fredag 19 december 2008

Varför är det så omöjligt med mångfald...?

Jag har aldrig varit socialist, men jag anser att varje gott samhälle dels måste ha en god fördelningspolitik, dels se till att den offentliga sektorn balanserar den privata marknaden.

Då, och först då, kan vårt gemensamma samhälle bli robust och demokratiskt hållbart. Till glädje för både människor och företag.

Ska vi lyckas upprätthålla en gemensam sektor så är jag övertygad om att det krävs på mer sätt än genom beskattning. Skola, omsorg och sjukvård kostar.

Då krävs att såväl kommuner som landsting ges större möjligheter att själva, eller som delägare, driva vinstgivande affärsverksamhet. Vinsterna kan medverka till finansiering av en bättre skola, en bättre omsorg och en bättre sjukvård.


Det är svårt att se några andra möjligheter i en tid när globaliseringen försvårar nationella beslut om höjda skatter.

Och vad är det för fel att en del företags vinster hamnar direkt i den offentliga ekonomin istället för i fickorna på andra ägare?

Vad är det för fel med ett myller och mångfald då det gäller ägande? Privat ägande, kooperativt ägande, arbetarägda och offentligt ägda... Ensidighet är lika dåligt när det gäller ägandeformer som det är i en biotop.

En balanserad och robust ekonomi kräver mer än enbart privata vinstsyftande företag.

Det handlar inte om socialism - för i så fall vore USA socialistiskt. Åtskilliga kommuner i USA stärker nämligen sin ekonomi genom att bedriva vinstgivande företagande - eller gå in som delägare i befintliga företag för att få del av vinsten. Varför är denna debatt så omöjlig i ett land som Sverige?

I övrigt bör norrmännen vara lyckliga över att Mats Odell är svensk. Annars hade oljeindustrin varit utsåld för långe sedan...

23 kommentarer:

  1. Staten KAN ju bevisligen gå in med pengar i befintliga företag även i Sverige - så länge det är privatägda banker, bilbolag och finansinstitut. Däremot verkar det vara omöjligt för staten att gå in med extra pengar i offentligt finansierad verksamhet. När nu massor med landsting aviserar mångmiljonunderskott och stora uppsägningar står inte precis extramiljonerna som spön i backen. Men det är klart, det kostar ju en del att avskaffa t.ex. förmögenhetsskatten och att sänka skatten för de som valt att tjäna lite mer. Skattekronorna kan ju inte räcka till allt, finns ju mängder av bankchefer som inte får riskera att tvingas minska sina löner. /Thomas

    SvaraRadera
  2. den här idén borde vara självklar! Men när kommuner etc går insom ägare får man se till att det inte sker på gammalsocialistikt sätt, det vill säga med subventioner etc, det skall vara samma regler som gäller som för privatägda företag. Jag ser inte heller någon annan möjlighet att verkligen klara den allt dyrare sjuvården etc.

    SvaraRadera
  3. Ett sätt att klara sjukvården vore väl, att via hälsorörelsen investera i livsstils-skärpning.

    Medan tillverkarna av nedbrytande varor, t.ex. alkohol och slaktmat, har råd med jättedyr reklam, så får frivillga rörelser, typ Hälsofrämjandet (se hemsida!) nöja sig med den ynkligaste marknadsföring som tänkas kan. Vem har sett dess annonser? Just det: ingen!

    En annan åtgärd vore, att uppmuntra alternativ/komplementär/integrativ läkekonst och dito medicin. Se vidare www.sfim.se och www.vidarkliniken.se

    Sådant skulle sannolikt vara mer eller mindre självfinansierande.

