fredag 17 oktober 2008

På den tiden när ekonomi handlade om ekonomi

"Han var en hård man, hade i sin ungdom varit med i kriget, hade deltagit i slaget vid Lund och bar åtskilliga skråmor i ansiktet.

Hans lärofack var politik och ekonomi, till vilket senare ämne räknades djur- och växtlära, hushållningslära och fysik."

Från August Strinbergs Tschandala ur Svenska öden och äventyr. Målningen heter Staden och är troligen från 1903.

Visste du förresten att Strindberg hade en ekorevolutionär period? Här om det.

17 kommentarer:

  1. Sossarna har alltså aldrig haft någon ekologisk nerv i sin tradition.

    Därför kan förlovningen S + Mp bli en mesallians, där de båda framstår som omaka.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Staden vid horisonten är förmodligen Venedig, Strindberg var en stor skapare av konst, ofta använde han palettkniv istället för pensel.

    SvaraRadera
  3. Det var ju en himla tur att Stridberg inte fick gehör för sin gröna politik. Hade han fått det, hade du inte kunnat sitta vid din dator i dag ;-)

    SvaraRadera
  4. Man kan ju undra hur den moderna mäniskan klarat av att att finnas i 200 000 år utan datorer, fy fasen vad olyckliga vi varit, fy fasen vad hemskt att vi inte hade mobiltelefoner, kärnkraftverk och internet. Vi måste ju i nästan hela vår historia levt i misär, depression och haft en enorm längtan till ett annat liv.

    Stackars forntida jägare o samlare, de som bara behövde arbeta ett par timmar om dagen, de som var glada och nöjda med sin tillvaro och sig själva, de som dansade, drog roliga historier och umgicks med varandra i verkligheten.

    Stackars män o kvinnor, de måste ha längtat efter att sitta i små betongbunkrar omgivna av trafikbuller och knappa på ett tangentbord för att kommunicera med andra.

    SvaraRadera
  5. För att inte tala om, hur tungt det måtte ha varit för brevbärarna med alla dessa runstenar ;-)

    N.

    SvaraRadera
  6. Eola

    Ja, det är faktiskt sant att det är först under denna sista del av människans långa och svindlande historia som hon har möjlighet att leva ett bra och värdigt liv. De framsteg som gjorts inom vetenskap, teknik, medicin o.s.v. under de senaste 200 åren har varit alldeles fantastiska. För att verkligen förstå och uppskatta dessa framsteg måste man dock, tror jag, känna till åtminstone huvuddragen av de villkor som varit människans följeslagare under 99,9 procent av hennes historia. Som alla vet har historieämnet inte precis varit det ämne som prioriterats inom den svenska skolan under senare decennier, varför kunskapsluckorna på många håll är stora. Detsamma gäller om medicin- och teknikhistoria, o.s.v. Som släktforskare har jag inte kunnat undgå att märka med vilket slit människorna framlevde sina liv i det jordbrukssamhälle som präglade Sverige långt in i våra dagar. För att inte tala om sjukdomarna! Min mors farmor fick tolv barn, fem av dem dog i ”enkla” sjukdomar i tidiga år. Det faktum att alla tidigare samhällen mer eller mindre försvunnit, är ett tecken som något på människans strävan efter ständiga förbättringar. Detta ligger också i den mänskliga naturen; att slå sig till ro och vara nöjd med sakernas tillstånd är inte människans melodi. Så har vi också i dag förnämliga och bekväma bostäder, bra kommunikationer, mycket fritid, tekniska hjälpmedel, en enastående sjukvård, o.s.v. Ingenting av detta kommer dock att vara bestående. Det enda bestående i människans värld är förändringen. Denna utveckling kommer att fortsätta. I motsats härtill, i t.ex. socialistiska samhällen, har utvecklingen gått i stå. Det förhöll sig säkert inte så att människor längtade efter ”att sitta i små betongbunkrar omgivna av trafikbuller och knappa på ett tangentbord för att kommunicera med andra”. Men på vägen dit längtade många människor vid olika tillfällen säkert efter små, små förbättringar i sina liv, förbättringar som långt senare knöts samman till… ett tangentbord, en dator. Som sagt, det krävs historiska kunskaper för att rätt förstå och uppskatta allt det underbara vi i dag har omkring oss.

