måndag 6 april 2009

Panik i sosseleden, och farlig rödgrön strategi

När gråsossar och betongsossar ser Sahlin omringas av språkrör så får åtskilliga av dem krupp.

Det är detta som är huvudskälet till den rödgröna oppositionens kräftgång.


Jag har tjatat om det förr, men 1+1+1 blir mindre än 3 för den rödgröna oppositionen. Det är ledsamt att de tre partiernas strateger inte insett det.

Vi som gärna ser en annan regering riskerar att bli dragna vid näsan. Inte på grund av att nuvarande regering sköter sig speciellt bra, utan för att Trekanten rört till det för sig.

Nu är det panik inom sosseriet; man tycks ha fått för sig att den som rört till det mest är Wanja Lundby-Wedin. Sahlin ger plötsligt, efter en förmodligen ganska överdriven opinionsmätning, order att om hon skall lämna AMF - och hon lyder förstås eftersom LO saknar både egen ryggrad och eget förstånd att själva ta beslutet. Måste tyvärr hålla med SvD i denna fråga. Även om man från LO-borgen förnekar att man agerat svans.

En sosseriksdagsman kräver dessutom att Lundby-Wedin lämnar sitt uppdrag i LO för annars riskerar sossarna förlora valet - desperat utspel från en gammal Metallare som kanske tillhör den stammen som pyr över att en "kärring från Kommunal" leder LO... (Citatet hämtat från samtal med just en Metallare för några år sedan).


Ibland undrar man vad som krävs av analysförmåga för att hamna i riksdagen... Hade han ansett att Lundby-Wedin skulle lämna sossarna verkställande utskott hade det väl varit någon logik.
  • Hade det varit Lundy-Wedins agerande i pensionshärvan som medförtl att sossarna rasar så borde väl raset skett åt vänster, det vill säga gynna vänsterpartiet, inte moderaterna.
  • Ett annat skäl som ofta hänvisas till är att kristider gynnar sittande regering. Men det där är faktiskt något av en klyscha. Den härstammar för övrigt från de amerikanska presidentvalen.
  • Jag är fullständigt övertygad om att det är något helt annat som ligger till grund för de stegvisa tapp som oppositionen gjort. Nämligen just det enkla förhållande att 1+1+1 i oppositionens fall blir mindre än 3.
Jag har tjatat om det förr, och beklagar verkligen att de tre partierna haft så lite självtillit att de fått för sig att de måste göra en repris på Alliansens bygge. För denna blev 1+1+1+1 mer än 4 i förra valet, vilket berodde på att deras väljare stod relativt nära varandra, att deras partiprogram drog åt samma håll.

För Trekanten är det något helt annat som gäller. Mängder med sossar avskyr Miljöpartiet och jag är övertygad om att ju mer Socialdemokraterna och Miljöpartiet smetar ihop varandra ju mer tappar Sahlin till borgarna, och ju mer tappar den rödgröna oppositionen.

I denna fråga tycks jag ha samma uppfattning som Göran Persson, vilket i och för sig kan tyckas förskräckande... Men i alla fall.
  • Varje gång Mona Sahlin syns tillsammans med språkrören tappar hon i trovärdighet hos gråsossar och betongsossar och andra sossar som får krupp bara de ser en miljöpartist.
  • Och inte blir det bättre för Sahlin att MP tydligen agerar för att hon skall flankeras av ett språkrör på varje sida.
  • Hur i Herrans namn tänker man? Har man inte fattat det där med sossar som får krupp?

De som tjatat, ältat och med utpressarliknande utspel tvingat fram den rödgröna oppositionens intima samarbete före valet har tagit på sig ett stort ansvar. Förutom kruppen, så medför det att det gröna alternativet suddas ut, allt som är grön ideologi tunnas ut i en tid när denna faktiskt skulle kunna vinna gehör i ett annars grått politiskt klimat.

