söndag 5 april 2009

Håller hon fast vid kravet på sänkt arbetstid?

Veronica Palm ersätter Bosse Ringholm som sossarnas ordförande i Stockholm. En gång fick hon min puls att slå 135 slag i minuten..

Frågan är nu om karriärsteget skett till priset av ändrad uppfattning i fråga om sänkt arbetstid. Hon har nämligen tidigare tagit strid för det mot S-kvinnornas ordförande Nalun Pekgul. Då förlorade hon.

Är Veronica Palm lojal med sina värderingar och tar kamp mot Pekgul och Mona Sahlin, som ju båda ogillar idén om sänkt arbetstid? Skulle tippa att hon i sann sosseanda rättar in sig i leden, slår sig ner i bilen där alla skall med. Skulle hon sätta sig i fel bil så är det ingen fara, de kör ju ändå åt samma håll, bara i olika filer...

17 kommentarer:

 1. Bra liknelse: olika bilar och olika filer men riktade åt samma håll!

  En, som riskerar att falla ur den borgerliga bilen, är Göran Hägglund och hans parti.

  I radions P1 verkade han helt desperat i sitt utfall mot Sverigedemokraterna, vilket de förstås förtjänade, ifall hans beskrivning av SD:s människosyn stämmer.

  Men uppenbarligen lade han på lite extra krut även av en annan orsak, nämligen vetskapen om vilket parti en del av hans väljarskara flyr till.

  Möjligen kan han hoppas på insatser från Sveriges Radio, där man i bästa KGB-stil infiltrerar besvärliga politiska grupper. Det känns ju tryggt för oss alla, att vi har statliga medier med örnkoll på de onda partierna. Så KD kanske tar tillbaka sina flyende får, på sikt?

  SvaraRadera
 2. Veronica Palm är mycket starkt kort. Här kommer info om hennes anmälan mot Toys Us:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article460222.ab


  Veronica använder även sjätte klassare i Högdalen som konsulter!
  "Veronica brukar ju inte ha problem att producera kluriga idéer på egen hand. Nu visar det sig dock att hon tagit hjälp av en grupp konsulter. Klass 6A på Bäckahagens skola i Högdalen har varit på besök i riksdagen. Barnen visade prov på oväntad intellektuell skärpa. Veronica beskriver hur imponerad hon är av deras klarsynthet:

  “Barnen fick också fundera på hur man kan lösa problem. /…/ Vad är dåligt? Att det är krig i andra länder. Hur borde det vara? Fred överallt. Vad måste göras? Sluta tillverka vapen. Ja, det är ju inte mer komplicerat än så. Barn är verkligen klarsynta och enkla i sina lösningar. Utan vapen inga krig, så klart.”

  Förutom att 12-åringarna hjälpte Veronica att komma fram till hur man gör slut på alla krig i världen fick de också ”ta ställning till några ganska svåra påståenden”. Ett av dessa beskrivs på följande vis:

  “På frågan Är det rätt att en bankchef tjänar mer än dubbelt så mycket i lön som en dagisfröken? Svarade alla nej, och köpte inga av de argument som brukar framföras som rimliga skäl till olikheter i lön.”

  Källa: http://moderskeppet.blogspot.com/2005/09/veronica-palm-trffar-sina.html

  Med sådana här starka ledare kommer Alliansen att få det svårt. Heja Heja Mona, Wanja och Veronica.

  SvaraRadera
 3. Har ni tänkt på att socialdemokraterna kan föra vilken politik som helst och ändå kalla den socialdemokratisk. Det partiet är med andra ord fullständigt hållningslöst. Med Mona Sahlins nya kompisar pratkvarnen Wetterstrand och kommunisten Ohly kommer det att bli ännu värre. De har redan förlorat valet 2010 ser det ut som, vilket jag tycker är toppen. Moderaterna är det enda parti i dag som skänker väljarna framtidstro, ansvar och trygghet.

  SvaraRadera
 4. Eftersläpning från lördagen..
  Att bekämpa fördomar verkar vara något av det viktigaste. Men det ställer större krav. Det är så bekvämt att ha ett knippe förutfattade meningar att luta sig emot.
  Läs Pontus Herin- som tog familjen och flyttade ut till Tensta.

  SvaraRadera
 5. Veronica Palm kanske blir den nya tidens Mäster Palm, eller kanske det heter Mästarinnan Palm.

