tisdag 22 maj 2007

Rödgrön reda avslöjar blågröna förhandlingar

Urban Bäckström - nuvarande chefen för Svenskt Näringsliv - som finansminister. Och Carl Bildt som utrikesminister. ..

Det kan väl inte vara sant? Jo, tydligen. Åtminstone om man får tro Lennart Olsen. Och det finns det ingen anledning att inte göra.

Han beskriver hur miljöpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna och centern var på väg att bilda regering efter valet 2002. Bäckström och Bildt skulle hämtas från den moderata sfären för att blidka moderaterna som formellt inte fick vara med i regeringen.

Förhandlingarna mellan de fyra partierna hade gått smidigt - de borgerliga hade en samarbetskultur som kändes befriande för miljöpartisterna efter åren av förhandlingar med stöddiga, manipulerande och i vissa fall otrevliga sossar. Men just när säcken skulle knytas till så flydde Maud Olofsson till en presskonferens för att berätta att centern hoppar av. En kristdemokrat skriker "Bullshit".

Allt avslöjas i boken Rödgrön reda, av Lennart Olsen, som var den ende som var med under alla femton budgetförhandlingar mellan s, v och mp.

Jag blev förvånad när jag läste boken. Dels över att någon som var inblandat så snabbt vill skriva en så detaljerat avslöjande bok om det som hänt. Dels över att det verkligen var så nära att mp gjort upp med de s.k. mittenpartierna. Vilket också sossarnas f.d. partisekreterare Lars Stjernkvist blev, meddelade han på ett seminarium under mp:s kongress.

Den tänkta blågröna regering skulle avveckla förmögenhetsskatten, värnskatten och införa sänkt skatt på hushållstjänster. Det vill säga sådant som mp idag hårt kritiserar Alliansen för.

Vidare innehåll: man var beredd att ta bort skatterabatten på fackavgifter, införa den trafikförsäkringsreform (gammalt mp-förslag) som Alliansen nu påbörjat, höja bolagsskatten, minska försvaret med 6 miljarder under mandatperioden samt fullfölja den gröna skatteväxlingen med 3 miljarder årligen. Bland annat.

Per Gahrton meddelade under nyss nämna seminarium att miljöpartiets partistyrelse inte tagit ställning till uppgörelsen - men hade verkligen mp hoppat av när det, helt uppenbart enligt boken, var mp:s folk som drivit på, både som problemknäckare och som medlare mellan borgarna i t ex familjepolitiken?

Förtutom det grönblåa mellanspelet handlar boken mest om hur det rödgröna samarbetet fortskred. Sakligt, detaljerat och ibland spännande om sådant som bara de närmast inblandade kunnat känna till. Schysst eller inte, det kan diskuteras. Men nu när boken är ute är det väl bara för omvärlden att analysera och diskutera. Och kanske är det så att många miljöpartister drar en suck av lättnad för att Maud flydde till en presskonferens innan Bäckström blivit finansminister...

9 kommentarer:

  1. Urban Bäckström???

    SvaraRadera
  2. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har inte skrätt inte orden när de angripit Alliansen för att de avvecklat förmögenhetsskatten! I boken står att de blågröna även tänkt ta bort stödet till byggande av hyresfastigheter, vilket förvånar mig lika mycket det.

    SvaraRadera
  3. Har Olsen visat manus för sina förhandlingskollegor på den gröna sidan, eller lämnas deras interna politiska spel ut på vinst och förlust?

    SvaraRadera
  4. Språkrören måste väl vara rasande på Olsen efter dessa avslöjanden? Hade strävan efter att bli statsråd inga begränsningar alls?
    Men observera att Birger skriver att de blågröna skulle höja bolagsskatten, det var säkert att se som kompensation för den borttagna förmögenhetsskatten. Så helt cyniskt var det väl inte ändå.

    F.d. styrelseledamot som väljer att vara anonym.

    SvaraRadera
  5. Fuck you, miljöflummare. Ni är inte meloner utan blå inuti, vingelpettrar.

    SvaraRadera
  6. Nu var det inte alls så nära att det blev en regering mellan fp, kd, c och mp som Olsen vill få det till. Oerhört mycket var olöst och det var ett mycket bräckligt underlag (minoritetsregering beroende av moderaternas stöd). Men klart att Olsen vill framställa det som så med tanke på att mp surrar sig allt hårdare till sossarna.

    SvaraRadera
  7. Borttagandet av fackrabatten är inte det minsta konstigt. I de Grönas eget budgetförslag i våras hade man slopat det också. Det är det dock ingen LO-are som sagt nåt om...

    SvaraRadera
  8. Mycket intressant. Synd att det inte blev nåt - det hade inneburit problem för blockpolitiken.

    Det är mycket oroväckande att antidemokraten Lars Ohly kan sitta i regeringen 2010. Mp har en stark demokratisk tradition och borde inte finna sig i det.

    http://sv.wikiquote.org/wiki/Lars_Ohly

    SvaraRadera
  9. Bildt och Bäckström diskuterades då vi inte kunde hitta tillräckligt tunga namn som utrikes- och finansministrar. Bildt var då medlare och Bäckström riksbankschef. Idag med olje- och optionsaffärer och nej till handelsanställda hade det säkert inte gått.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.