söndag 30 oktober 2011

Avsluta fiaskot i Afghanistan

I Svenska Dagbladet - på Brännpunkt - finns idag ett debattinlägg från ett antal f.d. politiker och en f.d ärkebiskop. Vi hävdar att svensk militär bör dras hem från Afghanistan. 

För mig, som befinner mig i Västerås för firande av att MP existerat i 30 år, är det särskilt pinsamt att behöva konstatera att även MP skött den här frågan på ett både analytiskt och ideologiskt förkastligt sätt.  Som jag hävdat tidigare: Var och en som förmått sätta sig in i Afghanistans historia och landets uppbyggnad - istället för att springa i flock och hojta ´jag är regeringsduglig´- borde kunnat begripa att detta krig aldrig kunnat vinnas.

Här ett utdrag ur vårt debattinlägg i SvD:

Kriget i Afghanistan har nu pågått i tio år – längre än första och andra världskriget tillsammans. Alla bedömare vet att kriget inte kan vinnas. I Europas huvudstäder planerar statsledningarna sedan länge för tillbakadragande av sina trupper. Men den svenska regeringen har hittills tigit som muren.

Redan 2010 drog Holland tillbaka sina styrkor och i år har Kanada gjort samma sak. Det var två NATO-länder med stora soldatkontingenter i Afghanistan. Frankrike , Storbritannien , Spanien , Italien , Tyskland och vårt grannland Danmark har sedan ett år tillbaka meddelat tidplaner för att avsluta kriget.

Viktiga NATO-länder planerar således uttåg enligt redan fastställda konkreta tidplaner. Men det alliansfria Sveriges regering har hittills vägrat att binda sig för ett definitivt avslut. NATO och Kazairegimen (Joint Afghan-Nato Inteqal Board) skall avgöra om Sverige skall dra tillbaka trupperna eller ej. Regeringen menar tydligen att den viktiga frågan inte skall avgöras på ett demokratiskt sätt i Sverige utan av en militärallians som vi inte ens tillhör. Detta är mycket anmärkningsvärt. Ja, häpnadsväckande.

Trots att Sverige har gått i krig för första gången på över 200 år, är det märkligt tyst från officiellt svenskt regeringshåll. När utrikesminister Carl Bildt höll sitt första stora utrikespolitiska tal förra året nämndes Afghanistan i en enda mening och den syftade inte ens på kriget. Statsminister Fredrik Reinfeldt talade nyligen på Stockholms universitet om ”Sverige i världen” utan att säga ett enda ord om Afghanistan. Taktiken från regeringshåll är uppenbarligen att tiga ihjäl kriget med sikte på att smyga igenom ett beslut om fortsatt svenskt deltagande i ett krig utan slut. Vad säger den politiska oppositionen?

Riksdagen borde inte av rent moraliska skäl sömngångaraktigt upprepa tidigare beslut utan istället nu helt avsluta den svenska krigsinsatsen och inte ens tala om en förlängning. 

De svenska soldaterna bör tas hem redan vid det kommande årsskiftet så att Sverige därmed sätter definitiv punkt för sitt krigsdeltagande och att vi inte blir kvar i landet under den diffusa beteckningen ”stödjande trupper.”

Riksrevisionen har kritiskt påpekat att klara mål för den svenska militära insatsen saknas. En elementär utvärdering visar att inga väsentliga resultat för Afghanistans folk har uppnåtts efter tio års krig.
  • Våldet har trappats upp och slår ständigt nya rekord. År 2011 blir troligen både militärt och civilt det blodigaste året hittills.
  • Landets ekonomi har blivit beroende av narkotikahanteringen som växer i skydd av det kaos som kriget innebär.
  • De inledande framstegen för kvinnor och utbildningen har inte kunnat utvecklas. Istället har förtrycket av kvinnorna ökat och i de mest krisdrabbade områdena har all skolundervisning inställts som följd av kriget.

Varje kvardröjande utländsk basering innebär att man förlänger en kolonial situation med folkligt missnöje och hat mot utländska soldater.

Anders Ferm, Birgitta Hambraeus, KG Hammar, Lars-Gunnar Liljestrand, Thage G. Peterson, Birger Schlaug, Maj Britt Theorin

PS!  
Här är ett av alla tidigare inlägg jag gjort om Afghanistan - faktiskt ett av de första jag gjorde efter det att jag startade bloggen 2007.

7 kommentarer:

  1. Borde inte Sverige vara med och kriga på alla ställen i världen, där folk förtrycks?

    SvaraRadera
  2. Och om de utländska militära styrkorna dras tillbaka, så förmodar jag att Sverige inte behöver ta emot en massa afghanska flyktingar p.g.a. att talibanerna praktiserar sina dogmer mot befolkningen, stämmer detta?

    Ett par påpekande bara. Narkotikahanteringen har under lång tid, innan den senaste interventionen, spelat en roll i Afghansk ekonomi, undantaget en period när talibanerna styrde 80 procent av landet, strax innan interventionen.

    Att förtrycket av kvinnor ökat kan möjligen vara sant om man jämför med situationen efter att talibanerna tryckts tillbaka maximalt, men inte INNAN interventionen. Här blandas äpplen och päron friskt.

    SvaraRadera
  3. Vore lika gott om usanerna och deras medlöpare finge på tafsen och kastades ut ur Afghanistan.

    SvaraRadera
  4. Wowh! 3 kommentarer. Är det ingen som vill/kan debattera längre i detta land? jag hade väntat mig att folk (Schlaugister) skulle kasta sig över min kommentar för att verbalt slita både kommentaren och mig i stycken (nåja bildligt talat). Men icke, man måste säga något förbjudet ord för att någon skall vakna ur sin koma. Lite trist känns det som.

    SvaraRadera
  5. Jag tillhör också dem som hela tiden har hävdat att såväl NATO´s som Sveriges militärinsatser i Afghanistan inte kommer att leda till en positiv, demokratisk utveckling i landet. I praktiken är det ju USA som både styr och har kontrollen över det som sker i landet. Det är ju t.ex. ingen tillfällighet att den man satt som president tidigare var avlönad av CIA. Vi har sett ett moraliskt moras i detta krig, liksom ockupationen av Irak. De mänskliga rättigheterna är satta på undantag, tortyr förekommer regelmässigt, civilbefolkningen trakasseras och korruptionen är så utbredd att den ses som det normala sättet att agera. Att Sverige då ställer upp på detta är naturligtvis fullkomligt vanvettigt och att man även försöker få oss att tro att det är ett sätt att sätta igång en process för demokrati och jämlikhet visar hur verklighetsfrämmande vår politik är. Men det kanske skaffar Bildt någon hög position i de internationella organisationerna....

    SvaraRadera
  6. Kriget tar slut 2014 eftersom USA sticker då, eftersom de har ont om pengar. Sverige kan inte bli kvar då, eftersom vi då både saknar logistisk kapacitet och nationellt intresse för att vara i Afghanistan när USA inte längre finns där.

    Så ge er till tåls så avvecklar verksamheten sig själv lagom till nästa val.

    /Starvid

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.