tisdag 10 november 2009

Expertråd: "Gå aldrig ensam till banken!"

I gårdagens Aktuellt gavs ett ganska uppseendeväckande råd av en bankexpert. Rådet var enkelt: Gå aldrig ensam till banken!

Rådet gavs inte på grund av risken att bli utsatt för rånare med pistol, utan på grund av risken att bli utsatt för bankens "personliga rådgivare".

När jag, för ett antal år sedan, ingick i Sveriges FN-delegation fick jag råd av en god vän som arbetade som vakt i FN-skrapan - han visade på en karta och sa: Gå aldrig ensam här, risken att bli rånad är inte försumbar...

I Sverige 2009 gäller det bankkontor. I dessa handlar det främst om en enda sak för bankens rådgivare, förkortat AMP-TEF.

Uttyds: Andra Människors Pengar Till Egen Ficka. Man kan se inslaget i Aktuellt här. Och läsa om Bankbluffen här. Kanske är icke-vinstdrivande banker de ärligaste, JAK är ett sådant exempel.

För övrigt...
... är det märkligt - eller kanske inte alls märkligt - att bankerna nu återupprepar jakten på låntagare som är villiga att ta stora lån för konsumtion och husåtaganden. Bankerna är det ekonomiska systemets blodomlopp, brukar det heta. Frågan är om de inte drabbats av leukemi. Men observera en sak: den politiska sfären uppmanar till akut ekonomisk tillväxt genom ökande konsumtion, och detta kan endast ske genom lånade pengar. Vilket bland annat - man tar sig för pannan! - överraskat en sådan som Lars Calmfors!

14 kommentarer:

 1. Hähä, elakt, kul och alldeles sant,

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendatis nov. 10, 09:31:00 fm

  Att det lånas ut så mycket är för att den statliga centralbanken på planekonomisk manér har reglerat ner priset på krediter till nästan 0%.

  Ingen vettig människa skulle låna ut pengar för en så dålig ränta. På en fri marknad skulle räntan bestämmas av utbud och efterfrågan, dvs spar- och lånevilja i ekonomin. Då skulle vi slippa se lånabubblor som sen kollapsar.

  Om många vill låna går priset upp och om många vill spara så går det ner. Självreglerande. Att centralplanerare som Ingves & Co ska försöka styra räntan för en hel ekonomi efter KPI påminner snarast om femårsplanerna i Sovjet där man försökte styra landets ekonomi efter vissa aggregerade mätvärden.

  SvaraRadera
 3. www.ekobanken.se

  ...påminner om JAK, men skiljer sig ändå på ett trevligt sätt från den banken.

  SvaraRadera
 4. Om jag åter får bidra med det "tyska" perspektivet så diskuterar faktiskt till och med kyrkan här att gå över till räntefri ekonomi -( det förekom bl.a. i samma program som uppmärksammade uranbrytningen i DDR i samband med murens fall, som jag nämnde tidigare).

  Det har även stått en del i tidningarna om vissa regioner/byar i några bundesländer som infört egen valuta/räntefritt system...


  Kanske är det faktiskt på gång med en ny reformation som de sa i det tyska inslaget...

  http://www.wdr5.de/sendungen/diesseits-von-eden/s/d/01.11.2009-08.20.html

  SvaraRadera
 5. anonym 9:53 på vilket "trevligt sätt" skiljer sig ekobanken från JAK?

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agenda, vars synpunkter och världbild, får vi njuta av på denna blogg som ett pikant inslag i debatten. Det är uppfriskande eftersom nästan alla andra inlägg framstår som geniala i jämförelse. Bäste neoliberal, väx upp från pubertetsanalyserna!
  Socialliberal

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendatis nov. 10, 01:09:00 em

  Anonym
  Om det nu är så att mina analyser är korkade så borde det vara trivialt för dig att tala om var jag har tänkt fel.

  SvaraRadera
 8. Men snälla Neo, banker kan väl också ha en etisk kod, det ingick i den liberala tanken innan liberalismen tappade sin sociala patos.
  Socialliberal

  SvaraRadera
 9. 10:19 må gärna kolla hos Ekobanken och sedan jämföra med JAK.

  Båda är trevliga, och skillnaden är också trevlig. I vassas tycke till den förras favör.

  Då människors behov skiftar, kan det vara bra med flera alternativ. Alltså: intet ont om JAK.

  SvaraRadera
 10. I vissas tycke, ska det förstås stå.

  SvaraRadera
 11. Bankexpertens främsta uppgift tycks vara att locka kunden att köpa flera av bankens tjänster som banken sedan kan ta arvode för.

  SvaraRadera
 12. Jesper Jäderkvisttis nov. 10, 08:11:00 em

  En bankrådgivare till en annan: -Fan, Hege! Du måste tänka på pocenten, Hege...Hick!

  SvaraRadera
 13. Neoliberal Agendatis nov. 10, 11:49:00 em

  Men snälla Neo, banker kan väl också ha en etisk kod, det ingick i den liberala tanken innan liberalismen tappade sin sociala patos.

  Etisk kod? Liberalism?

  Vad har det med min analys att göra? Riksbanken hade ju tryckt sedlar vilt innan John Locke ens hade författat Two treatises of government. Kom in i matchen.

  SvaraRadera
 14. Visst kan bankrådgivare vara luriga och det förekommer massor av AMPTEF (är det inte så alla företag funkar?). Men människor går ju till rådgivare för att få tips om hur de ska lyckas lura åt sig pengar genom smart skatteplanering och luriga fondplaceringar och pensionsavsättningar. SKYLL dig själv om du vill hålla på och trixa och inte fattar vad rådgivarna säger åt dig.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.