lördag 2 juli 2011

Egodag...

Bilden föreställer styrelsesammanträde hos organisationen Svenskt Näringsliv
Efter skrivdag, läsdag och pratdag blir det nu dags för något högst uppblåst och otrevligt: Egodag. Högst otrevligt och självbelåtet skall jag citera mig själv från gårdagens Nyhetspanel:

"Man förstår inte samhället utan humaniora, man förstår inte människan utan filosofi, man förstår inte tekniken utan kultur i botten".

Detta sagt med anledning av Svenskt Näringslivs totalt inskränkta idé om att studiebidrag för utbildning i humaniora skall vara lägre än för utbildning till ekonom eller naturvetare. 

Det är tragiskt att svenska företagare låter sig företrädas av samhälleligt dysfunktionella personer. Det är för övrigt inte första gången Svensk Näringsliv uttalar sig i frågan: man har tidigare rangordnat utbildningar utifrån hur fort man får jobb. Att läsa filosofi beskrivs då som irrationellt och bortkastat tid, litteraturvetare ska vi bara inte tala om...

Organisationen Svenskt Näringsliv är inte bara dysfunktionell - granskar man rörelsen ser man att den har vurm för sovjetiserade idéer också på annat håll: Här försökte man ta sig in i skola och påverka utbildningen och historiebeskrivningen. Och här är man inne i sagobranschen - "Sagan om gumman som handlade för lite" - för att få oss att  öka konsumtionen i ett samhälle som redan dränks i prylar. (Nåja, här suckar också MP över att det konsumeras för lite!)

Tillbaka till egot...: Det är banne mig inte ofta egot svämmar över. Tycker nästan alltid att jag inte gör och säger saker på tillräckligt bra sätt. Det kan bli någon gång när jag kommit på ett fiffigt sätt att lösa ett snickarproblem (det vill säga åt helsike för sällan), eller fått till en riktigt bra politisk formulering (någon gång per år) - eller förstås när någon av det motsatta könet har det dåliga omdömet att anse att jag är oemotståndlig (varför finns det inte fler med dåligt omdöme? :-)).

Lugn, det blir nog inte så många fler egodagar av denna äckligt uppblåsta kaliber...:-).  Imorgon ska jag nog - givetvis totalt anspråkslöst, ursäktande och med utplånat ego  - skriva om Grekland och den något  märkliga och mycket ensidiga bild som ges i svenska medier. Man kan nästan tro att Svenskt Näringsliv varit inblandat där också.

20 kommentarer:

  1. Haha. Kul och bra text, bilden helt suverän. Ha en bra helg! Visa ut Svenskt Näringsliv!!
    Sophie

    SvaraRadera
  2. Stefan Fölster, chefekonom hos Svenskt näringsliv, kallade de mjuka högskoleämnena för hobbykurser.

    Men hur kan han då gilla Kristdemokraterna? KD är ju bra på att föra fram de mjuka frågorna.

    SvaraRadera
  3. Svenskt näringsliv har nog redan vunnit, eller till stor del genom att förvirra folk mer, inte genom sina direkta uttalanden utan snarare att sätta diskursen för vaddet talas om (vilket är en mycket medveten strategi). För att bemöta dessa korkar så måste vi vara ett till steg före och förstå varför dessa uttalanden lönar sig trots allt, trots att de är korkskallar så vet dom hur dom skapar opinion. Lästips: http://fogelqvist.wordpress.com/2011/07/01/harry-potter-och-tillvaxten/

    SvaraRadera
  4. Det framgår av ett TT-telegram idag, att Svenskt näringslivs vd, Urban Bäckström, vill se samarbete mellan alliansregeringen och Miljöpartiet i frågor där de möjligen har samsyn.

    När Mona Sahlin i våras berömde MP:s Maria Wetterstrand, borde det vara en signal till flykt.

    Idag kom alltså ännu ett skäl till mass-migration från MP till Gröna Partiet!

