torsdag 11 december 2008

Två poler på samma utvecklingsväg - två filer på samma motorväg

Politiken och samhällsdebatten har blivit fattigare, inte minst av att vi går in i ett tvåpartisystem, med två allt mer cementerade block.

Dessa är poler på samma utvecklingsväg, eller om man så vill filer på samma motorväg. De eftersträvar ständigt ökad konsumtion och jagar ständigt ökad ekonomisk och materiell tillväxt.

Detta gör att det, förr eller senare, kommer att bildas ett nytt parti som står för en rimligare värdegrund.

Åtskilliga äldre tänkare - liberaler, konservativa och socialister - var överens om att när vi nått ett samhälle med god materiell välfärd skulle det bli annat som växte: den fria tiden, kulturen och icke-materiella värden.

Detta är något av innehållet i en debattartikel i SvD. Några av de punkter jag vidare tar upp är:
  • Politiken har snävats in, den måste hålla sig inom en tankarnas och idéernas godkända bur. Det vill säga fortsatt hets för att öka konsumtionen och stressa fram ekonomisk tillväxt.
  • Det finns något tragiskt i denna , något värderingsmässigt fattigt och djupt oroande.
  • Detta gör politiken fattigare. Och kommer, förr eller senare, att föda ett nytt parti med rimligare värdegrund. Men en annan vision än ständigt ökande konsumtion och ständig ekonomisk tillväxt som stressar människa och natur.
Här finns några av de övriga inläggen i detta ämne:
  • Om att forma en ny vision.
  • Om den rastlösa välfärdsmänniskan.
  • Om vad som är mest kris.
  • Om barn som tillväxtregulator.
  • Om ifrågasatt tillväxtmani.
  • Om ansvaret att skapa opinion.
  • Om att vara duktig idiot i det ekonomiska hjulet.
  • Om det irrationella av att ha kvar 40 timmars arbetsvecka.
  • Om att konsumera ihjäl jordklotet.
  • Om annat sätt att beskatta.
  • Om att räkna rätt.
  • Om livet som uppstod i Ockelbo.
  • Om att tro på något större än veckans extraerbjudande.
  • Om det två polerna på samma utvecklingsväg.
En repris till för dig som inte förstått hur politiker vill rädda oss ur lågkonjunkturen...

40 kommentarer:

  1. Tyvärr har du rätt,men förhoppningsvis sker ingenting före valet.

    SvaraRadera
  2. Välskriven artikel i SvD. Tänkvärt.
    Lena M

    SvaraRadera
  3. Allt har sin tid, att vara radikal samhällsförändrare har sin tid, att värna systemen har sin tid. Du, Birger Schlaug, ligger några år före din tid. Det nytänkande du vädjar om kommer så småningom och då kommer inte bara miljöpartiet utan även kanske vänsterpartiet och flera borgerliga partier att inta den hållning du efterfrågan. Förmodligen blir det socialdemokraterna som blir de sista att krypa till korset, därav förstår jag dina farhågor med blockpolitikens nackdelar för miljöpartiet.

    SvaraRadera
  4. Varför nämns inget om att överförmyndaren numera (efter 20 november) växlar mellan Bryssel och
    Strasbourg?
    Detta minskar naturligtvis möjligheterna för Sverige att genomföra sin modell av politiken
    oberoende vilket "block" som sitter
    på taburetterna.
    EU lägger sig ju i allt flera saker
    och bestämmer hur det skall vara!

    SvaraRadera
  5. Läste din artikel i SVD imorse, väldigt bra.

    SvaraRadera
  6. Vi v i l l konsumera, vi v i l l leva som vi gör. Tillväxt är en nödvändig del av vårt samhälle, ja det ligger kanske till och med i människans innersta.

    SvaraRadera
  7. Mp:s partiprogram talar ju en hel del om det där men partiets ledande politiker talar aldrig om det. Kärnan är frisk, men skalet anfrätt av makten.

    SvaraRadera
  8. Vore intressant att veta hur Birger hade tänkt hindra "konsumtionssamhället".

    För om man talar om politisk makt så måste det betyda att man genom lagstiftning vill hindra konsumtion. Det handlar inte längre om ett levnadsval där individen kan välja mellan mycket fritid eller hög levnadsstandardad.

    SvaraRadera
  9. 07:53 Ännu har Riksdagens misstänkta förräderi (brottsbalkens 19 kap., paragraf 1) inte satts i praktisk handling. Irlands nej i sin folkomröstning sätter tillsvidare stopp för det.

    Om du utöver Birgers blogg kollar en annan klok text idag, nämligen Rune Lanestrands blog, så finner du ett uppslag till motståndsrörelse, med den irändska Gluauseacht en Phobal som förebild.

