fredag 3 april 2009

Gunde Svan - slår ut både Marx och Mill...

Det går trender i allt. Även i politik. Den som är fångad i en trend har svårt att bryta sig ur den mentala bur man fastnat i, man är kanske till och med rädd för att ifrågasätta. Man kan ju bli idiotförklarad, tappa karriärmöjligheter och aldrig hinna bli statsråd eller ens landshövding.

Svensk politik är just nu fångad i en mental bur, där man har en gemensam världsbild och gemensamma föreställningar som till stor del bygger på fördomar.

De som befolkar de politiska, fackliga och ekonomiska etablissemangen - som anbefaller lösningar på den ekonomiska krisen - har inte tid att fråga:
Vad gör vi nu? Det har fullt upp med att skrika: Skynda, skynda, bråttom, bråttom!

Som om Gunde Svan blivit ideolog för varenda riksdagspolitiker i vårt land. Och som om de själva var fångar på fortet, oförmögna att se vad som finns på andra sidan murarna. Isolerade från vad de gamla liberala, socialistiska och konservativa tänkarna en gång var överens om...



Arbetslösheten är på väg till rekordhög nivå. Tolv procent kan vara arbetslösa om några få år. Detta hoppas man komma tillrätta med genom att åter få fart på konsumtionen. De flesta av de kortsiktiga åtgärder man vill sätta in skall leda dit.

Men arbetslöshet hänger ihop med arbetstidslagen. Håller vi fast vi arbetstidsnormer från en annan tid, så får vi också problem. Att behålla 40-timmarsveckan som norm är befängt. Sedan den infördes har vi rationaliserat, effektiviserat, automatiserat, robotiserat, datoriserat. Det naturliga vore att vi anpassade arbetstiden till de nya förhållanden som råder.

Hade jag startat ett parti idag hade jag som en av de första punkterna infört krav på sänkt arbetstid. Det är en av de absolut viktigaste nycklarna till ett robustare och mer hållbart samhälle. Jag förstår inte varför inget parti driver opinion för detta idag.

Nu kan vän av ordning säga att nyss var det tal om att det skulle fattas arbetskraft i framtiden. Och det är sant att man hävdade att så skulle bli fallet. Men jag har aldrig hävdat det, och inte MP heller då jag företrädde partiet. Det har länge varit uppenbart att konsumtionsbubblan till slut skulle spricka, den byggde ju på lånade pengar.

Kanske kan man blåsa upp den en gång till, men i så fall bara under en kort övergångsperiod. "Full sysselsättning" med nuvarande arbetstidsnorm är en orimlighet. Ett klokt politiskt parti skulle nu ta tillfället i akt, sätta sig på tvären, våga utmana! Våga säga att det är dags att lämna tillväxtsamhället och istället gå in i utvecklingssamhället - det vill säga det samhälle där vi prioriterar utbildning, kultur, fri tid och sociala nätverk framför evigt växande konsumtion. På det sätt som socialistiska, liberala och konservativa tänkare en gång i tiden var överens om.

Finansieringen av den gemensamma nytto- och trygghetssektorn sker idag till mycket stor del med hög skatt på arbetstid - inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Vilket betyder att skola, omsorg, sjukvård, hälsovård, reparation och underhåll hårdbeskattas - eftersom just detta är verksamheter som kräver mycket arbetstid. Medan materiell konsumtion är jämförelsevis lågbeskattad.

Detta är en prioritering man gjort, en prioritering som bygger på värderingar - värderingar som säger att materiell tillväxt än idag är synonymt med att "få det bättre" och "standardökning". Men ingenting kan vara mer bedrägligt i ett redan materiellt moget samhälle.

En övergång från hög skatt på arbetstid till mer generell skatt på produktion och konsumtion är ett nödvändigt steg för byggande av ett mer robust, kvalitativt och hållbart samhälle.

Det är orimligt att den som tillverkar hundra handsydda skjortor skall bidra hundrafalt mer till den gemensamma nytto- och trygghetssektorn, än den som tillverkar 100 skjortor maskinellt. På det sättet kommer vi ju alltid, hur mycket vi än rationaliserar, att behöva driva fram lika mycket lönearbete som idag för att finansiera denna sektor.