  Ty Sahlins dagar vid rodret lär
  vara räknade, liksom s-väljarna snart tycks vara lätträknade.

  SvaraRadera
 6. Schlaug skrev häromdagen att sänkt arbetstid är nyckel till ett bättregsamhälle. Kanske Palm har en liknande uppfattning, även om den nog grundas på än mer populism. Vi behöver arbeta mer, inte mindre, vi behöver producera mer, inte mindre, vi behöver konsumera mer, inte mindre. Drömmar om ett stagnerande samhälle är lika befängt som att tro att människan skall sätta sig och glo. Arbete ger oss sammanhang, gemensskap och möjlighet att ge både oss och våra barn ett bättre liv. Ekonomisk tillbakagång, eller stiltje, är måhända en grön dröm, men låt den stanna i drömstadiet! Tack för mig.

  SvaraRadera
 7. SAMLINGSREGERING.NUsön apr. 05, 11:55:00 fm

  Eftersom ändå alla svenska partier sitter i samma bil - vänd åt samma håll - skulle de inte då kunna ta och bryta upp blockpolitiken och bilda en samlingsregering och fortsätta köra åt samma håll fast åt ett annat håll och i tågkupé?

  Det är så oerhört ledsamt att höra nyheter från Sverige om hur fullständigt bortkollrade och handlingsförlamade svenska politiker är just nu. Sverige backade som ett av Europas mest konservativa länder in i industrialismens tidsålder, med stora omvälvningar och bl.a. kunskapsförluster som följd när den väl satte fart på allvar i landet.

  Nu verkar ingen, eller väldigt få, ha fattat att vi alla håller på att ta ett jättekliv åt ett annat håll i samhällsevolutionen. I stället sätter sig svenskarna helt sonika ner och väntar på att krisen ska bedarra så att de kan börja konsumera igen. I väntan på det bygger t.ex. hemkommunen en ny galleria i världens mest köpcentrumtäta land per capita.

  Sverige ligger så oerhört långt efter övriga europeiska länder när det kommer till framtidens, eller ska man kan kanske säga samtidens eftersom det nu inte längre rör sig om framtid, infrastruktur och ekologisk mat/turism/energi m.m. att man blir häpen för att inte säga chockad när man hör opinionssiffror hemifrån.

  De som medvetet - eller förvånande omedvetet - passivt väntar ut krisen i tron att vi redan uppnått den bästa av världar (nyliberalismen var visst historiens slut var det någon som sa och det verkar ha fastnat för djupt hos en del..) som snart kommer att ta fart igen, de får HÖGRE opinionssiffror.

  Borde de oansvariga inte ställas till svars? Det kommer att bli oerhört dyrt för de uppväxande generationerna (som är den mest arbetslösa gruppen dessutom) att bekosta alla dessa samhällsomställningar, som kommer att behöva ske ALLDELES för snabbt eftersom man inte redan börjat, om inte de som sitter på pengarna - de femtiotalister och fyrtiotalister som lever gott av folkhemmets reformer - nu fattar galoppen och vänder skutan.

  Som land betraktat har Sverige nu på kort tid gått från ett förebildsland med ett exceptionellt gott rykte till nära nog EU: s Enfant terrible. Det är något i nyheterna varje dag. Sverige lämnade, som en av bara två länder, veto i EU till förbudet av stora bränsleslukande bilar så sent som i mars förra året. Sverige driver på för genmodifierad gröda - EU stoppar. Sverige som gått i bräschen för kärnkraftsavveckling och fått ett industriland som Tyskland med sig kovänder och gör världen farligare, samtidigt som de stora tidningarna chockas av att det "just är Sverige av alla länder" som ändrar sig om kärnkraften samtidigt som de iofs är "i gott sällskap" med andra randstater med korrupta regimer (Italien bl.a.).

  Ett land där den ökande turismen omsätter mer än hela skogsbruket (och då har jag inte ens nämnt det ökande intresset för bären från våra skogar) hugger ner den sista gammelskogen och propagerar för industriklonad skog helt utan biologiskt liv och överlägger helt seriöst om urangruvor i de turistparadis som fortfarande finns kvar.