    Kanske det av Birger anade nya politiska initiativet inte blir något parti i vanlig mening, utan mer en Folkets Rörelse, med uppdrag att verbalt bearbeta etablissemanget i en värdig riktning.

    Ledningen kunde förhoppningsvis bestå av de forna Nej till EU-styrkorna tillsammans med de avhoppade och kvarvarande Mp-ledare, vilka alltjämt är gröna i sinnet.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  10. Ibland kan det vara svårt att se träden för all skog och då speciellt får en person som inte jobbat i motorrummet utan levt i politiska salonger. Tillväxt i ett samhälle kommer sig av att vi jobbar mer effektivt eller smartare. Det gör att de livsnödvändiga arbetet med att skapa mat för vårt livsuppehälle och den därtill hängande konsumptionen i procent har gått kraftigt ner. Om vi skapa jobba kan vi bara förbjuda traktorer oc till och med stål ( stor CO2 läcka ) i jordbruket och vips jobbar mer än 80% av oss med att producera mat!!!
    I ett mikroplan vi ta en liten mekanisk verkstad som varje år jobbar lite mer smartare och effektivt. De senaste åren har vi framförallt kunna skörda frukterna av IT teknologin på alla områden, utom i politiken där antalet människor i riksdagen fördubblats.

    Tillväxten gör att fler av oss kan jobba med utveckling som i sin tur gynnar hela människosläktet.
    Långsiktigt har du rätt Birger men vi är inte där på långa vägar, Vi behöver långsiktigt hållbara teknologier för matproduktion, energiframställning, transport osv osv.

    Sedan behöver vi en diskussion VAD vi ska konsumera, inte att vi konsumerar.

    Lycka till med nya partiet!

    SvaraRadera
  11. Bra artikel i Svd!

    Mer kommentar på min egen blogg: http://peter-gron.blogspot.com/2008/12/birger-s-lyckas-ha-bde-rtt-och-fel.html

    SvaraRadera
  12. Hallå Birger!
    Tidig lunch, sju kring bordet, fyra (2 män, 2 kvinnor, kvoterat och klart) av oss ställer upp. Vad kan vi hjälpa till med?
    Sätt gärna in din mejladress.

    SvaraRadera
  13. Se Birgers inlägg som en stadig spark i baken på mp:s partiledning och som ett sätt att få dem att vakna och driva den politik som framgår av partiprogram och ideologi!

    SvaraRadera
  14. Över 100 kommentarer på artikeln i SvD! Redan! Och Birgers meddelar att telefon ringer och ringer!

    SvaraRadera
  15. Ny GRÖN VÅG!
    Jublar!

    SvaraRadera
  16. Jag var med som gymnasist när Miljöpartiet var på gång, på en gåtd i Sörmland. Nu var det länge sedan jag röstade på mp. Tack för att du väcker ett hopp igen.

    Hälsn Eva

    SvaraRadera
  17. Gröna tankar 10:36
    Tittade just på Lanestrands blogg och konstaterar att i detta nu demonstrerar irländarna i Bryssel för att deras Nej till Lissabon skall respekteras.
    Skall bli intressant att se om Rune får rätt att media väljer att tiga om detta liksom man gjorde beträffande vad riksdagens beslut om ja till Lissabon innebär.
    Om så blir fallet är Mediatan inte opartisk eller att lita på.
    Om det blir aktuellt med något nytt parti gå ut med detta och adresser i denna blogg så intresserade kan ansluta sig.

    SvaraRadera
  18. Underbart att så många människor har lyckats lämna apati bakom sig och faktiskt engagerar sig i en så abstrakt fråga som denna. Evolutionsteoretiker säger att arter överger status quo när kriser eller andra stora förändringar uppstår så kanske har den nuvarande ekonomiska krisen fått folk att ifrågasätta gamla sanningar. I så fall gäller det att smida medan järnet är varmt och erbjuda folk ett alternativ till det ekonomist, ekologist och etiskt ohållbara system vi har idag. Tack Birger för att bidrar i denna kamp.

    SvaraRadera
  19. Det är så himla rätt!
    Men nu behövs det trovärdiga alternativ till konsumismen, som gemene man tror på. Alltså, hur ska den gemensamma välfärden bestå om produktion och konsumtion minskar? Vad ska folk arbeta med?
    Dessa frågor kommer komma inom sinom tid i alla fall, i och med globaliseringen. Men som sagt här ovan, Schlaug, du är före din tid! Precis som en politiker ska vara.

