onsdag 17 december 2008

På plats med Fredrik Reinfeldt och höga klackar...

Sitter på tåg. Två unga personer går runt med en enkät. De går i högstadiet och skall göra enkäten för ett skolarbete.

De har en enda, lätt fnissande, fråga: "Finns det något hos en kvinna som gör att du inte skulle kunna leva med henne."

Jag hörde mig själv svara: "Om hon går omkring i högklackade skor."


Lite snopen blev jag när jag hörde vad jag sa... Men högklackade skor är för mig symbolen för inskränkthet. I gamla Kina snörde man fötterna för att de skulle bli omöjliga att springa med, mannen skulle ha kontroll över henne, ett tecken på underdånighet. Höga klackar är bara fortsättning på de snörda fötterna.

Och hur är man funtad om man vill leva med en underdånig halvt slavliknande människa?

I övrigt: har ni hört det nya modebegreppet: "På plats", i bemärkelsen att något är på plats.

Det var Fredrik Reinfeldt som envetet började använda begreppet när han blev statsminister. Sedan dess har vi hört journalister älta att saker och ting är, eller inte är, på plats. Statsråden strör begreppet kring sig - i gårdagens Rakt på med KGB så använde Maud Olofsson begreppetminst fyra gånger, Gunde Svan och KGB en gång var. Programmet var 28 minuter långt. ..

KGB var för övrigt berättigat irriterad på Maud Olofsson, som har fört politikers förmåga att inte svara på frågor till nya dimensioner.

Man brukar säga Plats till hunden. Är den"väluppfostrad" så är den snart på plats. Medlemmar i olika partier finner sig också i att vara på plats, iförda höga klackar så de inte förmår lämna sin ledare...

Visst är det väl konstigt att så många av de gamla moderaterna är kvar i ett parti som nu säger helt andra saker än för några år sedan? Mest konstigt är väl att så många centerpartister ändrar uppfattning i en rad frågor bara för att Maud Olofsson gjort det. Det måste vara rekord i på-platsande och högklackad oförmåga att vandra fritt.

7 kommentarer:

 1. Kolla hur fötter ser ut nuförtiden!
  Särskilt på tjejer syns denna brutala deformering, där stortån pekar inåt, istället för rakt fram, så som den gör medan vi är barn.

  Orsaken är förstås de spetsiga skorna. Till och med de "sunda" träningsdojorna har avsmalnande tåpartier. Allt för att vi ska löpa illa och inte rymma.

  Den som hittar foträta skodon idag, må höra av sig.

  Ja Birger, KGB hade det något jobbigt igår med att fånga in den hala Olofsson. Hon kunde smita, hon! Troligen bar hon lågklackat.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 2. Hihi, kul svar på enkäten, men du, Birger, vi kan väl få ha högklackat någon gång på fest eller så...? Om inte annat så för att komma upp till din höjd över marken...:-)
  F.d. riksdagskanslimänniska

  SvaraRadera
 3. Vill bara säga att jag beslutat att inte betala in medlemsavgiften till mitt gamla parti (mp) för nästa år. Nog lär jag väl rösta om jag inte röstar blankt, men jag kan inte vara med längre efter alla de turer som skett. I morgon är det demonstration i Stockholm, kl 18.00 på Mynttorget i Stockholm, mot Sveriges deltagande under Natobefäl i Afghanistan och jag gråter tårar över att mitt gamla parti inte längre kan ställa upp där under parollen: Ta hem de svenska trupperna - öka den civila hjälpinsatsen.
  EvH

  SvaraRadera
 4. Håller helt med fd. riksdagskanslimänniska.
  Birger har ingen aning om hur det känns att var kort! :)
  Jag gillar inte högklackat, det är så obekvämt, men ibland vill man ju bli lite större på jorden...

  SvaraRadera
 5. Svänger ledaren hit och dit hela tiden och partiet hakar på kan man undra vad eget liv och samvete är då :) men sånt finns lite varstanns sorligt nog. minns förhandlingar jag var med om med fack/arbetsgivare i det flydda om dålig stämmning på arbetet på grund av dåliga ledare, då valde många på arbetsplatsen att inte ställa upp (rädda om arbetet och förmåner).

  SvaraRadera
 6. Svaret var helt PK och värdigt en fullblodspolitiker.

  SvaraRadera
 7. Så länge moderaterna gör det de alltid sagt att de vill göra spelar det nog mindre roll för medlemmarna vad de säger. Det är ju nämligen inte samma sak. Det visade sig omöjligt för dem att vinna valet genom att propagera för skattesänkningar som mest kommer de allra rikaste till gagn. Således började man kalla sig för "arbetarparti", vann valet - och sänkte därefter skatterna rejält för de som tjänar bäst. Endast retoriken är annorlunda. /Thomas

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.