Maria Wetterstrand är en farlig politiker. Farlig för regeringen, men också farlig för Mona Sahlin. Veckans debatter har visat att Sahlin gör sig bättre utan att behöva jämföras med Maria.
I jämförelse med övriga utstrålar Maria säkerhet, tydlighet och lust.
Det är visserligen tunt med grön offensiv när det gäller kritik av Lissabonfördraget, tillväxt, energipolitik, 40-timmarsvecka och konsumtionssamhälle. Men i de debatter, som hålls inom de snäva och traditionella politiska ramar som man tycks vara överens om, leder Maria med 6-0 mot de övriga.
Och jag är inte ett dyft överraskad.
Jag är inte heller överraskad över det kretslopp som debatten hamnat i. Samma sak gång på gång, i ett evigt kretslopp, tycks det mig. Det vore befriande om någon tog sig an berättelsen om det samhälle man ville skulle växa fram. Man kan lära sig av Per Albins stora folkhemstal. Oavsett vad man anser om innehållet är det ett tal som bränner, som berör, som beskriver en vision.
Det är inte lätt att vara Sahlin, kan man tänka. Sossarna har höga opinionssiffror på grund av missnöje med Alliansen, men utan att ha sagt så mycket. Sahlin har därför allt att förlora i varje debatt. Det måste kännas oerhört stressat. Att därtill jämförs med Maria, varje gång de ställer upp i samma debatt, måste vara rent plågsamt.
Interna svårigheter för både Sahlin och Maria uppstår när de tvingas komma överens om konkreta sakfrågor som t ex älvförbindelserna i Göteborg. Deras respektive kommunalråd lär inte bli nådiga att tas med.
Fredrik Reinfeldt gör det han ska göra i debatterna, och nog tar han en och annan poäng när han ställs öga mot öga med Sahlin. Han kan ta många poäng om det visar sig att de som lämnat A-kassan inte alls är de som nu hotas av arbetslöshet. Personligt ansvar gör nog att de allra flesta som känt oro för arbetslöshet faktiskt betalat sin försäkringsavgift.
Han kan ta poäng också om Filippa Freinfeldt lyckas justera spelreglerna för vårdval Stockholm så att resultatet inte blir så illa som oppositionen har all anledning att misstänka. Det är Reinfeldt som kan rädda Alliansen. Det är, som DN skriver, som om karln fått blodvittring.
På den borgerliga sidan tycks det mig som om Maud Olofsson är ett rejält sänke, tillsammans med kristdemokraternas ledare. Olofsson för en ganska stirrig debatt, att läsa hennes inlägg i skrift blir ibland parodiskt.
Olofssons pinsamma angrepp på oppositionen för att man där valt att i sina budgetar lägga taket högre än regeringen slog tillbaka när det visat sig att hennes tre regeringskollegor gjorde samma sak när de satt i opposition. På SvD ledarsida upptäckte man nog inte det innan man drog till med sagan om de tre små grisarna...
Göran Hägglunds stora nummer, tandvårdsreformen och småpengarna till pensionärerna, är inga kioskvältare. Kan snarare slå tillbaka eftersom han målar upp reformerna i så stora ordalag att de inte känns igen i den praktiska verkligheten när pensionen kommer och rabatten på 150 kronor utfallet vid en tandundersökning var 18:e månad...
Frågan är om Björklunds osakliga sluggande går hem, det kan låta häftigt, men den som sätter sig och läser utskrifterna blir nog lätt förskräckt. Han angrepp på Lars Ohly slår över så mycket att det blir nästan löjligt.
Ohly då? Jo, styrelsebeslutet att han skall se glad ut försöker han nog leva upp till lite för mycket. Däremot har han ju onekligen, för den som tänker några varv, fullständigt rätt i att det måste gå att diskutera utgiftstak och stelbenta bugetprinciper utan att för den skull utmålas som oansvarig.
