söndag 20 maj 2007

Lite NATO får man väl tåla...

Så skall då svenska soldater inte bara ingå i de Nato-ledda trupperna i Afghanistan. Nu skall de också Nato-märkas.

– Nationer som inte är Nato-medlemmar kan säga nej till det. Men i vårt fall har vi sagt ja, säger generallöjtnant Jan Jonsson. Nato-märket ska ersätta ISAF-märket i Afghanistan.

Bagatell, kan man tycka. Men det är de små stegens tyranni på vägen mot medlemskap i Nato. Anpassning av vapensystem, miljardbelopp på anpassning av JAS-plan, allt mer intimt samarbete, blått-rött-grönt beslut i riksdagen om att att ingå under Natoledd trupp i Afghanistan, tillvänjningsprocess till offensiva svenska militära insatser utomlands genom blått-rött-grönt beslut i riksdagen om svensk detagande i EU:s stridsgrupper. Och nu ytterligare små markeringar genom en liten löjlig stjärna.

Plötsligt var Sverige, utan offentlig debatt och i stor politisk enighet, en offensiv part i byggandet av EU-trupp. Ni kan vara säkra på repris i spelet om Nato.

7 kommentarer:

  1. Självklart ska Sverige vara med i Nato. De som vill någonting annat kan med enkelhet reduceras till de ansvarsallergiska fegisar de är...

    Sverige kan inte gömma sig bakom neutralitetens korta kjol längre.

    SvaraRadera
  2. Oavsett vad man finner lämpligt i sakfrågan så är det demokratiska underskottet i beslutsprocessen värt att notera och åtgärda. Svenska försvarets engagemang i EU är bra men jag som ändå följer politiken till vardags blev mycket överraskad av att vi var med i detta när jag sent om sider fick det klart för mig så något debatt har icke förekommit i denna fråga.

    SvaraRadera
  3. Din bredd är så stor, dina analyser mycket intressanta, din kunskap så stor, ditt språk både engagerande och rytmiskt, din blogg gör mig glad och nyfiken!
    Elisabeth O

    SvaraRadera
  4. Vad säger Annika Nordgren Christensen och Lars Ångström om denna analys?

    SvaraRadera
  5. Analysen att Sverige snart blir medlemmar i Nato? Ja, om folkpartiet och moderaterna fick bestämma själva så. Inom alliansen har man en överenskommelse om att inte lyfta fråga under denna mandatperiod. Det gäller således att se till att välja bort de borgerliga partierna nästa val.

    SvaraRadera
  6. Tack för svar, Annika N-C jag tänkte snarare på den "tillvänjningsprocess" som Birger skriver om och som riksdagens partier ställt sig bakom (vänsterpartiet?).

    SvaraRadera
  7. Allt som vi har arbetat mot ända från femtiotalet är riksdagen på väg att krossa.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.