lördag 2 juni 2007

För Sahlin är heltid en religiös tes

För Sahlin är 40-timmars arbetsvecka viktigare än allting annat. Eller som hon säger: "Det står över allt annat".

Uttalandet är minst sagt alarmerande. Klimatfrågan reduceras i ett enda slag till en struntfråga.


Hade Reinfeldt hävt ur sig något liknande - t ex "Småföretagares rätt till 5 veckors semester står över allt annat" - så hade De grönas språkrör kastat sig över honom och med rätta anklagat honom för miljösvek, att inte begripa ett uns av klimatproblemet. Men Sahlin går fri.

Visst är det konstigt att Sahlin kan uttala vad sjutton som helst utan att det tilltänkta samverkanspartiet säger ett knyst. Jag är trött på Blockpartiet de Gröna. Räta på era ryggar, gröna vänner!

Sahlin tycks vara infekterad av lönearbetets lov. Drabbad av LO, vars makt är kopplad till att människor ser sig som lönearbetare snarare än som människor av kött och blod. Drabbad av Luther - eller snarare Calvin... "Rätten för kvinnor att gå upp till heltid, det står över allt annat för mig", förklarade hon utanför mötessalen på Kommunals kongress häromdagen.

Det är minst lika viktigt att människor - kvinnor och män - ges rätt till deltid. Livet är nämligen större än lönearbete. Och människan är större än att vara producent och konsument. För Sahlin och LO är lönearbetet i form av 40 timmars arbetsvecka en religiös tes. Jag är så fruktansvärt trött på det. Nu väntas s-kvinnorna släppa kravet på sänkt arbetstid - jakten på ekonomisk tillväxt ter sig alltmer absurd!

Har inte Sahlin fattat att vi procuderar och konsumerar på tok för mycket redan nu? Har hon inte fattat att vi har automatiserat, datoriserat, robotiserat, effektiviserat och rationaliserat de sista 30 åren - och att allt detta en gång påbörjades med motivet att vi skulle få mer fri tid...? Vilket väl också det borde få De grönas ledning att reagera, men lönearbetets lov kommer förstås från fel håll... Ni vet det där med Blockpartiet de Gröna...

8 kommentarer:

  1. Allt fler vill arbeta heltid, då skall de också få göra det!

    SvaraRadera
  2. Det är ingen naturlag att heltid ska vara 40 timmar per vecka. Vi kan producera det vi behöver med allt mindre arbetsinsats i takt med rationaliseringar och effektiviseringar. Vi har alla möjligheter att slippa lönearbeta så förtvivlat mycket. Detta borde vara en källa till glädje, inte ses som ett problem. Den berömde ekonomen Keynes förutsåg att "produktionsproblemet" skulle komma att lösas och han såg fram emot en framtid då vi inte skulle behöva arbeta så mycket. Arbetstiden har också sänkts under 1900-talet men från 1970-talet har utvecklingen avstannat. En majoritet av svenska folket föredrar sänkt arbetstid framför högre lön. Så har det varit i 10 år. Eliten lyssnar dock inte på folket. Man undrar varför? Kanske är det den gamla disciplineringstanken, en rädsla för vad folk kan ta sig för om de får tid och ork att tänka och handla själva? Kanske är det en framgångsrik nyliberal lobby? Eller bara bristande fantasi och nytänkande?

    Ekonomisk tillväxt gör ju människor lyckligare om den fördelas rättvist, så länge ett land är fattigt men i ett rikt land som Sverige är det rättvis fördelning av tid och pengar, goda sociala relationer, demokrati och frihet som gör oss lyckliga. Kanske har man helt enkelt fastnat i tanken - det fungerade på 30, 40, 50-talet - och har inte insett att nu är det annat än mer materiell välfärd vi behöver.

    Nu får vi höra att vi "måste" jobba 40 timmar i veckan, helst mer, för att den heliga ekonomiska tillväxten som snarare tenderar att göra oss olyckligare än lyckligare, och som föröder jordens naturresurser och livsbetingelserna för kommande generationer, inte ska mattas av. Samtidigt har sisådär en miljon människor inget arbete alls. Vi har helt enkelt inte råd att lönearbeta så mycket som vi nu gör, om vi vill ha en jord som går att leva på i framtiden!

    Vi arbetar inte längre för att uppfylla våra behov, utan för att hålla överflödskonsumtionen uppe så produktionen inte mattas av så sysselsättningen (detta gräsliga ord) inte drabbas... allt detta medan mycket viktigt arbete i vård, skola och omsorg inte görs därför att vi "inte har råd". Men det har vi ju om vi vill. Kanske finns en del av förklaringen till varför LO och s-kvinnor driver frågan om heltid i snålheten mot gemensam sektor. Är det i själva verket lön som går att försörja sig på de, med all rätt, är ute efter? Om den politiska viljan finns finns inga hinder att betala löner som går att leva på till offentliganställda OCH förkorta normalarbetstiden. Pengar finns, det är en fråga om fördelning.

