Det är ett ytterst märklig, för att inte säga dumdristigt, krav Sahlin nu framför.
Skulle mp och v lämna sitt utträdeskrav skulle de lämna fältet fritt för Sverigedemokraterna att som ensamt parti inta denna hållning. Snacka om att ge Åkesson och Co en extra, alldeles egen, valfråga!
Dessutom: I sak innebär det formella, men i allra högsta grad vilande, utträdeskravet inte ett dyft för det konkreta dagliga rödgröna samarbetet.
Idag önskar dessutom SvD:s ledarsida att Mona Sahlin skall lycka i sitt uppsåt.
Sahlin och SvD i skön förening bäddar för Sverigedemokraterna. Hur tänker dom? Alls?
Ja, se där, en manlig härskarteknik ifrån Sahlin. Kvinnor Kan de också.
SvaraRaderaJag misstänker att Di Ledande fortfarande inte ser Sverigedemokraterna som en aktör på "marknaden". De tänker inte i termer om "Vem gynnar det här förslaget" utanför sitt eget stiliga Riksdagshus.
Detsamma kan väl sägas om ledarkommentaren i SvD. Där borde man kanske kunna förvänta sig lite skarpare hjärna, men i SvDs försvar får det väl sägas att artikeln inte fokuserar på EU-kravet, det handlar ju om en eller två meningar nästan längst ner.
Men helt rätt, väl tänkt: Det skulle lämna fältet öppet för SD, och det skulle alltså innebära ännu ett Sahlinskt utspel som driver vanligt folk rakt i den populistiska fällan. Sahlin som statsminister är naturligtvis en Sverigedemokratisk våt dröm.
Miljöpartiet kommer inte att släppa utträdeskravet. Det enda Mona Sahlin kan uppnå genom den här sortens agerande är att splittra den röd-gröna oppositionen, och få Göran Persson att framstå som ödmjuk i jämförelse.
SvaraRaderaDet här är ännu ett självmål från Mona Sahlin på mycket kort tid.
Vill miljöpartiet verkligen ha väljare som är så korkade att de kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna? Ska vi inte skicka rätt väljare till rätt parti?! Om det så innebär 15 % till Sverigedemokraterna...
SvaraRaderaJag håller med "anonyms" kommentar ovan. Det blir absurt att hålla fast vid en ståndpunkt bara för att man råkar dela den med sverigedemokraterna. Det borde snarare vara ett argument för att överge ståndpunkten.
SvaraRaderaHe, he, någon har tänkt strategiskt åt Sahlin, (själv tänker hon inte så mycket som Persson sade i dokumentären, minns ni?) Sahlin kan inte bara trampa på i Perssons fotspår, samtidigt vill hon inte ha in MP och V i regeringen, detta blev resultatet.'
SvaraRaderaFörövrigt är väl "att skicka rätt väljare till rätt parti" en demokratisk princip, inget som står högt i kurs i dag med andra ord.
Att hålla fast vid en ståndpunkt, Kirra, skall man göra om man tror på den. Jag tror att mp:s partiledning gärna skulle mjuka upp motståndet mot medlemskapet, medan kongresserna alltid förstärkt skrivningarna om fortsatt utträde etc av ideologiska skäl. I den dagliga politiken spelar det ingen roll för samarbetet med s - med för den rödgröna blocket, som man ju gärna vill tala om, kan det vara nog så viktigt att det finns partier som är EU-kritiker.
SvaraRaderaMona Sahlin har inte krävt nånting, bara sagt det självklara: Det är ett jättestort problem att samarbeta om man är oense om viktiga frågor. Är det många viktiga frågor är det svårare.
SvaraRaderaHon hävdade inte i artikeln att mp måste "släppa utträdeskravet".
Tror du, tvärtemot Mona, att en s-mp-koalition skulle vara enkel Birger?
Helt rätt av Mona tycker jag. Det är verkligen dags att lämna ja eller nej debatten bakom sig i Sverige nu.
SvaraRaderaTänk om vi istället skulle kunna diskutera frågor som är viktiga i ett europeiskt perspektiv...
Som socialdemokrat och motståndare till EU och EMU hoppas jag för allt vad jag är värd att ni och vänstern håller fast vid ert motstånd! Kämpa på!
SvaraRadera