Hade jag startat ett parti idag hade det partiet drivit opinion för krav på stegvis reformering av skattesystemet, såväl nationellt som internationellt.

Den som kritiserar frihandeln uppfattas som bakåtsträvande i hela den svenska politiska sfären, vilket förvånar mig. Inget parti vågar ta strid mot föreställningen om frihandel som givare av alla goda gåvor. Frihandel är motor för en ohämmad och önskvärd ekonomisk tillväxt, menar man, och därmed får den inte ifrågasättas. Men det resonemanget är ju bara uttryck för en primitiv rituell politisk floskeldans.

Anonym och ansvarslös frihandel utan sociala och ekologiska krav bygger på att vi skall köpa det som är billigast. Det skall sätta fart på efterfrågan, få hjulen att snurra, öka varuflödena, öka transporterna, öka de ekonomiska volymerna. Jag ifrågasätter starkt detta och hävdar att det finns stora fördelar med ökande självtillit i regioner - det finns fördelar i att olika delar av världen löser problem på olika sätt, att inte globaliseringen lägger en våt likartsfilt över hela världen. Mångfald och balans mellan självtillit och beroende är nödvändigt för en hållbar och mer robust värld. Att göra sig beroende av ett enda globalt systemtänkande är förödande. Dessutom saknar den anonyma frihandeln ett moraliskt ansikte.

Vi står inför en kombinerad klimatkris och finanskris med vidhängande lågkonjunktur och växande arbetslöshet. Ett bättre tillfälle att ställa sig frågan: Vad gör vi nu? har aldrig funnits!

Men ingen ledande politiker vågar ställa den frågan. Istället utropar de, såväl från höger som vänster, att vi måste upp på banan igen genom att varva upp, växla upp och köra fort som fan, gärna ännu fortare än förr för att hålla igång de ekonomiska hjulen. Med hjälp av mer lönearbete, mer konsumtion och ständigt ökande varuflöden över världen.

Ständigt ökande ekonomiskt tillväxt är ett måste för de som är fångade i det politiska fortet. De har glömt att liberalismens och socialismens fäder var överens om att när vi uppnått en god ekonomisk och materiell tillväxt, så skulle det bli andra saker som skulle växa.

Men det är väl bara jag, och några andra förvirrade figurer som inte gillar att springa i flock, som vägrar tro på De Enda Politiska Sanningarna. Det är omodernt att ifrågasätta trender. Har förstått att alla partier idag betecknar sig som just "moderna", vilket väl passar bra när ideologer för tillfället är på utdöende. Då är det bekvämt att göra Gunde Svan till sin ideologiska guru...

Vad var det den gamle moderaten Staffan Burenstam Linder kallade idén om evig tillväxt? Jo, tillväxtmani. Klokt sagt. Grundproblemet idag är inte bristande tillväxt, utan att man planterat för evig tillväxt. Mer om grundproblemen här.

29 kommentarer:

  1. Peter, Peter, Peter! Varför kan du inte säga detta högt från din plats som språkrör? Snälla, snälla, snälla!

    SvaraRadera
  2. Brabra. Fortsätt att upprepa detta budskap med jämna mellanrum. Nån gång måste "moderna" politiker, som är inne och smygläser din blogg, ha skaffat sig tillräckligt med mod och insikt för att kunna ändra sin uppfattning om verkligheten och framtiden.

    SvaraRadera
  3. Tycker det är ganska fantastiskt att du som inte är "på banan" i politiken längre, ständigt levererar budskap som våra moderna förtroendevalda blundar för, har glömt eller bara är för fega för att yttra. (Även om de, som Anders sa, smygläser din blogg)
    Undrar om man i framtiden från dem kommer att få höra: "Jag lydde bara order!"

    SvaraRadera
  4. Du som vet bäst om ALLT, och dömer ut hela din omgivning - VARFÖR är det inte du som styr!
    Vissa sidor hos dig är odrägliga, Birger!
    Håll dig till Elvis och Elin.