Jag begriper inte, hur gärna jag än vill, att de grönas strateger kunnat haft så dåligt omdöme.
  • Kanske beror det på att man fastnat i ett partipolitiskt innanförperspektiv.
  • Kanske beror det på att man fokuserar så mycket på att bli statsråd och statssekreterare att man tappat vidsyntheten.
  • Kanske beror det på att man faktiskt tror på att man stärker det rödgröna alternativet.
Hur som helst: det är min övertygelse att de tre partierna lyckats mycket bättre om man gått fram som tre skilda partier, utan att smeta ihop varandra. Det är min övertygelse att vi då fått en rödgrön regering efter valet. Nu är det allt allt annat än säkert, trots att hela fältet egentligen ligger vidöppet.

Skämmes!

PS!
Den som drabbas av krupp
  • får skällande hosta
  • blir hesa
  • får en väsande och ansträngd andning
  • får svårt att andas.

29 kommentarer:

  1. Exakt på spiken!
    Smågrön sosse

    SvaraRadera
  2. Grundproblemet är att det saknas visioner om hur de vill att ett framtida samhälle ska se ut. Vem inom dagens (S) har haft ett civilt jobb innan politiken? Allt blir ju då ett spel för att få egen makt.

    SvaraRadera
  3. Man kan ju också konstatera att i stort sett alla partier utom S och M balanserar på kanten till att åka ur riksdagen. Och det är ju inte så konstigt, när människor inte är dummare än att de inser att det är de två partierna som dikterar villkoren i de allianser som vi nu har. Tvåpartisystemet närmar sig på allvar.
    Du skriver att flykt från sossarna pga WLV borde skett åt vänster. Men det finns ju inget trovärdigt vänsteralternativ. Jag tror det finns ett enormt tomrum i svensk politik där. Inget parti står längre för det som - rätt eller fel - uppfattas som typiska socialdemokratiska värderingar. En del av moderaternas framgångar ligger utan tvivel i att de kan låta lite som gamla tidens socialdemokrater. Samtidigt som de ger de rikaste enorma skattelättnader och sätter åt arbetslösa och sjuka. Snudd på en retorisk bragd, för övrigt. /Thomas

    SvaraRadera
  4. Det är helt klart så att socialdemokraterna tappar i popularitet genom att gå samman med de gröna och kommunisterna. Man får emellertid inte glömma bort att socialdemokraterna är ett stort politiskt parti, vilket bl.a. innebär att det inom partiet ryms en rad falanger.

    Från min egen tid som grön politiker i kommun och landsting minns jag mycket väl många episoder kring denna ”splittring” inom s-partiet. Där finns både ”vanliga” socialdemokrater, ”betonghäckar” och ”gröna”. I miljöpartiet hade vi aldrig några problem med gröna socialdemokrater, vi hade sällan problem med ”vanliga” socialdemokrater, men vi hade alltid problem med betongfalangen, vilken ofta även var fackligt engagerad. Det förhåller sig på precis samma sätt i riksdagen.

    Det som nu inträffar, med Sahlin före ett val uppbunden till kommunisten Ohly och miljöpartisterna, är att det är de gröna inom socialdemokratin som tillfredsställs, både bland aktiva och väljare. De som nu försvinner ur partiet är framför allt betonghäckarna bland väljarna; det finns många sådana. Kvar blir gröna socialdemokrater men även en del ”vanliga” socialdemokrater.

    Man kan säga att Sahlin, Ohly och Wetterstrand/Eriksson skapat ett grönt alternativ till Alliansen.

    Det som är positivt med ”Trekanten” är att väljarna för en gångs skull ges besked före valet om vilken politik som ska föras efter valet. Man tar efter Alliansen härvidlag. Jag har inte träffat någon enda väljare som inte tycker detta är bra. I annat fall röstar man på ett parti, men efter valet känner man inte igen sitt parti efter alla uppgörelser med andra partier.

    Ju grönare profil socialdemokratin väljer, desto fler väljare kommer att fly partiet. Det är bara att konstatera: ett ”helgrönt” parti har ett mycket litet väljarunderlag, under fyra procent (= riksdagsspärren). Om miljöpartiet i stället valt en mera ”ideologisk” linje hade man åkt ur riksdagen.

