tisdag 20 oktober 2009

Vad har du varit, Lars?

Lars Calmfors, en av de mest upphöjda ekonomerna i landet, har gått ur sin bur och tittat på världen. Han inser att kåren missbedömt den utveckling som ledde fram till den ekonomiska krisen.

Han skriver i senaste numret av Axess: "De flesta nationalekonomer – inklusive jag själv – missade hur mycket av de senaste årens kraftiga tillväxt som berodde på en ohållbar kreditexpansion och hur sammanflätat och sårbart det internationella finansiella systemet blivit."

Men snälla Lars Calmfors, detta är ju ganska förfärande.


Att tillväxten de senaste åren härrört från lånade pengar är ju en inte bara ett svenskt fenomen. Det är motorn i till ohållbara tillväxtsamhället. Vilket vi är många som ältat i ett par årtionden. Det grövsta är att vi lånat till en konsumtion som inte är ekologiskt hållbar.

När en nationalekonom av rang berättar att kåren inte fattat hur sårbart det internationella finansiella systemet blivit så går en kuslig rysning genom min rygg. Vilka lyssnar de på? Sig själva?

Men visst är det gott att Calmfors nu äntligen upptäckt att skråets majoritet haft en inskränkt fäbless för att titta på sig själva. I senaste numret av Axess skriver han med anledning av den gångna tidens kriser:

"Varför bedömde vi nationalekonomer inte riskerna som större? Ett mycket enkelt – och mänskligt – skäl kan vara att varningarna för till exempel de stora amerikanska bytesbalansunderskotten till slut förlorade sin slagkraft när ”inget hände” under så lång tid. Den snabba återhämtningen efter IT-bubblans kollaps i början av 2000-talet kan också ha invaggat oss i säkerhet, eftersom en hastig omläggning av penningpolitiken då snabbt dämpade fallet i världsekonomin.

Men det finns också anledning att reflektera över om det kan finnas inbyggda ”systemfel” i nationalekonomisk forskning och utbildning som bidragit till krisen."

Och så pläderar han för att nationalekonomer bör läsa mer ekonomisk historia och vetenskapsteori för att kunna förstås sammanhangen. Absolut! Till det skulle jag vilja lägga en dos humanekologi och studier av de naturlagar vi lever under.

Som upplysning till Lars Calmfors och skrået skulle jag vilja påpeka följande:

Den femdubbling av tillväxten vi haft sedan 1950 har medfört påtagliga hot mot klimatet och har dessutom destabliserat 60 procent av jordens ekosystem. Utan att Calmfors och Co märkt något. Den tillväxttakt som beslutsfattare strävar efter - efter att ha konsulterat skrået - innebär en femtondubbling fram till 2050. Med förödande effekter för något så perifert som det som ligger utanför de finansiella portföljerna.

I rapporten Välstånd utan tillväxt? - från kommissionen för hållbar utveckling i Storbritannien - konstaterar professor Tim Jackson att vi, som redan lever i en materiellt rik del av världen, måste minska vår konsumtion och söka välstånd utan tillväxt. Men det är klart: Jackson har utbildning som är större än bara kunskap i frågor som prissättningen på olika finansiella tillgångar och hur enskilda placerare bäst bör sätta samman sina portföljer.

Kanske läsning av Jacksons rapport kan vara något nu när hedersmannen Lars Carlmfors nu tagit sig ur den nationalekonomiska sängvärmen. Själv kravlade jag ur från tron på det groteska tillväxtsamhället för drygt 30 år sedan. Av rent rationell skäl. Jag insåg att vi dopade ekonomin, levde på kapitalet och höll på att bli slavar under ett system där hjulen alltid måste snurra fortare. Dags för dig också, Lars?



25 kommentarer:

  1. Tips, angående ohållbar konsumtion;
    Nödstopp, Kulturhuset 24 okt kl 12, Klimataktion-leva på socialbidragsnivå fram till Köpenhamnsmötet.
    (http://ericsecher.blogspot.com/2009/10/nodstopp.html)

    PS Man reagerar omedelbart när en bild återkommer på bloggen...Men den, precis som vissa budskap, tål att upprepas... ? DS

    SvaraRadera
  2. Birger!

    När ska du förstå att ett samhälle utan ekonomisk tillväxt innebär en katastrof. Har du t.ex. inte märkt att så snart den ekonomiska tillväxten går ned någonstans, följer stora svårigheter för befolkningen. Du ser det i dagens Sverige; vissa grupper har nu inte mat för dagen. Och i de delar av världen som inte fått i gång den ekonomiska tillväxten är misären fortfarande utbredd. Ekonomisk tillväxt är alltså A och O i varje samhälle som lämnat grottstadiet.