    Sorgligt är det, som du påpekar, Birger, att inte miljöpartiet driver allmän arbetstidsförkortning stenhårt, när den både skulle öka livskvalitén för både dem som nu saknar jobb och dem som jobbar för mycket. Dessutom skulle vi minska både klimatpåverkan och annan miljöförstöring om konsumtionen gick som en följd av det. 57 % av svenskarna säger att de vill sänka arbetstiden hellre än få högre lön. Kan det bli bättre läge att driva denna vår gröna hjärtefråga?

    Kanske kommer det ändå att hända något. Peter Eriksson svarade på en utfrågning av miljöpartiets riksdagsgrupp under den nyligen avhållna kongressen, att den avser att driva arbetstidsförkortning. Hur, förklarade han inte. I klimatpropositionen röstade kongressen in att partiet ska driva kortare arbetstid och ändrad livsstil för att hejda klimatförändringarna. Alltid något men det gäller ju att handla också. Vi är många gröna som tycker arbetstidsförkortning är en oerhört viktig fråga och vi gör vårt bästa.

    Vänliga hälsningar
    Annika Lillemets, miljöpartist med rak rygg
    annika.lillemets@tele2.se

    SvaraRadera
  3. Ja visst ja, jag glömde att tipsa om en nyutkommen, mycket läsvärd bok om arbetstid, klimat, lycka och annat: "Keynes barnbarn. En bättre framtid med arbete och välfärd" som handlar om vikten av arbetstidsförkortning både av livskvalitetsskäl och för miljöns skull. Se http://www.formas.se/formas_shop/ItemView.aspx?id=3475&epslanguage=SV
    och
    http://www.cogito.nu/2007/05/14/sanne-avslojar-konsumtionsfallan/

    Annika Lillemets

    SvaraRadera
  4. Jaha, Annika och Birger verkar vara överens om den gröna illusionen om människors vilja att inte konsumera. Men även fritid konsumeras. Flyg till Thailand, Indien och Maldiverna har ersatt flyg till närmare destinationer. Människan är inte bättre än så, inte jag heller.

    SvaraRadera
  5. Visst vill folk konsumera men totalt sett har vi inte blivit lyckligare i Sverige de senaste decennierna trots mycket högre materiell levnadsstandard. Såklart enskilda individer kan bli åtminstone tillfälligt lyckligare av fina prylar och flygresor. Tyvärr går det ut över andras lycka, inte minst dem som drabbas hårdast av klimatförändringarna - t ex folk i Bangladesh som hotas av översvämningar när havet stiger och kommande generationer. Så hur vi ska agera beror ju mycket på vems lycka vi bryr oss om. Och vi är alltså inte lyckligare än på 60-talet, fast vi kan flyga till billigt till Thailand. Det är ingen "grön illusion" utan data från enkätundersökningar och förtänar att upprepas. Likaså är det en majoritet (57%) som hellre vill ha sänkt arbetstid än högre lön enligt SIFO-undersökningar. Inte heller det är alltså någon "grön illusion".

    Om det blir mycket dyrare att flyga långt, minskar resandet, och folk kommer att ha trevligt på sin fritid på lite närmare håll.

    Att stävja överdriven konsumtion, finansierad av överdrivet lönearbete, skulle alltså bidra till att öka lyckan totalt över tid och rum och rädda jorden. En klar vinna-vinna-lösning. Alldeles nödvändig faktiskt.
    mvh
    Annika Lillemets

    SvaraRadera
  6. Tillväxten, och därmed konsumtionen, har rationella gränser. Den traditionella kritiken går ut på att miljön belasta för hårt eftersom den energi- och råvarueffektivisering vi vinner genom ny teknik äts upp av att konsumtionsvolymerna ökar. Den andra begränsningen är tiden: även om vi övergår till att köpa mer (miljövänliga) tjänster så rymmer dygnet bara 24 timmar vilket. Vi måste således på allvar ställa om det ekonomiska systemet så att det fungerar även i en ekonomi som inte växer. Vi blir inte fattigare vid nolltillväxt, är värt att notera. Vi kan fördela mellan rika och fattig utan tillväxt.

    SvaraRadera
  7. Rätten till heltid, inte skyldigheten. Sänk arbetstiden istället.

    SvaraRadera
  8. Hej Birger! Idag Näst bäst men bra.

    Jag hade skrivit ett långt inlägg,
    när det skulle publicera gick datorn i stå. Tänkte göra om det.

    Men när jag läste senaste insändaren så blev jag gladare och gladare. Hon som skrev hade fått med allt jag ville säga,och på ett sätt som jag aldrig kan göra.

    Annika Lillemets, är värd att läsas om!
    Tack Du har räddat min dag!!

    Röd och Grön

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.