    Följaktligen är det svåra balansakter som partierna ingående i Trekanten måste göra, och man måste göra det hela tiden. Socialdemokraterna kommer att klämmas mellan partier som alltid har problem med frågan huruvida de är tillräckligt röda respektive gröna. Där vänstern befann sig på 70-talet befinner sig de gröna i dag; eviga ideologiska trätor.

    SvaraRadera
  5. Kan det inte vara så att många tröttnat på det ständiga gnället från Tomas Dystros och co. Sossarna vill ju slänga ut skattebetalarnas pengar till en bilindustri som måste göras om för att få framtiden för sig. Detta förstår menige man bättre än besserwissarna. Vidare talar man om nya anslag hit och dit men VEM SKALL BETALA ?

    SvaraRadera
  6. SWEO, dvs Sahlin, Wetterstrand, Eriksson och Ohly, som nu kramar varandra, kanske utgör kvarnstenar om varandras halsar. Tillsammns går de till botten.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  7. Hej

    Det som är förvånande är att innan (s),(v) o (Mp) bildade koalition så hade dessa tre partier en kraftig ledning mot alliansen, viklet nu inte är fallet. Varför bildade man då detta samarbete - det kanske är så att man inte vill ha makten?

    Robban

    SvaraRadera
  8. Jag anser att socialdemokraterna skulle valt andra samarbetspartners än de gamla kommunisterna och ett gäng världsfrånvända romantiker. Men nu är det som det är och den nya blockpolitiken tycks vara cementerad för lång tid framöver. Vi har i praktiken fått två partier att välja mellan. Det kommer vid valet 2010 att finnas två klara alternativ – några kommer kanske att säga att det är ett val mellan pest och kolera. Det ekonomiska ansvarstagandet och sammanhållningen under innevarande mandatperiod kommer att gynna Alliansen. Mycket av detta överraskar många, man hade nog väntat sig en rejäl krasch i stället. Alliansen har också haft god draghjälp av att Trekanten ju inte har presenterad något trovärdigt politiskt alternativ. Socialdemokraterna kan ju knappast börja förorda en politik som ledde till maktförlust i förra valet. Man har ju exempelvis erkänt misslyckandet inom skolpolitiken. Det ska bli mycket intressant att se hur man lyckas prata sig samman inom Trekanten. På viktiga punkter står ju de tre partierna långt från varandra. Trekanten däremot har nu blivit varma i kläderna och är nog sugna på fler mandatperioder.

    SvaraRadera
  9. Partiet är lagenmån apr. 06, 02:02:00 em

    Sossarna vill alltid ha makten. S, bestämmer också över lagstiftning. SAP styr genom LO-fusionen över arbetsmarknadslagstiftningen. m.ao oavsett valutgång har S makten kvar. Socialdemokraterna kan inte avsättas i Sverige.

    PS. Rollen för V, MP, är att få vara stödhjul fram till valet.. Eller? Sen slår dörren igen.

    SvaraRadera
  10. Vi är överens om att det viktigaste inte är att nå regeringsmakten, utan att få till konkreta gröna förändringar (vilket regeringsmakten kan användas till). Vi är också överens om att regeringsmakten är en bra position för att kunna få till gröna samhällsförändringar.

    Jag är inte alls säker, men avfärdar heller inte din analys om att S, V och MP inte stärker varandra på samma sätt som de borgerliga gjorde.

    Men där vi skiljer oss är huruvida Miljöpartiet kan få igenom sin politik med någonsomhelst delatighet från medlemmar ute i landet, om man börjar med regeringssamtal och förhandlingar först efter valet. Det är vad du tjatar om hela tiden, och utan att svara på frågan när jag ställt den.

    Självklart kan man vänta tills efter valet och förhandla då. Men hur ska man då kunna lösa svåra knäckefrågor? De S-are i Metall kommer inte få mindre krupp då, precis. Och hur ska politiken kunna förankras i Skåne, Hälsingland, Norrbotten och Gotland?