    Du inbillar dig nu att vi i de s k utvecklade länderna nått en materiell nivå som skulle så att säga kvalificera oss för att mindre betona den ekonomiska tillväxten. Men om vi skulle göra detta, skulle vi mycket snabbt rasa ned i armod igen. Det är följaktligen ingen tillfällighet att ekonomerna varnar för nedgång i den ekonomiska tillväxten, om det så bara handlar om bråkdelar av en procent. Konsekvenserna av sådana ”tapp” känner människor av. Den ekonomiska tillväxten måste således fortsätta, och den måste fortsätta i all oändlighet, därför att genom denna tillväxt blir allting ständigt bättre för oss människor.

    Det är ju idioti att hävda att just dagens utvecklingsnivå skulle innebära slutet på den hittillsvarande utvecklingen; många hävdar tvärtom att den vetenskapliga och tekniska revolutionen precis har börjat. Och det har den ju! Före 1600-talet visste man inte mycket om naturen och dess lagar. Steg för steg har vi skapat något av ett paradis för människan, ett paradis i jämförelse med de korta liv av hårda umbäranden som präglade människors liv under många årtusenden före vår tid.

    Något som däremot kan diskuteras är den ekonomiska tillväxtens innehåll. Men det hör ju till den ekonomiska tillväxtens själva natur att detta innehåll ständigt förändras. En minskad betoning av ekonomisk tillväxt skulle följaktligen leda till minskade möjligheter att möta framtida problem och ge oss färre vägval.

    SvaraRadera
  3. färre vägval än den "enda vägen" huh.. Stig ut i ljuset Per O

    SvaraRadera
  4. Per O
    Jag skulle verkligen, helt ärligt, vilja förstå hur man kan tro som du tror. Att vi "skulle rasa ner i armod om inte den ekonomiska tillväxten fortsätter i alla oändlighet".
    Eller egentligen mest nyfiken på hur vi (med samma information?) kan dra så olika slutsatser.
    Hur är det möjligt ?
    Är ditt inlägg ett skämt ?

    SvaraRadera
  5. Per O

    Poängen är, som Birger skriver FÖR VEM. Det du ser omkring dig i din vardag som du är nöjd med och som du fått pga ekonomisk tillväxt bygger på att andra människor inte KAN få det bättre. Det är inte global ekonomisk tillväxt som gjort att människor tar sig ut ur fattigdom, utan det är ekonomisk hushållning, smart anpassning till vad naturen tål, etc. Dvs. de lösningar som trängt ut samma korporativa intressen som ser till att du själv (och de flesta som har möjlighet att uttala sina åsikter i världen utan att bli bestraffade) håller sig nöjda.

    Global ekonomisk tillväxt innebär möjligheten för demokratier och företag att handla hejdlöst med auktoritära stater och stater som för krig mot sin egen befolkning, dvs. möjlighet att ha en hög levnadsstandard för (många i) sin egen befolkning genom att bidra till förtryck.

    SvaraRadera
  6. Eric, börja med en grundkurs i ekonomi. Förstår man ingenting av grunderna för hur välstånd skapas, då är det naturligtvis inte lätt att följa resonemang som Pers ovan.

    Vänliga hälsningar
    Martin Andersson

    SvaraRadera
  7. Martin Andersson,
    prata inte strunt!

    Jag har en fil kand i nationalekonomi, och tycker att Birger har alldeles rätt.

    SvaraRadera
  8. Fler kloka ord...tis okt. 20, 09:20:00 em

    http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1917897&BroadcastDate=&IsBlock=

    SvaraRadera
  9. Vi lever i en pseudoverklighet som vi manipuleras att aldrig ta ett steg tillbaka och titta på utifrån. Den betydelsefulla grunden för ekonomin, hur pengar skapas och sätts i cirkulation, kräver ständig tillväxt på det sätt det är ordnat nu för att inte krisa ihop. Som tur är är detta inte Verkligheten.
    Här har vi den punkt vi bör fokusera på. Det finns anledning till stort hopp, det beror inte (bara) på människans natur att vi beter oss kortsiktigt och girigt, det är sättet spelet är riggat på som stimulerar de sämsta sidorna hos oss! Kom igen neoliberal agenda! du verkade ju ha kunskap om fractional reserve banking. Risken är ju bara att vi kommer fram till att vi inte har så skilda uppfattningar egentligen om hur samhället ska skötas, om vi rättar till det verkliga felet! Skulle vi stå ut med det?
    länk 1 - länk 2

    SvaraRadera
  10. Bäste Per O! Du frågar när jag ska förstå att ett samhälle utan ekonomisk tillväxt innebär en katastrof.

