tisdag 1 januari 2008

Godmorgon...

Personlig nyårkrönika efterfrågas. Tja, vet inte om det är så intressant precis. Men ska försöka med en absolut snabbvariant, så här på morgonkvisten, efter några flaskor klimatneutralt vin...

År 2007 medförde en del nytt för mig. Ända sedan jag slutade som språkrör för Miljöpartiet De Gröna - det var våren 2000 - har jag jobbat för att försvinna från all offentlighet. Målet var att åter få gå på krogen utan att folk tittar, kunna gå på stan utan att bli granskad, få fylla matkorgen utan att bli bedömd, slippa överförfriskade knäppskallar som vill prata... Detta var ett lyckomål. Eftersom jag aldrig kände mig hemtam i rollen som offentlig person var nämligen de sista politikeråren tärande.

Men 2007 smög jag mig ut igen. Mot alla odds. Och utan tanke på följderna. Det började med att jag på offentliga kulturkvällar pratade om Elin Wägner, fortsatte med att jag tillsammans med Fred Lane gjorde föreställningen (d)Elvis Presley, började blogga och som följd av detta blev tillfrågad om att köra Nyhetspanelen varannan fredag i SVT. Visserligen långt ifrån det förbaskade strålkastarna från rörtiden, men ändå. Nu är det på mer lagomnivå. Och framförallt kan jag tycka vad jag vill, utan att ett helt parti - dess medlemmar, förtroendevalda och anställda - skall få stå till svars...

Nytt för mig var att skriva manus till en musik- och pratföreställning. Och att samarbeta med en supermusiker, ta delansvar för produktion, regi och musikval för att få publiken att skratta, gråta, koppla av och bli berörd. Vi uppträdde under året i allt från slott till koja. Mest överraskad blev jag när miljöpartiavdelningar hörde av sig för att beställa föreställningen... Kul!

Så till några personliga listor:

Tre bra händelser 2007
1. Al Gore och Klimatpanelen får Nobels fredspris! Det är på något sätt en upprättelse för alla oss som redan för tjugo år sedan försökte berätta om klimathotet för totalt ointresserade journalister.

2. Jag gick en Alphakurs - det vill säga en kurs i kristendom för att begripa mig bättre på de religiösa. Redan i skolan var mitt bästa ämne religionskunskap, och jag har slukat böcker om religioner under årens lopp. Nej, jag blev inte kristen på kuppen. Men fick nya vänner och spännande samtalspartner. En del med insikter om klimatfrågan.

3. Recensionerna av (d)Elvis Presley. Faktiskt. Det var ju ett vågspel - som gammal politiker kan man ju få mycket skit bara för att man gör oväntade saker, folk har så mycket föreställningar om ens person.

Tre dåliga händelser 2007
1. Sågning av Tillväxtens sista dagar av Björn Forsberg.
En fantastisk bok - historisk, analytisk och djupt inspirerande - som jag skrivit om på bloggen - men som blev totalt sågad i miljöpartiets medlemstidning Grönt. Där skrevs att boken inte var något för miljöpartister. Vilket väl bekräftar att jag gjort rätt som valt att inte vara medlem. Tål man inte denna bok så är man ett helt annat parti än det jag lämnade som rör år 2000.

2. Fritidsresors miljöbidrag på fem kronor för en Thailandsresa. Ett så oförskämt, skamligt och förnedrande inslag i den "nya medvetenheten om klimatfrågor" visar hur tunt, ytligt och förödande svagt det verkliga intresset är. jag har för övrigt fått åtskilliga pressmeddelanden, till min bloggadress, från företag som vill tala om klimatåtgärder. Nästan alla pekar på att de är mer intresserade av att ge en image, än att göra något reellt.

3. Att ett år till, av den utmätta tid man har i livet, lagts till handlingarna. Jo, jag ser visserligen inte livet som en linjär konstruktion, utan mer som ett tratt med allt vidare öppning, men när det ändå är så roligt att leva känns det trist när timglasets nedre del fylls på i en takt som tycks bli allt snabbare för varje år. Det är så mycket mer än det man gör som bör göras och upplevas...

Tre bra, nya plattor 2007
1. Elvis Presley, Live från 69 Viva Las Vegas. Nej, låten med samma namn är inte alls med på CD nr 2 i detta paket, tack och lov. Här är det nämligen kvalitet rakt av, i en upptagning från en föreställning 21 augusti 1969 i Las Vegas. Presley har nyss gjort comeback efter de usla åren i Hollywood, är hungrig, inspirerad, föga imponerad av Las Vegas, uppkäftig och med ett nytänt band som är kolossalt bra. Mystery Train/Tiger Man är ett litet mästerverk, pianisten (Muhoberac) är lysande, James Burton (gitarr) på strålande humör. Versionerna av Hey Jude och What did I say är lysande. Bästa live-skivan med Presley - platsar nog på listan över hans tio bästa album, varav de bästa är Elvis in Memphis, från 1968, och Elvis Presley, från 1958.

2. Lucina Wiliams, West.
En röst det kan göra ont att lyssna på. En röst kan ge ro. En sådan röst har LW. En raspig, sprucken bluesig röst som hon använder i gränslandet mellan blues, country, rock och traditionell amerikansk folkmusik.

3. Juan Diego Flórez, Arias for Rubini. Elegant tenor - som inte försöker komma upp till världens bästa tenor genom tiderna (Jussi Björling) men som är vituos och känslig utan att förfalla i vare sig ansträngt pompösa eller sentimentala fällor- hyllar sin förebild Giovanni Battista Rubini. Snyggt!