    SvaraRadera
  5. För att komma ut ur bubblan borde Svenskt näringsliv läsa Nietzsche:

    "Den flitigaste av alla tidsåldrar - vår tidsålder - kan av all sin flit och sina pengar inte få ut mer än ständigt mera pengar och ständigt mera flit"

    Den glada vetenskapen, 21.

    SvaraRadera
  6. Du e oemotståndlig.
    Ett av fansen.

    SvaraRadera
  7. Hur kan Stefan Fölster vara barnbarn till Alva och Gunnar och son till Kaj? Var har han blivit vilseledd?

    MVH
    EW

    SvaraRadera
  8. Håller med.
    Men har vi inte själva valt att vara homo economicus, dvs prioritera matriell konsumtion och vinstmaximering framför andra värden ? Gör inte Svenskt Näringsliv precis det som förväntas av dom ?
    Den dagen VI väljer att prioritera annorlunda, så blir Svenskt Näringsliv tvungna att ändra inställning ?
    ( Typ tyskt opinionsarbete , Angela Merckel och kärnkraften ).

    Eric

    SvaraRadera
  9. Men Birger, varför hänvisar du till en rapport som är så gammal och inaktuell att länken inte längre fungerar? Bättre kan du!

    Som bekant har 1) det rödgröna samarbetet avslutats 2) MP fått två nya språkrör och 3) båda de nyvalda språkrören yttrat sig kritiskt mot blockpolitiken.

    Lite mer relevant (men kanske inte lika roligt om man vill gnälla på MP ...) vore att länka till den här artikeln, undertecknad av såväl det nya "röret" Åsa Romson som tre företrädare för Gröna Studenter: http://www.unt.se/debatt/naringslivet-raknar-inte-med-kvalitet-1390115.aspx

    SvaraRadera
  10. Anonym 10:53 - du menar alltså att vi ska lämna MP för att Svenskt Näringsliv vill se ett samarbetet i vissa frågor mellan MP och alliansen?

    Har du hört hur ofta SD flirtar med både alliansen och oppositionen. Ska vi alla därför sluta med politik helt och hållet för att slippa "guilt by association"?

    SvaraRadera
  11. Kerstin: Alltid tragiskt när historia suddas ut, rapporter som använts i en valrörelse bör av historiska skäl finnas tillgängliga även när de blir obekväma. Att miljö- och klimatfrågan halkat långt ner på listan över vad "väljarna" anser vara relevanta frågor beror vare sig på att "väljarna" är dumma eller att frågorna i sak är mindre aktuella idag är för några år sedan - det beror istället på just hur MP hanterade frågorna i den senaste valrörelsen där man valde att uppträda på så sätt att man legitimerade de politiska krafter som inte vill ta i frågorna. Vad ska "väljarna" tro när inte ens det parti som har miljö- och klimat som sitt främsta särdrag bryr sig om frågorna? Givetvis får man intryck av att frågorna är lösta, vilket ju också är det budskap som allt från LO och Unionen till Svenskt Näringsliv och de stora partierna vill ge sken av. I tidigare valrörelser har MP alltid lyckats lyfta miljöfrågorna åtskilliga snäpp på väljarnas lista över viktiga frågor.

    SvaraRadera
  12. När Svenskt näringliv förordar samarbete mellan Alliansen och MP, då bekräftar det ånyo att MP har kastat sin (original)kompass.

    Den som blivit miljöpartist i tron att partiet är som förr, lär av ett sådant uttalande (som Bäckströms) få upp ögonlocken så pass att bilden klarnar.

    SvaraRadera
  13. Vad värre, 17:41, MP förordade just Bäckström som finansminister i en eventuell mp-fp-c-kd-regering efter valet 2002!!!

    SvaraRadera
  14. Neoliberal Agendalör juli 02, 10:34:00 em

    Jag kan förstå kritiken, alla utbildningar är inte lika mycket värda ur ett ekonomiskt perspektiv.

