onsdag 17 december 2008

Konsumera, för Guds skull, konsumera annars går det åt h-e...

Bankerna erbjuder höjd kredit, Fredrik Reinfeldt uppmanar oss att konsumera som vanligt och Mona Sahlin vill ge oss extra barnbidrag inför julen.

I deras aftonbön lär de be om ett under: Snälla Gud, låta alla kylskåp gå sönder så folk tvingas köpa nya...


På Aftonbladets debattsida finns fortsättningen...

19 kommentarer:

 1. Ytterligare en kanonartikel, Birger!
  Lena

  SvaraRadera
 2. Var ett tag sedan jag gjorde mig skuldfri, skönt i dessa oroliga tider och shoppa tänker jag inte göra mer än normalt att fylla på kylskåpet, så där får Reinfeldt nobben :)

  Tycker hela DN är full med varsel och uppsägningar och företag som kursar, jag tror många kommer att vara aktsamma med pengarna.

  SvaraRadera
 3. Jag är "utshoppad"
  Köper inte för köpandets skull, utan bara det som behövs i den takt det gamla går sönder.
  Detta är också snällast mot plånboken. Sedan får politikerna säga vad dom vill. Bäst att inte lyssna på tjafset utan vara sin egen finansminister.

  SvaraRadera
 4. KANONBRA I STUDIO ETT, BIRGER!
  Lena

  SvaraRadera
 5. Jag har inte råd. Centrala studiestödsnämnden vill ha in 8.156 pix innan årskiftet. Och jag går på socialbidrag????? hUR SKA DET GÅ FÖR DEM NÄR DE INTE FÅR SINA PENGAR?????

  SvaraRadera
 6. Birger Schlaug!

  Under december månad har jag hittills inköpt följande:

  Dator DELL, 18 619
  Skrivbord till datorn, 5 490
  TV + Blu Ray-spelare, 17 498
  Kandelaber, 1840-talet, 3 500
  Ljudanläggning HiFi-klubben, 6 743Rakapparat + tandborste, 2 598
  IKEA Billy bokhylla, 1 369
  BOKIA Pennor, 689
  Glasögon, 6 700
  Stadium Tröjor, 1 393

  Summa summarum 64 599 kronor.

  Allting bra grejor som behövs för att leva i det MODERNA samhället.
  Min konsumtion leder till fortlöpande utveckling av nya produkter som ur flera synvinklar är bättre än föregångarna.
  Så har den ekonomiska utvecklingen pågått sedan vi levde i grottor…
  Så vad vill du med dina skriverier?
  Du måste faktiskt förklara dig!

  SvaraRadera
 7. P.S på tal om att tacka mammons krafter.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=865130

  SvaraRadera
 8. Så bra! Mitt i prick, både i artikeln och radion!

  Annika Lillemets

  SvaraRadera
 9. Varför kan inte mp säga det som Birger nu framför med sådan kraft och sådan tydlighet? Gud, vad jag längtar efter att mitt partis företrädare vaknar upp och driver politik så vi som medlemmar får känna oss stolta på våra arbetsplatser och bland våra vänner!!Vi kan ju inte bara gotta oss i att en "avdankat" språkrör, som inte ens är medlem längre, är så himla bra.
  Mona

  SvaraRadera
 10. Kalasbra debatt i radion!

  All min ilska över att du förordar ny partibildning är som bortblåst.

  Grönt är skönt - både i och utanför parlament och regeringar. Så bra att vi kan vara överallt.

  God Jul!
  /Magnus J

  SvaraRadera
 11. Det nya partiets namn? Förslag?

  Här är ett.

  Med tanke på närheten i tiden till Riksdagens förräderi mot Sveriges suveränitet, kunde partiet få heta det utstickande "Partiet BB19:1". Eller bara "BB19:1" Detta som en evig påminnelse, att det var just detta lagrum som kränktes. (Brottsbalkens kapitel 19, paragraf 1)

  Istället för blomma, kunde partisymbolen vara en paragraf. Vad tycks?