    SvaraRadera
  5. Anonym 09:29 är riktigt sur. Varför läser du denna blogg? Vitsen är ju att en "avdankad politiker" kan tycka på sin egenhändiga blogg som ingen behöver läsa. Löjligt angrepp!
    PeGe

    SvaraRadera
  6. Visst är det så att Birgers fåninga allvetande stör det övriga på denna blogg som jag gillar. Om han nu har lösningarna - varför hoppade han då av politiken? Varför för han inte ut sina argument på en mera seriös nivå där han kan möta kvalificerat motstånd?

    SvaraRadera
  7. Bäste anonym 09:37, man kan inte tillfredsställa alla.

    Men du, måste man vara aktiv politiker för att få delta i det politiska samtalet?

    Huruvida mina argument ligger på en seriös nivå eller inte kan man väl, utifrån olika utgångspunkter, säkert ha olika uppfattningar om. jag vet inte vad du menar med kvalificerat motstånd, men om inte bloggläsarna duger åt dig - det är ändå i genomsnitt drygt 1000 varje dag - så skriver jag krönikor i ett antal tidningar, debattartiklar i en del andra tidningar och deltar i muntliga debatter här och var. Möter också "kvalificerat motstånd" i Nyhetspanelen i SVT titt som tätt.

    SvaraRadera
  8. Demokratin innehåller flera spännande fundament. Det ena är att man har rätt att uttala sig och tänka fritt. Det andra är att man inte behöver läsa det andra skriver. Vilket de som gnäller över att Schlaug också skriver om politik, bör fundera över. Det blir lika gnälligt som när människor klagar på innehållet i något teveprogram som de ändå sitter och tittar på. Stäng av för fan! Byt kanal! Läs en bok! Baka en kaka! Gå in till grannen och spela fia.

    SvaraRadera
  9. Tack för att jag inte behöver känna mig ensam i förvirringen

    http://fairymary.wordpress.com/2008/10/23/om-finanskris-och-canceren-stilla-begrundan/

    SvaraRadera
  10. Systemkramarna har lämnat alla faktiska begränsningar som våra gemensamma ändliga naturresurser och ekologiska gränser helt utanför resonemangen.

    Genom att bara bygga sina resonemang på den eviga tillväxtens cirkelresonemang så får man ihop sin ekvation:

    För att kunna konkurrera (på världsmarknaden) och skapa arbete så måste vi öka arbetsinsatsen och kapitalinsatsen
    För att få kapitalet kräver det att vi arbetar mer och effektivare.
    För att få alla att arbeta mer trots att de flesta tjänar tillräckligt måste efterfrågan stimuleras med te x reklam, inkomstskillnader och konkurrens om löneökningar.
    För att skaffa pengar till dessa löneökningar och hålla alla sysselsatta trots produktivitetsökningar måste det skapas tillväxt
    Om tillväxten ska öka så måste också exporten öka.
    Om vi ska kunna upprätthålla vår export så måste företagen konkurrera på världsmarknaden osv.

    Ovanstående faktorer med ett logiskt inbördes beroendeförhållande kombinerat med en konstruerad ekomodernistisk ”lösning” på resurs- och miljökrisen bevarar den rådande ordningen. En uppgift blir därför att ifrågasätta den ekomodernistiska tankemodellen som har en näst intill sakral position bland tillväxtkramarna.

    Utmaningen ligger, som Birger skriver, inte i att få igång cirkelfaktorerna ovan. Utmaningen ligger i att kunna bryta ordningen. Rullar cirkeln igång igen kommer nästa kris att vara oändligt tuffare och inte bara av ekonomisk karaktär utan också ekologisk.

    Leif Engström
    Gruppledare Mp Mölndal

    SvaraRadera
  11. Det går trender i allt. Även i miljöpolitik. Den som är fångad i en trend har svårt att bryta sig ur den mentala bur man fastnat i, man är kanske till och med rädd för att ifrågasätta. Man kan ju bli idiotförklarad, tappa karriärmöjligheter och aldrig hinna bli språkrör.

    Svensk miljöpolitik är just nu fångad i en mental bur, där man har en gemensam världsbild och gemensamma föreställningar som till stor del bygger på fördomar.

    De som befolkar de miljöpolitiska etablissemangen - som anbefaller lösningar på den påstådda klimatkrisen - har inte tid att fråga: Vad gör vi nu? Det har fullt upp med att skrika: Skynda, skynda, bråttom, bråttom!

