet.

– När sovjetkriget pågick stödde USA de här så kallade kommendanterna. Men när kriget tog slut stoppades biståndet och de började istället exploatera sitt eget folk. En del av dem var väl okej men många var banditer eller halvbanditer i alla fall, säger Anders Fänge.

De motades bort och flydde utomlands när talibanerna tog över i början av 90-talet.

– Talibanerna kom ju till som ett svar på det laglösa tillstånd som rådde i landet när de här krigsherrarna styrde. Efter 1992 flydde många utomlands till centralasiatiska länder till exempel.

Men efter USA:s intåg 2001 kom krigsherrarna tillbaka och allierade sig med USA, enligt Fänge.

– De satte sig ute i sina gamla områden och på olika ledande positioner. Och de hade absolut inget intresse i något annat än sina egna fickor. De blev ministrar och guvernörer och skulle då sätta igång att bygga den nya afghanska staten men var redan tämligen korrupta. Och det var början till allt, säger Anders Fänge.

En del av krigsherrarna från 80-talet finns enligt honom kvar fortfarande, framför allt i de inofficiella nätverken som är starkt utbredda i Afghanistan, enligt Fänge."

Slut citat. 

Närmare 2500 amerikanska soldater, ca 1500 soldater från andra länder och dessutom över 3 800 legosoldater från privata säkerhetsföretag har dödats i kriget. Ca 70 000 afghanska soldater har dött och ca 50 000 civila afghaner dödats under kriget.

Under Sovjets krig i Afghanistan dog uppskattningsvis 15000 sovjetiska soldater och mer än en halv miljon afghaner.

Skrev om Afghanistan här: https://schlaug.blogspot.com/2021/08/afghanistan.html

måndag 16 augusti 2021

Dessvärre helt korrekt om Cementa

Dessvärre korrekt hela vägen i den här artikeln. Så låt er inte bedras av Heidelberg Cement som äger Cementa och helt dominerar cementmarknaden för att på så sätt kunna sätta press på regeringar. 


Och här skriver jag mer om affären Cementa.

söndag 15 augusti 2021

Leaving

Kan inte komma ifrån att den här låten med den här sångerskan är oerhört vacker, inte minst en nyregnad och smådimmig söndagsmorgon som den här...

lördag 14 augusti 2021

Morgon

Himlen börjar släppa det lätta floret och dimman lättar från fjärden. Vinden gungar den stora kastanjen och ljudet från de idisslande tjurarna på andra sidan grusvägen smeker in genom den öppna dörren. Sensommarmättat. Hösten ligger och lurar, bakom den grinar vintern. Gäller att ta vara på det som ännu är.

Vattnet i fjärden är ännu badvänligt, men stranden övergiven av både människor och gäss. Tar snart ut cykeln ur garaget. Gör inget att benen är lite nattstela, behöver inte ta ett enda tramptag till stranden. 

Nymalet kaffe väntar vid återkomsten hem, då brödet ska tas ut ugnen och kommer att lägga doften av nybakat över morgontimmen. 

Det vore synd att störa med tidningsläsning eller radioljud, morgonen ska få vara som den är med världen på avstånd ännu en stund. Så får det bli. Godmorgon.




fredag 13 augusti 2021

Sista

Först blev jag sorgsen, sedan lättad, sedan sorgsen igen, sedan glad och sedan vet jag inte vad annat än insikt om att livet har sin gång...


torsdag 12 augusti 2021

Kronofogden

Västra Sörmland är skuldsatt. 13 procent - värst i Sverige - av barn i Vingåker, Katrineholm och Flen har föräldrar som har skulder hos kronofogden.

Katrineholm marknadsför sig som "Sveriges trädgård",  Flen som "Sveriges hjärta" och Vingåker som "Den  smarta landsbygdskommunen".


onsdag 11 augusti 2021

Botgörelse, var det så de tänkte...?

Det finns mycket att recensera... här en lite udda variant som nog gläder förlagets formgivare 😁

"En rent av vacker bok som många borde läsa. Till och med det som finns under omslaget är vackert... Som det anstår en bok som likt en fyrbåk visar riktning mot ett bättre samhälle och bättre liv. Våga läsa den!" (Irene Johansson).



Tog av omslaget och såg att den senaste upplagan fått ny grundfärg, lila. Första upplagan hade röd grundfärg.