    För dig som varit språkrör och träffade Göran Persson varje vecka och förhandlat med S-toppen gör kanske en annan analys än vanliga aktiva MP-medlemmar som inte vill att allt görs upp bakom stängda låsta dörrar efter valet.

    Att gå fram var för sig och vinna valet betyder inget om vi inte kan få igenom vår politik. Och för att få igenom vår politik kan vi inte vänta till efter valet.

    SvaraRadera
  11. Jag ställer mig i motsatt position till Leif. "Trekanten" eller "de rödgröna" eller vad vi nu ska kalla dem borde anta en långt mycket grönare politik än vad som nu är fallet.

    Betongsossarna flyr ju ändå när det vankas kvinnor vid rodret och samarbete med de gröna så varför inte ta steget fullt ut och sätta upp ett rejält alternativ til alliansen? Sluta att kopiera borgarna ett par steg bakom och dra rejält åt de gröna sossarnas håll.

    Då kommer alldeles säkert de gröna centerpartisterna och folkpartisterna som nu drar sig för "trekanten" att komma över - de värjer sig ju (med rätta) för betongsossepolitiken. Och detta är ingen hypotes - det har jag nu hört från många borgerliga alliansväljare i min nära omgivning som tröttnat på att regeringen gör för lite i miljöfrågorna och hade tänkt rösta miljöpartiet - men nu inte kan eftersom de aldrig i livet vill stödja sossarna.

    Om sossarna tydligt visar att deras 30 år av desillusion är över så kommer nog ANDRA väljare att rinna över. Betongsossarna kan väl ingen människa vara ledsen över att mista - DE skulle ju vara kvarnstenen runt halsen i samarbetet. Låt de vackert glida över till förlorarnas sida - oavsett hur högt de gapar!

    Eftersom misstaget redan är skett rikserar ju miljöpartiet att göra ett riktigt dåligt val i stället för som jag först trodde i höstas: komma uppåt 15 %. Alltså måste det gröna insflytandet inom trekanten kraftigt öka!

    grönare tankar

    SvaraRadera
  12. Alltså, insåg nyss att det är fullt möjligt att nästa riksdag kommer bestå uteslutande av representanter för 3 partier. V, SP, C, KD, SD...alla balanserar på spärren. FP lite mer marginal, men det kan ju snabbt ändras. En riksdag enbart bestående av sossar och moderater kanske vore en logisk konsekvens av den nu cementerade blockpolitiken? /Thomas

    SvaraRadera
  13. Hej Birger,

    jag är medlem i MP sedan några år, efter principen "om alla radikala går ur blir det ännu värre". Jag följer din blogg med stort intresse, och du gör klockrena analyser nästan jämt. Jag skulle vilja höra din analys av en sak jag märkt under min tid i partiet.

    Innan valet kommer jag ihåg hur det, både från MP-fientligt håll och inifrån, hela tiden påstods att MP hade oproportionerligt stor makt över Sveriges politik. Man betonade hur mycket av Sveriges politik som var en direkt förtjänst av MP:s vågmästarroll, och hur bra det var att kunna komma överens med borgarna i vissa frågor. Nu är retoriken den omvända: när man inte är i regeringsställning får man inte igenom någonting alls, dels eftersom att sossarna kör över oss och gör överenskommelsern med Moderaterna, men dels av för mig helt oklara grunder? Skulle du kunna analysera lite om detta så jag får nån rätsida på det hela?

    MGH

    SvaraRadera
  14. bra fråga ovan. Har tänkt det samma!

    i övrigt så tror jag nog att konsumtionens tidevarv går mot sitt slut till glädje för oss utshoppade.. läs om hur de tvingas servera sprit i butikerna i Nevjork för att kunderna ska "slappna av" och kunna shoppa...

    http://blogg.svd.se/modebloggen?id=13019

    SvaraRadera
  15. Birger, du har helt rätt: 1+1+1=1 eftersom om man lägger tre sandhögar ovanpå varandra så får man en (fast större) sandhög. Jag har tagit mig friheten att citera dina kloka ord om vattnets passage genom filter i SVD i mitt senaste blogginlägg, hoppas det är ok! :-) Längst ner här i min medicinska diagnos på genusvetarna:
    http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/04/06/lat-oss-vara-lite-odmjuka-nu/

