söndag 3 juli 2011

Absurd scen i den grekiska tragedin...

Så skall då Greklands infrastruktur i rask säljas ut till högstbjudande. Pressade av EU:s absurda krav. 

Globalt spelande riskkapitalister och anonyma fonder lär lägga bud på vägar, hamnar, järnvägsräls, vatten och elproduktion. Deras enda intressen är att köpa för minsta möjliga antal euro när marknaden plötsligt dumpas av massor med grekiskt godis. 

Kulturella klenoder och badstränder lär också överföras i internationella spelares händer. Akropolis som köps av riskkapitalister eller globala svar på Bert Karlsson...? Glädjen lär vara stor där den inte borde finnas alls.

En våldsam privatisering kommer att ske inom en kort tidsperiod. Om EU tror att det är så man skall vinna människors förtroende så tror man fel. Det folkliga motståndet kommer att fortsätta, inte för att man skall sätta dit lyxägande skattefifflare eller komma tillrätta med myglande politiker, utan för att man har all anledning att känna sig kränkt och utpressad.

Lägg till detta fler hårda neddragningar inom redan hårt ansatt sjukvård - förutom att det slår på de som redan ligger så kan det innebära att den europeisk motorn när det gäller produktion av antibiotikaresistenta bakterier blir ännu svårare att stoppa.


Det är säkert fullständigt sant att politiska skojare ljög in Grekland i eurosamarbetet, men det är också sant att EU-eliten lät det ske, att banker tävlade om att låna ut pengar och att eurofundamentalisternas idé om en gemensam räntepolitik och gemensam valuta tar kål på varje anständig möjlighet för grekerna att ta sig ur den fälla man fastnat i.

För tio år sedan var det Argentina som stod inför liknande problem. Istället för att anpassa sig till ekonomisterna i de internationella spelbolagen gjorde man uppror mot den globala kapitalismens normer. Det var sannerligen ingen lätt väg man gick, men man visade att det fanns alternativ till siffernissarnas expertvälde. Om det var den minst omoraliska väg att gå kanske vi kan få svar på i slutscenen av den grekiska tragedi som nu utspelas.

Hade Sverige, under 90-talskrisen, varit drabbat av en gemensam valuta hade landet varit mycket, mycket illa ute. Det var först när regering och riksdag släppte knytningen till euron/ecun och istället lät kronan flyta som strupgreppet lossade. Man höll fast alltför länge, vilket medförde såväl högre arbetslöshet som massor med konkurser hos småföretag. Miljöpartiet hade då länge - på sakligt goda grunder - krävt att kronans skulle flyta. Vi uppfattades som idioter av de som hade en fundamentalistisk uppfattning. Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S) har kommit märkbart lindrigt undan för sina missbedömningar under krisen - kanske beroende av att ledarskribenter och politiska kommentatorer valde att håna MP för att vi inte "begrep sig på ekonomisk politik". Det var väldigt tur att Bildt och Carlsson till slut blev lika ovetande...

Historiebeskrivningar som inte ligger i fas med "moderna" ekonomiska teorier glöms ofta bort när mediernas ger sin egen tillyxade bild av verkligheten. Därför riktar man nu mest strålkastarna på skattefuskande grekiska skojare och korrupta politiker - men väljer att blunda för det som sker utanför ljuskäglan.

De krav som nu EU ställer är förödande för många vanliga greker. På vilket sätt tar EU:s elit sitt ansvar för att man släppte in Grekland i eurosamarbetet? Genom att ges högre löner? Det bästa vore kanske att Grekland gav EU fingret och försökte reda ut sina problem utan att utsättas för vulgär utpressning som på sikt kan bli förödande. Både för greker i allmänhet och för EU.

11 kommentarer:

  1. Ofta får vi höra svulstiga ord om hur Grekland stod vagga för vår västerländska demokrati.
    Tänk om Grekland om 50 år är känt som landet som födde ett effektivt motstånd mot en europeisk superstat!