Hur funderar förlag vid färgsättning av olika upplagor? Utgår från att de inte valt färg utifrån att lila "visar på statusen hos styrespersoner och kungligheter" i vart fall. Färgen symboliserar också botgörelse... 😇 Det var väl det förlaget tänkte på.

Ett gäng signerade böcker till samma pris (inkl frakt) som vid direktbeställning hos Bokus finns nu åter vid beställning via provoka@telia.com
Boken finns också på bibliotek.

tisdag 10 augusti 2021

Afghanistan

För mig personligen är det som händer i Afghanistan - där talibanerna bidat sin tid och nu åter drar fram - en påminnelse om hur jag själv bar mig åt. Hur jag lealöst lät mig fångas av den bild och den debatt som rådde i medier. Så här var det:

Jag var huvudtalare i en demonstration 1988 utanför sovjetiska ambassaden, tillsammans med Bengt Westerberg (Folkpartiets partiledare). Det handlade om Sovjets våldsamma övergrepp i Afghanistan. Men var också naivt förskönande av deras motståndare, det var ju så bilden och debatten såg ut.  stödda av av USA och Pakistan, Mujaheddin utmålades som frihetshjältar i våra medier. Kritik av Sovjetmakten var berättigad, men förskönandet av de andra var oförsvarligt. Jag bara följde strömmen.

På tunnelbanan hem började jag fundera över vad jag egentligen visste om Afghanistan. Mer än vad jag läst i svenska tidningar. Där allt var svart-vitt, präglat av informationsflöden som hade syfte. De sovjetiska militärerna betedde sig fruktansvärt åt. Var man emot det förhatliga sovjetiska regimens agerande var man med automatik god. Så fungerar retoriken. Men den som är emot det onda är inte med självklarhet god. Den som är emot ett förtryck är inte självklart emot ett annat.

I tunnelbanan bestämde jag mig för att läsa på ordentligt om Afghanistans historia, uppbyggnad och strukturer.

Förstod att grupper som i medier och debatt utmålades som de goda och demokratiska vare sig var det ena eller det andra. I svensk debatt saknades nästan all kunskap om hur Afghanistan var uppbyggt, hur beslutsprocesser såg ut, att det inte gick att jämföra med en nation som kan besegras i ett krig.

Med kunskap om de strukturer som rådde - och råder -  i landet borde var och en begripit att det inte går att vinna ett krig i Afghanistan. Det var - och är - inget land på det sättet som vi i väst föreställer oss länder. Det går inte att kriga sig till underkastelse i ett land som Afghanistan. 

Men kunskapen var som sagt ytlig. Förståelsen för landets historia och sociala nätverk minimal. Förståelsen för sociala beroenden och till och med för geografins roll var noll i vår del av världen - och det var väl också det som utnyttjades av de krafter som ville in med militär.

Hade svenska riksdagsledamöter orkat läsa på hade de förstått att det militära krig som Sverige sedermera blev en del av i Afghanistan inte skulle kunna vinnas. Att beslutet att delta var baserat på okunskap och lobbyism.

Jag försökte få de som då var i ledningen för MP att förstå, men de hade redan bestämt sig, hade inte tid att lyssna på ett avgånget språkrör som också var på väg att lämnat riksdagen för att ersättare Maria Wetterstrand skulle få en plattform inför nästa val.

Mest ont gjorde när det plötsligt hette att det var i linje med grön politik att ge sig in i Afghanistan. Det var det inte. Det var inte ens FN-sanktionerat. Det var ett Nato-projekt. 

Att gå emot svenskt militärt deltagande - vilket inte uteslutet civilt bistånd och civila insatser - skulle, trodde nog Miljöpartiets dåvarande ledning, försvåra en kommande regeringsmedverkan.  

Försvarsmakten ville ha en uppgift, ett skäl att legitimeras när kalla kriget var slut, Berlinmuren riven, kommunismen i Sovjetunionen avvecklad... Och riksdagen var förlamad av föreställningar och okunskap, av propaganda och ovilja att begripa.

Plötsligt hette det att försvaret av Sverige börjar i Afghanistan. Så urbota korkat! Tvärtom har kriget skapat fler problem än de löst. 

När nu USA drar sig ur eftersom de fattat att det inte går att vinna kriget genom bomber, militär och ständigt nya oskyldiga offer som snarare gynnat talibanerna. 