    SvaraRadera
  16. Vad är det egentligen som skiljer en utshoppad från en icke utshoppad ? Är det två olika grenar av den mänskliga rasen ? Vad är det som gör att somlig av oss tycker att shoppandet och den s.k utvecklingen känns så tom och meningslös ?
    Anders O (igår): 2009 kanske inte är nådens år. Men det blir väldigt enfaldigt när man pratar om att människan konsumerat och utvecklats i 100.000 år. Under de där 100.000 åren har vi levt i balans med naturen och vad naturen kan ge. De är några hundra år, dvs promillen av den här tiden, som vi fått för oss att vi kan våldföra oss på den balansen.
    Du verkar vara en av dom som skulle ha glädje/nytta v att läsa husgudinnan Elin Wägner.

    SvaraRadera
  17. Lite sans och måtta är det i alla fall att LOs oförande, Vanja, sitter kvar. Jag kan också vara glad över att stadsministern tycks ha förstått klimatproblemen. Stora delar av näringslivets ledare
    har börjat samverka om mål, som hållbar utveckling. Ännu är undrens tid ej förbi. Där undren saknas, är bland stora LO-grupper. Där biter man ej den hand som föder en, även om handen är en aning grönare.

    SvaraRadera
  18. Cyberhippin: Från och med 1998 när MP påbörjade samarbete med S så kan man nog säga att partiet fick igenom politik i relation till sin litenhet. Man ska komma ihåg att det mesta naturligtvis var socialdemokratisk politik, rubbat inom en del områden samt kompletterad med grön politik i ett antal hjärtefrågor som grön skatteväxling, friår, mångdubbelt ökande anslag till biologisk mångfald etc. Men ser man till budget så påverkade väl MP cirka 5 procent av den, vilket ligger i fas med partiets storlek. Jämfört med Vänsterpartiet fick partiet igenom ganska mycket.

    Det som jag upplevde som ohyggligt intressant var att miljöminister Kjell Larsson vid ett antal tillfällen ringde till mig och bad MP hårddriva vissa frågor som miljödepartementet fått nej på från finansdepartementet. Det vill säga: vi hade mer påverkansmöjlighet utifrån än miljömininstern hade inifrån. Till och med jämställdhetsminister Margaretha Winberg berättade att hon var mycket nöjd med de ändringar som MP gjort i maxtaxan så den fick bättre fördelningsprofil. Finansdepartementet tog väl stöd av MP vid några tillfällen också, jag minns speciellt hur Eric Åsbrink med stor tillfredsställelse såg att jag uttalade - efter samråd med finansminister för övrigt - att det inte kunde bli tal om några nya pengar till militären för att fylla igen det då aktuella svarta hålet.

    En annan möjlighet vi hade var att driva opinion utåt, det vill säga vi kunde driva frågor utåt utan att uppfattas som illojala. I ett antal frågor hade MP vågmästarställning och kunde därmed få igenom sin egen politik rakt av: t ex att småföretagaren skulle få skydda två anställda innan regeln om sist in-först ut trädde i kraft.

    Jag upplevde att MP:s partiledning de sista åren överdrev partiets framgångar något - med det kan bero på att jag inte hade insyn. Hur som helst håller jag med dig om att det är något som är helt fel när man tidigare sagt sig få alla framgångar och nu säger att man inte skulle få några om man inte sitter i regering. Det hänger inte ihop.

    Tanja: det är helt ok att citera mig även i småmysko sammanhang... För övrigt är linkelsen med vattnet tagen från Elin Wänger - vem annars? - som använde just den bilden i sin bok Väckarklocka. (Som sagt, Eric!)

    Rasmus: Nej, jag träffade inte Göran Persson varje vecka, han deltog inte så mycket i förhandlingarna, det gjorde inte jag heller till vardags. Det sköttes av riksdagsledamöter i respektive sakområde. Budget och knäckfrågor togs upp i partiledarsamtal, även om Schyman aldrig verkade lägga sig i politiken.