    Däremot är det helt uppåt att ha ett system där staten på planekonomisk manér ska bestämma värdet. Iofs. inget nytt att staten lägger sig. Redan idag är det ju så att staten bestämmer hur många utbildningsplatser det ska finnas

    Det rimliga vore att privatisera hela utbildningsväsendet. I ett sådant system kommer det troligtvis bli svårare att få lån till en magisterexamen i filosofi än tex. en civilingenjörsexamen i datateknik. Oavsett, så är det inte statens uppgift att göra prioriteringen.

    SvaraRadera
  15. EW

    Men har han (Fölster) inte en svag tysk accent?

    SvaraRadera
  16. Anonym 19:46

    Är det verkligen sant? Ja inget förvånar oss längre.

    Men hur kan det ö.h.t. finnas några gröntänkare kvar i ett sådant parti?

    Nu finns väl en smula hopp med Åsa Romson, som ser ärlig ut, så att säga. Hon saknar i varje fall den där pokerblicken.

    SvaraRadera
  17. Eric: Förmodligen helt sant som du skriver, men också sant att vi som medborgare lever i en norm som är svårt att bryta sig loss från. Normen upprätthålls genom gigantisk propaganda. På liknande sätt som nordkoreaner itutas att det är naturliga liv de lever tutas vi i att det är naturligt att leva enligt den materialistiska konsumtionsnormen. om på fullt allvar, efter hård indoktrinering.

    SvaraRadera
  18. Hej Birger!
    Vi på svtdebatt.se försöker få tag på dig med anledning av MP:s dag i Almedalen.
    Ring så snabbt du kan!
    mvh
    Linn 0736 263270

    SvaraRadera
  19. Birger, båda länkarna är borttagna.

    Bloggen "rodgron.se" är avvecklad, troligen för att det rödgröna samarbetet inte längre är aktuellt. Jag kan förstå din åsikt att den bör finnas kvar för att även vår historia är viktig, men jag tror inte att den är avslutad för att den anses "obekväm". Kanske finns rapporten tillgänglig på någon annan plats, det vet inte jag. Jag ville bara belysa att det argument du använde för att kritisera MP var inaktuellt. Jag tycker nog att det är intressantare vad dagens språkrör säger och hur dagens MP agerar än vad som sades och gjordes för ett år sedan, då väldigt mycket såg annorlunda ut i den svenska politiken.

    Dessutom är det inte bara rodgron.se som är nedlagd, även länken till Riksdag och Departement är borttagen, och det lär väl knappast bero på att den ansetts "obekväm"?

    För övrigt anar åtminstone jag en viss kritik mot BNP-begreppet och tillväxthysterin såväl i artikeln jag länkade till (undertecknad av bl.a. Åsa Romson) som i hennes Almedalstal idag. Kanske uttrycker hon sig inte exakt som du skulle ha gjort, men jag gläds verkligen åt att hon tar upp frågan om de ändliga naturresurserna, att inte slösa med jordens kapital och att använda den kunskap vi har om sambandet mellan ekologi och ekonomi.

    För mig, som fortfarande är aktiv miljöpartist, känns det så himla bra att höra Åsa tala (ja, Gustav också för den delen, men just detta med de ändliga resurserna har jag hört Åsa prata om mycket oftare) och det känns både viktigare och relevantare att diskutera än vad de gamla rören gjorde för ett år sen.

    Missförstå mig inte, även MP kan behöva en blåslampa i ändan ibland, och även MP ska kritiseras när så behövs, men det är så mycket mer konstruktivt att kritisera sådant som det faktiskt går att göra något åt NU.

    SvaraRadera
  20. Jag skulle i sammanhanget vilja påpeka ett absurt faktum som det sällan talas om: Handelshögskolan i Stockholm ägs av... gissa vilka?

    Jo, näringslivet.

    På denna skola utbildas ekonomer som ska arbeta i näringslivet. Om de lär sig tänka kritiskt? Om denna "akademi" är fri? Ja, fundera på det.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.