För det första bör det finnas ventiler i regelverket som gör att riksdagen kan överskrida taken i situationen när social eller ekologsik kris uppstår. Allt annat är absurt. För det andra är låsningen av budgetramen tre år framåt en allför lång tid - att dra ner till två år kan vara en lämplig kompromiss. För det tredje måste man börja diskutera att dela upp systemet i dels en investeringsbudget, dels en driftbudget. Goda investeringar i en lågkonjunktur bör inte omöjliggöras bara för att kostnaden för socialbidrag ökar... Ökar dessa så bör en god stat, för att rädda kommunernas skola och äldrevård, kunna öka statsbidragen över det fastlagda taket.
Det är, åter igen, Reinfeldt som kan rädda Alliansen. Han utgör, sedan man man tycka hur illa som helst om hans politik, ett flöte i dessa sammanhang. De andra är sänken.
Denna aktiva politikervecka har gjort mig mycket lycklig över att jag redan gjort mitt demokratiska hantverk, och därmed slipper bli utsatt för ledarkommentarer, politiska kommentatorer, pladdrande tyckare i tevesoffor och bloggare som inte behöver ta ansvar.
Oavsett detta, tror jag att alla partier längtar efter en Maria.
torsdag 16 oktober 2008
23 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
På pricken!
SvaraRaderaStort att du kan se Marias duglighet trots att du är kritisk mot hennes politik. Bra!
SvaraRaderaLasse
Birger,
SvaraRaderajag tycker inte du har rätt. Jag har mina rötter i den Amerikanska politiken och jag tycker Maria har stora brister.
Hon blir ofta för arg, får darr på rösten och ser osäker ut när hon attackeras.
Hennes insats i partiledardebatten var hyfsad men när hon skulle försöka förklara hur MP och Vänstern skulle komma att arbeta ihop, svamlade hon in sig att jag fick spola om hennes svar tre gånger för att förstå.
Tredje gången brast vi som tittade i skratt. Hon svamlade bara.
Maria är en tuff kvinna och det behövs många sådana i politiken. Dock är hon mycket oslipad och jag är inte alls lika säker på att hon går hem i stugorna som du är.
Folk vill inte ha rabiata eller arga politiker.
För övrigt kan jag absolut inte förstå vad Miljöpartiet gör på vänsterkanten. Endast kapitalismen kan stoppa miljöhotet. Ni motverkar detta genom att arbeta med två Socialistiska partier.
Nedan har jag listat kapitalistiska lösningar som har gjort mest och kommer att göra mest för natur och miljö genom tiderna:
Whole Foods (USA)
Vindkraft
Solceller
Bränsleceller
Naturgas
Al Gore (Kapitalist)
A-klass märkning (EU)
Kalifornien (Kapitalister)
Vad har Socialism åstadkommit på miljöområdet?
Tänk om....Socialism och Mona Sahlin är inte lösningen för er eller klotet.
Genom att stödja en regering med Vänstern och Socialdemokraterna kommer ni att försena insatserna för miljö och de Svenskar som idag lever i utanförskap.
Haha! Insider tycks inte förstå att det inte finns några socialistiska partier kvar i Sverige. Delar av vänsterpartiet kanske. Kapitalism är en usel form, en ekologiskt balanserad blandekonomi är det enda rimliga.
SvaraRaderaInsider kan stryka Al Gore. Hans bluff är genomskådad sedan länge.
SvaraRaderaInsider! Visst var det svårt att hänga med när Maria försökte förklara samarbetet, men i de flesta fall är hon tydligare än de flesta.
SvaraRaderaVad gäller kapitalismens förtjänster så är det knappast så att vare sig solceller eller vindkraft vuxit utan kraftiga politiska styrmedel. El från solceller i Tyskland, där utvecklingen går snabbast inom detta områden, betalas med ett politiskt beslutat pris vilket satt fart på marknaden.
I Sverige - jag vet för det var jag som förhandlade fram pengarna med Persson - har det varit statliga pengar som gjort att forskarna i Uppsala kunnat driva fram sitt världsledande koncept.