    Svar på din fråga: Förmodligen aldrig. Uppvaknandet från myten om den eviga tillväxten blev lite chockartad även för mig, även om det skedde redan i relativt unga år.

    Det är givetvis en katastrof på många sätt om ett samhälle som lever på mycket låg materiell nivå inte får tillgång till en ekonomiskt utveckling i de termer som vi vant oss att beskriva ekonomin. Om detta är vi överens.

    Du har också, enligt min ödmjuka uppfattning, helt rätt i att det kan vara något av katastrof (även om ordet missbrukas väldigt mycket i vår rika del av världen) om den i BNP mätta ekonomiska volymen snabbt avstannar i ett samhälle där man mentalt, politiskt och strukturellt är inställd på en evig tillväxt. Det är just detta jag, och allt fler - t ex Jackson - vill bryta.

    Skälet är att en stor del av den ekonomiska volymökningar som du anser är nödvändiga idag, i den redan materiellt rika delen av världen, stressas fram genom snabbare och bredare varuflöden genom samhället. Rent naturvetenskapligt handlar det om att i snabbast möjliga takt forsla naturresurser genom samhället till avfallshögarna (som består av synligt avfall eller osynliga molekylsopor - eller atomer på fel plats som när det gäller kol).

    Du kanske då påpekar att vi producerar våra saker allt mer effektivt, men allt mindre insatser av såväl råvaror som ändlig energi. Vilket onekligen är sant. Men de vinster vi gör på detta äts upp av den så kallade rekyleffekten, vilket innebär att vi blir allt fler på jorden som konsumerar allt mer.

    Kanske invänder du då att mycket av de ekonomiska volymökningarna består av tjänster. Det är givetvis helt riktigt. Men också här finns en gräns för när antalet tjänster i den formella ekonomin överskrider det rationella. Bland annat finns det ett begränsat utrymme av tid att utnyttja, sälja och köpa tjänster.

    Men värdet på varor och tjänster kan ju öka genom att de blir mer avancerade. Det är också sant, vilket ju innebär tillväxt.

    Ett problem som uppstår är att vi för att uppnå den tillväxt du vill ha, och menar är nödvändig, behöver ta till allt mer livsstilspropaganda i form av köpbudskap som reducerar oss själva från sociala, biologiska och kulturella varelser till simpla konsumenter.

    Jag är övertygad om att tillväxtsamhället kommer att plana ut, att vi kommer att gå in i ett utvecklingssamhälle. I detta kommer vi att uppfatta konsumtionsladorna och teorin om den eviga tillväxten på samma sätt som vi idag uppfattar medeltidens föreställningar och fördomar.

    I utvecklingssamhället kommer fri tid, kultur och social närvaro att växa på bekostnad av traditionell konsumtion och produktion som ryms inom de snäva ramar som BNP och BNI mäter.

    När man i rapporten Välstånd utan tillväxt? konstaterar att vi såväl måste använda bättre teknik som ändra livsmönster genom att konsumera mindre och också lönearbeta mindre så är det en bekräftelse på att den kritik, som inte minst gröna tänkare haft i årtionden, nu vunnit inträde också i formella akademiska regeringsstödda kretsar. Jag kan för övrigt meddela dig att samma uppfattning fanns i riksdagens bastu, över partigränserna, redan på 90-talet...

    SvaraRadera
  11. Per, ett litet tillägg: Bor du i trakten kring Eskilstuna är du välkommen den 15 november då jag och någon mer skall hålla ett seminarium på temat Alternativ Ekonomi (ett ganska korkat uttryck, det är givetvis det nu härskande ekonomiska synsättet som är ett alternativ i ett mer historiskt perspketiv.)

    SvaraRadera
  12. "....reducerar oss själva från sociala, biologiska och kulturella varelser till simpla konsumenter."

    Precis !

    SvaraRadera
  13. Jag konsumerar, alltså finns jag.

    SvaraRadera
  14. "vi producerar våra saker allt mer effektivt, men allt mindre insatser av såväl råvaror som ändlig energi."

    Det beror på vem man frågar. Klart att det är effektivt, innebär mindre insatser för "oss" om vi bygger ny teknik på råmaterial som vi kan få relativt billigt pga brist på handelsavtal, med stater i krig. Mobiltelefoner och datorer tillverkas effektivt nog på bekostnad av massvåldtäkter och annat i konfliktområden.