    Som om Gunde Svan blivit ideolog för varenda miljöaktivist i vårt land. Och som om de själva var fångar på fortet, oförmögna att se vad som finns på andra sidan murarna...


    Pot... say hello to Kettle. ;)

    SvaraRadera
  12. Och så finns det då de som hade modet att peka på koldioxidproblemet även före det att frågan blev trendig. Där har du hjältarna, Michael!

    SvaraRadera
  13. @DimIngel: Och så finns det då de som hade modet att peka på koldioxidproblemet även före det att frågan blev trendig.

    Det fanns också de som påtalade problemet med att föroreningar från förbränning av fossila bränslen och biomassa, speciellt partiklar, var en stor miljö- och hälsofara långt innan koldioxidfrågan blev trendig eller ens påtalad. Men idag har detta fallit ur mode man stirrar sig blind på är koldioxidutsläpp så till den milda grad att man föreslår lösningar som förvärrar problemet med partikelföroreningar och andra förbränningsproblem... d.v.s. biobränslen.

    Miljoner människor dör i förtid av förbränningsföroreningar varje åt. Till skillnad från koldioxidfrågan som fortfarande är ett gigantiskt kanske speciellt nu när kritikerna börjar ta upp bristerna i resonemanget, så är helt vanliga gamla "hederliga" luftföroreningar fortfarande ett pågående och mycket reellt problem. Bara ifrån Indien rapporterar man att så mycket som två miljoner människor dör årligen av "the Asian brown cloud".

    Att vi i det läget fjantar rundor med att stänga av stand-by apparater och rycka sladdar ur lamptransformatorer i Sverige känns som synnerligen missriktade insatser.

    Men luftföroreningar är inte sexigt... inte trendigt. Det var sådant man pratade om på 70- och 80-talet... då man dessutom trodde att detta skulle bringa oss ny istid. Det där är så förra årtusendet. Att några miljoner människor dör årligen i lungsjukdomar... pfah... vad bryr vi oss?! Det är ju bara indier och kineser ändå (och 5000 svenskar...). Koldioxid är The Big Thing™!!!

    ...åtminstone ett litet tag till.

    SvaraRadera
  14. Strålande formulerat!

    Men, jag förstår inte riktigt varför du ser det hela som en ideologisk fråga. Är det inte just ideologierna som håller fast tänkandet i tillväxtbanan. Ditt sätt att tänka är ju istället ett försök att argumentera för en ny väg utifrån ett rationellt resonemang, långt från varje ideologisk låsning.

    SvaraRadera
  15. Men, jag förstår inte riktigt varför du ser det hela som en ideologisk fråga. Är det inte just ideologierna som håller fast tänkandet i tillväxtbanan. Ditt sätt att tänka är ju istället ett försök att argumentera för en ny väg utifrån ett rationellt resonemang, långt från varje ideologisk låsning.

    Ok, nu får Birger rätta mig om jag har fel... men Birger är allt annat än pragmatiker. Birger anser till och med att kärnkraft är en ideologisk fråga. (Om det sedan skall betraktas som en ideologi eller en Miljöpartistisk fix idé (vad är skillnaden, någon?) kan alltid diskuteras).

    Så nej, Birger är inte en pragmatiker. Han är ideolog och han anser helt enkelt att hans ideologi är bättre än deras ideologi och lägger fram sina, vad han tycker är giltiga, argument för att så skulle vara fallet.

    Det jag i min första kommentar i den här tråden gjorde var att genom att transponera hela Birgers resonmang på honom själv och hans kollegor inom miljörörelsen visa på deras egen ideologi-låsning, och deras eget panikartade hyperstressade sätt att agera i klimatfrågan.

