måndag 23 juni 2008

Tidig gryningstimme börjar Dagen...

Uppe tidigt. Skogstjärnen sover ännu. Älvorna skall snart jagas på flykten och livet börja sjuda. Ett ofattbart och obeskrivligt under. Och så innerligt vackert.

Under varje sten myllrar liv, i tjärnen myllrar liv, vid strandkanten myllrar liv, i skogen som omsluter tjärnen myllrar liv. Betingelserna just på denna lilla planet har välkomnat livet...

I mossmattan under mig finns ett universum. Där lever tusentals fyrfota björndjur med hjärta, hjärnor, lungor och njurar. De lever sitt familjeliv i sina samhällen, de betar i mossmattan och är ett under av livsvilja. Ingen har lyckats förklara hur de kan överleva i temperaturer långt under 250 minusgrader, de är ett under i sig.

Jag börjar idag en veckas bloggande på tidningen Dagen - med inriktning på vardag och funderingar om livet. Det ovanstående var ett kort utdrag från premiärbloggandet...

Som troende ateist men allmänt nyfiken på livsfrågor blev jag tillfrågad av kristna Dagen och kunde naturligtvis inte säga nej. Efterkommande veckor kommer troende - bland annat Aftonbladets Helle Klein - att blogga, så man kommer innan sommarens slut hinna rätta till dumheter som jag skriver denna vecka.. :-).

Har förresten många år haft idén att starta en hemsida där sju individer, med olika livssyn - t ex troende ateist, präst i svenska kyrkan, frikyrklig, katolik, buddist, jude, muslim - för ett samtal. Var och en får starta med ett inlägg var sjunde vecka, var och en av de övriga kommenterar detta en dag per vecka. Men inser att det är ett ogörligt projekt att dra iland...

4 kommentarer:

  1. Tänk, Birger, om även Göran Rosenberg bleve inbjuden till en sådan panel! Då finge vi såväl det judiska perspektivet som en liten dos av antroposofi, kanske.

    Så bara lite prat om FRA igen, om det tillåts: Det hävdas av en del, att den som inget har att dölja inte har något att frukta i den nya FRA-lagen.

    Med samma motvering kunde vi ju lika gärna avskaffa valhemligheten. Varför ska vi tillåta, att folk har hyss för sig i det undanskymda valbåset? Den som har rent mjöl bla bla bla ...

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Apropå rent mjöl..

    Det beror på vem som skall avgöra det och vad man är ute efter.
    Gestapo tyckte att Anne Frank inte hade rent mjöl i påsen.

    Det är alltså ett mycket dåligt argument i mina öron. Vi skall absolut inte ge makthavare detta vapen som kan användas godtyckligt. Det ögat har sett kan inte raderas ut.

    Tänk om man läser nåt smaskigt SMS från Silvias mobil..... vem skulle kunna låta bli att föra ut det, tex?

    SvaraRadera
  3. Glömde....

    Din idé om hemsida där sju personer för ett samtal tycker jag låter MYCKET intressant!

    Fundera ett varv till!

    SvaraRadera
  4. "Men inser att det är ett ogörligt projekt att dra iland..."

    ---Vadå ogörligt? Det är ju en ju en magnifik idé!
    Fast jag skulle föredra något färre personer; tex en ateist, en teist och en panteist.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.