tisdag 18 december 2007

Backspegel 3: Sälvalet var inget sälval för mp....

Det var inte sälarna som drog in miljöpartiet i riksdagen 1988, som första nya parti på 70 år. Det är en myt, som inte blir mer sann därför att journalister, ledarskribenter och krönikörer gång på gång påstår det.

Redan i mars 1987 - vilket tidningsklippet från DN:s förstasida är från - tog sig mp över 4-procentspärren i opinionsmätningarna. Långt före sälarna tid... I maj var vi ifatt centern och hade 8,1 procent i Sifo!


Ett halvår senare låg partiet i vissa mätningar på över 10%. Sedan kom sälarna. Och alla partier, utom miljöpartiet och moderaterna, mifflade med sälar på valafficher eller valbroschyrer....

Till och med Forskning och Framsteg anammade häromåret myten om sälarnas betydelse för miljöpartiets inträde i riksdagen 1988. Men tog, med milt generade kinder, tillbaka det efter att ha tvingats tala med Sören Holmberg om saken...

Bengt Westerberg klappade säl i tevestudio, sossarna lovade bli det nya miljöpartiet - och ju mer sälarna utnyttjades av de gamla partierna ju mer tappade faktiskt miljöpartiet i opinionsmätningarna.

Varför var 1987 då det stora opinionsvinnaråret för mp? Jo...

... för det första hade partiet fått ett eget namn i Sifos mätningar,
... för det andra genererade det högre siffror,
... för det tredje gav de högre siffrorna medieutrymme,
... för det fjärde gjorde vi inte bort oss när vi fick chansen i teve eller radio.

Dessutom fanns det en robust organisation och ett drivet rikskansli i Lund som utgjorde stadga. Till det kommer en redan då mycket väl utvecklad politik.

Jag minns när Jarl Alfredius skulle göra en intervju i Aktuellt-studion med mig. Den spelades in några timmar innan sändning. Han ställde frågor om ekonomisk politik, familjepolitik, löntagarfonder etc och fick göra om intervjun därför att han fick konkreta korta svar på allt - upplägget var ju tänkt att visa att partiet inte kunde svara för sig när det gällde skattepolitik, alternativ till löntagarfonder eller konkreta förslag i familjepolitiken... Det var kul att titta på en bandupptagning häromdagen - Jarl ser nästan lika förvånad ut vid det andra intervjutillfället... Då var det bara att tacka alla som jobbat i partiet med att utveckla politiken!

5 kommentarer:

 1. Intressant! Mer backspeglar!!!
  Sven S

  SvaraRadera
 2. hej birger,
  ta gärna en titt på: www.onenightwiththeking.se

  uppenbarligen delar vi en del böjelser du o jag.

  välkommen också till min blogg:
  littlelessconversation.wordpress.com

  mvh//jocke sjökvist

  SvaraRadera
 3. schysst bild :)

  instämmer i Sven S: mer backspeglar!

  SvaraRadera
 4. Gärna en backspegeltitt på förslaget om grön skatteväxling, nu allas (t.o.m. Reinfeldts) favoritåtgärd, men för bara några enstaka år sedan avfärdat som flum. Hade många diskussioner om just detta; jag tyckte det var ett bra förslag men jag fick på skallen av människor från både höger och vänster. Flum, sa dom. Det kommer aldrig fungera i verkligheten etc. Visst infördes någon form av grön skatteväxling efter förra valet? Eller...så var väl iallafall tanken?

  SvaraRadera
 5. Kul blanding du har i denna blogg!!
  Rosa

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.