  SvaraRadera
 12. I väntan på vårt nya parti kan vi förbereda genom att arbeta fram förslag och ideér. Jag tycker mig hitta mycket inspiration från USA, t.ex. från David Korten.
  Artikeln som nedanstående länk leder till är skriven av Richard Cook, han talar bl.a. om en Basic Income Guarantee. Mycket intressant.

  dandelionsalad.wordpress.com/2008/12/15/bailout-for-the-people-the-cook-plan-by-richard-c-cook/

  SvaraRadera
 13. Storsint av Magnus Johansson från miljöpartiets partistyrelse. Frågan kvarstår dock: Varför orkar inte mp:s partiledare driva dessa frågor? Och hur tragiskt är det inte att mp inte kan stå bakom dagens demonstration vid Mynttorget. Dock tror jag att Birger, vars blogg enligt Twiggy, är den 44:e största bloggen på nätet bland tiotusentals, kan driva partiet framför sig, vilket i så fall är välkommet.
  Lena

  SvaraRadera
 14. Hej Birger!
  Jag hörde Din diskussion med Sv. Näringsliv i radio i går, och jag måste säga att jag håller med Dig till 100%. Många ekonomer utgår ifrån att vi alltid måste ha tillväxt, helst ökande sådan. Om tillväxten något år minskar från 2-3 % till 1% är det närmast katastrof. Du har helt rätt näd Du säger att vi inte kan ha tillväxt kontinuerligt. 3% tillväxt i 100 år innebär en fakor 20, 200 år en faktor 400 och 300 år en faktor 8000. Det är uppenbart att vi måste inrikta oss på ett samhälle i JÄMVIKT (på olika plan). Men dagens ekonomiska system utgår ifrån att vi har tillväxt, närmast som ett pyramidspel. Minskar tillväxten - och ev. ett enstaka år blir någon % negativ - blir det om inte fullständig kollaps så i vart fall stora konvulsioner. Om inte produktion och konsumption ökar ett enstaka år, kommer folk att få det sämre. Varför förstår jag inte - man tycker att dom kunde leva på samma nivå som förra året. Detta system ligger till grund för den ökande miljö-förstöringen och det ökande klimathotet.

  Jag satt för en tid sedan i en arbetsgrupp med representanter för bl a Sv Näringsliv, som hävdada att målsättningen med teknisk utveckling var ökad TILLVÄXT. Jag framhöll att tillväxt inte kan vara ett MÅL, möjligen MEDEL att uppnå vissa andra mål, såsom ökad LIVSKVALITET. Detta hade man ingen förståelse för alls.

  Kämpa på, Birger. Till slut kommer folk att förstå.

  Ingvar

  SvaraRadera
 15. Ingvar, det är klart vi måste ha ekonomisk tillväxt. Vad tror du alternativet är? Det är den ekonomiska tillväxten/utvecklingen som gjort att vi kunnat lämna grottstadiet. Under århudraden har ekonomin vuxit och vi har blivit allt rikare. Vill du leva stenåldersliv - var så god!

  SvaraRadera
 16. 20:55 kan bara se stenåldern som alternativet till den eviga tillväxten.

  Det gröna tänket, bäste 20:55, är en tredje väg, som du och alla schlaugbelackare borde studera. Det torde få er att växa.

  SvaraRadera
 17. Anonym 20:55 menar alltså att vi lever stenåldersliv idag? Jag vet ju inte alls hur DU lever men ta tex en titt på Anders O's kommentar här ovan. Han verkar inte leva nåt som påminner om stenåldersliv.

  Om vi har exakt samma levnadsstandard som idag (=0% tillväxt) skulle Anders O kunna konsumera hightech-prylar för 64000 varje månad. Räcker inte det?

  SvaraRadera
 18. Tack Birger, vi är tyvärr en minoritet i partiet som önskar att våra nuvarande språkrör kunde tala lika tydligt som du, men vi finns ändå, och vi är inte helt uträknade ännu.

  /Anders Schröder
  Grön Ungdom Gävle

  SvaraRadera
 19. Tack alla för alla kommentarer!
  Lena: Tack, tack.
  Anders O: Lycka till med dina nya prylar - förklara mig har jag gjort så pass mycket på den här bloggen... Men grunden är att planeten inte klarar vårt konsumtionstryck.
  Anders Schröder: Stå på dig!
  Magnus: Ditt parti borde haka på och inte låta mig få så stort utrymme för den här frågan...!!!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.