Självklart gick jag igång, förutom denna blogg om vetenskapens paradigmskifte - ödmjukhet hos forkare skadar inte! - ska jag skriva något om Gud och vetenskapen i den sommarblogg som Dagen bjudit in mig på.
Så här: Jag gillar inte att klimatfrågan reduceras till en tro som inte får ifrågasättas. Om det finns oberoende forskare som ifrågasätter FN:s klimatpanel så bör de ges möjlighet att forska och delta i debatten.
För egen del har jag ända sedan mitten av 80-talet, som språkrör för mp, talat om klimatfrågan. Den var inte ny inom vetenskapen, men inom samhällsdebatten och politiken var den ny, främmande och obehaglig.
Då var det en udda uppfattning att i samhällsdebatten tala om koldioxid och växthuseffekt. Politiska journalister, som ofta är sanslöst dåligt bevandrade i vetenskapen, brydde sig inte. Det vi framförde stred mot den accepterade världsbild som styrde politiska och ekonomiska beslut.
Idag är det norm att tala om global uppvärmning, det är politiskt korrekt - men jag vill inte att de forskare som ifrågasätter skall behandlas likadant som jag och andra blev behandlade på 80- och 90-talen.
Det är viktigt att förstå hur vi människor fungerar - och hur vetenskapssamhället fungerar. Det är en regel att man förnekar fakta som inte stämmer in på den världsbild och den verklighetsuppfattning som dominerar i samhället. Beviset för förnekelsens kraft är att nya världsbilder som växer fram inte alls behöver bygga på nya kunskaper utan bara på att man uppfattat gammal kunskap på ett nytt sätt.
Ett sätt att beskriva detta kan vara att jämföra med hur man upplever ”dolda bilder”, som man ibland hittar i barntidningar. Först tittar man på en bild som helt tydligt föreställer ett träd och en flod - så uppmanas man att hitta något annat också; en dold bild. Så småningom ser man att trädets krona bildar ett lamm och att det istället för en forsande flod finns ett barn som sover. Påstår någon att lammet och barnet finns där, innan man själv upptäckt det, låter man sig knappast övertygas. Men när man väl själv sett begriper man inte varför man inte såg den när man först tittade på bilden.
Hur många nya sjukdomar, vars existens i sig utgör civilisationskritik, har inte förnekats inte på detta sätt. Kvicksilverförgiftning, elallergi, elektromagnetisk strålning... Hur många miljöproblem har inte förnekats på detta sätt - tänk bara på förnekelsen av problemen med bekämpningsmedel, DDT, fenoxisyror...
När så småningom allt fler fakta börjar bli besvärande ersätter plötsligt ett nytt paradigm det gamla. En vetenskaplig revolution uppstår. Och sedan ägnar sig vetenskapsmännen åt detaljer i den nya modellen istället för den gamla. Och naturligtvis är de lika motvilliga att acceptera avvikande
Klimatdebatten följer just detta mönster. Jag är övertygad om att vi måstre minska utsläppen av koldioxid, men jag är också oerhört nyfiken på dem som kritiserar FN:s klimatpanel och den extas som Al Gore gett upphov till. Jag tror att Al Gore har rätt, och att jag själv har rätt, men vill att forskare skall ifrågasätta.
Min uppfattning är att man alltid ska ifrågasätta rådande föreställningar. Därför bör inte vi som är övertygade om klimatproblematiken motsätta oss att kritiker ges resurser att ifrågasätta oss.
Bra, intressant!
SvaraRaderaJu mer jag läser på nätet om Al Gore, desto mer övertygad blir jag om att han har fel. Det är många som kommer att slå sig hårt en vacker dag. Han får också allt fler kritiker. Det finns t ex inga bevis för att koldioxiden ORSAKAR uppvärmningen!
SvaraRaderaJu mer jag läser på nätet om Al Gore, desto mer övertygad blir jag om att han har fel. Det är många som kommer att slå sig hårt en vacker dag. Han får också allt fler kritiker. Det finns t ex inga bevis för att koldioxiden ORSAKAR uppvärmningen!
SvaraRaderaBirger, självklart ska alla få njuta av yttrandefriheten...
SvaraRaderaMen jag blir inte alls övertygad av vad du vill säga med din text, forskare söker anslag på meriter tilldelningen görs av andra "forskare" och dom är givetvis insatta i problematiken som du tar upp och gör det så neutralt dom någonsin kan. Forskningsläget förändras inte beroende på vad Al Gore eller Birger S säger. Men debatten utanför kan mycket väl göra det... Jag tror det är helt rätt att bara sätta upp ramar som, miljö, jämställdhet, teknik etc för resursfördelningen och låta de insatta forskarna tilldela pengar till de olika projekten. Sen får man gå efter de resultat som produceras, vetenskapliga publikationer osv. de förnekelser du tar upp är inte förnekelser inomforskarvärlden, dags att fördjupa sig?
glömmer inte att du Shlaug körde omkring i en bensinslukare? Hur ofta flyger du föresten?
