lördag 21 augusti 2021

De har rätt att bli förbannsde



Det här ska handla om glesbygd och om människor som är förbannade.

När skogar, älvsträckor och vidder fråntas sin identitet för att bli del av ett industrilandskap - timmerplantage, gruvtäkter, torrfåror och vindkraftparker - är det inte bara naturen som skändas. Också människor skändas.

I nuvarande tidevarv då klimatpåverkan föder allt fler bränder, översvämningar, stormar och torrår i ett allt större kaos försöker vi undkomma genom att ersätta det fossila med timmer, fortsatta torrfåror, jordartsmetaller och vindkraftparker. 

Många protesterar när de ser hur naturen industrialiseras samtidigt som skolor, vård, affärer och polis raderas ut. Av ekonomiska skäl, som det heter.

Vi kan förgöra miljön, och därmed våra möjligheter att bygga goda samhällen, på ett klimatsmart sätt. Vilket tycks vara på väg att ske. Vi som deltar i klimatdebatten måste lära oss att se med båda ögonen. Inte blunda med ett öga därför att allt annat blir obekvämt. Obekvämt därför att hela det ekonomiska systemtänkandet och den bisarra tron på evig tillväxt då riskerar att avslöjas som något föråldrat och farligt.

Jag är djupt oroad för klimatförändringarna och på otillräcklig politik. Men rent förbannad är jag på oviljan att begripa att bygget av ett klimatsmart samhälle inte ska gå ut över vare sig biologisk mångfald, andra naturvärden eller överkörda människor i glesbygd. Allt medan partier snickrar på fraser inför valet

Att industrialisera mark norröver för vindkraft vars el ska forslas, med effektförluster, till södra Sverige därför att militären satt stopp för havsbaserade vindkraftparker i till exempel Hanöbukten – vindkraft som skulle ge mer el än kärnreaktorerna i Barsebäck gav – är uttryck för något som liknar förakt för glesbygd och de som bor där.

Glesbygdens folk har rätt att vara förbannande. Att en del – ibland många, alltid alltför många – protesterar genom att rösta på Sverigedemokraterna är inte det partiets förtjänst. Det är andra partiers nonchalans och oförmåga. En del partier, de största, har under årtionde efter årtionde...

Läs hela här - blir du förgrymmad på mig eller på sakernas tillstånd?