torsdag 18 december 2008

Mynttorget kl 18.00 ikväll

Idag är det demonstration mot att vi skall skicka ännu fler soldater till Afghanistan för att de där skall verka under Natobefäl.

Under uppropet
Ta hem de svenska trupperna - öka den civila hjälpinsatsen sker demonstrationen på Mynttorget i Stockholm, kl 18.00. Arr: Nätverket mot krig.

Jag har ältat den här frågan på bloggen åtskilliga gånger, besviken på hur de flesta av riksdagens partier hanterat frågan. Och utifrån visionen att svenskt internationellt engagemang enbart skall vara civilt, att de resurser vi har skall användas där de gör mest nytta - världen lider inte brist på soldater och vapen, men väl på läkare och mediciner.

Ett skäl så gott som något för ett land som Sverige att tänka om, ett skäl så gott som något för partier som gått vilse att tänka om.

PS!
Debatt om konsumtion i Studio Ett - är evigt ökande konsumtion möjlig? Lyssna här!

10 kommentarer:

 1. USA hade 529 miljarder dollar i försvarsutgifter 2006, jämnförelsevis kan jag säga att svenska röda korset har 40.000 medlemmar som arbetar frivilligt i samhället och har en utgift på knappt 1 miljon kronor (2007).Så man kan ju spekulara runt det hela...

  SvaraRadera
 2. I Rödakorskursen fick vi lära oss att plåstra sårade soldater så, att de kunde fortsätta skjuta hål på sina kolleger på motståndarsidan.

  Antagligen agerade RK likadant på den sidan. Varje nationellt RK tycktes ha samarbetsavtal med resp. krigsmakter.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra initiativ! Hade jag haft möjlighet, hade jag anslutit mig till demonstrationen. Sverige ska inte delta i NATOs krig. Jag instämmer i att Sveriges internationella insatser ska vara civila.

  Apropå hur resurser används i världen - i den mycket läsvärda boken Plan B 3.0 av Lester R Brown (se www.planb3.se , kan laddas ner!) beskrivs konkret hur vi kan stabilisera klimat och folkmängd, återställa ekosystemen och utrota fattigdomen - rädda jorden och civilisationen - till en kostnad motsvarande ungefär en sjättedel av världens militärutgifter.

  Resurser finns alltså, det gäller "bara" att se till att de börjar användas till att finansiera bättre saker än vapen och soldater.

  Annika Lillemets, Linköping

  SvaraRadera
 4. 9:56 javisst men så är det nog med allt även om du är total pacifist och jobbar på ett dagis istället för att göra lumpen är det bra för krigsmakten för då frigör man 1 soldat.

  SvaraRadera
 5. Om alla svenska insatser skall vara civila, ska man åka hem om det blir för farligt att hjälpa civilbefolkningen då? Eller skall man förlita sig på att andra länders militärer är på plats så att man kan vara kvar och göra sitt jobb? Hur tänker Schlaug kring detta?

  SvaraRadera
 6. Alldeles korkat initiativ!
  I stället ska vi naturligtvis solidarisera oss med dem som slåss för frihet och demokrati.
  Vems ärenden går du, Birger Schlug?

  SvaraRadera
 7. Birger. Först idag kunde jag lyssna på din insats i Studio ett. Det är fantastiskt så duktiga dina motståndare är i konsten att låta bra och att trolla bort fakta. Simsalabim, så tror man att de har svarat sakligt. Men strax framstår tomheten i deras inlägg. Skulle du kunna samla de s.k. argumenten från de värsta "trollkarlarna" (för det är nog uteslutande män) plus kommentarer och ge ut i bokform?

  N

  SvaraRadera
 8. Birger går i varje fall inte ärenden åt de låtsasdemokrater, som i själva verket är ute för att få kontrollen över resterande oljetillgångar samt värna friheten att strunta i miljön.

  SvaraRadera
 9. Jag undrar hur du ser på militära insatser i t.ex. Darfur och Kongo?

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=865792

  Är det inte berättigat att med beväpnad trupp separera stridande parter, skydda civilbefolkningen och se till så att säkerhetsläget blir sådant att civila insatser möjiggörs?

  Jag är själv under utb i Försvarsmakten och jag ser det som min förbannade skyldighet att göra vad jag kan för att skydda kvinnorna i Kongo.

  SvaraRadera
 10. När man läser Anonym precis här ovan går tankarna till något Henry Kissinger sade: att officerare är ""dumb, stupid animals to be used" as pawns for foreign policy."

  Och ju mer idealistiska de är, desto lättare är det...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.