SvaraRaderaLäste att P. Lennon en anna av dina medlöpare i klimatdebatten, hämtade en miljöbil med ett flygplan som snabt åt upp det bilen skulle spara på miljön.
Ni i klimatkyrkan är lätta om foten och snabba att tala om för vanligt folk vilka faror, hur vi skall leva osm klimathysterin visar!
Al Gore din kompis i klimatkyrkan åker ju privatjet, klimatslukande kolossbilar, äter mer mat än 3e världens alla fattiga osv.
Skräm inte folket till tystnad om klimatet. Gör något åt de verkliga hoten mot mänskligheten. Som sjukdomar, svält, orent och förgiftat vatten, skövling av regnskog, döda hav och bottnar osv.
Lägg klimatkyrkan i malpåse och se verkligheten.
Här har vi en man, Kjell G. Holmsten, som lever i verkligheten!
SvaraRaderaHela klimatalarmismen är förfärlig!
Miljöalarmismen överhuvud taget!
I dag är det miljöalarmisterna som styr hur vi skall leva. Deras makt är större än någonsin.
Man agerar hela tiden utifrån ett aldrig uttalat eller presenterat optimalt miljötillstånd som man menar är "bäst" för samhället. Men ett sådant tillstånd existerar inte och har aldrig existerat!
Nu görs alla ansträngningar för att stabilisera CO2-nivån, och detta till enorma kostnader när resurserna i stället behövs på andra håll. Och vad leder detta till? Jo, till nya problem! Som, enligt miljöalamisterna, måste åtgärdas...
Klimatkyrkan är stark i dag. Men den kommer att rämna, var så säker!
Att Kloker är en förklädd miljöaktivist, förefaller allt mer troligt.
SvaraRaderaGenom att uttrycka sig på detta karikatyraktiga vis och dra ner anseendet för miljörörelsens motståndare, vill han/hon måhända hjälpa Schlaug.
Men det är nog ett överfödigt arbete, om än välvilligt.
När jag läser kommentarerna här så tänker jag på något som hände på 70-talet när man larmade om Hormoslyr.
SvaraRadera- Detta är inget farligt sa man från förespråkarnas sida.
Och för att de skulle visa hur ofarligt det var så drack någon eller några ett glas Hormoslyr i en TVsändning. 10 år senare dog dessa personer i cancer.
Självklart ställer den ökade produktionen av koldioxid till problem. Det kan väl inte vara så att det finns någon som tror att det är nyttigt med dessa ämnen i luften.
Dessutom tvingar situationen fram en ökad forskning och en ökad utveckling. Vi kan naturligtvis köra på i samma spår tills dess oljan tar slut. Men då sitter vi på pottkanten när bensinen kosta 100 kr./litern.
Etanol är en parentes. Vätgas kräver en annorlunda infrastruktur. El kräver ökad elproduktion. Men vi måste fortsätta forska. Annars kommer våra pengar, i framtiden, enbart hamna i ryska oljeföretag.
Clas Kristiansson
Clas Kristiansson skriver:
SvaraRadera"Självklart ställer den ökade produktionen av koldioxid till problem. Det kan väl inte vara så att det finns någon som tror att det är nyttigt med dessa ämnen i luften."
Hur okunnig får man vara???
Kanske finner du mig petig, Birger, men jag måste ändå kritisera din beskrivning av vetenskapen. Du skriver:
SvaraRadera”Få vetenskaper söker nämligen sanningen utifrån ett neutralt eller objektiv sätt. Istället fungerar vetenskapen genom att acceptera modeller (paradigm) för hur världen fungerar. Finner man motsägelser så avfärdas dessa som dålig vetenskap. Eller också ignoreras de och påstås ha tillkommit som resultat av felaktiga eller ovetenskapliga metoder.”
Enligt min uppfattning, som jag fått ifrån Karl Popper, är det istället så här: Vetenskapen fungerar genom att man konstruerar modeller, faktiskt gärna på ett icke-neutralt och subjektivt sätt. Öppenheten inom vetenskapssamhället erbjuder emellertid möjligheter för kritik och prövning av modellerna och det är detta som skapar objektivitet. Motsägelser och falsifieringar tyder därför på bra vetenskap, eftersom det förutsätter att modellen presenterats på ett sådant sätt att den varit öppen för kritisk prövning.
I klimatfrågan är det, enligt vad jag har kunnat utforska, så att ”alarmisterna” är de som publicerat sina resultat i vetenskapliga tidskrifter och på konferenser och därmed låtit det vetenskapliga systemet verka, öppnat sig för kritik, medan ”skeptikerna” tycks arbeta mer i lobbyorganisationer, på bloggar och i andra liknande sammanhang. Detta ger större tilltro till de förstnämnda.