    SvaraRadera
  16. Michael!
    SOLENS påverkan på klimatet, kan vi inget göra åt!
    Att vi släpper ut sotpartiklar från förbränning, runt Jorden, och växthusgaser till luften kan vi göra något åt! Nu ökar också utsläppen av metan, när permafrosten i Sibirien börjar smälta! Metan har cirka 22 gånger starkare växthuseffekt än CO2! Havet kan buffra mycket CO2 på tusentals år. På kort sikt, 100 år minskar hela tiden havets förmåga att buffra CO2. Väljer vi att fortsätta som förut då väljer vi katastrofernas väg. Väljer vi global planmässig, anpassning till hållbara samhällen och hållbara livsstilar, på jordens villkor, har vi en chans. Annars icke! På denna blogg uppfattas mina inlägg, av många som skämt. Jag skriver ändå!
    Roland Lidén, från FÖRSTA APRIL.

    SvaraRadera
  17. SOLENS påverkan på klimatet, kan vi inget göra åt!

    Nej just det... så om det visar sig att uppvärmningen beror på solen och har inte nämnvärt med koldioxiden att göra, utan att det är vårt öde att få klimatomställningar då och då, tycker du inte att det det då vore läge att släppa koldioxid-paniken och fokusera på andra saker som då blir viktigare eftersom de påverkbara?

    Saken är dock den att vi idag inte kan få veta om vår egen stjärna då och då spelar spratt med oss därför att nu har man helt sålt in konceptet med AGW (människoskapad uppvärmning) så hårt att till och med IPCC vägrar titta på andra faktorer. Och däri ligger just det som jag påtalade: en ideologisk låsning.

    Och människor som Birger och Miljöpartiet har inget intresse av att ändra på detta. Varför? För att om det visar sig att vi människor är maktlösa och klimatfrågan inte ligger i våra händer... vad skall man då använda som argument för att pusha sin ideologi med? Miljörörelsen blir helt plötsligt maktlös och måste ställa om snabbt som f-n till andra frågor och försöka sälja in sin lösningar på dem istället. Vad skall man ta då? Kärnkraft? För sent... slaget är redan förlorat. Luftföroreningar? Uhm... inte bra för då måste man sälja in kärnkraft eftersom det är det enda som har volym, tillförlitlighet och pris not att konkurrera ut de stora förorenarna.

    Så man tar en ideologisk halv-nelson på sig själv och ser till att man aldrig kommer ur tänket med klimat-panik. Lösningarna skall forceras fram fort som attan för nu är det KRIIIIS!!! och eftertanke får vi komma med lite senare så att man hunnit sälja lösningarna innan någon upptäcker det bakomliggande resonemanget (eller snarare avsaknaden därav).

    SvaraRadera
  18. Michael är kanske inte helt uppdaterad, men kraven på eldning av biobränslen är också de drivna av miljörörelsen.

    SvaraRadera
  19. Michael!
    Att vi släpper ut sotpartiklar från förbränning, runt Jorden, och växthusgaser till luften kan vi göra något åt! Nu ökar också utsläppen av metan, när permafrosten i Sibirien börjar smälta! Metan har cirka 22 gånger starkare växthuseffekt än CO2!
    Det var just Asiens bruna moln, som du ägnade stort utrymme åt i ett tidigare inlägg som också jag tänkte på, när jag den första April började mitt inlägg med: ""Vi släpper ut sotpartiklar, jorden runt, från förbränning,""
    Ditt nedlåtande svar blev då: Luftföroreningar? Uhm... Även där jag är överens med dig, så är du oense med mig. Du har någon psykologisk avvikelse. Jag funderar på detta och återkommer.
    Med vänlig hälsning, Roland L.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. RL: Även där jag är överens med dig, så är du oense med mig.

    Vad? Jag har inte sagt att jag är oense med dig. Jag vet inte riktigt vad du fått det uifrån. Jag frågade dig en sak, halv-retoriskt, och efter det fortsatte jag därifrån att resonera vidare, tillbaks till vad Birger skrivit. Så hur har du fått för dig att jag är oense med dig?

    DimIngel: Michael är kanske inte helt uppdaterad, men kraven på eldning av biobränslen är också de drivna av miljörörelsen.

    Eh, ok nu får jag erkänna att här är något jag har missat. Har miljörörelsen talat om en begränsning i användningern av biobränslen?

    SvaraRadera
  22. Ännu har ingen tokstolle träffat rätt, när det gäller vadå?
    Jag tror att vi under flera tiotalsår, måste tala om för människor att de är galna innan de är mogna att leva tillsammans med Jorden och varandra.
    Jag bara skojar.