När Sverige avslutade det militära engagemanget den 15 maj halades flaggan vid högkvarteret utan närvaro av någon enda ansvarig svensk politiker. Ingen ville låtsas om sitt ansvar för vad som hänt! ÖB själv noterade i en kort formulering att insatsen var slut. Ungefär som att "nu vänder vi blad" och tittar på något annat, hej och hå...

Regeringens egen utredning om Sveriges deltagande i kriget 2002-2014 kom fram till att de fem mål som gällde Afghanistan inte blev uppfyllda. Till en kostnad av ca 30 miljarder kronor. 

De mål svenska politiker hade satt upp var följande: Minskad fattigdom, säkerhet och stabilitet, social och ekonomisk utveckling, ett demokratiskt samhälle, stärkt ställning för kvinnorna. 

Det sjätte och sista målet var "trovärdighet och förmåga som deltagare i internationella insatser". Det målet, som inte gällde utvecklingen i Afghanistan, uppnåddes. Troget stod vi upp och övade krigföring medan vi såg de andra målen krackelera.

Utredaren Tone Tingsgård konstaterade på presskonferensen lakoniskt att "det är en ganska dålig måluppfyllnad...".

Utrikesminister Wallström betonade å sin sida att det inte var de deltagande militärernas fel att det blev som det blev utan att ansvaret för det dåliga resultatet låg hos de som tog besluten. 

Frågan är hur de tagit det ansvaret. Är det någon som sett till det där tagandet i så fall? 

Låt mig i all ödmjukhet konstatera att det varit bra om fler politiker än jag tidigt omprövat de färdigpackade åsikter som vi alla matades med. Insikten om egna brister på den där tunnelbaneresan från Fridhemsplan till Gamla Stan var viktig.

Många år efter tunnelbaneresan suckades det över mitt inlägg på det MP-möte där entusiastiska föredragande la ut texten utan att veta ett enda dugg om Afghanistan. Om jag är bitter? Nej, men det känns ledsamt, rent av sorgligt hur vanligtvis kloka människor kan få för sig att springa i flock utan att veta så mycket.

Än märkligare var att MP år 2010 - det vill säga efter närmare tio års krig och när vem som helst kunde se vad det handlade om  - ställde sig bakom att öka antalet direkt deltagande svenska soldater med 20%. 

Då var det utrikesministern Carl Bildt som nöjt konstaterade att också språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson från partiet med rötter i fredsrörelsen ställde upp. I samma veva avslöjades ( i Svenska Dagbladet!) att Försvarsmakten skönmålat läget i Afghanistan. Och allt fler insåg att den militära närvaron av bland annat Sverige snarare triggat inte bara talibanerna utan också de som i brist på annat hamnat på deras sida när främmande länders drönare avfyrat missiler som "på köpet" tagit livet också av oskyldiga som råkar befinna sig där talibanledare vankar.

Som sagt: vem har sett till något ansvarstagande? 

PS! Så här skriver Frida Stanne (du kanske känner henne från SvD och Expressen, 
och som doktor i freds- och utvecklingsforskning): 

Resultatet av stormakternas intressen i Afghanistan är uppenbar, men den utvecklingen var inte naturgiven.

Vem som är ond idag är alldeles tydligt, men vilka som lade grundan för det fasansfulla förtränger vi lätt i samma stund som det går att skylla på någon annan än oss själva. Talibanernas skräckvälde skapades av USA under 1980-talet efter att man med hemliga CIA operationer lockat Sovjetunionen in i Afghanistan. Den dåvarande säkerhetsrådgivaren till president Jimmy Carter, Zbig Brzezinski ångrade inte ens den strategi som använts när han 1988 för första gången erkände USA:s agerande. Innan sin död för ett par år sedan var han hyllad för sina insatser under amerikansk utrikeshistoria men uttalandet från -88 tål att läsa:

"Regret what? That secret operation was an excellent idea. It had the effect of drawing the Russians into the Afghan trap and you want me to regret it? The day that the Soviets officially crossed the border, I wrote to President Carter. We now have the opportunity of giving to the USSR its Vietnam War. Indeed, for almost 10 years, Moscow had to carry on a war unsupportable by the government, a conflict that brought about the demoralization and finally the breakup of the Soviet empire. (Zbigniew Brzezinski jan 1998).

