onsdag 18 augusti 2021

Haiti

Haiti. Jordbävning. Igen. Och nu orkan. Igen. Det finns de som hävdar att det är gudens straff. Kommer ni ihåg hur det var förra gången? Året var 2010. Då var det den högerkristne presidentkandidaten Pat Robertson som hävdade att Haiti ingått ett avtal med djävulen i samband med självständighetskampen mot Frankrike...


I den svenska kristna tidningen
Världen idag kunde läsas följande: "Pat Robertson ställer den högst rimliga frågan om varför Haiti är så hårt drabbat och fattigt, när grannlandet på andra sidan ön är tämligen välmående. Robertson frågor är väl värda att betrakta. Och de borde inte vara främmande för dem som har en bibliskt rotad världsbild".

Ja, jisses! Hur är det då med "en bibliskt hotat världsbild"? Guden som formligen slaktar hundratusentalet människor finns ju onekligen beskriven i Bibeln. Personligen gillar jag vare sig gudar eller människor som håller på sådär. 

Undrar om någon pastor någonstans funderar över vad Gävleborna gjort för uppgörelse med djävulen eftersom det regnar så pass att viadukter ligger under tre meters vatten. Å andra sidan är det ju fiffigt att skylla på gudar för att slippa ta mänskligt ansvar.