onsdag 23 maj 2007

Albatrossen är inte tillräckligt lönsam

Mer än var tionde fågelart på jorden är akut hotad eller sårbar. Albatrossen är en av de 1221 arter som ligger illa till. Det är elva arter fler än förra året. Men den ekonomiska tillväxten är det fart på. Så vem bryr sig?

Listan över hotade fågelarter görs varje år av forskare för Birdlife International i Storbritannien. Den blir längre för varje år. Sedan mitten av 1500-talet har 135 fågelarter avvecklats. Vi blir allt effektivare på att ta kål på det små livet. I Sverige har vi gjort vår insats genom att i stort sett avveckla vitryggig hackspett. Fjälluggla, härfågel, fjällgås och tornuggla ligger också risigt till, enligt Artdatabanken. Men å andra sidan, vad ska vi med dem till, när vi kan glädjas åt att ekonomin växer så det sprakar?

Minns ni den f.d. socialdemokratiske finansminister Feldts uttalande på ett seminarium på Chalmers 1970? Om inte så kommer ett uppfriskande citat här:

" Ja, vi vill ha ekonomisk tillväxt, vi struntar i om vi förstör några mil kust i det här landet. Det finns ju hundratals mil kuster runt Medelhavet och andra hav, dit vi kan åka med den ekonomiska tillväxten i bagaget så att säga… Vi kan ju plaska omkring i Stilla Oceanen, när avstånden krymper."

3 kommentarer:

  1. Är citatet sant eller är det ett skämt?

    SvaraRadera
  2. Helt sjukt! I vilket sammanhang... vilken kustremsa skulle exploateras och på vilket sätt?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.