fredag 2 januari 2009

Ohelig allians...

Fick inbjudan av den kristna tidningen Dagen att göra en reflexion i samband med årsskiftet. Det blev en artikel om en ohelig allians. Och om avveckling av den dominerande religionen... Och en del om aftonböner.

Inleds så här:

I dessa dagar vore det intressant att höra vilka aftonböner Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och de andra partiledarna ber. För även om de aldrig bett aftonbön tidigare så är de nog tillräckligt skakade för att göra det nu under finanskris och lågkonjunktur ...

”Gode Gud, vi ber att med­borgarna konsumerar så att hjulen börjar snurra, vi ber att alla spisar och kylskåp i vårt land må have­rera, vi ber att sängarna må brista ... Gode Gud, vi ber om att medborgarna konsumerar nya ­spisar, nya kylskåp och nya sängar. Ja, Gode Gud, vi ber om ökad konsumtion ...”

Och de internationellt verksamma ekonomerna ber förstås också sina aftonböner: ”Gode Gud, gör så att alla föräldrar begraver sina ungar i nya kinesiska platsleksaker, gärna med kort livslängd så att de snabbt hamnar på soptipparna på det att föräldrarna måste köpa nya ... Vi måste ju rädda ekonomin!”.

Låter det sjukt?


Fortsättning följer här. /Skulle det krångla så finns den här också/.

8 kommentarer:

  1. Huruvida Schlaug är medlem i kyrkan är obekant däremot har man tidigare kunnat läsa i media att t.ex. Reinfeldt och Sahlin inte är det.
    Därför är det mindre troligt att de ber några aftonböner eller böner över huvud taget.
    Däremot är det PK och publikfriande
    att göra narr av kristendomen.
    däremot inte av främmande religioner speciellt inte islam.
    Den som gör detta blir rasist.

    SvaraRadera
  2. Det har löst sig med krig innan eller kolonisation. Nu när ingen vill kriga mer än Israel och Hamas och alla ska gå i allians med varandra är det tunt med den saken.
    Religion? Ja. konsumismen har överbryggat motsättningarna. Det skulle vara att oljan och gasen förvaltades gemensamt av intressen som står över allianser, nationalstater och kontinenter. Dessa används allt för mycket som vapen och förstör klimatet.
    Det var väl inte för att rädda klimatet som Ryssland vägrar leverera gas till Ukraina, annars var det bra.

    SvaraRadera
  3. 10:54 Det är väl inte obekant, hur det förhåller sig med Birgers kyrkoförhållande. Han är nog inte med i något samfund alls.

    Men något slags kontakt med någon sorts "allmakt" tycks han ändå ha, särskilt när han glider fram i kanoten genom vattenlandskapet nästgårds.

    Angående världsordningen, så kanske det är dags att titta på det tankegods som tidigare tänkare levererat. Kolla därför exempelvis Burke, Mill, Marx, Steiner och Burenstam-Linder! Även om man inte vill svälja allt, som dessa har tänkt ut, så torde de åtminstone ha varsitt strå att bidra med till stacken.

    N

    SvaraRadera
  4. Inte har Schalug gjort narr av kristendomen i denna mycket välformulerade och kloka artikeln. Tvärtom!

    SvaraRadera
  5. Jag håller med Anonym 12:47. Om det är något som kristendomen förkastar, så är det det stäniga begäret efter mera och rikedom på andras bekostnad. Hela det ekonomiska system vi är slavar i förutsätter att det finns fattiga som kan producera så mycket att andra kan bli än rikare. För en kristen finns i grund och botten inget privat ägande, eftersom världen och tillgångarna tillhör alla. Därför är ur den synvinkel de rika, dvs. bl.a. vi i väst, medskyldiga till de andras fattigdom och det lidande den medför. Ur ett kristet ansvarperspektiv har vi en tung skuldbörda.

    För egen del får jag erkänna att min väg från liberalismen till den gröna rörelsen gick via kyrkbänken. Det gick inte förena konkurrensfilosofi med medmänsligt ansvar.

    Peter

    SvaraRadera
  6. Heja Birger! Men. Är det meningsfullt att skriva en så lång inlaga utan att bemöta de invändningar som alltid kommer ? Nämligen hur mycket bättre vi alla fått det tack vare tillväxtideologin. Och att den ständiga kapplöpningen genererar "smartare", energisnålare och miljövänligare lösningar. Utan att sticka hål på de argumenten tror jag värvningen till "nya partiet" går trögt.

    SvaraRadera
  7. Det går knappast att finna något bra, som inte har en dålig sida också. All framgång tycks ha ett pris. Man får förstås jämföra minuslistan med pluslistan och besluta därefter.

    Ett smart sätt att plocka russin ur olika kakor, är nog byggandet av "Det tregrenade samhället", skissat av filosofen Rudolf Steiner (han med biodynamisk odling, antroposofisk medicin, waldorfskolor mm).

    Gröna tankar

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.