Ett problem som inte nämndes var att det var Afghanerna som betalade priset.vilket även alla andra intressen som varit där och härjat har ignorerat.
Det finns anledning att ställa oss frågan om vad som görs idag i olika delar av världen som leder till ”framtida Afghanistan” - vilket pris som är värt att betala för att försöka uppnå våra politiska syften och när vi ska lära oss av historien. För när egentligen ledde "våra" krig till hållbar demokratisk utveckling och inte till det precis motsatta? svaret är: nästan aldrig. 

måndag 9 augusti 2021

"Vi ska rädda miljön..."

Jag lånar ett inlägg från Carl Schlyter som skrev så här för ett drygt år sedan... 

"Alla partier säger sig vilja rädda miljön och en majoritet av väljarna vill ha minskade klyftor.

Hur förklarar du/ni/vi följande?

Bygglovet för ett hus på 120 kvadratmeter kostar mer än tillståndet att leta efter olja på 120 kvadratkilometer! 

Månadshyran för en 4:a är högre än fastighetsskatten på ett slott.

Undersökningstillståndet för 100 hektar gruva kostar mindre än tillståndsavgiften för att installera avloppsrening till huset.

Förmögenhetsskatten på en miljard är lägre än momsen på en morot.

Skatten på en lottovinst på 100kr är högre än att vinna 100 miljoner på genetiskt lotteri (arvsskatt)

Den arbetslöse som tvingas åka 60 mil till Åre för att söka ett jobb får inga avdrag för resan men den som åker en vecka på semester får RUT-avdrag för stugstädningen.

Gruvskatten på att gräva upp och permanent förstöra ett ton urberg är en bråkdel av skatten på att plocka ett ton blåbär och sälja som sylt.

Flyg och bränsleskatter på en resa till Rom är lägre än skatten att betala samma pengar för en teaterhelg i Roma (Gotland)

Avgifterna för att hugga ned och totalförstöra 100 hektar skog med blåsippor är lägre än böterna för att plocka 100 blåsippor, eller skogsnornor som på bilden!

Du får RUT-avdrag för att putsa ditt silver men betala förmånsskatt om du åker privat på ett månadskort du fått för att inte åka bil till jobbet.

Den som hjälper till extra med att släcka skogsbränder får betala skatter och förmånsskatter den som eldar upp skogen som biobränsle får skattebefrielser."

söndag 8 augusti 2021

Vi satt på en grekisk krog...


Ur senaste krönikan:

I de senaste mätningarna är V fyra gånger så stora som MP. Inte för att så många identifierar sig som socialister. Utan för att V satte ner foten i frågan om hyreslägenheter på ett sätt som egentligen sa något mycket mer än så. Nämligen: ”Nu får det fan i mig vara nog!”.

Jag önskar att det gröna partiet varit grönt nog att sätta ner den där foten för länge sedan. Satt hårt mot hårt. Vågat profilera sig i frågor om allt från sänkt arbetstid och rättfärdig fördelning till fredspolitik. Och därmed fått den gröna väven att hålla ihop. Nu hänger lösa trådar lite si och så. De flesta begriper inte varifrån de kommer.

Läs hela krönikan här.

lördag 7 augusti 2021

Att älska Yngve Frej

Varje sommar bör något av Slas läsas, annars är det liksom något som fattas. Nu har jag förstås läst alla hans böcker, men många av dem tål att läsas igen och igen. Vem älskar Yngve Frej?, till exempel. 

Fast den finns också på SVT-Play. Med Allan Edwall och de andra. Böcker blir sällan lika bra när de blir film.

Ibland blir det tvärtom. Som här.

Känner ingen en del, när vi flyttade till Sagoliden så fanns det affär och bensin i byn, får och riktiga kor lite varstans  Nu finns det lador som förfaller, men fjärden ligger kvar, lommen spelar och där det inte finns människor finns det andra djur. Vilket för det mesta går på ett ut.
Klicka på bilden så kommer du till SVT Play.

fredag 6 augusti 2021

Solen gick upp också den här dagen - sen fälldes bomben

Solen gick upp 5.24 den här morgonen. Det såg ut att bli en solig dag. 

Och människorna i staden hade klarat sig ganska bra under kriget. Staden var en av de städer som ännu inte bombats. Så de tiotusentals barn som gick upp den här morgonen 1945 hade haft tur.