  Riksdagen röstade helt oförklarligt NEJ till kommunalt veto mot uranbrytning i tordsdags! Sådana maktahavare är definitivt inte måna om att ta Sverige ur krisen. Helt renons på kunskap om Sveriges status som turistland. Norge (helt utan kärnkraft) kommer att bli den stora vinnaren även i nästa fas - var så säkra.

  De politikerna är INTE rädda om Sveriges ekonomi. De är INTE ansvariga och de bygger INTE ett tryggt Sverige. Sedan spelar det mindre roll vilken partibeteckning de har. OANSVARIGT är ordet.

  De bygger ett fattigt, underutvecklat, bakåtsträvande Sverige som kommer att vara kapitalismens svar på Nordkorea när de kapitalistiska länderna drar vidare till nästa utvecklingsfas.

  Som sagt. Kör gärna åt samma håll. Men vänd nu kartan rätt.

  chockad utlandssvensk

  SvaraRadera
 8. Just nu upplever vi och världen en föraning av vad som blir resultatet av en "sänkt" ekonomi. Människor över hela världen lider av konsumtionsnedgången! På lite sikt innebär nedgången i ekonomin även en utarmning av forskning och innovationer. Vi kommer att stå försvarslösa mot en mängd problem, och i slutändan är det miljön som får ta stryk.

  SvaraRadera
 9. Swimmer, vi ska alltså konsumera mer, jämfört med vad då? Förra året?

  Iså fall ska vi konsumera ännu mer nästa år, och nästa etc. tills vi spricker.

  Eller, det kanske var den kraschen som vi nyss hörde dånet av?

  SvaraRadera
 10. Vi spricker inte av någon konsumtion - vilken stupid tanke!
  Vi konsumerar nytt och bättre, det är det hela. Det kallas utveckling. Denna har pågått i 100 000 år vad gäller människan. Den som inbillar sig att racet är kört år 2009 räcker upp en hand :-)

  SvaraRadera
 11. Bra, Anders O, vi ska konsumera nytt och bättre. Inte mer som Swimmer skrev. Och Moder Jord ska vi bruka, inte förbruka. Anders har väl en åsikt om Birges gröna tankar? De står diametralt rakt emot Swimmers.

  SvaraRadera
 12. Återväxt är viktigt. Inte tillväxt, såvida det inte rör ett fattigt land.

  SvaraRadera
 13. Jag tror att vi måste inse att planeten är densamma idag som för ett år sedan, fast vi kör åt fel håll. Krisen får oss att vakna. Än så länge försöker vi (eller de som styr idag) bota med sedelpressar som går varma.
  Jag tror att vi måste inse att vi måste byta system till:
  en VÅRDANDE Ekonomi där verklig jämlikhet råder
  att inse att verklig makt bygger på PARTNERSKAP med allt levande
  att vågav SÄGA och STÅ för det vi anser SANT och RÄTT

  MVH
  Eva på landet

  SvaraRadera
 14. Anders O: Yepp, sådan stupid tanke har jag.

  SvaraRadera
 15. Jag tror att det gick från skogen när vi tvingades ner från träden. Det var före år 2009. Jag räcker upp handen ändå.

  SvaraRadera
 16. Hur har vi bevarat lustgårn?mån apr. 06, 10:48:00 em

  Jag vill till landet där Eva Är.
  Jag förstår också, att det är, som det är, där ni andra är, men nu.
  - Jordgummor och Jordgubbar hör upp i bänkarna för nu laddar han om...
  Vi måste skapa oss själva till att lära oss bygga de båtar som tar oss över (synda)floden till andra stranden. Ett steg på färden är, att liksom astronauterna, som sett Jorden på avstånd, nu se Jorden som sin hemplanet. I det perspektivet är Jorden en fantastiskt vacker planet, men liten och sårbar och kräver vårt beskydd och vår samverkan!
  Roland L
  Jag är pensionär och har ingen annan arbetsgivare än, JORDEN.
  MVH
  Adam på landet

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendatis apr. 07, 09:29:00 em

  Birger, kan du utveckla vad du menar med sänkt arbetstid. Hur ska du tvinga på folk arbetstidsförkortningen?

  Ska du sänka maxgränsen för hur lång en arbetsvecka får vara? Eller ska du lagstifta så arbetsgivaren är tvingad att acceptera säg x timmar arbetsvecka, där x är en siffra lägre en idag?

  Eller något annat? Det vore också intressant att höra vilka gränser du vill ha

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.