    SvaraRadera
  7. Eola kan ju själv pröva att i Henry David Thoreaus anda flytta ut i naturen och leva enkelt. Säkert får han många efterföljare ;-)

    SvaraRadera
  8. Eola,

    "Vi måste ju i nästan hela vår historia levt i misär, depression och haft en enorm längtan till ett annat liv."

    Precis så var det. Det är därför alla de som fortfarande lever på det gamla sättet vill leva som vi gör, så nära en verklig utopi man kan komma.

    Tror du mig inte föreslår jag att du testar att leva som man gjortde förr i tiden. Det är INTE roligt.

    SvaraRadera
  9. Den grymma sanningen var väl också att man (och kvinna inte minst) på "den gamla goda tiden" var så upptagen av det vardagliga knoget att det inte fanns mycket lite tid över till att vara missnöjd.
    Stupa i säng på kvällen dödstrött och upp och i gång tidigt nästa morgon.
    Det var heller inte så många skilsmässor som nu.
    Har ofta när en vackert belägen fastighet bjuds ut, som rika knösar bjuder miljoner för för att få ett sjöläge, tänkt på tidigare bosättare på platsen.
    Hur mycket tid hade de att njuta av den vackra utsikten.

    SvaraRadera
  10. Läs gärna Ivar Lo-Johanssons statarromaner!

    Förstå sedan, varför folk ville bort från rått- & vägglöss-samhället! De gröna har faktiskt förstått detta.

    Det, som de klagar på, är -priset!

    Därför vill de peka på en annan väg, kanske ett steg bakåt i något avseende, för att nå biologisk trygghet.

    Ty, står man vid ett stup, då kan en annan kompassriktning vara enda vägen framåt.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  11. Det är bara det, Gröna tankar, att vi inte står vid något stup. Miljöpartiet möjligen ;-)

    SvaraRadera
  12. Vilken häftig blogg! Mannen har humor, gillar kultur och verkar ju jävligt mycket häftigare än muppar brukar göra. Varför är era ledningsrör så sura och arga och griniga och uppblåsta?

    SvaraRadera
  13. Minns s/s Titanic! Osänkbar.

    SvaraRadera
  14. Ni har tydligen missuppfattat min text, jag snackar inte om mormors mormors tid, jag snackar om tiden innan vi började odla, för det var när vi blev bofasta och började odla som eländet började. Jag snackar om 10-20 000 år sedan och bakåt i tiden. Då jobbade vi ett partimmar om dan i glada vänners sällskap. Sen gick det åt he---te och dte har bara blivit värre o värre.

    SvaraRadera
  15. Tänk att ett litet citat av Strindberg kan generera så mycket kommentarer. Inte dåligt!

    SvaraRadera
  16. Nu har Nordamerikas indianer åter samlats till miljökonferens, varvid de uttryckt stor oro inför framtiden.

    Denna oro hade de lätt kunnat stilla, blott genom att bjuda in Birgers motståndare.

    Dessa, med Kloker i täten, hade då kunnat tala om för indianernas gamla visa ledare, hur sakerna egentligen förhåller sig.

    SvaraRadera
  17. Ja ja,visst var gamle August
    någon slags "Grön Vänster" alltid och stödde självägande bönder med en
    sällsynt passion.Roussean i själ och hjärta sedan unga år!Jag tror til och med att
    gamle Janne Myrdal en gång definerade honom som "Åsa-Nisse marxist" och skrev om han levat nu skulle varit medlem Centerns Ungdoms Förbund,fast det skrev han innan Federley
    och hans Nyliberaler tog över såklart!
    Hans bok om "Bland Franska Bönder" är
    fin skildring och en hyllning till den okväste frie franske bonden,som är härlig läsning än idag.
    Janne M. Göteborg

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.