måndag 31 oktober 2011

Frågan politiker inte vill tala om

Planeten är indränkt i en dimma av antibiotikamolekyler som i allt snabbare takt träffar bakterier som i sin tur träffar på människor. En av människans viktigaste upptäckter - antibiotika -  håller på att falla oss ur händerna. 

Vi sprider antibiotika i en mängd som är helt grotesk. Bland annat därför att det ger tillväxt. Inte minskar användningen genom den extrema arbetslinjen eller besparingar inom barnomsorgen.

Aldrig under historiens gång har väl ett tydligare exempel på hur grundpelaren för den liberala marknadsprincipen - om alla gör vad som är bra för dem, så blir det bästa för alla - inte är hållbar.

Vi använder således antibiotika i en omfattning som visserligen ger både tillväxt och vinst, som gynnar arbetslinje och ligger i fas med regeringens styrmedel för hur vi inte ska vara borta från jobbet när man är sjuk och hur barnomsorgen skall bestå av allt större grupper.  Vi har frihandelspolitik som inte ens ger rätten att förhindra import av köttprodukter där antibiotika använts i tillväxtsyfte, vilket ju i sig innebär en acceptans av den ökande antibiotikaanvändningen inom lantbruk och djurindustrier.

Problemet är inte okänt, men marknadsekonomi utan reella spelregler är heligare än det mesta.

Bakterier är mikroorganismer som snabbt kan anpassa sig till nya förhållanden, har eminent förmåga att dela med sig av sin arvsmassa och förökar sig så snabbt att de kan utveckla resistens i en takt som inga andra levande organismer.

Det är förvisso så att på många platser på jorden har man för liten tillgång till antibiotika, men för planeten som helhet har vi för mycket. För västvärlden kommer fallet att bli enorm om vi en dag står inför det faktum att antibiotika inte biter längre. Stora delar av den moderna sjukvården är beroende av antibiotika. Vid behandling av cancersjuka användes tunga cytostatika som trycker ner immunförsvaret, vilket leder till att patienten blir känslig för infektioner och behöver fungerande antibiotika. Kirurgiska ingrepp, nyfödda barn på neonatalavdelningar, etc etc.

Utan verksam antibiotika fungerar inte det vi lärt känna som modern sjukvård. Vilket i sin tur innebär att medellivslängden skulle minska högst avsevärt. Man brukar säga att antibiotika ger oss ungefär tio års längre medellivslängd. Antibiotikaresistensen bär pandemins egenskaper, menar Björn Ramel i den här intervjun jag gör med honom.

Vad bör politiker lära sig? Jo, att många barn i en dagislokal kräver mer antibiotika, att sjukskrivningsregler inte skall motverka att man är hemma när man är sjuk, att frihandelsregler inte skall gynna antibiotikaanvändning, att de ekonomiska incitamenten att förskriva antibiotika är lockande för läkare, att läkemedelsföretagen inte anser det ekonomiskt lönsamt att ta fram ny antibiotika ("företagen tänker på sina aktieägare, marknaden fungerar så" säger Björn Ramel som också är ledarskribent på borgerliga Sydsvenskan och menar att det är mer lönsamt med blodtrycksmedicin etc som man kan sälja till patienter under hela deras liv.)

Marknadsekonomin har misslyckats när det gäller antibiotika, vad kan man lära sig av det? Kanske bör man damma av gamla idéer om blandekonomi, fundera över om inte det offentliga och icke kortsiktigt vinstsyftande behöver större plats.

Och visst är det väl märkligt att Smittskyddsinstitutet år 2011 skall behöva gå ut och påpeka på DN-Debatt att antibiotika bara biter på bakterier (som inte är resistenta) - inte på virus som ger snuva och hosta. Kunskapssamhället verkar vara  mer benäget att innehålla kunskap om vilken kändis som skiljer sig från vilken och hur läget är i  Idol.

11 kommentarer:

  1. Det är helt rätt att dagisgrupperna är för stora.
    Med fler hemmafruar skulle barnen inte behöva gå på dagis och därmed skulle smittspridningen minska avsevärt.
    Smittspridningen är en av många biverkningar av det 'progressiva' samhället.

    SvaraRadera
  2. Fler hemmamän skulle ge samma resultat och det är väl del av det, som du kallar det, 'progressiva' samhället.
    Håller mer med Schlaug om att något är skevt i vårt kunskapssamhälle. Vilket också bevisas av vissa kommentatorer...

    SvaraRadera
  3. Det är fint att sköta andras barn. Det är fult att sköta sina egna.

    SvaraRadera
  4. Till dem som vill överleva.

    Det var den svenska titeln, på en bok som skrevs av engelska forskare.

    Där togs Jordens alla problem upp,
    även frågor om förskrivning av antibiotika, i avseende att radikalt bromsa uppkomsten av resistenta bakterier.

    Forskarna föreslog också lösningar,
    på Jordens alla övriga problem.

    Detta bör väl Nu höra till den allmänna folkbildningen som bedrivs här och där.

    Boken skrevs för fyrtio år sedan!

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schüttemån okt. 31, 01:32:00 em

    "...att sjukskrivningsregler inte skall motverka att man är hemma när man är sjuk..." - Exakt. Den olycksaliga karensdagen, ett slags förebyggande betraffning i fall att man fuskar som främjar sjuknärvaro och inbillningsfriska, måste bort!

    SvaraRadera
  6. Inte varje dag man hör en (fd?) miljöpartist ta ord som blandekonomomi i sin mun. Fortsätt så Birger!

    SvaraRadera
  7. I detta sammanhang skall man även vara medveten om att vi i flertalet fall får in multiresistenta bakterier via invandringen till Sverige. Då många regelbundet åker till sina respektive hemländer på "semester" ökar hela tiden exponeringen och risken att få in dessa bakterier i landet. Vad gäller multiresistenta tuberkelbakterier (TBC) är det särskilt migranter från Afrika och f.d. sovjetstater som bär på infektioner. Då det anses "kränkande" med obligatorisk hälsokontroll av asylsökande så riskerar vi istället en smittspridning till övrig befolkning där särskilt barn & gamla/sjuka riskerar att smittas.

    SvaraRadera
  8. Anonym 05:23:00em,
    anser du också att utlandssvenskar och thailandsresenärer inte borde fritt få resa fram och tillbaka mellan hemlandet och utlandet?

    SvaraRadera
  9. Ett land som har stora problem med resistenta bakterier är Grekland. Således borde vi testa alla som semestrar där innan vi släpper tillbaks dem i landet?

    En sak jag tycker man också borde betona lite i detta är vad man själv tjänar på att avstå antibiotika. Tiden man tjänar på att sätta in den medicinen vid vissa olika sjukdomstillstånd, t.ex. vissa halsinfektioner för i övrigt friska personer, är inte särskilt stor jämfört med att inte behandla. Någon enstaka dags sjukdom extra om kroppen själv får ta död på bakterierna. Som bonus till antibiotikabehandlingen tar man också kål på kroppens "snälla" bakterier och man får därmed en ökad känslighet för nya infektioner i flera månaders tid.

    SvaraRadera
  10. Jag håller helt med dig (vilket säkert besvärar dig) men du spammar Birger, på din egen blogg ovan.

    SvaraRadera
  11. Robsten, vad betyder att"du spammar Birger, på din egen Blogger ovan".
    Mikaela/provoka

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.