söndag 25 mars 2007

Ge EU chansen!

EU fyller 50 år. Det firas med gemensamt inlägg av Fredrik Reinfeldt och Margot Wallström på DN-debatt. Man skriver att EU är ett bra medel för att lösa dagens stora problem - som miljö, ekonomi, demokrati och säkerhet.

Men några av de mest centrala delarna för att EU skall utvecklas på just dessa områden motverkas aktivt av just moderater och socialdemokrater. EU-motståndare är ofta mer positiva till goda beslut.

Ekonomi: Båda partierna motsätter sig överstatliga beslut om en gemensam lägsta kapitalskatt inom EU. Trots att detta är ett naturligt inslag på en marknad med frihet för kapital.

Miljö: Båda partierna motsätter sig överstatliga beslut om en gemensam lägsta koldioxidskatt inom EU. De motsätter sig också det mest centrala inom all miljöpolitik: en miljögaranti som medför att varje land ges rätt att ställa högre miljökrav än de minimikrav som unionen beslutat.

Demokrati: Båda partierna applåderar att EU alltmer agerar med en röst på den internationella arenan. Men detta är inte självklart förenligt med ökad demokrati. Tvärtom ökar kraven på en "effektiv" beslutsordning. Men en fokusering på effektivitet leder till att demokrativärdena nedprioriteras (Sydsvenskan).

Säkerhet: Socialdemokrater och moderater ställer sig bakom att EU-trupp, inkl svensk trupp, ingår i den USA-ledda International Security Assistance Force. Det ökar inte med automatik säkerheten för EU. Tvärtom likställs EU, och därmed också Sverige, i betraktarens ögon med det USA som är huvudfiende.

Att Reinfeldt och Wallström skriver en gemensam artikel om EU är inte bara tecken på deras gemensamma EU-politik, utan än mer på de låsningar som finns i deras partier när det gälle att göra det bästa möjliga av den Union som finns. Det blir nästan patetiskt att det ofta är EU-motståndare som driver krav - t ex verklig miljögaranti och majoritetsbeslut för lägsta miljöskatter - som faktisk skulle utnytta Unionens kraft på ett hållbart sätt.

4 kommentarer:

  1. Jag anar en omvändelse hos Schlaug. Fler överstatliga beslut, heja Birger! När fan blir gammal blir han religiös...

    SvaraRadera
  2. Det behöver han väl inte ha blivit. Kritisk kan man ju vara till EU även om man vill utveckla unionen till det bästa!

    SvaraRadera
  3. En av de mest väsentliga förutsättningarna för ett bättre EU, är en konstruktiv kritik.
    (Kristján Tjörvason)

    SvaraRadera
  4. Verkar snarast som om S försöker bryta sig ur bindningen till V och Mp! Jag röstade, precis som Schlaug skrev på DN-debatt efter valet, borgerligt endast för att jag inte ville ha V och Mp i regeringen. Nu närmar sig M och S varandra - kan Mona bryta blockgränsen?/PKo

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.