    SvaraRadera
  2. Problemet Fred är väl att euron som gemensam valuta förutsätter en stat, en federal union med gemensam budget över inkomster och utgifter. När så inte är fallet så lämnas kryphålen för allehanda spekulanter och ränksmidare som bar ser till sin egen plånbok, vidöppen.

    SvaraRadera
  3. Det var inte vilka småskojare som helst som hjälpte till att mörka den ekonomiska redovisningen innan inträdet i Eurosamarbetet. Cervenka skrev i SvD förra året att för 300 miljarder dollar hjälpte amerikanska banker (Goldman Sachs, JP Morgan) Grekland att få hemliga lån mot att Grekland pantsatte till och med framtida lotterinkomster och flygplatsavgifter att försköna sina balansräkningar med innan de gick med i eurosamarbetet.

    /EW

    SvaraRadera
  4. Tyvärr har du alldeles förfärande rätt. Som EU-vän är jag djupt oroad av de reaktioner som EU:s hårda krav nu kommer att leda till. Vi får också svart på vitt att en gemensam valuta kräver en gemensam ekonomisk politik, gemensamma skatter och så vidare. Så bör det bli, men jag tror inte människor varit medvetna om att detta är nödvändigt.

    SvaraRadera
  5. Fred Lane, f.d. ekonomsön juli 03, 12:39:00 em

    Anders,
    visst!
    Det var bra med en fredsbevarande kol- och stålunion, men om priset för en gemensam valuta (som ändå inte omfattar alla medlemsländer) är att länder får plundras då är priset helt enkelt för högt.
    Om lösningen på det problemet är en mäktig superstat, vill inte jag vara med.

    SvaraRadera
  6. Jodå, herr Schlaug, krävde att kronan skulle släppas fri. Det är riktigt och sdant. Men herr Schlaug glömmer att han hade ett sällskap i detta krav. Ny demokratis Ian Wachmeister. Hur kändes det?
    Frågar för att få svar.

    SvaraRadera
  7. Sitter just nu och lyssnar på miljöpartiets Almedals tal... Vad är detta???
    Birger, ge språkrören en kurs i retorik och hur man håller tal! Har finns det massor att göra för de är verkligen inte bra. Det är riktigt tragiskt att höra dem.
    Olle

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agendasön juli 03, 09:03:00 em

    Centralplanering i ett nötskal.

    Byråkrater sitter och bestämmer räntan för ett helt land eller ännu värre för 17 länder när det gäller euron. Vem är förvånad att det blir fel?

    Vad som behövs är att de statliga centralbankerna avskaffas och att räntan istället sätts av utbud och efterfrågan, spar- och lånevilja i ekonomin. Om många vill låna så går räntorna upp och om många vill spara så sjunker de. Så får vi ett system i balans.

    Tyvärr finns det noll insikt på politisk nivå om hur skadlig den statliga räntepolitiken är. Vi kommer få dras med kriserna och problemen i många årtionden till.

    SvaraRadera
  9. Olle 19:47.

    Fridolin hade väl ett hyfsat flyt i sitt tal, jämfört med Romson. Men det han talade om hade föga med gröna frågor att göra. Det handlade om skolan, och det var väl bra i och för sig.

    Efteråt hade SVT en kommentator, sossen Harald Ullman, vid kameran. Av hans utsaga framgick, att Fridolins tal var som om det skulle vara socialdemokratiskt.
    Ullman var uppenbarligen mäkta imponerad av Fridolin.

    Så, nu vill de gröna fötterna kvickt kila iväg till Gröna Partiet.

    SvaraRadera
  10. Det sämsta betyg någon kan få,
    är att Du gör framtiden omöjlig!

    SvaraRadera
  11. Bra inlägg om Greklands kris. Argentina är ett lysande exempel på en alternativ väg som skulle kunna hålla landet på fötter. Men de förestående privatiseringarna blir enbart storkapitalisterna glada.

    Jag önskar att det grekiska folket gjorde revolution som i diverse diktaturer runt medelhavet. Den politiska och ekonomiska eliten är ju uppenbart korrupt och framtidsfarlig, saknar verklighetsförankring och bör avsättas.

    Alternativet är att makthavarna väljer sig ett nytt folk genom regeringens marionetter.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.