Häromdagen kunde man i Aktuellt höra en bankexpert uppmana bankunder att inte gå ensamma till banken. De "personliga rådgivarna" är inte mer personliga än att de vill flytta dina pengar till egen ficka. Mer om det här.
Igår hörde jag att "personlig rådgivningen" skall bli en central del av de vinstsyftande apoteken regeringen nu sjösätter.
Betyder det att man snart får höra en läkemedelsexpert varna oss för att gå ensamma till apoteket?
Apotek tillhör den skara verksamheter som gör sig bäst i offentlig regi eftersom syftet inte kan vara att man skall sälja så mycket som möjligt. Tvärtom. Målet bör vara att vi köper färre läkemedel, funderar på vad huvudvärken beror på och göra något åt det.
Jag tilllåter mig att citera mannen från det stora läkemedelsbolaget som jublade i teve när Kina införde mer konkurrens och marknadsekonomi - tillväxt och stress skulle öka försäljningen av magsårsmediciner...
tisdag 17 november 2009
16 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Fler "bra" sätt att öka tillväxten: http://hallplatshaden.wordpress.com/2009/11/11/tio-satt-att-oka-tillvaxten/
SvaraRaderaalltid impad av dina välfunna bilder! Man blir väldigt nyfiken på det där arkivet, det måste vara nåt slags arkivens särimner...
SvaraRaderaSedan är jag ständigt lika förvånad över att bara hitta självklarheterna här. Att ett apotek inte ska vara vinstdrivande är ju lika självklart som en ny socialminister borde vara!
På tal om något helt annat:
SvaraRaderahttp://sydsvenskan.se/malmo/article567360/Entr%C3%A9handlare-stanger-i-protest.html
Handlarna i det nya köpcentret håller stängt den 7 december för att protestera mot att de inte fått tillräckligt med kunder.
Synd att de inte valde den 28 november istället. http://www.bnd.nu/
Äntligen försvinner apoteksmonopolet!
SvaraRaderaDet är inget fel i att tjäna pengar genom att sälja så mycket som möjligt. Det är ju den plattformen hela det välmående samhället vilar på.
Apoteket AB har idag ett avkastningskrav till staten, så redan idag bör det finns detta "otyg".
SvaraRaderaProblemet är att din farvågor saknar grund. Tills för några veckor sedan var Sverige det enda landet jämte Nordkorea och Kuba som inte tillät någon form av medicinsk försäljning i privata butiker och inte var svenskar friskare för det? Snarare tvärs om, i och med att tillgängligheten var så låg hade svenkar svårare att få tillgång till enklare mediciner när de behövdes.
Privat ägda apoktek leder inte till ökad utskrivning av mediciner som vi bör vara restrektiva med. Detta helt enkelt beroeonde på att det är läkare som skriver ut mediciner och apotek säljer den dos läkaren har förskrivit. Desstom kommer de privata apoteken, likt Apoteket AB, stå under kontroll från tillsynsmyndigheter som Läkemedelsverket.
Har inte sett någon forskning från Norge som visar på det blivit någon förhöjd utskrivning av medciner i Norge sedan man öppnade upp monopolet. Resultatet blev dock att antalet apotek i landsbyggden förblev på samma nivå medan de ökad i städerna, dvs de sjuka i städerna fick närmare än de hade tidigare, vilket för alla borde vara positivt.
Måns:
SvaraRaderaDet är ingen som har sagt att svenskar skulle ha varit friskare om Apotek skulle ha varit privatägda. Du har en ovanlig blandning av bra svenska och fullständigt tomt innehåll. Politikeraspirant?
ehm Måns, var hämtar du dina siffror?
SvaraRaderat.ex. går tyskar i genomsnitt dubbelt så ofta (6 mot 3) till läkaren som svenskarna och om du någonsin tittat in i ett tyskt medicinskåp så lär du ha hittat så mycket tuber och pillerburkar att du borde ha misstänkt att de privata filialerna finns även i folks badrum.
Varför inte på allvar lyssna på dem som faktiskt väljer att flytta till Sverige på grund av att de finner Tyskland för konkurrensinriktat? De har haft flera inslag om hur man ska höja livskavalitén för tyskar i radion här. De flesta inläggen handlade om att minska på konkurrensen, stressen, biltrafiken, arbetstiden osv. flera som flyttat till Skandinavien hörde av sig och menade att de flyttat dit av dessa orsaker. Måste vi då göra alla kända fel? Dvs konkurrensutsätta sådant som inte bör konkurrensutsättas som apotek och sjukvård (här diskuteras också att låta sig inspireras av DDR:s gamla sjukvårdssystem t.ex. eftersom det nuvarande har stora problem).
Och det allra mest ömmande: måste vi sälja ut våra stränder till privatpersoner när människor flyttar till Skandinavien just för att det finns stränder som vi genom allemansrätten kan nå? Här kommer du svårligen ner till en fin badstrand som inte har stängsel för...
