lördag 19 maj 2007

Gud ske lov!

Det är glädjeyra på börserna i New York. Rekord i omsättning, härliga fusioner. Miljön är räddad, freden säkrad och jordens svältande kan se framtiden an med tillförsikt. Gud ler i sin himmel ty Marknaden har gett oss frid och lycka. Eller?

Lördag morgon. Miljöpartiets kongress. Fest igårkväll. Dagens övningar har kommit igång. Stämningen god. Kongressen klok. Kör över partistyrelsen där det behövs. Såsom det alltid varit.

Nu presenteras kanditaterna till ny partistyrelse. Man får en minut på sig. Bättre än när jag återkom som rör 1992. Då fick vi säga tre ord. Jag valde: Vi blir återvinnare.

Gårdagens artikel i BT hittar du här. Men innan dess: Tänk på Marknaden så att Du helgar den, på det att det må gå Dig väl - eller åt helvete.

7 kommentarer:

 1. Var det inte fyra ord?

  Rätt absurt var det, oavsett vilket. Tänk att vi gick med på det!

  SvaraRadera
 2. Anders! Du har rätt, vilket inte är allra första gången... Det var fyra ord. De ord jag sa var: Vi ska bli åervinnare. En minut är bättre än fyra ord. Två minuter vore ännu bättre.

  SvaraRadera
 3. Roligt att se dig på kongressen! Du saknas som miljöpartistisk debattör!

  SvaraRadera
 4. Vänstern i Sverige förtalar hela tiden marknadsekonomin men grisar så gärna i sig av dess frukter när tillfälle ges.

  Om du praktiserade som du predikar så skulle du försöka hitta ett kubanskt eller ryskt bloggverktyg?

  Utan marknadsekonomi hade du inte kunnat uttrycka ditt fria ord, Birger Schlaug...

  SvaraRadera
 5. Lugn Jonas! Jag har inget emot marknadsekonomi - grön skatteväxling är ju det mesta marknadsekonomi man kan tänka sig! Man betalar för vad man ställer till, man betalar för de externa effekterna av sin verksamhet, som det heter på ekonomspråk. Däremot fixar inte dagens oetiska roffarkapitalism - som i princip är en blå planekonomi - vare sig att värna miljön eller ta vara på människor. Det är ett visst problem! Kapitalismen behöver tyglas och marknaden ramas in för att fungera bra. (Vilket för övrigt är i enighet också med vad konservativa brukar anse...). Vi kan kalla det för realistisk marknadsekonomi, eller realekonomi om du så vill. Överens?

  SvaraRadera
 6. Jisses, Birger. Skärpning!

  Du låter som Perssons och Ohlys kärleksbarn: "Kapitalismen behöver tyglas", "Dagens oetiska roffarkapitalism"...*phew*

  Du ger såklart inga exempel på dessa påståenden utan cyklar vidare mot nya floskler och hoppas på att ingen ifrågasätter din vingliga tur...

  Ge oss några exempel på denna "roffarkapitalism" som du upplever idag, Birger Schlaug.

  PS. Om du vinglar så här så kanske du gör en "Gahrton"? Med lite tur. DS.

  SvaraRadera
 7. Man kan ju vara som du Gifting...sjunga kapitalismen lov och vägra att se dess nackdelar och absurditeter.

  Och tro att marknadsekonomin är garanten för det fria ordet. Ja ja..

  Några små exempel på kapitalismens
  små absurditeter.
  - När läkemedelsföretagen inte längre kan sälja sina farliga läkemedel i den rika västvärlden så säljer de skiten i fattiga länder istället.
  - Miljoner fattiga människor dör av en parasit som de får i sig när de badar och hämtar vatten. Inget företag är intresserat att forska fram ett botemedel eftersom dessa människor ändå inte kan betala läkemedlet. När får däremot i Storbrittanien sen får samma problem så börjar företagen att jobba för att få fram ett botemedel. Då kan de tjäna pengar.

  Detta tar inte kapitalism och marknadskrafter hand om...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.