I miljöpartiet börjar nu striden om EU. I ett antal debatter skall de som vill ha kvar en vision om att Sverige skall lämna EU möta dem som vill ta bort denna vision från partiprogrammet.
Det uppseendeväckande är att båda språkrören ställer upp i debatterna. Det lär här och var uppfattas som ren utpressning, eftersom var och en inser att båda rörens trovärdighet riskerar att rämna om partiets medlemmar röstar emot dem.
Skulle det trots allt bli ett nej så har partiets medlemmar visat att de ännu inte drabbats av auktoritetstroende, att den grönanarkistiska ådran finns kvar och att en grön David kan vinna över en statsrådshungrande Goliat.
Ställer man sig bakom språkrören krav så kommer partiet å andra sidan på DN:s ledarsida att åter hyllas som modernt. Vad nu det är värt... Herregud, modernt kan ju rosa sandaler, spånplattor, Jan Björklund och strypkoppel också vara.
Av nostalgiska skäl hoppas jag att rören inte gör som Ingvar Carlsson i den avslutande tevedebatten inför folkomröstningen om EU - när argumenten tröt tittande han rakt in i kameran och sa: "Lita på mig!" Det var då jag tappade all tidigare vunnen respekt för Ingvar Carlsson.
Han borde sagt: "Tänk själva!"
Till miljöpartiets Davidsöner- och döttrar kan jag hänvisa till en sosse som fick både mig och Per Gahrton att framstå som duvungar. Partiets Goliatar kan säkert känna styrka och tillförsikt här.
För övrigt har de två rören satt sina fötter i de forna kommunisternas bo, Peter verkade föga road medan Maria var mer diplomatisk. Ohly själv är nog nöjd med att de båda rören vill slopa utträdeskravet.
lördag 30 augusti 2008
17 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Tiden läker alla sår", heter det ju. Även om det är en sanning med modifikation, så stämer nog detta ordspråk ganska ofta.
SvaraRaderaÖverfört till Sveriges EU-inträde, skulle man då kunna säga, att nya generationer inte vet, hur det EU-positiva lägret agerade i folkomröstningen. Ingen kommer därför att anklaga gänget kring Carlsson och Dinkelspiel för deras påståenden inför det valet.
Allt göms och glöms i tidens hav.
Men de äldre minns, fast dit räknas ju inte Mp-rören, inte heller de unga Mp-medlemmarna.
N.
Jag anar en viss ironi i blogginlägget men det är ändå lite oklart var Schlaug själv står. Nu slipper han ju ta ställning eftersom han inte är medlem i mp längre, men klartext vore säkert upplysande för många av oss som undrar.
SvaraRaderaHahaha, fick kaffet i strupen när jag länkade till Goliater... Stå på samma sidan som den mannen känns grymt, men likt förbannat gör jag det...
SvaraRaderaAtt Schlaugen tar upp detta länder honom till heder.
SvaraRaderaAtt bägge språkrören blivit EU-vänliga visar bara att de hoppas (kanske tom fått ett halft löfte om) fina platser för sig själva och andra toppar i partiet.
Visst glöms det vad som sades innan EU-omröstningen, - men man behöver bara se på dagens situation
Precis som Per Garton varnade lägger sig EU i mer och mer.
Dessutom skall vi skicka en massa pengar dit och får efter kupiös byråkrati tillbaka ungefär hälften.
Dessa pengar hade kommit till bättre nytta i vården, skolan och omsorgen.
Det är även märkligt att det väljs in ledamöter till parlamentet trots ett rekorduselt valdeltagande.
Detta visar hur demokratiskt mastadontbygget är. Liksom att vissa rapporter hemligstämplas.
Där vill man inte visa för vanligt folk, men plocka av dom pengar går bra.
Visst skall Europa samarbeta, men det skall vara mellan fria oberoende stater.
Innan inträdet hette det att det skulle vara konkurrena på lika villkor. Av detta blev intet.
Duktiga Sveriges politiker skall nämligen gå före med strängare specialregler, vilket missgynnar Sveriges näringsliv.
Ja, endast fria länder kan SAM-arbeta! I en jättestat, typ EU (om några år), där länderna är assimilerade i varandra, där sam-arbetar man inte, utan där arbetar man enligt centraliserad princip, låt vara i blå tappning den här gången.
SvaraRaderaExempel på denna likriktning är EU:s (år 2007) klubbade beslut, att medlemsländerna inte tillåts stifta särregler ifråga om alternativ/komplementär medicin.
SvaraRaderaHittills har exempelvis Vidarkliniken kunnat verka i över två decennier, tack vare regeringens dispenser. Om EU inte lagfäster denna rätt, i enlighet med sin egen devis
Mångfald & Valfrihet, då kan denna typ av vård bli otillåten. Se vidare www.eliant.eu
N.
Det är konstigt att mp försätter sig i denna situation ett år före EU-valet. Vilken strategi har man egentligen? Sverigedemokraterna och vänsterpartisterna sitter väl och hånskrattar åt oss.