Visserligen var det matbrist, men nog kunde de flesta få lite frukost. Och skolorna fanns kvar. Sjukhusen likaså. Även om det var trångt eftersom många skadade från andra städer låg i salar, korridorer och till och med köksutrymmen. Av de 66 största städerna i Japan hade bara sju klarat sig från bombanfall.

Hiroshima med sina över 300 000 invånare var en av dem som klarat sig. Nagasaki en annan. Men nu var det dags. Några dagar innan hade nämligen den amerikanske presidenten Harry Truman tagit beslutet att fälla bomben. Den fanns ju fix och färdig. Vetenskapsmän hade arbetat med den i åratal, stora ekonomiska resurser hade satts in. Och nu fanns den där. Så snopet om den inte kom till användning. Teknik kan aldrig ligga i träda. Så beslöts att Hiroshima skulle få äran att bli den första staden att uppleva frukterna av så många geniers kreativa och gedigna arbete. 

En av de stora vetenskapsmännen var Otto Hahn som året innan bomben fälldes tilldelats Nobelpriset i kemi. Nästan hela staden ödelades och inom några få historiska ögonblick hade 140 000 barn, kvinnor och män avrättats. Inte bara dött. Utan avrättats. Vi måste lära oss att använda rätt ord för krigets verkningar. Det är bara om vi använder rätt ord vi kan komma tillrätta med missförhållanden och förstå vad krig är.

För att förmänskliga hela operationen hade bomberna fått namn med en liten kul klackspark: bomben över Hiroshima hade fått namnet Lilla Pojken. För att piloterna som släppte bomben skulle orka hade de, som så många soldater i så många krig, fått kyrkans välsignelse. De hade också fått höra att japanerna tillhörde en lägre stående ras. Rent av en ond ras. Hur skulle piloterna annars stå ut med vetskapen att den bomb de fällt hade utrotat tiotusentals barn, stekt tiotusentals kvinnor, förött en hel stad med alla dess människor med sina skratt, sina förälskelser, sina tårar och sina sorger? Nog är det lättare att göra det mest vedervärdiga om kyrkan gett sin välsignelse och med tron att ens gud nickar bifall. Nog är det lättare att avrätta människor om dessa kan betraktas som en annan sort, en lägre stående sort som är… just ond.

Minns du när Nobels fredspris 2017 delades ut till ICAN, den internationella koalitionen mot kärnvapen? Organisationen hade arbetat många år för ett förbud mot kärnvapen. Länder som Sverige hade hakat på och verkat i FN för att få fram en formell konvention. Den hade antagits ett halvår innan fredspriset delades ut. Nu gällde det att så många länder som möjligt skrev på. Vid utdelningen i Oslo talade åttiofemåriga Setsuko Thurlow – överlevande efter Hiroshima – om sin livslånga kamp mot detta helvetiska vapen för massmord. Det tycktes som om inget öga var torrt när hon berättade. Tårar och röda ögon zoomades in av tevekamerorna. Kungligheter, eliter från kultur, näringsliv och politik. Alla tycktes berörda. I en stund av godhet. I en stund när andra intressen fick vila. I en stund när de som arbetat så intensivt för en FN-konvention som förbjuder kärnvapen ärades. Med pengar, applåder. Och tårar av rörelse. I en stund när så många hoppades att land efter land skulle skriva på. Setsuko Thurlow bad om det. Och ögon tårades.

Att Sverige skulle kunna bli ett av de länder som ens skulle fundera på huruvida konventionen till slut skulle skrivas på eller inte kändes då minst sagt främmande. Men så blev det. Sverige sa nej. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hade under 2018 års upplaga av Folk och Försvar i Sälen meddelat att svensk påskrift skulle få konsekvenser. Vilka då? Tja, kanske skulle Sverige få problem med reservdelar till JAS? Kanske skulle Saabs ramavtal på 4 200 miljoner kronor gällande pansarskottet AT4 och granatgeväret Carl-Gustaf sägas upp? 

Så, vad hjälpte alla röda ögon när fredspriset delades ut till de som kämpat som mest intensivt för ett förbud för kärnvapen? Ingenting. Det kallas realpolitik. Och den är förfärande. Sverige är ett av de länder som drev fram förbudstexten, Sverige borde skriva på. 