    SvaraRadera
  20. Intressant att du hänvisar till en gammal moderat. Smart! Men vad tror du han skulle tycka om att hamna i samma mening som Bertrand Russel...??
    Överens om ett innebär inte överens om allt. Där har du svårigheten i partibildningar, men det vet du förstås själv. Du skriver ju inte heller att du tänker bilda ett parti, men det kanske kommer om någon vecka...???
    Undrande

    SvaraRadera
  21. Känns väl snarare som att vår tillväxt inte beror på att vi arbetar mer utan för att vi lånar pengar som vi sedan köper grejjer för vilket gör att vi kan fortsätta arbeta och fortsätta låna pengar. Sen köper vi mer grejjor och sedan kan vi arbeta lite till då företaget vi jobbar på får in mer pengar och vi måste ju själva ha råd att betala tillbaka det lån vi tagit. Tillväxt får väl snarare ses som ett sätt att hålla näsan över vattenytan. Ibland skvalpar det till såsom i dagens ekonomiska kris men det är ju bara tillfället för snart börjar väl folk låna igen...

    SvaraRadera
  22. Birger, ungefär 25% av medborgarna har en ekonomi som inte går runt. De kan inte täcka sitt behov av kläder,skor och vettig kost.
    Den stora gruppen känner inte igen sig i det du skriver och kanske till och med känner sig orättfärdigt behandlade.
    Många av dessa skulle mer än gärna sett ett nytt parti, fast det de kanske helst vill se är nya politiker.
    Politiker som inte är färgade och slavar av partisystemen.

    Hälsningar från östra sörmland
    Christer W

    SvaraRadera
  23. Birger, ungefär 25% av medborgarna har en ekonomi som inte går runt. De kan inte täcka sitt behov av kläder,skor och vettig kost.
    jepp, det är lätt att tala om sänkt arbetstid om man själv kan kvitta ut 20 tusen per månad i inkomstgaranti från riksdagen. Vi andra vanliga dödliga, som har svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan med 60 %:iga skatter, vill nog fortsätta jobba 8 timmar per dag. Jag själv t.e,x., vill jobba mer än 40 timmar per vecka(och gör så idag utan att få betalt).

    SvaraRadera
  24. Bra inlägg i Svenskan, vi behöver fundera på frågan: VAd gör vi nu?
    Anna

    SvaraRadera
  25. Det låter bra det du skriver. Det var sådana tankar som låg bakom att Miljöpartiet en gång bildades. Nu ser vi hur det utvecklade sig med makthungern även i Miljöpartiet, skrev Patrick.

    SvaraRadera
  26. Tyvärr har du rätt 16:43
    Det sägs ju att folk förändras när
    dom kommer innanför dörren till riksdagen.
    Dom anpassar sig mer och mer till rådande kutym och är efter tag lika dana som dom tidigare
    Tänker gärna på sina egna förmåner

    SvaraRadera
  27. Jag lever på social bidrag och dålig a-kassa och tycker Birgers förslag är bra, har begripit att det inte handlar om att skära ner på konsumtion och sedan behålla samhället som det är förövrigt.utan att "grön" politik rör mer än så.

    SvaraRadera
  28. När ska stolligheterna försvinna? Ingen som kommenterat det jag skrivit ovan. Framsteg är en naturlig del av vår personlighet, i alla fall för vissa så den går inte att stänga av. Detta är ungefär lika sannolikt som att människor frivilligt går med socialism och ger bort sina ägedelar, det händer ALDRIG.

    Vi har fortfarande massvis att göra när det gäller utveckling så att stoppa nu vore rena dårskapen.

    Vi homo sapiens har bara haft industriell utvecklingoch vetenskap i någa hundra år, det är inte ens ett myggbett i evolutionen. Låt det gå några tusen år till så kan vi återgå till att käka bananer och kopulera fritt.

    SvaraRadera
  29. Whao!
    Hett om öronen, Birger?

    SvaraRadera
  30. Nils Dacke: Du skriver "Framsteg är en naturlig del av vår personlighet, i varje fall för vissa, så den går inte att stänga av".

    Men vem har sagt något om att avveckla framsteg? Vad framsteg är avgörs från den kultur man lever i. Lever man i en konsumtionskultur, där det bara i vårt lilla land satsat 55 miljarder kronor årligen för att påverka oss att konsumera, så är konsumtionen något sorts mått på framgång. Får vi en värdeförskjutning, vilket det är jag talar om, så kommer framgång att uppfattas just på det sätt som Burenstam-Linder, John Stuart Mill och Bertrand Russel (för att ta de tre jag tog upp i debattartikeln)menade: framgång är mer fri tid, kulturell aktivitet och goda relationer etc.