Ett vetenskapligt problem med klimatfrågan är, som jag kan förstå det, att det inte är möjligt att falsifiera framtidsmodellerna med experiment. Det är därför svårt att ge dem en så tuff prövning som man kunde önska. Men, oavsett möjligheterna till strikt vetenskaplig prövning, måste vi förstås göra allt vi kan för att förutsäga vad vår stora påverkan på naturen kommer att innebära. Och uppenbarligen tyder de analyser som det vetenskapliga samhället arbetat fram genom modeller, kritik och publikationer klart på att vi står inför allvarliga problem.
De s.k. skeptiker som jag har stött på hittills, genom t.ex. bloggen ”moderna myter” visar en stor okunskap om de mest elementära modelleringsteknikerna och förtjänar knappast att tas på allvar. Det borde emellrtid också finnas seriösa forskare som kritiserar klimatpanelens slutsatser, och jag håller med dig Birger, de borde släppas fram för en öppen kritik, jag är också nyfiken. Tex.: Hur stor del av de stora temperaturfluktuationerna som har registrerats de senaste 500000 åren kan förklaras med nuvarande fysikaliska modeller? Hur mycket återstår som är oförklarat och hur stor är därmed osäkerheten i framtidsutsikterna?
Jag missade sommarprogrammet du utgår ifrån, fanns det där några referenser till seriösa "skeptiker"?
Bra att kritiken mot IPCC lyfts fram. Min största kritik mot IPCC är att de har helt orealistiska idéer om hur mycket fossila bränslen som egentligen finns, och till vilka priser de kan utvinnas.
SvaraRaderaDessutom finns det all anledning att titta på modellerna man använder. Enkel strålningsfysik visar att ökad koldioxidhalt i sig bara kan dra upp temperaturen någon bråkdels grad.
Detta ska i sin tur dra igång massor av självförstärkande effekter som man inte riktigt förstår hur de fungerar. Sedan gör man datamodeller baserade på dessa processer som man inte förstår och som man matar in data i, och ut kommer färglada kartor som visar påstådda temperaturförändringar.
Garbage in, garbage out, som man säger.
Min inställning är att vi knappast kan vara säkra på att klimatet förändras av förbränning av fossila bränslen, men att det inte finns någon anledning att ta onödiga risker. Särskilt när det finns ett flertal insatser som både minskar vår oljekonsumtion och våra koldioxidutsläpp.
Som fler vind- och kärnkraftverk, effektivare motorer och utbyggnad av höghastighetsjärnväg.
"Självklart ställer den ökade produktionen av koldioxid till problem. Det kan väl inte vara så att det finns någon som tror att det är nyttigt med dessa ämnen i luften."
SvaraRaderaHahahahaha!
Googla "fotosyntes".
Kanske är kloker BS själv?
SvaraRaderaBlev fel namn Paul McCartney skulle det ju vara?
Hormoslyr förbjöds bra!
SvaraRaderaMen vad säjer ni om att DDT förbjöds och miljoner fattiga i Afrika insjuknar nu i malaria och dör! Allt för att vi i väst skall tro att miljörörelsen har något att säja till om.
pelle n. Om du inte andades in koldioxid skulle du dö. CO2 är en livsnödvändig gas som nu får skulden för att klimatet är hotat? Vadå hotat jordklotet har haft farligare och kraftigare klimatförändringar än vad vi upplever nu eller i framtiden. Och det har berott på både metangaser, vulkaner, meteoriter mm.
Under en kort tid låt säja några sekunder under jordens totala 4,5 miljarder år, ges nu skulden åt co2 utan att ha stöd eller vetenskapligt hos ledande forskare varken i Sverige eller utomlands. IPCC är en politisk organisation som bestämt att deras modeller är de riktiga? Sedan baserar de energiskatter, utsläppsrätter, höjda skatter och moms på detta falsarium! Och Vänster med miljörörelsen går på denna myt är sorgligt. De som kommer att lida är de fattiga i 3e världen!
Mycket bra inlägg. Fem stjärnor.
SvaraRaderaKan man inte motivera ens åsikt på ett tillfredställandet sätt så ska man alltid gå tillbaka och kolla premissernsa. Det bör vi alla göra, inkl. mig själv. Det finns inget att vinna på att slåss för en felaktig uppfattning, även om det kan svida att erkänna att man har fel.
"When I disagree with a rational man, I let reality be our final arbiter; if I am right, he will learn; if I am wrong, I will; one of us will win, but both will profit."
-Ayn Rand
Jaha nu börjar jag ana, vem skulle lyssna på dig om du gick ur klimatkyrkan? Hemska tanke!
SvaraRaderaIngen miljöprofil? Ingen trovärdighet? Inga fina uppdrag? Nej nu räcker det!
Kul att läsa vad du skriver, men nu går jag vidare!
Lycka till med kloker komentarerna!