    N

    SvaraRadera
  4. Ursäkta att jag lägger in ett långt citat, men det här är så väldigt viktigt. Från en pdf-fil från www.jak.se. Denna borde vara en gudagåva åt de ekonomiansvariga i framtidens gröna parti, förresten åt alla, för inget annat går att få ordning på om inte grunden är frisk:

    "Penningsystemet kräver hela tiden en högre konsumtion, eftersom
    hur mycket det än köps så är det för lite. I relation till vad producenterna önskar, skapas det en
    underkonsumtion. Å andra sidan skapar samma konsumtion en allt orimligare överkonsumtion med hänsyn till de ekologiska resurserna.

    Företagens ansträngningar för att ständigt öka produktionen av varor och tjänster, blir på
    nationell nivå en fråga om ekonomisk tillväxt. Eftersom tillväxten anses vara det enda sättet att minska bristen på pengar är uppslutningen i samhället stor kring denna målsättning. Ju mer
    företagen kan höja produktionen, desto bättre för den ekonomiska tillväxten i landet.
    Bankerna å sin sida kan understödja denna utveckling genom att öka sin utlåning. Detta växelspel mellan kreditgivare och kredittagare gör att ekonomin fastnar i en expansionsfälla.
    Samhället hamnar i ett krav på ständigt ny kredit, som i sin tur kräver ständigt högre intäkter
    från produktion och service, som därmed också betyder ett krav på en evig ekonomisk tillväxt.

    Tyvärr är denna målsättning om en så hög ekonomiskt tillväxt som möjligt inte förenligt med en hållbar utveckling. En ekonomisk tillväxt står i konflikt med de
    termodynamiska lagarna och detta faktum blir tydligare ju mer tillväxten är beroende av ökad
    skuldsättning och överproduktion.

    Den grundläggande penningbristen i samhället kommer aldrig att kunna lösas på ett tillfredställande sätt genom mer produktion eller med högre ekonomisk tillväxt. De
    förbättringar som kan uppnås på det sättet kommer på något vis att bli tidsmässigt eller geografiskt begränsade p.g.a. de ramar som jordens ekologiska system sätter. Det finns bara en framkomlig väg om man ska gå till botten med problematiken och det är att reformera själva penningsystemet."

    Direktlänk till filen för nedladdning:
    http://jak.aventus.nu/download/Uppsatser/Den_svenska_valutan.pdf

    SvaraRadera
  5. En kommentar till frågan "Vad är det för fel med ett myller och mångfald då det gäller ägande? Privat ägande, kooperativt ägande, arbetarägda och offentligt ägda... Ensidighet är lika dåligt när det gäller ägandeformer som det är i en biotop" Nja, just vad det gäller omsorg finns det faktiskt ett fel, eller åtminstone ett problem, som kallas "vårdpluralism". Helt enkelt att det blir så många som är inne och fifflar där att den rimliga kontrollen försvinner och vinstbegäret blir viktigare än de medborgare som skall omsorgas.

    Annars håller jag i stora stycken med om vad du skriver. Trevligt att det finns någon med visioner kvar!

    SvaraRadera
  6. Jag kom ihåg en gång att staten drev järnvägstrafik och kallade sig SJ. När detta utsattes för konkurrens uttalade sig ett socialistiskt språkrör i ett parti (mp) och dess trafikexpert f.d."kommunist" men numera socialist i mp, att detta gjorde att SJ inte kunde köpa in de tågsätten de tänkt sig om de fick konnkurrens.
    Nu bedrivs istället järnvägstrafik i södra och västra Sverige med danska DSB som huvudoperatör med med regionala trafikbolagens välsignelse.
    Det socialistiska språkrörets "systerpartier" i Skåne och Halland har här mage att samarbeta med de borgerliga om denna befängda "brodersocialistiska" idé.
    Det socialistiska språkröret och hans kvinnlige trafikexpert fasar.