SvaraRaderaOmröstningen är ingen partiprogramsrevidering. Frågan gäller "ska miljöpartiet förorda att Sverige ska lämna EU".
SvaraRaderaJag tycker inte att det är uppseendeväckande att rören deltar i debatten kring partiets framtida politik. Tvärtom. Det tycker jag att de ska få även när jag inte är överens med dem, om det motargumentet skulle dyka upp =) Att prata om utpressning är löjligt tycker jag.
För övrigt så betyder varken ja eller nej i omröstningen att partiets medlemmar drabbats av något "auktoritetstroende". Om någon koppling finns till regeringsmedverkaqn så tycker jag också man kan lägga fram något bevis för det, eller åtminstone argument. Två av de mest framträdande på ja-sidan, Ulf Holm och Yvonne Ruwaida, jobbar båda hårt för att de Gröna ska ingå i regeringen efter nästa val.
För övrigt visar sidan http://nejtilluttradeskravet.wordpress.com/ vilken oerhörd bredd nej-sidan i miljöpartiet har. Det är föraktfullt att prata om "rörens krav" när man kan se hur vitt skilda medlemmar som tycker att Sverige ska vara medlem i EU.
Kom igen Birger, du brukar göra bättre analyser än så här =)
Inte nog med att Ingvar Carlsson uppmanade tittarna att lita på honom. Han bräkte fram det där "liiihiiihiita" som vore han ett får, eller ansåg han att talade till en skock får!
SvaraRaderaJag blir urförb. bara jag tänker på det där uttalandet.
Rasmus: Ska försöka...:-). Fast vitsen med att införa uppdraget som "språkrör" var att det inte skulle vara "partiledare", det vill säga vara just språkör för partiet, inte "ledare" inåt i partiet, bara utåt mot väljare ochmedier. Det fanns en sympatisk inställning i detta, som skiljde mp från överiga partiers syn på "ledare". Det är möjligt att många anser traditionellt ledarskap är bättre, effektivare eller "mer modernt". Jag gör inte det.
SvaraRaderaJag tycker heller inte att språkrören ska vara eller agera partiledare. Men jag tycker heller inte att Maria och Peter fungerar som det idag. Men för mig innebär inte det att de som ska synas utåt mot väljare och medier inte ska få vara med i partiets interna framtidsdiskussioner. Att ha nickedockor som passivt för ut politik de inte varit delaktiga i att ta fram, är för mig vare sig demokratiskt eller modernt.
SvaraRaderaNej, det vore ju att reducera rören till simpla talesmän.
SvaraRaderaRören ska framföra den mening som partiet har beslutat sig för vid föregående kongress. Om det magar emot för dem att göra så, ja då har de möjlighet att avgå. Som det nu har gått till, dvs att rören hastigt och lustigt företräder en annan åsikt mitt under pågående uppdrag,känns det som om partiet vore kapat av EU-lägret.
SvaraRaderaNär det gäller din skrivning om Ingvar Carlsson kan jag instämma - "Lita på mig" var ett riktigt obehagligt utspel från honom.
SvaraRaderaMen även om jag skulle röstat nej igen, så tillhör jag numera NEJ- sidan i den interna mp kampanjen, d v s den sida som språkrören tillhör. Och vi är ganska många som gör det. Läs gärna vår kampanjblogg: http://nejtilluttradeskravet.wordpress.com/
Varför var Carlsson obehaglig?
SvaraRaderaHela den representativa demokratin är ju ett enda "lita på mig".
Vi medborgare kan inte sätta oss in i varje enskild fråga, och därför röstar vi fram personer vi litar på (nåja...) som kan företräda oss.
Jag förstår inte riktigt uppståndelsen här på bloggen.
/Starvid
Varför i all sin dar skall mp släppa visionen om en annan utveckling än den som grundlagsfästs i EU?? Och nu! När Lissabonfördraget, som man säger sig avsky, kommer att drivas igenom. Jag fattar ingenting av den strategein! Men det förklarar förstås varför mp varit totalt tysta under lång tid när det gäller kritik av Lissabonfördraget! Trots att Maria på kongressen lovade att kampen mot detta fördrag skulle intensifieras!
SvaraRaderaNej vänsterpartiet är INTE glada och gnuggar inte våra händer om miljöpartiet överger EU-motståndet. Tvärtom beklagar vi det. Ju fler vi är på motståndarsidan desto bättre!
SvaraRaderaEnsam är man svag, tillsammans är man stark! Tycker du är lite orättvis som säger att miljöpartiet är tysta om Lissabonfördraget. De är högst aktiva i nätverket mot EU. Problemet är inte partierna här, vänsterpartiet och miljöpartiet, utan att media vägrar att lyssna och informera folket! Språkrören vill ju bilda regering så att det är tyst från den sidan handlar ju om andra saker!