Vindkraft? Men snälla, vilken värld lever du i, Insider? Genom politiskt beslutade ekonomiska styrmedel har vindkraften fått en gynnsam konkurrenssituation. Genom de av mp framtvingade skatterna på olja har vi idag i Sverige blivit nästan helt fritt från oljeberoende i villor - det blev lönsamt att satsa på bergvärme och biobränslen. Marknaden hade inte klarat av detta själv.
Det som brukar framhållas som marknadens miljöörmåga är hur klor förvann från en stor del av pappersindustrin... Men inte ens det kan tillskrivas marknadskrafterna! Det gick till så att en mängd kommuner gick samman och gjorde gemensam sak när de efterfrågade klorfritt papper, därmed uppstod efterfrågan och bolagen började tillverka oblekt papper.
När den borgerliga regeringen nu åker runt i världen och får beröm för svensk miljöpolitik så är det den gröna skatteväxlingen som är den stora saken. Politiskt fattade beslut, inte kapitalismens aktörer.
Jag har följt veckans politikerdebatter. Nog tycker jag, precis som överlag pressen gör, att Alliansen tar hem spelet. Mona gör ett mycket svagt intryck. Man frågar sig hur, och varför, hon blivit ledare för socialdemokratin. Ohly flinar fram sin marxism; han inbillar sig att hela politiken kan bygga på ett litet fåtals tillkortakommanden på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, o.s.v. Maria är smalspårig, bitvis aggressiv och pladdrar på så att man snabbt tappar intresset. Tillsammans ger dessa tre ett närmast desperat intryck. Regeringspartierna med Reinfeldt i spetsen kommer mer och mer, både i sin argumentering och i framträdandet. Jag tror inte oppositionen klarar att vinna valet 2010. Alliansen behöver flera mandatperioder för att slipa den politik som kan göra rent hus med socialdemokratins förstörelse av Sverige, skolan bland annat.
SvaraRaderaDu skriver:
SvaraRadera"För det första bör det finnas ventiler i regelverket som gör att riksdagen kan överskrida taken i situationen när social eller ekologsik kris uppstår. Allt annat är absurt. För det andra är låsningen av budgetramen tre år framåt en allför lång tid - att dra ner till två år kan vara en lämplig kompromiss. För det tredje måste man börja diskutera att dela upp systemet i dels en investeringsbudget, dels en driftbudget. Goda investeringar i en lågkonjunktur bör inte omöjliggöras bara för att kostnaden för socialbidrag ökar... Ökar dessa så bör en god stat, för att rädda kommunernas skola och äldrevård, kunna öka statsbidragen över det fastlagda taket."
Jag delar denna uppfattning och det är olyckligt att man inte får diskutera detta utan att alla utom Ohly nickar med.
Schlaug har rätt i att politiken behövs. Men kapitalismen är den viktiga förutsättningen. Överallt där socialismen härskat har miljön i det närmaste totalförstörts. Socialismen tillåter inte ens miljörörelsen att agera.
SvaraRaderaBirger,
SvaraRaderaDu har rätt i det du skriver MEN....det är bara Socialister som tror att Kapitalism betyder att marknaden styr utan hämningar.
Det absolut viktigaste i en kapitalistisk ekonomi är att det finns sunda regler och förordningar. En kapitalistisk ekonomi kan aldrig fungera utan te x demokrati (det kan Socialistiska stater).
Vad skulle läkemedelsbranschen vara utan FDA och patent?
Vad skulle livsmedelsbranschen vara utan livsmedelsmärkning, spårning och kvalitetssäkring.
Kapitalism behöver lagar. Prata med en Amerikan så kommer de att hålla med mig till 100 procent.
Att vindkraften och solcellsmarknaden får statliga bidrag är ju precis det marknaden efterfrågar. Det kommer att ta tid att bygga upp en ny infrastruktur och ingen har så mycket pengar att de kan satsa dem under 20 års tid på att bygga upp en infrastruktur som vi inte vet om den kommer att fungera (vätgas).
Staten kliver då in som garant med små bidrag och lån. Det är så en kapitalistisk marknad skall fungera.
När vindkraften eller vätgasen är utbygg beskattas den för att få tillbaka skatteinvesteringarna.