    SvaraRadera
  23. Neoliberal Agendalör apr. 04, 10:35:00 fm

    Hade jag startat ett parti idag hade jag som en av de första punkterna infört krav på sänkt arbetstid.

    Därför många inte vill ha sänkt levnadsstandard. Jag vet att detta kan vara svårt att förstå om man sitter med en riksdagspension på flera hundra tusen... men vanligt folk måste arbeta för att få vardagen att gå ihop och med skatter på 60% så är inte mindre pengar (och mer fritid) det som alla vill ha. Med sänkt skatt så kanske folk skulle omvärdera situation dock...

    Vill man gå ner i arbetstid så får man förhandla fram det med arbetsgivaren, och en hel del har gjort så. Det behövs inget politiskt parti som ska tvinga oss.

    Vänsterpartiet hade förrut i sitt partiprogram "sänkt arbetstid med bibehållen lön", men jag tror de tom. själva insåg att det var alltför populistisk. Folk tog dem inte seriöst.

    SvaraRadera
  24. Till Neoliberal Agenda:

    Vi håller ju på att sänka den sammanlagda arbetstiden för fullt i samhället. Och med den politik Alliansregimen för, eller röttare sagt inte för, kommer den att sjunka än mer. Regeringens budskap är ju att vi inte har råd att arbeta.

    Men om man fördelar arbetstidsminskningen solidariskt, istället för att som idag vältra över den på somliga enskilda, kan man behålla ett någorlunda anständigt fungerande samhälle. Samtidigt får man tid och resurser över för att föra en vettig diskussion om vilket arbete som behövs, och hur vi ska ställa om produktionen så att den skapar en trygg framtid istället för fyllda fickor hos gräshoppekapitalister.

    Den nyliberala politiken har förts i drygt trettio år nu, och det enda den har skapat är en allt större ojämlikhet och ständigt återkommande kriser.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  25. Neoliberal Agendasön apr. 05, 02:58:00 fm

    Men om man fördelar arbetstidsminskningen solidariskt,
    Det finns inte en viss given mängd arbete som man kan fördela ut. En ekonomi funkar inte, Däremot är det så att höga skatter tvingar folk att arbeta mer. Idag jobbar en genomsnittsvensk ca 7 månader per år åt staten. Under de resterande 5 månader får man behålla det man arbetar ihop. Vill ni minska dessa 5 månader till säg 3 månader så blir det en rejäl sänkning av levandsstandarden.

    Den nyliberala politiken har förts i drygt trettio år nu, och det enda den har skapat är en allt större ojämlikhet och ständigt återkommande kriser.

    Tjena, världens högsta skattetryck och världens största offentliga sektor(som % BNP) är verkligen nyliberal politik... Centralplanerade räntor som drivs ner till 1% och skapar bostadsbubblor är ju också sååå nyliberalt.

    SvaraRadera
  26. Vi är inne i ett paradigmskifte som de flesta av dagens politiker och ekonomer inte vet om eller inte vet hur de ska hantera.

    SvaraRadera
  27. Jag förstår att du har vettigare saker för dig än att starta ett nytt parti, men skulle du tänka om så är jag med!

    SvaraRadera
  28. Obama är på rätt nivåtis apr. 07, 12:40:00 fm

    När jag ska ta mig över syndafloden, måste jag skapa ett lämligt språk, få lärjungar, bygga ett skepp, sätta segel och styra ut på öppna havet. Samtidigt tänker jag mig också att den som nu skapar ett världsspråk, ett världsmedvetande, också möjliggör lokala stigar till framtiden. Ett världssamfund, är det minsta man kan begära av folkförståndet!
    Roland L
    P.S. Om det inte vore så förbaskat sent på jorden skulle jag mycket hellre gå och fiska, i en sjö, än att skriva på detta sättet. Oss fattas en del.

    SvaraRadera
  29. Jorden behöver ständigt aktiv jordmedvetenhet, hastighetsbegränsning, smälta helhetsinsikter som kommer sig av att jordens celler samtalar med varandra och agerar så att nästa generation inte får sämre förutsättningar än vi som nu förstör vår planet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.