    SvaraRadera
  7. Vinstbegäret, eller iaf. ekonomi, är redan idag det allt överskuggande inom all sjukvård. "Vårdpluralism" eller ej. Jag har jobbat inom landstinget i flertalet år och jobbar nu inom privat vård. De enda målsättningar som är heliga och viktiga är en budget i balans. Det är oerhört sällan man hör någon diskutera om vad man vill göra för att förändra själva vården till det bättre. Det är ekonomin som är det viktigaste. Märkligt, egentligen. Dessutom extra märkligt då det enda sättet att "tjäna" pengar inom vården är att ha så låga kostnader som möjligt, dvs. i stort sett att göra så lite som möjligt. Ju fler röntgenbilder du tar, ju fler prover som tas etc. - desto högre kostnad. Just nu jobbar vi med fastställda mål att minska undersökningar som de ovan nämnda. Med resultat som t.ex. att vi missat flera frakturer då man snålat in på röntgen. Men skitsamma, vår budget är nu i balans! / Thomas

    SvaraRadera
  8. I morse sa Birger i TV, att han ska fira julen hemma i Sörmland. Har han lämnat Östergötland?

    SvaraRadera
  9. Den mångfald som efterlyses finns redan i dag. Inte trodde jag att självaste Birger Schlaug var så idéfattig!

    SvaraRadera
  10. "Det är oerhört sällan man hör någon diskutera om vad man vill göra för att förändra själva vården till det bättre." Skriver Anonym 12:02.

    Hallå! Har du sovit dig igenom livet? Som landstingspolitiker under tre mandatperioder gjorde vi ingenting annat än diskuterade innehållet i de verksamheter som vi under största ansvar betalade med allmänhetens pengar. Typiskt också att förakta ekonomin, den är ju grunden för allt! Hur tror du samhället, världen och miljön skulle se ut utan ekonomiskt tänkande?

    SvaraRadera
  11. Grattis Birger till att din blogg blivit utsedd till den 43 största bloggen i Sverige!

    SvaraRadera
  12. Att ta egendom mot ägarens vilja är stöld. Det är vad som är fel! Det spelar ingen roll om det är en person, 3-4 st, en mobb eller en hel nation som gör det. Det är fortfarande stöld.

    Och allt snack om de fattiga är bara ett sätt för er att rationalisera stölden. För om det verkligen vore för de fattigas skull, som jag och många andra tvingades betala 60% i skatt, så skulle pengarna inte gå till några svenskar. Det finns 3 miljarder människor som lever under 2 dollar om dagen. Dit borde pengarna gå, om ni vore konsekventa i era resonemang.

    Ni har läst vad jag har skrivit och min logik är glasklar, men ändå kommer ni inte ta det till er. Ni befinner er i en annan tankeparadigm, som Thomas Kuhn skulla ha sagt, och därför kommer ni avfärda det jag skriver som en anomali, ett undantag. Även imorgon kommer ni förorda drakoniska skatter. Ni är inte redo att göra paradigmskiftet.

    Tyvärr, för ni har fel.

    SvaraRadera
  13. Kan ligga något i det du säger att mångfald styrker. Såg för rätt länge sedan på en USA sida att man kunde "köpa inn sig" på procent på olika projekt och få andel i eventuell vinst, existerar knappast här i sverige, känner några egenföretagare som brukar beklaga sig hur enormt byråkratiskt det är här i sverige, så jag förmodar att vårt system här i sverige skulle kunna förbätras .

    SvaraRadera
  14. Så som Birger skriver i olika frågor, så resonerade Mp en gång i tiden. Det var innan bytet av kompass.

    Men vi kanske ska vänta med fördömandet av Eriksson & Wetterstrands parti (E&W-Mp), tills vi sett hur det uppträder i regeringen efter valet 2010. Ty vem vet, Mp kanske bara låtsas ha förrått sina grundideal, detta för att ta sin in i Sahlins läger.

    Sedan, vid en given signal, kastas masken. Och där står det gamla ärliga Mp i all sin gröna glans! Till Sahlins fasa.

    N

    SvaraRadera
  15. Mångfald som ny religon?