Problemet är då att Socialdemokraterna ser skatten som en väg att stanna kvar vid makten. Titta på elskatterna och spelmonopolet idag. Finns det någon logik i dem?
Jag är en superkapitalist men investerar massor av pengar i Morphic och Vestas. De är framtiden och så kan jag påverka och stödja.
Mona Sahlin går i år till val på en sak:
En höjd A-kassa.
Hur skall en höjd A-kassa driva Sverige framåt. Hur skall en höjd A-kassa få bukt med de miljöproblem som finns.
Socialism och miljö går inte hand i hand...tvärtom.
De flesta Svenskar är livrädda för marknaden. Vi har blivit skrämda av SVT och SR i årtionden nu men i slutändan är det vi som är marknaden.
Vi väljer vilken el vi skall använda (jag äger delar i vindkraft).
Vi väljer vilken mat vi skall äta (ekologisk i mitt fall).
Vi väljer vilka bilar vi skall köra (jag vill ha en elbil jag laddar med vindkraft).
Hur skall jag kunna välja eller köpa aktier i miljöföretag när Socialdemokraterna tar mina pengar i rättvisans och solidaritetens namn och investerar dem i en ny myndighet i Norrland?
Nej, om jag vore Maria eller Peter skulle jag noga se över vilka jag satt bredvid vid nästa debatt.
Endast och bara kapitalismen ihop med en utbildad och sund regering kan rädda miljön och Svenskar i utanförskap.
Hej
SvaraRaderaVar har Peter Eriksson tagit vägen? Varför nämner inte Birger Peter - tycker synd om honom. Han som är så tydlig i sitt budskap. Han verkar förankrad i arbetarklassen.
Mona
Mona, det är Maria Weterstrand som deltagit i veckans alla debatter i teve och i riksdagen.
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaJasså, har Maria varit med i debatterna. Min undran är var är Peter E - denna toppolitiker från Kalix. Får han synas stiger mp:s siffror i höjden. Heja Peter.
Mona
Håller bitvis med Insider... tråkigt att ni knyter fast er vid vänstern... tror ni skulle få ut mer av att vara rörliga.
SvaraRaderaFörklara, någon, miljöpartiets existensberättigande. VAD tillför det partiet som inte de andra partierna har?
SvaraRaderaVad tillför folkpartiet, centern och kd???
SvaraRaderaFolkpartiet rycker upp skolan, tycker jag.
SvaraRaderaOch centern är miljöpartiet i Alliansen.
SvaraRaderaJag blev också imponerad av Wetterstrand i tevedebatten, men jag råkade slå på reprisen idag och fastnade. Då framgick, när man studerar dem mer, att även Maria har brister och luddar till det ibland. Dessutom är hon så argsint. I sak låter hon som en vanlig sosse, men lite grönt i. Hon kan bättre!
SvaraRaderaÅtminstone tre bloggare som röstade blått i senaste valet har den senaste tiden skrivit om sin dragning till de gröna. Deras problem är att en röst mp är detsamma som en röst på Ohly.
SvaraRaderahttp://stefanolsson.nu/2008/09/14/nagra-snalla-ord-om-miljopartiet/
http://stenberg.wordpress.com/2008/10/14/nya-miljopartiet-ar-intressant/
http://avemarisstella.blogspot.com/2008/10/miljpartiet-in-i-alliansen-ut-med.html
Tre bloggare gör ingen grön sommar.
SvaraRaderaBirger, jag har sagt det förrut och säger det igen - du och Maria vore ett oslagbart rörpar. Och då skulle nog Maria anamma de gröna kärnfrågorna igen. Har tyvärr en känsla av att det är Peter som påverkar henne och partiet att bi ljusgrönare...Och nöja sig med teknikfixet...Att Maria däremot besitter den gröna övertygelsen i hjärtat och "på riktigt" (men håller den tillbaka) får jag en stark känsla av. Dock verkar det vara sämre ställt med Peters drivkrafter och intentioner...
SvaraRadera13:33 verkar ha träffat huvudet på spiken genom analysen av Eriksson.
SvaraRadera