Tre bra nya böcker 2007
1. Tyst hav, Isabella Lövin. Spännande, tragikomisk, dramatisk, välskriven, borde bli lika stor som Tyst Vår en gång blev. Handlar om våra hav, ekonomin och politiken som styr. Isabella Lövin har skrivit den kanske viktigaste, mest akuta, boken som getts ut i år. Välskriven!

2. Tillväxtens sista dagar, Björn Forsberg. En lysande och välskriven genomgång av var samtidshistoria och hur miljöfrågorna hanterats - och bör hanteras. Forskarens perspektiv, men författarens penna. Totalt nedskriven i Miljöpartiets medlemstidning, där den recenserades av en tjänsteman på partiets riksdagskansli. Vilken ni kan se som beröm för bokens radikalitet och analysförmåga, om ni så önskar.
Får dela platsen med Christer Sannes Keynes barnbarn... en måste-bok som ger inspiration och också den avslöjar myter som håller oss fångar i konsumismens grottekvarn!!

3. Innan döden kom, Elisabeth George. Författaren till böckerna om Lynley och Havers tar ett steg utanför kriminaldramat och berättar om de sociala förhållanden som ledde fram till att kommisarie Lynleys hustru mördades och att han själv sa upp sig. Som alltid välskriven, men denna gång med en överraskande hett engagemang mot klassamhälle och social misär.

Fast det är klart: omläsning av Slas, Evander, Yasar Kemal och Elin Wägner är som alltid en nödvändighet...


Tre bra personliga erfarenheter 2007
1. Hittat ett ställe i världen dit jag vill flytta när mörkret håller på att ta kål på mig...
2. Min äldsta dotter överlevde nästan tio år i Ryssland och drar nu vidare i världen...
3. Riktigt kul med alla nya - och nygamla - vänner inom och utom miljörörelsen som blivit följden av bloggandet...

12 kommentarer:

 1. Håller med dig om Forsbergs bok, utgiven av Cogito, en fruktansvärd recension i tidningen. En nödvändig bok där författaren klär av ekonomer, politiker och organisationer kläderna på ett sätt som bara den kan som har skaffat sig stora kunskaper i såväl vår nutidshistoria som miljöfrågor.

  SvaraRadera
 2. Birger! Du skriver hårt om "sågningen" av Forsbergs bok, du sågar mp lika hårt. Jag vill påpeka att en recdension inte är detsamma som vad ett parti anser, även om jag kan inse det problematiska med att man i en medlemstidning avfärdar en grön ideologisk bok på det sätt som skett i Grönt. Jag har läst boken och delar inte alls recensentens uppfattning, utan anser tvärtonm att boken i allra högsta grad är "en bok för miljöpartister". Jag hoppas vi kan räta upp vårt parti igen! Samtidigt vill jag önska dig och läsare av bloggen ett Gott Nytt År med flera härliga inlägg med god grön kompass.
  Medlem sedan 1982

  SvaraRadera
 3. Jag hittar inte tjänstemannens recesion i MP,s medlemstidning på nätet. Var kan jag läsa den?

  SvaraRadera
 4. Den finns inte på nätet. Kungliga biblioteket skall ha tidningen, om du bor i Stockholm.

  SvaraRadera
 5. Jag blir nyfiken på Elizabeth Georges bok. Tack för tipset!
  M v h Månviolen.

  SvaraRadera
 6. God fortsättning!

  Under min studietid i kulturgeografi fick vi jobba med - och diskutera Kenneth Hermeles bok "Vad kostar framtiden" och därtill en debatt på tillväxttemat där Sanne hade många kloka inlägg. Vår sjuka tillväxtreligion behöver verkligen ifrågasättas"

  Jag tycker förresten att Hermeles bok är bra så jag gissar att jag borde ta en titt på Sannes bok också.

  SvaraRadera
 7. Hallå Birger och Co! Du har verkligen lyckats med din Elvis-show tillsammans med Mr Lane. Rolig, lättsam, allvarlig, gripande och lärorik! Hoppas ni får köra den många gånger i också detta år! Till läsare av detta: Beställ den till ert Folkets Hus, er lokala teater, er pub eller ert bibliotek!!!! Suveränt bra!
  82:a (föd då alltså, inte ålder!)

  SvaraRadera
 8. Jag gillar din bild på strutsen...sedan skriver du bara för bra.
  Någon mer som gillar Birgers blogg.
  Rösta på Birger i kategorin årets blogg 2007.
  Här är länken. http://wadstrom.blogg.se/1199020593_rsta_om_rets_bsta_blo.html

  SvaraRadera
 9. God fortsättning Birget!
  Du har sannerligen fått mig intresserad av Wägner...Har precis köpt biografin, men skall också köpa "Väckarklockan" och "Fred Med Jorden"..
  Riktigt intressant är det!
  Tack för att du rubbade mina cirklar =)

  SvaraRadera
 10. Hej! Tack för en bra blogg! Jag vill bara tipsa om en fantastiskt bra bok om alternativ kristendom som jag tror att du skull gilla. "Den oemotståndliga revolutionen" av Shane Claiborne.

  Ha det gott! /

  SvaraRadera
 11. Bäst var väl ändå att du började blogga!
  Och hitta nya samtalspartners/vänner är kul det också! Man tackar!

  Och Dagen plockar in dig på sin 100 bra förebilderlista! :)
  Men du och alla andra slås ändå av Jonas Helgesson...

  E. Georges bok ligger här hemma oläst. Inser att jag måste läsa den nu.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.