Den här texten består av några utdrag - från kapitlet 20 - ur boken Vad ska vi ha samhället till? Den finns på bibliotek, närmsta bokhandel och nätbokhandlare som t ex Bokus här.

Idag publiceras också ett upprop med kravet att Sverige skall skriva på förbudet mot kärnvapen:

Kärnvapen dödar massivt, både omedelbart och över tid. Ett kärnvapenkrig skulle hota allt liv på jorden. Även ett begränsat kärnvapenkrig skulle leda till omfattande påverkan på klimat och miljö, utbredd svält, stora flyktingskaror och en kollapsad sjukvård.

Vi minns Hiroshima och Nagasaki. Följderna skulle bli mycket värre eftersom dagens kärnvapen har betydligt större förstörelsekraft. Idag har stormakterna inlett en ny upprustningskapplöpning med kärnvapen samtidigt som den eskalerande klimatkrisen ökar risken för politisk oro och därmed risken för konflikter, krig och kärnvapenkrig. Krigsretorik ersätter diplomati och samförstånd. Kärnvapentröskeln sänks med tal om nya taktiska, ”små” och ”lokala” kärnvapen. De ”små” kärnvapnen är dock lika förödande som Hiroshimabomben.

Om tröskeln till att använda kärnvapen väl passerats är en eskalering oundviklig. Idag deklarerar stormakterna dessutom att de är beredda att tillgripa kärnvapen utan att avvakta ett angrepp. Och risken för ett kärnvapenangrepp av ren olyckshändelse växer. Historien kan berätta att det ibland varit ytterst nära. Kärnvapenförbudet är ett viktigt led i avveckling av kärnvapen och en signal som höjer tröskeln för användande av kärnvapen idag.

Avtalet om förbud mot kärnvapen, TPNW öppnades av FN:s Generalförsamling den 20 september 2017 och trädde i kraft den 22 januari 2021, 90 dagar efter det att 50 stater ratificerat det. Den 9 juli 2021 är det 55 stater som ratificerat avtalet och 86 som signerat det. Tyvärr hör Sverige inte till dessa. Sverige var med om att lansera konventionen i FN och har en stark tradition av motstånd mot kärnvapen och tillit till FN. Flera opinionsundersökningar har visat att en stor majoritet vill att Sverige ansluter sig. Det är också klarlagt att TPNW inte strider mot ickespridningsavtalet och det tillhörande Stockholmsinitiativet. Att ickespridningsavtalet är otillräckligt visar det faktum att Storbritannien nyligen beslutade om en ökning av kärnvapenkapaciteten med 40% i stället för en utlovad minskning med 20%.

Vi uppmanar regeringen att snarast signera och riksdagen att ratificera FN:s avtal om förbud mot kärnvapen.
Ulf Bjereld
Sven Britton
Kajsa Ekis Ekman
Per Gahrton
Elisabeth Gerle
Pär Granstedt
Birgitta Hambraeus
KG Hammar
Merit Hemmingson
Sven Hirdman
Lars-Gunnar Liljestrand
Anneli Martini
Ingela Mårtensson
Harald Nordlund
Stina Oscarson
Thage G. Peterson
Kay Pollak
Arne Ruth
Birger Schlaug
Pierre Schori
Gudrun Schyman
Sören Sommelius
Gunnar Westberg
Mikael Wiehe
Lena Willemark
Jan Öberg
Ruben Östlund

torsdag 5 augusti 2021

Grönt bälte...

En gång befann jag mig i det gröna bälte som bestod av MP, V och C. 

Ni som är lite yngre kanske inte har en aning om att det under slutet av 80-talet i riksdagen fanns ett grönt bälte där miljö, energi, globaliseringskritisk analys och fördelningspolitik faktiskt till viss del förenade just MP, V och C. 

Jag skrev till och med en debattartikel där jag föreslog hur en sådan regering skulle se ut, själv var jag skatteminister... 

PS!
Ggrön skatteväxling var min baby, gjorde en större utredning om frågan och kom fram till att vi skulle behöva växla cirka 90 miljarder för att uppnå rimlig effekt.

Tyvärr gav sig Naturskyddsföreningen in i valdebatten med siffran 30 miljarder, vilket sedan sossarna använde för att inte acceptera mer än den storleken på den skatteväxling vi förhandlade fram under budget samarbetet 1998 - 2002. 