    Jag tror inte en sekund att medlemmar i vare sig MP eller S eller V får något inflytande över alla de vardagliga uppgörelser som sker. Ingår man i en regeringen så blir också riksdagsledamöterna sidsteppade, eftersom det är regeringen, inte riksdagsgrupperna, som sköter det mesta med sina statsråd och sina departement. De socialdemokratiska ledamöterna i resp. riksdagsutskott var ofta ytterst frustrerade över att de inte visste någonting om de förhandlingar som skedde mellan sosseministern och miljöpartiets riksdagsledamot.

    Jag vet uppriktigt sagt inte hur mycket MP:s medlemmar kan komma att påverka de överenskommelser som sker mellan S, MP och V nu inför valet. Ett antal arbetsgrupper har tillsatts, men medlemskåren är förhoppningsvis större än så...

    Vad gäller påverkan på politiken så är jag övertygad om att man skulle komma mycket längre från MP:s sida om man inte gjorde upp med S före valet. Faktiskt. Det vi sett än så länge innebär ju faktiskt MP suddat ut nästan alla sina profilfrågor för att komma överens med S.

    Det vill säga: Hur många röster än MP får så blir det ingen arbetstidsförkortning efter valet, det spelar ingen roll om man lägger sin röst på S eller MP, det blir inga förskjutningar om man är överens innan. Det där kunde vara bra för borgarna, men om du lägger de tre oppositionspartiernas visioner, som de tecknas i partiprogrammen, så är det enorma skillnader.

    SvaraRadera
  19. Är den liknelsen så unik att den måste tillskrivas någon? :-) Ingenting är nytt under solen Birger, utom genusvetarna då som är ett uttryck för marxistisk förvirring. Min diagnos är verkligen inte småmysko! Inget jag skriver är det. Efter att jag bloggat om genusaspekter på slutförvaret av kärnbränsle som du väl läst ´( http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/10/genusaspekter-pa-slutforvaringen-av-anvant-karnbransle/ )så bjöd Svensk Kärnbränslehantering in mig till sin pressträff den 20:e mars. Kunde dock ej närvara pga mina studenter tentade av sin logiska förmåga - något ni i mp också borde göra ;-) Skojar bara, jag vet att statistiken visar att mp har högst andel högutbildade - stämmer det fortfarande förresten?

    SvaraRadera
  20. Mp:s inflytande efter nästa val blir noll, oavsett om man ginge till val på egen hand eller hand i hand med (s). Konstellationen Reinfeldt-Borg är helt enkelt för bra för att rucka på med en sån svag ledare som Sahlin som ankare i oppositionen. Borg är en röstmagnet, och Reinfeldt övertygar med sin politiska eld att verkligen förändra. Folk ser ju att Sahlin är helt utan egen kompass och måste stödja sig mot oss. Jo, jag är grön, och jag stannar kvar trots att rören av taktiska skäl ligger lite lågt med de skarpa förslagen. Men om inte sossarna byter ut Sahlin inom ett halvår, så gör vi bäst i börja snacka klimat och sol och vind med moderaterna istället. De har visat gång på gång att de faktiskt lyssnar, och kan ändra sig även i fundamentala ideologiska frågor. Kanek t.o.m. om atomkraften! / Hinke

    SvaraRadera
  21. Även om statsministern har blivit klimatsmart så är han i gröna frågor flumdum. Den gröna folkmakten är min önskan. Miljöpartiet, det vill säga Jorden; Folket, det vill säga Socialdemokraterna; och Marx, det vill säga VPK. Nu tror många att det är öppet mål, ja men skjut då!

    SvaraRadera
  22. Tanja, ja det tror jag stämmer fortfarande.Du skriver för övrigt som om du tror att jag är medlem i MP -det var emellertid mer än sex år sedan jag var medlem i något politiskt parti.

    Ingenting är nytt under solen, skriver du. Jo, det är det. Massor. Idéeer och föreställningar t ex.