    Jag tror att framtiden då som nu ligger i våra egna händer. Det mål du tror på och bestämmer dig för att göra blir din och människor i din närhets framtid. Personligen tror jag att samhället går mot mer egna individuella enkla lösningar hämtat ur den kunskap som sprids genom internets samtal och möten. Tyvärr tror jag att människor som ser fördelarna i det röda, blåa, gula och gröna lösningar utan att välja sida ibland kan uppfattas som ryggradslösa på grund av avsaknad av En politik eller En religion.
    Nej, Mångfald är och förblir den nya religonen för mig.

    Jag minns när jag spelade kort som liten med min Mormor då kunde man välja att spela Sang istället för klöver, spader, ruter eller hjärter. Fick man en jämnt fördelad hand med ett par klädda kort var segern inom räckhåll.

    Vad heter det nya partiet obundet av block som Birger Schlaug pratar om?

    /Edvin Tjernlund

    SvaraRadera
  16. 05:52 Folkets Fria Rörelse (frö), heter det.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  17. NEOLIBERAL AGENDA:

    "Ni har läst vad jag har skrivit och min logik är glasklar", skriver Neoliberal Agenda.

    Skratt, skratt! Med enbart logik kommer du inte långt, och en sådan värld vore omänsklig, har du inte begripit det?

    SvaraRadera
  18. Skratt, skratt! Med enbart logik kommer du inte långt, och en sådan värld vore omänsklig, har du inte begripit det?

    Varför skulle ologiska resonemang och en inkonsekvent argumentation vara att föredra?

    Birger frågar vad är det för fel... och jag svarar. Problemet är att han inte är förmögen att ta till sig svaret.

    SvaraRadera
  19. "Att ta egendom mot ägarens vilja är stöld."

    Var kommer den enskilda egendomen från början? Har svårt att tänka mig att något av det som kallas enskild egendom helt plötsligt har emanerat ur intet. På något sätt är egendomen ett resultat av exploatering och konsumtion av råvaror som är en tillgång som tillhör Mama Pacha.

    Kom inte och snacka logik med mig!

    SvaraRadera
  20. Tack för alla kommentarer!
    Motvind: Nja, det heter nog ingenting, det finns inte ens.
    N: Undrar det jag...
    Lars: Nog har väl den sk finanskrisen visat att mångfald, robusthet och viss självtillit är nödvändiga ingredienser i ett hållbar samhälle...
    Anony 22:39: Ja, det är väldigt roligt, dessutom har de som tittar in på bloggen ökat markant de senaste veckorna, sittet har ökat med nästan 400 och roligt av allt är att man är inne under ganska lång tid.
    Anonym 15:04: Tja, du har rätt i det där med Östergötland i och för sig, men vi bor i en ände av länet där alla känner sig som sörmlänningar...

    SvaraRadera
  21. Var kommer den enskilda egendomen från början? Har svårt att tänka mig att något av det som kallas enskild egendom helt plötsligt har emanerat ur intet

    Så om jag står i kassan på ICA, så menar du att värdet av det jag producerar är råvarukostnaden för de varor som passerar förbi på rullbandet, eller? Isf. skulle min lön vara 0 kronor. Jag menar, ICA köper ju in varorna från en grossist, sen lägger de på min lön.

    Du vet nog innerst inne att det du säger inte är rätt, men ändå försöker dina hjärna desperat konstruera ihop en förklaringsmodell så din tankevärld inte ska kollapsa.

    SvaraRadera
  22. Neolib....
    För din skull får jag väl förklara det såhär:
    Jag menar att det som konsumeras inte har sitt ursprung på ICA och ej heller hos någon grossist. Och din lön har inte på något sätt någon koppling till de ändliga resurser som finns på jordklotet.
    Råvarorna som konsumeras på jorden här och nu, är ett resultat av ganska komplicerade saker som hände i universum för ett ganska bra tag sedan. Till och med innan begreppet lön fanns!

    SvaraRadera
  23. Ok, ska jag uppfatta det som skatt är stöld trots allt. Staten tar, mot min vilja, 60% av det värde jag skapar/producerar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.