    Du skriver vidare: "Vi har fortfarande massvis att göra, så att stoppa det nu våra rena rama dårskapen".

    Vem talar om att stoppa allt det vi bör göra? Det finns väl massor att göra som inte är liktydligt med konsumtion över alla breddar, som i princip handlar om att fortast möjligt förvandla naturresurser, via så kort användningstid som möjligt, till synligt avfall och osynliga molekylsopor.

    SvaraRadera
  31. Bra artikel Birger! Jag vet flera med mig som skulle rösta på det partiet alla dar i veckan.

    SvaraRadera
  32. ÄNTLIGEN! Måtte nu debatten hålla i sig, det vi nu håller på med är ju sjukt. När man fått sjukdomsinsikten känns hela vårt system så oändligt korkat, så omöjligt, så primitivt!
    Vi var många på jobbet idag som pratade om detta och alla känner ju att det är något galet.

    SvaraRadera
  33. Jag var inne i ett köpcentrum igår. Horder av zombies rörde sig sakta framåt, sökande efter någon pryl att ge bort till någon annan som redan har alla materiella behov tillfredställda. Zombierna rörde sig släpig framåt med tomma blickar. Reflexmässigt gick dom in i olika affärer och köpte saker som ingen behöver. Men det är dom tiderna nu – saker skall köpas, ges bort och därefter icke brukas mer inom en snar framtid.

    Traditionellt är zombies viljelösa varelser som är ute efter människokött. Köpcentrets zombies är dock av en annan sort. De har fått namnet Konsumtionszombies och finns överallt.

    Konsumtionszombies skyr inga medel i sin jakt när det gäller att öka sin konsumtion. Inom varje given tidsperiod är dessa varelsers mål att öka sin konsumtion exponentiellt. Konsumtionszombies har ingen förmåga att dra slutsatser kring hur deras beteende drabbar dom själv och andra. Men det ligger i en zombies natur – de är ju levande döda som saknar all förmåga till reflektion och eftertanke.

    Science or fiction?

    SvaraRadera
  34. Tack Birger! Hoppas du nu också tar steget fullt ut och tar initiativ till ett nytt GRÖNT parti i vårt land. Du om någon har kunnande, autoritet och kontakter för ett sådant steg. Jag och flera jag känner är med dig.

    Mvh
    Krister Segergren
    Gruppledare mp Vimmerby

    SvaraRadera
  35. Har sett på många nyhetsutsändningar i kväll, både på 1 2 och TV 4. Inte ett ord om Irländarnas demonstration i Bryssel
    Tyvärr verkar det alltså som om
    Lanestrand fick rätt. Media är opålitlig och rapporterar bara det som gynnar de stora.
    Ordspråket de stora hjälper varandra går igen.
    Glöm inte detta!

    SvaraRadera
  36. Nästan rätt Birger. Ett nytt parti i ett system som existerar bara tack vara kapitalismen kommer inte leda till det ideal du talar om. För mer info, besök min blogg.

    SvaraRadera
  37. Neoliberal Agenda sa...

    "Birger, ungefär 25% av medborgarna har en ekonomi som inte går runt. De kan inte täcka sitt behov av kläder,skor och vettig kost.
    jepp, det är lätt att tala om sänkt arbetstid om man själv kan kvitta ut 20 tusen per månad i inkomstgaranti från riksdagen. Vi andra vanliga dödliga, som har svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan med 60 %:iga skatter, vill nog fortsätta jobba 8 timmar per dag. Jag själv t.e,x., vill jobba mer än 40 timmar per vecka(och gör så idag utan att få betalt)."


    Utan att få betalt? Då platsar du ju väl i de som inte får ut så mycket av allt arbete, eller?

    Ett av de stora problemen är idag fördelningen av det vi producerar. Det sätt vi har att fördela driver upp produktionen i onödan. Mycket är nödvändigt att göra, men det är lätt att se att allt inte är det. Med en mer jämn fördelning av det vi producerar skulle åtskilligt av konsumtionen kunna försvinna för den handlar om lyxvaror. Inte för att jag missunnar någon lyx i sig, men om den går ut över andra människor, levande varelser och miljön så är den tvivelaktig och kanske rent av oönskad.

    Fördelningssättet vi använder idag skapar misstro och desperation hos de som riskerar att förlora det de verkligen behöver. Har vi råd med det? Eller mer rakt på sak: Vill vi dö för lyx-konsumtionen?