Den inledande fasen blev kraftigt höjd skatt på villaolja, vilket föranledde a) att organisationen Villaägarna uppmanade till protester och jag fick hotbrev... b) att villaoljan mycket snabbt fasades ut. Vilket är den största enskilda klimatåtgärd som genomförts.

Cementa bluffar och har fått igång lobbyister och politiker med rymligt sanningsbegrepp....

Cementa - ägt av Heidelberg Cement som har cementtillverkning etc på ca 2500 plarser i 40 länder och med  en årlig omsättning på cirka 120 miljarder kronor -  bluffar. Redan för tre år sedan påpekade den ena myndigheten efter den andra att  Cementas miljökonsekvensbeskrivning är såväl missvisande som undermålig på annat sätt. Mark- och miljööverdomstolen godkänner följaktligen inte Cementas utredningar för fortsatt drift i Slite på Gotland.

Cementa struntade i myndigheternas påpekanden. Och spelar nu upp att man är överraskad... Varför? Finns bara ett rimligt svar: en riktig konsekvensutredning skulle visa det Cementa vill dölja: hela Gotland kan få än större vattenbrist, saltvatten tränga in i grundvattnet och såväl befolkning som natur drabbas hårt. Vad bryr sig jättebolaget om människor och natur på en ö i Östersjön? 

Cementa bluffar således, vilket nu visas i DN, när de påstår att Mark- och miljööverdomstolens beslut kom som en överraskning. Bolaget försöker med utpressning på regeringen.

DN skriver:

Länsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Vattenmyndigheten och Naturvårdsverket har alla påpekat, genom hela processen, att Cementa inte har utrett tillräckligt hur stor påverkan kalkbrottet skulle ha på grundvattnet. Risken finns, enligt myndigheterna, både att saltvatten tränger in i grundvattnet och att grundvattnet i sig sjunker betydligt mer än vad Cementa har beräknat.

onsdag 4 augusti 2021

Recensioner från "vanligt folk" smäller ändå högst...

Visst är det roligt med recensioner från proffstyckare. Men minst lika kul när alldeles vanliga människor recenserar på Facebook och på andra sätt. Här tio stycken ur den stora skaran, faktiskt inte en enda som skrivit ner boken. 

"Elin Wägner var en gång långt före sin tid liksom Birger Schlaug är det i dag." Lindelöf.Nu. 

"Nu har han skrivit en bok som kan förändra liv." Göran Hådén 

"Är fullständigt drogad av innehållet! Köp och läs boken!" Rita Brunner 

"Boken är mycket viktig. På ett alldeles ödmjukt och inbjudande sätt." Mikael Svensson

"Läs! Läs! Läs!" Per Lager

"Birger Schlaug i högform. Din vän när oron över vad som ska hända med samhället och planeten behöver rätas ut." Valentin Seveus 

"Grym bok! 24 folkbildande kapitel."  Axel Hellby

"En fantastisk bok!" Oscar Rickardsson 

"Den här boken innehåller faktiskt de viktigaste frågeställningarna vi alla har att ställa oss. Så sossig jag än är. Läs den och inte minst tänk sen efter själva." Mats Nylöw

"Bästa boken jag läst!" Christina Johansson
 


AdLibris avser att försvåra för små förlag. Gäller visserligen inte Verbal som ger ut min bok, men tänker du köpa boken på nätet välj gärna Bokus.

måndag 2 augusti 2021

Stöld

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande
roman om en sällan skildrad verklighet i norr.

Så beskrivs senaste boken av Ann-Helén Laestadius i reklamen. Så kan den onekligen beskrivas. Inte stor läsupplevelser i sig, rent litterärt. Men något av en bildningsresa. Boken är nog igenkänning för många som bor norrut och definitivt nyttig kunskap för oss som bor mer söderut.

Det handlar om en kultur, ett levnadssätt. Det handlar om kärlek till renen. Det handlar om kulturkrockar och rasism. Och om vem som har rätt till vad. Det handlar om stöld av renar, förakt för människor och rättssystem som inte "har tid". Men också om förhållningssätt till det som kallas rovdjur - det sistnämnda skaver rejält för mig. 