Hörde inte till dagens ämne men ändå. Det är upprörarande med folk soom inte tänker innan de säljer ut allt vi kommer att skrika efter bara om ett litet tag!
Superbra text, bild och allt Birger
Om man anser att det är fel att någon ska tjäna på att någon är sjuk och behöver hjälp så tycker jag att man kan börja med att avskaffa lönerna för sjukvårdspersonalen.
SvaraRaderaOm det jag skriver är tomma ord får andra avgöra. Dock så vore det intressant att få en förklaring till vilka som är de tomma orden. Är det apoteket eller läkaren som avgör hur mycket en patient får köpa av ett receptbelagt läkemedel? Står inte alla apotek under Läkemdelsverkets uppsyn? Var inte Sverige jämte Nordkorea och Kuba de enda länderna där man inte fick köpa mediciner i vanliga affärer?
SvaraRaderaHur ofta tyskar går till läkare vet jag inte. Inte heller hur deras medicinskåp ser ut. Har dock varit mycket i Tyskland och delar inte din uppfattning av att det är mer konkurrens, snarare mindre. Folk tar längre tid att avslut universitetsstudier, mindre valfrihet i skolan och hela den tyska attiyden är enligt mig mer avslappnad. Luther må ha varit tysk, men det var i Sverige han blev profet! (Tacka gud för det...)
Angående de norska apoteken ska jag erkänna att jag hade fel; rätt ska vara rätt. Jag påstod att antalet apotek på landsbyggden har legat på samma nivå, det är fel. Efter ytterligare en tid har antalet apotek ökat även där, så nu har även landsbyggsbefolkningen i Norge fått närmare till apoteken. http://www.dn.se/nyheter/politik/norrmannen-nojda-med-privata-apotek-1.577452
Verkar som om Anso inte bor i Sverige, då kanske du missade Samuelsson-gate i somras. Där var det alltså en miljöpartist som gjorde undantag för strandskyddet för en svensk...
Jag tillhör dem som är glad för att Apoteksmonopolet försvinner. I alla fall tycker jag att det är bra att monopolet på receptfria mediciner försvinner.
SvaraRaderaOch då har jag upplevt fri medicinmarknad när den fungerar som sämst (ofta i tredje världen) och där den fungerar bra.
Och det pga av ren egoism. När man ligger och vrider sig av mensvärk eller huvudvärk vill man inte leta apotek, och inte åka miltals, man vill kunna köpa det på ICA eller Statoil.
Funderar vad huvudvärken beror på vill jag göra när den är över. Inte när jag ligger och ser stjärnor och spyr. Och då skiter jag dessutom fullkomligt i om jag handlar av vinstdrivande företag eller inte.
En nära "släkting" till diskussionen om frisläppta apotek är samtalet om skolmedicinens ställning kontra naturmedicinens.
SvaraRaderaKolla därför
www.eniro.eu
så förstår du!
Måns,
SvaraRaderaJag bor visserligen inte i Sverige just nu men vistades där under Samuelsson-drevet. Det hela var mycket sorgligt och jag är emot ett urholkat strandskydd vem som än står bakom det. Men med tanke på de drygt 4 500 dispenser från strandskyddet om året de senaste åren, som inte debatteras nämnvärt utan snarare tas för givna, så är det väl solklart att det hela uppmärksammades för att dölja någonting annat. Alla vet ju att det går till så. Jätteskönt för alla kommuner och företagare att en miljöpartist kunde ge korruptionen ett ansikte. Men liksom jag inte tror att alla folkpartister ordnar gubbgangbangs med minderåriga mot betalning, bara för att ett ruttet kommunalråd gjorde det, så har jag ingen anledning att befara att alla miljöpartister skulle vilja sälja ut strandskyddet för att en landshövding med dalande moral gjorde det.
Här har du t.ex. exempel på en, förhoppningsvis, mer miljöpartistisk hållning i frågan:
http://mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=149815
och här finns mer info hur den nuvarande regeringen ytterligare förvärrat läget:
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljoratt/vart-arbete/Slaget-om-stranden/
Jag håller till fullo med dig om att Tyskland som helhet betraktat är mer avslappnat. Men det beror mer på att man KAN välja att avstå från väldigt mycket av det som orsakar stress och frustration i Sverige - för att man där i den marknadsliberala planekonomin inte har valet att välja efter sitt samvete. Jag behöver aldrig utsätta mig för stormarknader som ICA eller Coop med marknadsmonopol eftersom det finns tillräckligt många helekologiska alternativ i varje stadsdel, plus ekomarknader två gånger i veckan. Jag behöver inte sucka över förpacknings- och tillsatshysterin eftersom jag slipper se dessa varor och än mindre släpa hem dem. Sedan kan jag väl ändå sörja att Lidl etc finns här också och tar värdefull mark i anspråk som borde använts bättre. Jag kan ta med cykel på tåget och åka tåg vart jag vill osv. En Marit Paulsson skulle knappast ha fått 13 procent i ett val här eftersom medierna tar politik, samhälle, kultur och framför allt mat på mycket större allvar och vänder och vrider tills det mesta är genomlyst.