    SvaraRadera
  38. Inget nytt parti, tack – men gärna en fördjupad insikt

    ”Dags att bilda ett nytt parti” tycker Birger Schlaug på SvD Idagsidan 12/12. Han har insett att evig tillväxt inte är möjlig, eller ens önskvärd. Helt följdriktigt föds tanken i politikern Schlaug om att skapa ett nytt parti, med makt att ändra människors strävan efter ”mer av allting”. Man undrar vem han tänkt sig som språkrör?

    Förlåt Birger om jag raljerar lite, jag ser den goda tanken du bär fram men håller inte med om lösningen, jag har ett lite annorlunda perspektiv. Du som alla andra har mognat och kommit till en djupare insikt om vad som är fundamentalt viktigt i livet. Med din erfarenhetsbakgrund är det naturligt att försöka hitta en ny ”form” eller ”hemvist” för dina tankar i t.ex. ett nytt politiskt parti. Men med makt når du inte målet.

    Vi är många som vill utveckla och styra om färdriktningen i samhällsutvecklingen, för den är självklart fullständigt ohållbar. Den avgörande frågan är: vad är vi själva mogna att göra åt den? Du citerar Bertrand Russel, som jag hade förmånen att träffa på 80-talet, där han hävdar att ”de ekonomiska framgångarna är att se som medel att frikoppla oss från den ekonomiska processen”. Din tolkning: ”istället för att frikoppla oss har vi fäst oss…infångade i ett tänkande som förlamar”.

    Russel, som tänkte stort, såg skeendet ur ett evolutionärt perspektiv – ”när människan fäster sig vid mammon får hon ta konsekvenserna”. Det är genom det självupplevda vi mognar och växer som människor – det gäller inte bara dig och mig, det gäller alla. Jag tror t.ex. att dagens finansiella kris bara är början på en serie avgörande händelser - som en konsekvens av vår livsstil, som kommer att tvinga oss att SE vad som verkligen är genuint viktigt i livet - d.v.s. att älska vår jord, varandra och inte bara oss själva?

    Jag tror inte att ett nytt politiskt parti skulle ha någon avgörande effekt på den utvecklingen. Vägen till en hållbarare värld går genom vårt eget hjärta – inte genom partiet. Det är enkelt att påverka andras tankar som du själv säger ”genom befängd propaganda” – men hur påverkar vi människors hjärtan? Det är ju känslan - inte tanken, som triggar oss till handling, till visare prioriteringar och en uthålligare livsstil.

    Människor måste själva mogna till en djupare insikt innan de kan förändra världen utanför sig själva. Vi vill få ett slut på miljöförstöringen, brotten mot de mänskliga rättigheterna, krigen… Vi vill bryta blockbildningen och polariseringen i samhället som leder oss bort från enhet och riktiga relationer mellan alla. Vi vill inte tro att den hjärtlösa konkurrensen om land, pengar och makt är en äkta bild av den vi är eller vill vara. Behoven av förändring är uppenbara - men är vi mogna att ändra oss själva, våra egna värderingar, prioriteringar och livsmönster?

    Det finns en utbredd förståelse om behoven men finns det en djupare insikt som leder till mognare beslut och handlingar? Människans inre kamp mellan ”Jag, Mig, Mitt” och ”Vi, Oss, Vårt” speglas bl.a. i blockbildningen inom politiken. Socialdemokrater, Miljöpartister och Kommunister vill uppnå enhet i samhället genom att med makt fördriva ”Jag-perspektivet” i människan. Inom Alliansen vill man uppnå samma sak men med andra medel.

    Det enklaste sättet att uppnå ditt mål Birger Schlaug vore därför att slå ihop alla partier - till ett, där ALLA kan vara med. Är du beredd att vara vårt språkrör?

    Jan H Mattsson
    jan.mattsson@valuesonline.net

    SvaraRadera
  39. Christer W o Neoliberal pekar på att ekonomin måste växa så länge medborgare har privatekonomi som inte går runt. Ni missar en viktig del av Birgers text:

    "Det finns förvisso massor av områden även i vårt land som behöver växa – men att inbilla sig att detta är detsamma som att den totala tillväxten ständigt måste öka är feltänkt"

    Det är fullt möjligt att skilja på god tillväxt och dålig tillväxt.

    Neoliberal frågar också om vi ska tvinga folk att sluta konsumera. Nej, men en bra start kan ju vara att höja reklamskatten så att vi slipper lite av de 55 miljarder som varje år propagerar för ökad konsumtion. I den neoliberala världen är det tydligen tvång, ofrihet och kommunism att säga att vi ska minska konsumtionen - men helt på sin plats att med 55 miljarder säga att det är bra att konsumera. Dessa reklammiljarder påverkar tydligen inte alls människans fria levnadsval som neoliberal värnar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.