    SvaraRadera
  23. Idag, tisdag 7 april, vet vi att WLW stannar som LO-ordförande.

    Det är klokt på ett sätt, men galet på ett annat.

    Klokt, därför att hon är just klok, men fartblind. Vilket hon verkligen inte är ensam om på den nivån!



    Galet, därför att "varumärket" WLW är förbrukat. Den svacka för S i mätningen, som många trodde var tillfällig, kan nu bli permanent, därtill förvärras.

    Alliansen må jubla.

    SvaraRadera
  24. Tanja: "uttryck för marxistisk förvirring" snälla snälla läs en grundkurs i genusvetenskap innan du uttalar dig om detta någonsin igen. Har läst ditt flumdummande på en massa ställen nu och skulle önska att du höll nere produktionern tills du vet vad du pratar om.

    Feminismen i vårt land stammar från den liberala sidan och Marx har inte varit inkopplad nämnvärt i modern genusvetenskap. Det FINNS omstörtande ideologier och teorier som inte går tillbaka på Marx. Den gröna t.ex. välkommen!

    som inledande kursbok: Yvonne Hirdman med ditt favoritord som titel: "Genus, om det stabilas föränderliga former". Så marsch i väg till biblioteket!

    SvaraRadera
  25. @Svante: Genusförvillarna och den ENDA vägens feminism i Sverige är i högsta grad en produkt av Marx's teorier som omvandlatas från Klass mot klass till kön mot kön. Slå feminism på wikipedia.org engelska versionen och läs och lär, Svante!

    @Birger: Trevligt att du inte är partigängare längre Birger. Innebär det också att du inte längre tar emot riksdagspensionen?

    SvaraRadera
  26. Nils Dacke: och det handlar inte om kön mot kön heller.. suck. Det handlar om att skapa en värld och ett samhälle där BÅDE män OCH KVINNOR kan leva. Eftersom tidigare ideologer utgått från att Människan=mannen så kan du ju själv räkna ut att det inte räcker att luta sig mot teorier som bara berör manssamhället. Det är ju därför genusvetenskap behövs och är så angeläget. Gårdagens tankar räcker inte.

    Jag ÄR genusvetare. Jag behöver inte wikipedia för att förstå vad jag håller på med, men det är tacksamt att sådana som du och Tanja visar hur viktigt mitt och andras arbete är. Jag föreslår att du gör sällskap med Tanja på nästa grundkurs vid ett universitet nära dig. Välkommen

    SvaraRadera
  27. @Svante: Det skulle vara mycket trevligt att gå på en kurs som du drev ihop med Tanja.

    Ditt inlägg är ett bra bevis på hur ni tänker. Inga argument, jag ÄR genusvetare och behöver inte se utanför mitt fönster hur andra gör.

    Det är inte metallare som ska bli arbetslösa i Sverige, det är ni med er Lysenko forskning!

    SvaraRadera
  28. Nils Dacke: jag har inte sagt att jag inte behöver andra människor eller andra tänkare. Men jag behöver väl inte kolla upp i ett allmänt uppslagsverk vad feminism eller genusvetenskap är om man ägnat de senaste åren åt desamma? Att se ut genom sitt fönster går mycket bra också utan wikipedia. Eller menar du att jag skulle kunna bli en bra metallare genom att läsa om metall på Wikipedia?

    och bara en brasklapp: Kvinnornas andel i t.ex. styrelser är fortfarande bara uppe 18 %. Hade vi haft mer genusvetenskap på schemat och en politik och ett näringsliv som var mer genusmedvetna hade vi inte hamnat i den här krisen, och de stackars "metallarna" du pratar om hade med all sannolikhet haft ett jobb att gå till och ett liv att leva!

    läs t.ex.
    http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=816

    SvaraRadera
  29. Arbetsgrupperna som arbetar fram gemensam politik kommer att förankra arbetet och processen i partiet på olika sätt. Det är även, förstås, fritt fram att komma med frågor och synpunkter. Så sent som i onsdags bjöd Ruwaida in Malmöavdelningen på öppna diskussioner om storstadsgruppen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.