Visst kan jag förstå att rovdjur upplevs som fiender till renarna och renägarna. Men natur är nu något större än människans rätt att ostört bedriva verksamhet. Det gäller i renbetesland norröver såväl som i fårbetesland söderöver. Som "ägare" av djur följer ansvar att skydda dem, inte rätten att utrota eller av hat misshandla andra arter. Visst, det är lättare sagt än gjort. Statens agerande när det gäller bidrag till stängsel för att skydda får från varg eller som ersättning för "rovdjurs"-angrepp på renar har varit allt annat än hedervärt genom åren.

Har däremot full förståelse för samiskt motstånd när industrialiseringen av natur - genom nya gruvor och vindkraftparker - också inskränker deras möjlighet att bedriva renskötsel. Miljörörelsen bör i sin helhet begrunda att "klimatet kan räddas" på ett miljövidrigt sätt - gruvor för metaller till batterier och förnybar el genom vindkraftsparker på fel ställen medför att ett problem skall lösas genom att nya skapas. Allt för att upprätthålla något som inte är hållbart. Allt det där skaver.
Men lika mycket skaver det beskrivna hatet mot renar och bisarra föreställningar om samer. Författaren skriver rakt, enkelt och osminkat.

Romanen är som sagt en sorts bildningsresa snarare än en stor läsupplevelser. Den hade vunnit på att kortas ner och ömsint redigeras här och var. Men det hjärtat är fyllt av är svårt att hålla tillbaka. Och hjärtat är fyllt hos författaren. Det känns.

Även om jag är väl medveten om mycket av det som berättas - renstölder, polisens avsaknad av resurser och intresse, de ibland krävande och till och med kvävande förväntningarna som bärs av unga samer - blottläggs det tydligt och får tankarna att mala. Funderar på hur jag skulle agerat om jag var statsråd med ansvar för frågor som rör renbetesland och samisk kultur. Med hela det svenska historiska bagaget - som är minst sagt smutsigt - finns onekligen mycket att göra. Men hur? Och vad?

Hatet som strömmade ut som ur en mental avskrädeshög när Girjas sameby av Högsta Domstolen tilldömdes rätt att upplåta småviltjakt på sitt renbetesområde på statens mark förskräcker.

Det finns oerhört mycket i "svensk samepolitik" som känns vedervärdigt. För drygt hundra år sedan meddelade t ex Axel Frändén, som var "lappfogde" i Jämtland, att tillgången på fattigdomsunderstöd gav samerna en alltför stor trygghet.

Med sämre understöd skulle de nomadiserade samerna anstränga sig mer i arbetet med renar. I samband med stora problem med renskötseln vid sekelskiftet hade kostnaderna för fattigvård för samerna i Jämtland ökat. Samma statsmakt som klagade över detta hade föreställningen att samer inte skulle få ägna sig åt något annat än renskötsel. Man ville till och med förbjuda samer att bo i hus - men det gick inte igenom i riksdagen, däremot fick man igenom att bidrag skulle utgå till bygge av flyttbara kåtor. "Lapp skall vara lapp", hette det från svenskt håll.
Och riktig "lapp" var man om man ägnade sig åt renskötsel, bofasta samer var en anomali, skriver Patrik Lantto i sin stora genomgång av Lappväsendet och svensk samepolitik (Lappväsendet - tillämpningen av svensk samepolitik 1885-1971). En undanskuffad del av en allt annat än sympatisk del av svensk historia.

Hur många har förresten hört talas om Lappväsendet - den statliga myndigheten för samiska frågor... Få. Väldigt få. Det är ingenting som talas om. Varför? Därför att det kräver skämskudde. Många politiker och partier har anledning att gömma sig i kudden.

Det är samma skäl till att få vet att romer fick rösträtt i Sverige först 1959... allt från kungen och statsministern till minska lilla ledarskribent och kulturredaktör firade ju häromåret hundraårsdagen av att Sverige fått "allmän och lika rösträtt". Ett fiffigt sätt att glömma verkligheten.

För övrigt fick de som erhöll socialbidrag - mest ensamstående mödrar - inte rösträtt förrän 1945. Så den lag som Sveriges riksdag firade var en klasslag med rasistiska förtecken. Men det ska vi glömma, inte nämna och helst inte känna till... för det gör ont i sossar och liberaler som så gärna vill låtsas att de införde demokrati för hundra år sedan. 

Huruvida demokrati råder i "samepolitiken" kan det funderas över... Ur många aspekter.