Jag betalar iofs mer skatt än i Sverige men i gengäld ingår allting då, a-kassa, pension, föräldraförsäkring, sjukkassa, skatt, soidaritetsskatt till f.d. DDR osv hanteras centralt - jag behöver alltså inte "vara med i" någon A-lassa eller dyl. Hela socialsystemet, samt statens (Bund och länder) kultur- och miljösatsningar, med en hel del gratis museum och andra fria kulturformer upplever jag som oerhört mycket bättre än det sönderfallande svenska ditot. Men jag är också mycket privilegierad med bra jobb och långtifrån alla omfattas av det sociala systemet.
forts.
SvaraRaderaKonkurrensen är däremot mycket hård på andra punkter och genomsyrar samhället ändå, inom näringslivet, handeln, skolan osv. Läraren avgör när barnen är i tioårsåldern om de ska få möjlighet att studera på gymnasium och i förlängningen universitet osv. Det du skrev om längre universitetsutbildning är tyvärr avskaffat med det nya studieekonomiska bachelorsystemet (som det för övrigt protesteras livligt mot runt om i Tyskland i dag). Och som sagt, apotek finns det gott om - långt ifrån alla är bra. Jag hade kunnat nöja med långt färre om de höll god kvalitet.
Men för att den s.k. ordoliberalismen är att föredra framför den fundamentalistiska nyliberalismen (ja, Luther är antagligen ytterst ansvarig - men också våra låga krav på bildning), så betyder det inte att det skulle vara den bästa av världar eller att tyskarna är nöjda med det konkurrenssamhälle detta system ändå innebär. Som sagt förs det många diskussioner just nu, den gamla ordningen har ju nått vägs ände och Sverige fram till 80-talet är ständigt uppe i diskussionerna som inspiration till sociala reformer. De flesta tyskar har inte förstått vad som hänt i Sverige de senaste decennierna - de hör ju oftast bara positiva exempel och gamla sanningar - och många tror att konkurrensen och stressen är mindre och solidariteten större i Sverige än här och utvandrar därför. Särskilt på grund av tron på en mindre exploaterad natur och så den renare luften. Men framför allt för tillgången på vatten och stränder.
Därför är det mesta rent otroligt som har hänt under den senaste mandatperioden i Sverige - de flesta tyskar tror mig inte. I princip allting som Sverige brukar hyllas för internationellt och som tyskarna längtar efter (biblioteken t.ex.!) har skrotats eller luckrats upp, särskilt allvarligt är det ju på miljöområdet där Sverige börjat höra till de värsta i klassen.
Tänk om vi själva hade haft vett att uppskatta och värna det som är så unikt i Sverige och också börja ställa om vår energi m.m. och ifrågasätta tillväxten och arbetstiden som pågår för fullt i andra länder i stället för att genomdriva fullständigt meningslösa reformer som inom kort ändå måste ändras för att passa i en ny samhällsordning med annnan syn på vinst och tillväxt m.m.
Men framför allt slåss för allemansrätten. Tillgång till natur kommer att vara guld värt även för oss i en mycket nära framtid.
Den som såg Fråga doktorn i SVT1 igår, måndag, vet att där fanns en gästläkare som var expert på åldringssjukdomar.
SvaraRaderaHan var väldigt kritisk till de myckna förskrivningarna av läkemedel till äldre. Även doseringarna ansåg han vara på tok för höga i många fall. Sådant gör patienterna bara ännu sjukare.
Det var ord som knappast välkomnas av läkemedelsjättarna.
Det behövs troligen en folkresning mot denna "kemikalisering" av patienter.
Men doktorerna är väl samtidigt beroende av läkemedelsbranschen, som sägs bekosta en del av läkar utbildningen.
På alla områden är det pengar som styr. Sådan är kapitalismen.
Apotek tillhör den skara verksamheter som gör sig bäst i offentlig regi eftersom syftet inte kan vara att man skall sälja så mycket som möjligt. Tvärtom. Målet bör vara att vi köper färre läkemedel, funderar på vad huvudvärken beror på och göra något åt det
SvaraRaderaOch du tror inte folk själva är kapababla att fatta sådana beslut? Du känner att du måste sätta dig över dem genom att göra smärtlinding och hjälp mer otillgänglig. Det du förespråkar är ren ondska.
Det är jättebra att man kan tjäna pengar på att göra folk friska. Eller tycker du bara man ska få tjäna pengar på att ge folk "onyttigheter" som snask, chips och storbilds-TV?
Hur kan någon mena, att Birger förespråkar ondska?
SvaraRaderaDen som säger så borde se sig i spegeln!