onsdag 2 januari 2008

Carl Bildt ger sig inte, värnar strutssjukan på ena ögat...

Carl Bildt ger sig inte. Han är och förblir en gammal moderat. I en debattartikel i DN idag analyserar han världsläget, utifrån sin position som utrikesminister.

Klimatfrågan får inte mycket plats. Och naturligtvis analyserade han inte dess konsekvenser utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Gammal moderat är gammal moderat.

Bildt höll sig till teser om starkare EU, med ökade militära muskler. Undrar om de gröna vänner som understött militariseringen av EU förstår vilka redskap de legitimerat... Om de ser vad som finns i förlängningen?


Som vanligt ägnar sig Bildt annars åt samma strutssjuka som så många andra - allt från superliberalen Johan Norberg till supersocialisten Johan Ehrenberg - som beskriver världen: Mer tillväxt till alla så kan allt bli bättre... Bildt tar det faktum att 50 000 kineser arbetar med den nya enorma klimatgasgenererande flygplatsen i Beijing som exempel på det underbara som händer i världen...

Trots problem i världen så blir det bättre, är Bildts slutsats. Fattigdomen minskar. Men det stämmer bara om man utgår från Världsbanken mest extrema definition av fattigdom: att bara ha en dollar om dagen. Med dess andra definition, att ha två dollar om dagen, har inte antalet fattiga minskat på 25 år. De är fortfarande 2,5 miljarder, som bland annat Christer Sanne betonat: Andelen har krympt från 67 till 48 procent, men det finns lika många fattiga. Trots att världen har blivit nästan dubbelt så rik...

Det är populärt bland ledare i den rika delen av världen att legitimera utvecklingen genom att tala om andelar, istället för om antal. Man använder samma retoriska teknik som flygbolagen brukar göra - de brukar ju hävda att utsläppen från flyget faktiskt minskar. Per flygstol.

PS!
Förresten vill USA gärna räkna koldioxidutsläppen i relation till den ekonomiska tillväxten, och kan då visa att utsläppen minskar fast de ökar... Ja, liknande process ville finansdepartementet i Sverige hålla sig till när vi skulle införa "gröna nyckeltal" i finansplanen 1998: utsläpp i relation till den ekonomiska tillväxten... Så bara vi kan brassa på ordentligt med konsumtion så kan utsläppen minska fast de ökar.

11 kommentarer:

  1. Jag hade hoppats att du skulle kommentera artikeln i dagens SvD om alkholholen och riksdagsledamöterna. Jag tycker mig minnas att jag sett något du sakgt eller skrivit om detta .

    SvaraRadera
  2. Är den här monstruösa kroppsbilden manipulerad, eller är den verkligen sann, Birger?! Kapitlet Carl Bildt är sorgligt. Ingen vettig människa kan väl idag ta honom på allvar. Det är bara tomma tunnor i allt han grötmyndigt uttalar. Han skulle göra oss en stor tjänst om han drog sig tillbaka till något obskyrt FN-uppdrag i inre Amazonas. Ja, strutsar och valiumlugnare finns dessvärre överallt omkring oss. Och vad i hela friden gör svensk trupp i Afghanistan. Hur kan Mp tiga still om detta, det är en gåta för mig som grön medlem. Gör något Maria & Peter! Sätt ner foten nu.

    SvaraRadera
  3. Usch vilken hemsk bild!

    Hemska sanningar också.

    SvaraRadera
  4. Emma: Christer Sannes bok är verkligen bra, hade du haft honom som föreläsare?

    janneh: Vet uppriktigt sagt inte om bilden är något manipulerad, men i så fall inte mer manipulerad än vår ekonomi.... Håller med dig om Afghanistan, det är faktiskt trist att mp ställer sig bakom. Vi var en hel hög som skrev ett upprop för en tid sedan, det ahde ju varit kul om mp hakat på då och sagt att man kommit till ny ståndpunkt.

    Anonym: Jo, jag dristade mig nog för många år sedan att dels hävda att Nordiska Rådet var en groggveranda och att det fanns alltför mycket alkholhol i riksdagen, inte minst genom de ständiga "besök i verkligheten" hos olika organisationer och företag på kvällarna. Det värsta jag varit med om var när ordföranden i en stor arbetsgivarorganisation var så berusad att han sluddrade och kletade på ett av partiets kvinnliga rör. Trovärdigheten ökade inte för den organisationen.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker inte man kan förneka att andelsmåttet är mer relevant än det absoluta när det gäller fattigdomsbekämpning. Jag tycker inte man ska blanda ihop det med utsläpp från flygplan.

    Jämför med olycksstatistik: Om 10 personer skulle dö per år av istappar som lossnar, så vore det en "bättre" statistik i Kanada med mer is och större befolkning än om det hände i tex Danmark.

    Kort sagt: Utvecklingen går åt rätt håll när det gäller fattigdomsbekämpning, om än alldeles för långsamt. När det gäller klimatförstörande utsläpp så går utvecklingen helt åt fel håll. Det är stor skillnad.

    SvaraRadera
  6. Först´år inte alls Rasmus resonemang. Lidande måste alltid betraktas ur individperspektivet! Om fler människor, eller lika många, faktiskt ligger under fattigdomsstrecket så hjälper det ju inte att fler föds i Monaco!
    Ton

    SvaraRadera
  7. Det var väl ett oerhört gnäll.

    Bildt är Sveriges mest framstående politiker, vår enda statsman.

    Och han kan allt man kan önska sig om allt från säkerhetspolitik till Peak Oil.

    SvaraRadera
  8. Anonym: Jag menar inte att lidande inte ska betraktas från individens perspektiv. Jag menar bara att det går åt rätt håll. i absoluta tal så är många fler mätta idag än för 25 år sen. och det fortsätter öka, om än för långsamt.

    de stora förbättringarna har heller inte, relativt sett, skett i monaco, utan i asien och vissa afrikanska stater.

    utsläppen däremot, har ökat globalt, och där går det åt fel håll.

    SvaraRadera
  9. Å andra sidan är i absoluta tal lika många fattiga idag än igår - och klyftorna mellan den rikaste tiondelen och den fattigaste har ökat.

    SvaraRadera
  10. Rasmus: Förstår hur du tänker, visst är jämförelsen med klimatrealterade utsläpp aningen retorisk, men likt förbannat lider lika många idag som tidigare av fattigdom, om vi inte skall larva oss som etablissemanget gör när man betraktar inkomsten av 1,1 dollar per dag som icke-fattigdom.

    Stavid: Jag blev grymt imponerad av Bildt när han prestigelös hamnade i forna Jugoslavien som FN:s man. Han har till och med, bättre än kanske till och med en sosseminister under Perssoneran lyckats med, uttryckt kritik av Israel. Men när det gäller klimatfrågan är han på mark han inte alls kan, eller ens vill kunna verkar det som. Att han dessutom är ganska arrogant, mitt i prestigelösheten, gör honom till ett mysterium för mig.

    SvaraRadera
  11. 2008-04-24
    GooodMorgon Birger Schlaug,

    Hmmm... En beskrivning av Hans Rosling - av wår fantastiskt MedMänskliga (?) värld befolkningsmässigt, familjemässigt, försörjningsmässigt, världsekonomiskt (LÄNK) osv - finns på LÄNK.

    Om CO2-frågan finns det en del på LÄNK och om att ”Alla Krig Är Slut !” på LÄNK.

    Ha det... :-) /önskar CO2-vännen Josef

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.