    SvaraRadera
  15. Kära vänner!
    Det måste vara väldigt tråkigt att endast ha en ända vision om hur världen kan se ut och det genom att alltid för evigt kämpa för en konstant ökad tillväxt. Detta oavsett vilka kostnader och konsekvenser detta för på både vår närmiljö och kanske främst ur ett globalt perspektiv. Det ekonomiska system vi just nu har i väst ger ett sken av att den stora majoriteten får ett välstånd och därmed ett bra liv utav detta.
    Sanningen är annan.
    Det är endast ett fåtal människor som vinner på detta system, men ger sken av att vi alla tjänar på det.

    Det samhälle vi har idag är uppbyggt på en ständigt ökad konsumtion. Och för att få det är alla medel tillåtna. Vi utnyttjar barn som arbetskraft till att tillverka våra produkter och betalar en skitsumma som lön. Detta tvingar dem att arbeta än mer och får utav det ett större beroende till arbetsgivaren för att säkra den lilla ersättning som ges. Denna konsumtion ligger också till grund för den nära katastrof som vårt klimat går till mötes.
    Denna konsumtion ligger också till grund för den skeva bild som reklam och media målar upp för hur vi som människor skall vara för att accepteras av de andra medmänniskorna runt omkring oss.
    Denna konsumtion ligger till grund för de sjuka könsroller som reklam och media pumpar ut för att säkra en föreställning om vilka attribut du som man/kvinna behöver för att förstärka ditt genus.

    Denna konsumtion ligger till grund för den finansiella härdsmälta som just nu pågår globalt, som sänkt 100 miljoner människor ner i fattigdom, vräkt familjer från sina hem, kastat 70 000 miljarder kronor ner i det svarta hål som kallas "Bail out".

    En annan värld är möjlig om vi vill.

    Ha en bra dag
    /johan

    www.hornstull.nu/wordpress

    SvaraRadera
  16. Johan/ha en bra dag!

    SvaraRadera
  17. Johan:

    "Det är endast ett fåtal människor som vinner på detta system, men ger sken av att vi alla tjänar på det."

    PRECIS! Och skulle vi alla vinna på det systemet så skull vi alla förlora på det. Eftersom vi skjuter oss själva i foten med ännu mer förstörd miljö! Vilket bevisar att vi är förmånga redan idag!

    Hm... sitter & funderar på Mensa & IQ. Människan anser ju att hon mot övriga arter har ett högt IQ & ändå så håller det på att gå åt h*lv*te för henne!!??

    / Realist

    SvaraRadera
  18. Jag har antytt att ett jordförstånd,
    är av nöden. JF överordnat IQ.
    jag har också antytt att det skulle kunna se ut ungefär så här.
    Energitillförsel - sol.
    Biologisk möjlighet - fotosyntes.
    Långsiktighet - kretslopp.
    Överbegripande förstånd - lokala kulturer.
    Självförtroende - dynamiskt ömsesidigt bekräftande. Jordregering - besinningsfull snurr på Jorden.
    När alla förstår att alla är beroende av att ALLA skapar kulturer utifrån Jordens globala och lokala förutsättningar, så är Jorden i hamn! Detta kanske är en dåres förhoppning!
    Detta är, TROTS ALLT, vad jag har kvar.
    Jo, jag funderar på en egen blogg!

    SvaraRadera
  19. Här en länk om rödgrönas budget:

    http://www.etc.se/23952/rroedgroena-budgeten-duger-inte/

    / Realist

    SvaraRadera
  20. Realist?
    Var inte ett planetmedvetande PM
    eller ett jorförståndsindex JF
    inte ens värt en kommentar!!??

    SvaraRadera
  21. PM & JF! Hur många har det av oss Människor? Inte många.

    PM + JF = JN JORDNÄRA

    Människan är inte JN. Människan är AT ALLMÄNT TRÖG!

    Förövrigt av det du räknar upp så kände inianerna till det mesta av det.

    / Realist

    SvaraRadera
  22. Neoliberal Agendators okt. 22, 11:14:00 em

    Birger vill att samhället skulle ha stannat in runt 1960. Vilket skämt.

    Det finns ett land som stannade in runt den tiden och det landet heter Kuba. För 50 år sedan var det landet lika rikt som flera europeiska länder, men sen hände ingenting. BNP/capita där är på samma nivå som för 50 år sedan. Det innebär att man tvingas åka omkring i 50-tals bilar som spyr ut avgaser och tillgång till internet kan du glömma. De skulle mao. aldrig kunnat ha gjort den blogpost som Birger precis gjorde.

    SvaraRadera
  23. Neoliberal Agenda skämmer ut liberalismen genom sin pubertala syn på hur världen fungerar.
    Socialliberal

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.