lördag 29 oktober 2011

"Ungjävel, städa själv!"

Från reptilhjärnan hör mitt medvetna  jag utropet: "Ungjävel, städa själv!" Reptilhjärnan slogs av inom några tiondels sekunder och analysen kunde utvecklas på ett mer städat sätt. 

Det som drog igång reptilhjärnan var Konflikt i P1 på lördagsmorgonen. Handlade om hur välbeställda köper städtjänster med skatteavdrag och barn som växer upp med världsbilden att "hon från Afrika" städar deras rum.

När man hittar på olika reformer är det som att lägga nya pusselbitar till ett pussel. Varje bit kan se trevlig, rent av vacker, ut. Men när man ser hela pusslet kan det bli helt förskräckligt. Så är det med RUT-bidraget som det utformats och kopplats till enorma skattesänkningar för de som redan har, som i sin tur kopplas till bolagiserade friskolor, privatiserad sjukvård och den stegvisa segregationen med allt större klyftor mellan rik och fattig. Varje pusselbit kan tyckas okej i sitt sammanhang, men pusslet blir förfärligt i form av ett riktigt dåligt samhälle där var och en jagar sin lycka till priset av annans olycka.

Den dag överklass och medelklass ser gemensamma intressen är samhället illa ute. Här finns en text jag skrev om detta - texten är en - lätt redigerad med tillägg om blockpolitiken - snutt från ett kapitel jag skrev i boken Det nygamla klassamhället. Innan ni brusar ut i förskräckelse över detta kan jag notera att i boken skrev även sådana som tillhörde den nu utrotade arten socialliberaler. Själv var jag dock grön redan då.

Boken kom ut 1996 och jag var språkrör för Miljöpartiet. Som, inom parentes, aldrig någonsin - då - skulle kommit på tanken att plädera för friskolor som har vinst som drivkraft med målet att landa så mycket av de skattefinansierade bidragen som möjligt i egna fickor. Till glädje även för medierna som drar in pengar på den reklam som skolorna gör för att locka elever med godis. Som sagt: här finns den lilla snutten från Det nygamla klassamhället.

2 kommentarer:

 1. Den ohöljda Sanningen - så bra formulerat!
  Och i boken - "En oblodig statskupp i det tysta.....
  Den som hävdar att Marknaden tog makten är fel ute. Marknaden har inte tagit makten. Den har fått makten av de folkvalda."

  Jag tillhör också dom som har sett detta i årtionden nu och det har varit väldigt jobbigt att se mänskligheten ledas mot stupet och ingen som tycks lyssna när jag försökt väcka,(har skrivit mycket om det i min bok. Du beskriver allt så målande, så det blir väldigt intressant att läsa - Tack!

  SvaraRadera
 2. Den "lilla snutten" var fullständigt strålande. Den har tyvärr blivit ännu mer aktuell.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.